Έναν από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας σκέφτηκαν αμερικανοί σχεδιαστές: μια μπάλα ποδοσφαίρου που μετατρέπεται σε φορητή γεννήτρια μέσα από το ίδιο το παιχνίδι, λειτουργώντας ως πηγή ενέργειας, χωρίς να απαιτείται σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Οι δημιουργοί του Soccket εξηγούν ότι η μπάλα βασίζεται σε έναν ενσωματωμένο μηχανισμό που μοιάζει με εκκρεμές και ο οποίος αιχμαλωτίζει την κινητική ενέργεια που παράγεται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, δηλαδή με τις κλωτσιές, τις κεφαλιές και τις πάσες. Μέσα σε μισή ώρα, μπορεί να αποθηκεύσει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει έναν απλό λαμπτήρα LED για τρεις ώρες.
Όπως διευκρινίζουν οι εφευρέτες, η Soccket ζυγίζει μόλις 30 γραμμάρια περισσότερο από μια συμβατική μπάλα ποδοσφαίρου, δεν χρειάζεται αέρα, δεν ξεφουσκώνει, ενώ το περίβλημά της είναι αδιάβροχο.
Η μπάλα διανέμεται ήδη, στο πλαίσιο πιλοτικών προγραμμάτων, σε οικογένειες που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, στη Βόρειο και Νότιο Αμερική. Η εταιρεία Uncharted Play, την οποία ίδρυσαν οι δημιουργοί της, συγκεντρώνουν πόρους μέσω εκστρατείας στην ιστοσελίδα Kickstarter για να αυξήσουν την παραγωγή και σκοπεύουν μελλοντικά να προσαρμόσουν την εφεύρεσή τους και για άλλες εφαρμογές, π.χ. για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών.
SOCCKET
Η μπάλα διανέμεται ήδη, στο πλαίσιο πιλοτικών προγραμμάτων, σε οικογένειες που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, στη Βόρειο και Νότιο Αμερική.
«Από τη στιγμή που φτιάξαμε τα πρωτότυπα της Soccket, σταθήκαμε πολύ τυχεροί, καθώς υπήρξε τεράστια ζήτηση και ενδιαφέρον από ανθρώπους που θέλουν να την χρησιμοποιήσουν για πολλούς σκοπούς», αναφέρουν στη σελίδα της εκστρατείας οι εφευρέτες. «Έχουμε δώσει Socckets σε οικογένειες που δεν έχουν φως κι έχουμε συνεργαστεί με δασκάλους, οι οποίοι τις χρησιμοποιούν σε μαθήματα για την ενέργεια, τη φτώχεια και την επιχειρηματικότητα.»
Η ενεργειακή μπάλα έχει ήδη κερδίσει την προσοχή και το θαυμασμό πολλών. Ο Νταβίδ Βίγια της Μπαρτσελόνα, για παράδειγμα, την χαρακτήρισε «σπουδαίο πρότζεκτ». «Πρόκειται γι’ αυτό ακριβώς που χρειάζεται η Αμερική», δήλωσε ο πρώην διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων Ντέιβιντ Κάππος. «Θέλω μια Soccket σε κάθε σχολείο της χώρας, ώστε να δείξουμε στους νέους ανθρώπους ότι οι εφευρέσεις είναι κάτι το εφικτό.»