Στη σκιά της βίας οι εκλογές στην Κένυα

Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 16:33
REUTERS/STRINGER

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια σήμερα στην Κένυα λίγο πριν αρχίσει η εκλογική διαδικασία τα ξημερώματα.

A- A A+

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια σήμερα στην Κένυα, καθώς οι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές σε κλίμα ανησυχίας για πιθανή επανάληψη των βίαιων ταραχών που είχαν στιγματίσει την εκλογική διαδικασία του 2007.

Λίγο πριν αρχίσει η εκλογική διαδικασία τα ξημερώματα και ενώ είχαν σχηματιστεί μεγάλες ουρές, τουλάχιστον εννέα φρουροί ασφαλείας σκοτώθηκαν από μέλη συμμοριών με μασέτες. Νεκροί έπεσαν και έξι από τους δράστες, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

REUTERS
Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός στην Κένυα

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια δύο επιθέσεων κατά των αστυνομικών δυνάμεων από άνδρες που έφεραν μεγάλα μαχαίρια στην παραλιακή περιοχή της Κένυας. Στη χώρα διενεργούνται σήμερα προεδρικές και το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο.

Μία από τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκε στα περίχωρα της Μομπάσα και η άλλη στο Κιλίφι. Υψηλόβαθμοι αστυνομικοί επέρριψαν την ευθύνη στην αυτονομιστική οργάνωση Δημοκρατικό Συμβούλιο της Μομπάσα, η οποία ωστόσο εξέδωσε ανακοίνωση διαψεύδοντας ότι βρίσκεται πίσω από τα περιστατικά.

Κρατικοί αξιωματούχοι και υποψήφιοι είχαν απευθύνει εκκλήσεις να μην επαναληφθούν τα επεισόδια του 2007, όταν 1.200 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες φυλές εν μέσω διαμάχης για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Κύριοι υποψήφιοι στις σημερινές εκλογές είναι ο 68χρονος απερχόμενος πρωθυπουργός, Ράιλα Οντίνγκα, και ο 51χρονος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ουχούρου Κενιάτα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για ενορχήστρωση των επεισοδίων του 2007.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονταν ώρες αφού έκλεισαν επισήμως οι κάλπες στις 5 μ.μ. τοπική ώρα (4 μ.μ. ώρα Ελλάδας), αν και πολλά εκλογικά κέντρα παρέμειναν ανοιχτά για περισσότερο καθώς είχαν καθυστερήσει να ανοίξουν. Η εκλογική επιτροπή πρέπει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα εντός επτά ημερών.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή