Ιταλία: «Σκέψεις για νέα τεχνοκρατική κυβέρνηση» από πλευράς Ναπολιτάνο

Αρνητικός ο Μπέπε Γκρίλο, διεργασίες εντός της Κεντροαριστεράς
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 16:18
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Ο κ. Ναπολιτάνο αναζητεί ήδη διέξοδο σε περίπτωση που ανακύψουν συνταγματικά ζητήματα, ωστόσο η διαδικασία των διερευνητικών εντολών αρχίζει θεσμικά στις 15 Μαρτίου.

A- A A+

Την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών ανάλογης με εκείνη του κ. Μόντι σαν διέξοδο από το ενδεχόμενο νέων εκλογών φέρεται να εξετάζει ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για λύση η οποία θα δρομολογηθεί σε περίπτωση κατά την οποία αποτύχει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ηγέτη της κεντροαριστερής συμμαχίας.

Η Κεντροαριστερά διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ο κ. Μπερσάνι διεκδικεί το δικαίωμά του στην πρώτη διερευνητική εντολή, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει αντίστοιχη πλειοψηφία στη Γερουσία.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, το οποίο έλαβε το ¼ του συνόλου των ψήφων με αντιθεσμική φρασεολογία και ατζέντα, ωστόσο, έχει τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στο ενδεχόμενο ενός νέου τεχνοκρατικού σχήματος.

Ο κ. Ναπολιτάνο αναζητεί ήδη διέξοδο σε περίπτωση που ανακύψουν συνταγματικά ζητήματα, ωστόσο η διαδικασία των διερευνητικών εντολών αρχίζει θεσμικά στις 15 Μαρτίου.

Λόγω της απουσίας καθαρής πλειοψηφίας στην Άνω Βουλή (Γερουσία), η υπόθεση του σχηματισμού κυβέρνησης εξαρτάται από τη βούληση και τις κινήσεις της Κεντροαριστεράς του κ. Μπερσάνι, της Κεντροδεξιάς του κ. Μπερλουσκόνι και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του κ. Γκρίλο.

Κατά της «τεχνοκρατικής λύσης» ο Γκρίλο

Ο Μπέπε Γκρίλο έχει εκφραστεί ως επί το πλείστον αρνητικά στα έμμεσα ανοίγματα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και θεωρείται ελάχιστα πιθανό να στηρίξει μία κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον ηγέτη της Κεντροαριστεράς.

«Τεχνοκρατικές κυβερνήσεις δεν υφίστανται, υφίστανται πολιτικές κυβερνήσεις οι οποίες στηρίζονται σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Η κυβέρνηση Μόντι ήταν η πλέον πολιτική κυβέρνηση της Ιταλίας μετά τον πόλεμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρίλο στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Χαρακτήρισε δε τον οποιοδήποτε τεχνοκράτη πρωθυπουργό «φύλλο συκής» για τη συγκάλυψη των ευθυνών των παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών.

Ο νεοεκλεγείς στη θέση του επικεφαλής των γερουσιαστών του κόμματος Γκρίλο, Βίτο Κρίμι, σημείωσε τη Δευτέρα ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν πρόκειται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία κυβέρνηση υπό την ηγεμονία των παραδοσιακών πολιτικών συνασπισμών, παρά μόνο σε κυβέρνηση «εναλλακτική προς το πολιτικό σύστημα».

Σε νέες δηλώσεις του, την Τρίτη, ο κ. Κρίμι διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε σε καμία περίπτωση μία «τεχνοκρατική κυβέρνηση», καθώς και ότι το κίνημα υπό τον κ. Γκρίλο διεκδικεί ένα κυβερνητικό σχήμα υπό τη δική του ηγεμονία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Μπέπε Γκρίλο είχε σταθεί ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, στην οποία καταλόγιζε μεταξύ άλλων έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης.

Διεργασίες στην Κεντροαριστερά

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του κεντρώου συνασπισμού, Μάριο Μόντι, έχει ήδη απευθύνει προσκλήσεις για συνάντηση με τους ηγέτες των τριών μεγάλων πολιτικών μπλοκ, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Η δε ηγεσία του πυρήνα της κεντροαριστερής συμμαχίας, του Δημοκρατικού Κόμματος, θα συνεδριάσει εντός της Τετάρτης για την επεξεργασία μέτρων για τα ζητήματα της διαφθοράς και της χρηματοδότησης των κομμάτων, τα οποία ο κ. Μπερσάνι θα παρουσιάσει στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Η ηγεσία της Κεντροαριστεράς έχει απορρίψει έναν μεγάλο συνασπισμό με τις κεντροδεξιές δυνάμεις υπό τον κ. Μπερλουσκόνι και έχει ζητήσει από το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο υποστήριξη στη δέσμη προτάσεων την οποία θα καταθέσει για τα παραπάνω ζητήματα.

Η θέση ωστόσο του ίδιου του κ. Μπερσάνι, γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, φαντάζει επισφαλής, καθώς του χρεώνεται η απώλεια μιας σχεδόν σίγουρης, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ευρείας εκλογικής νίκης.

Ήδη υπάρχουν σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, φήμες για αντικατάστασή του στην ηγεσία της κεντροαριστερής συμμαχίας με τον 37χρονο δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή