Κένυα: Εν αναμονή των εκλογικών αποτελεσμάτων

Μέχρι τις 11 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 15:02
REUTERS/THOMAS MUKOYA

Τα στελέχη της εκλογικής επιτροπής της Κένυας καταμετρούν τα ψηφοδέλτια όσων συμμετείχαν στις προεδρικές εκλογές, με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν ότι ο 51χρονος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ουχούρου Κενιάτα προηγείται με διαφορά επί του αντιπάλου του, του 68χρονου νυν πρωθυπουργού Ράιλα Οντίνγκα.

A- A A+

Τα στελέχη της εκλογικής επιτροπής της Κένυας συνέχιζαν σήμερα να καταμετρούν τα ψηφοδέλτια όσων συμμετείχαν στις προεδρικές εκλογές, με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν ότι ο 51χρονος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ουχούρου Κενιάτα προηγείται με διαφορά επί του αντιπάλου του, του 68χρονου νυν πρωθυπουργού Ράιλα Οντίνγκα.

Με πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο κ. Κενιάτα, ο οποίος ανήκει στη Συμμαχία του Ιωβηλαίου, συγκεντρώνει το 54% και ο κ. Οντίνγκα της Συμμαχίας για τη Μεταρρύθμιση και τη Δημοκρατία 41%. Άλλοι έξι υποψήφιοι ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση.

Αναλυτές ωστόσο επισήμαναν ότι τα εκλογικά τμήματα από τα οποία προέρχονται τα πρώτα αποτελέσματα είναι προπύργια του κ. Κενιάτα, ενώ αντιθέτως στις περιοχές όπου πλειοψηφούν οι υποστηρικτές του κ. Οντίνγκα οι ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές, απαιτείται το 50% συν μία ψήφος επί του συνόλου των ψηφοδελτίων, καθώς και ποσοστό τουλάχιστον 25% στις μισές από τις 47 επαρχίες της χώρας.

Εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρος νικητής, θα χρειαστεί η διεξαγωγή δεύτερου γύρου, πιθανότατα στις 11 Απριλίου.

Σκεπτικισμός για το αδιάβλητο της διαδικασίας

Τα δύο στρατόπεδα έχουν αμφότερα διαμαρτυρηθεί για τον αργό ρυθμό της καταμέτρησης, ωστόσο ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Από το στρατόπεδο του κ. Οντίγκα, μάλιστα, έχουν υπάρξει καταγγελίες περί διπλοψηφισάντων.

«Η δική σας δουλειά ήταν να διεκδικήσετε τη νίκη στις εκλογές. Η δική μας ευθύνη ήταν να διεξαγάγουμε τις εκλογές. Είμαστε αμερόληπτοι», δήλωσε ο Ισαάκ Χάσαν, επικεφαλής της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής, απευθυνόμενος στους πολιτικούς ηγέτες.

«Ο νόμος προβλέπει ότι η επιτροπή μπορεί να ανακοινώσει τα αποτελέσματα μέσα σε επτά ημέρες. Χθες ψηφίσαμε. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές. Έχουμε άλλες έξι ημέρες, αυτή είναι η νομική θέση. Ελπίζουμε ότι μέσα σε 48 ώρες θα είμαστε να θέση να ανακοινώσουμε τα πρώτα αποτελέσματα», είπε.

Οι βουλευτικές και οι προεδρικές εκλογές της Δευτέρας ήταν η πρώτη αντίστοιχη διαδικασία μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου του 2007.

Στα επεισόδια μετά από εκείνη την εκλογική διαδικασία, πάνω από 1.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες είχαν εκτοπιστεί.

Συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει σε πολλές περιοχές της Κένυας, μιας από τις σημαντικότερες οικονομίες της ανατολικής Αφρικής με 43 εκατομμύρια κατοίκους, όταν ο κ. Οντίνγκα, ο οποίος διεκδικεί για τρίτη φορά την προεδρία, είχε υποστηρίξει ότι η νίκη του προέδρου Μουάι Κιμπάκι, ο οποίος αποχωρεί από την εξουσία έπειτα από δύο θητείες, οφειλόταν σε νοθεία.

Ο Κενιάτα και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του Ουίλιαμ Ρούτο είναι ανάμεσα στους τέσσερις ανθρώπους σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το ρόλο τους στην υποκίνηση της εθνοτικής βίας μετά τον δεύτερο γύρο των προηγουμένων εκλογών.

Δυτικές κυβερνήσεις είχαν καλέσει τους Κενυάτες ψηφοφόρους να μην αναδείξουν στην εξουσία διωκόμενους από το ΔΠΔ.

Αιματηρά επεισόδια

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια βίας στις πόλεις Μομπάσα και Γκαρίσα ανήμερα των εκλογών, την ευθύνη για τα οποία οι αρχές επέρριψαν σε αυτονομιστές.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και τέσσερις άνδρες των σωμάτων ασφαλείας.

Κατά την εκλογική διαδικασία, αναφέρθηκαν διάφορα τεχνικά προβλήματα τα οποία επιβράδυναν την καταμέτρηση. Ορισμένα εξ αυτών οφείλονταν στα νέα συστήματα πληροφορικής τα οποία χρησιμοποίησε η εκλογική επιτροπή.

Ένα πρόβλημα με τη χωρητικότητα του δίσκου ενός από τους εξυπηρετητές μέσω των οποίων γινόταν η κατανομή των αποτελεσμάτων προκάλεσε καθυστερήσεις, εξήγησε ο Τζέιμς Οσβάγκο, στέλεχος της εκλογικής επιτροπής, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα επιλύθηκε.

Περίπου 14,3 εκατ. άνθρωποι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία, με τη συμμετοχή να ξεπερνά το 70%.

Οι Κενυάτες ψήφισαν επίσης για την ανάδειξη βουλευτών και γερουσιαστών, για κυβερνήτες επαρχιών, καθώς και για τα νέα περιφερειακά συμβούλια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή