Συρία: «Αιχμάλωτος των ανταρτών» ο κυβερνήτης της Ράκα

Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 13:31
Reuters/REUTERS TV

Κάτοικοι εμφανίζονται να πανηγυρίζουν καθώς ρίχνουν και χτυπούν με τα παπούτσια τους άγαλμα του πρώην προέδρου της Συρίας Χαφέζ αλ Άσαντ στη κεντρική πλατεία της Ράκα.

A- A A+

Οι σύροι αντάρτες που ανακοίνωσαν χθες ότι κατέλαβαν την πόλη Ράκα, την πρώτη επαρχιακή πρωτεύουσα της οποίας φέρονται να αποκτούν τον έλεγχο, ισχυρίζονται ότι αιχμαλώτισαν τον κυβερνήτη της επαρχίας.

Βίντεο που μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δείχνει τον κυβερνήτη της Ράκα, Χάσαν Τζαλίλι, να κάθεται ανάμεσα σε αντάρτες έχοντας δίπλα του τον Σουλεϊμάν Σουλεϊμάν, γενικό γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος Μπαάθ στην επαρχία.

«Το μόνο που θέλουμε είναι να απαλλαγούμε από το καθεστώς», δηλώνει ένας αντάρτης στο βίντεο.

Το παρατηρητήριο ανέφερε ακόμα ότι μετά την κατάληψη μεγάλου τμήματος της Ράκα από τους αντάρτες, μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δύο επιδρομές και υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Για τη ρίψη 60 ρουκετών σήμερα από μαχητικά έκανε λόγο κάτοικος μιλώντας στο Reuters, προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία απηύθυναν έκκληση για δωρεές αίματος καθώς αυξάνονται τα θύματα.

Η ίδια πηγή επισήμαινε ότι εξακολουθούσαν να μαίνονται σφοδρές μάχες γύρω από το κτήριο των υπηρεσιών πληροφοριών και άλλα σημεία, καθώς τμήματα της πόλης βρίσκονται ακόμα υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε στο διαδίκτυο, κάτοικοι εμφανίζονται να πανηγυρίζουν καθώς ρίχνουν και χτυπούν με τα παπούτσια τους άγαλμα του πρώην προέδρου της Συρίας Χαφέζ αλ Άσαντ στη κεντρική πλατεία της Ράκα.

Εν τω μεταξύ, ο Μπασάρ αλ Ασαντ φέρεται να επισήμανε πως η Συρία «βγήκε νικήτρια από τη μάχη» και πως η αντιπολίτευση «παίζει τα τελευταία της χαρτιά», σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύονται σε λιβανική εφημερίδα.

«Η συνωμοσία φτάνει στο τέλος της», πρόσθεσε ο σύρος πρόεδρος, γράφει η εφημερίδα Al-Akhbar, επικαλούμενη Άραβες που συναντήθηκαν με τον κ. Άσαντ πρόσφατα.

«Υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες και η στρατηγική του σημασία είναι ξεκάθαρη», φέρεται να επισήμανε ο κ. Άσαντ σύμφωνα με τους άραβες επισκέπτες.

Η εφημερίδα προσθέτει πως ο σύρος πρόεδρος είπε ακόμα ότι «οι αντιφάσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης στο εξωτερικό αποδεικνύουν της αποτυχία της».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή