Θέατρο: Με τα κοφτερά δόντια της εσωτερικής μοναξιάς

Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 10:00

Σκιαγραφώντας τη βία, τη μοναξιά και την αγριότητα των σύγχρονων οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων, το έργο του ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν Μακντόνα, «Μοναξιά στην άγρια Δύση», παρουσιάζεται στο θέατρο Επί Κολωνώ.

A- A A+

Ακροβάτες στα τεντωμένα συναισθήματά τους, σαν θύματα και θύτες του ίδιου τους του εαυτού, άγριοι και επίμονα αδυσώπητοι ήρωες  βυθίζονται στην πολυκοσμία της μοναξιάς τους, τρώγοντας τις σάρκες τους.

Σκιαγραφώντας τη βία, τη μοναξιά και την αγριότητα των σύγχρονων οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων, το έργο του ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν Μακντόνα, «Μοναξιά στην άγρια Δύση» (The lonesome West), παρουσιάζεται από την ομάδα Vatos, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, στο θέατρο Επί Κολωνώ, από σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 το βράδυ.

Σύγκρουση με σκληρό τέλος

Ζώντας μαζί στο πατρικό τους σπίτι, δυο αδέλφια έχουν μοναδικό λόγο ύπαρξης και σκοπό τους να πληγώνει το ένα το άλλο με κάθε τρόπο. Παρά τις προσπάθειες ενός ιερέα και ενός μικρού κοριτσιού να τα συμφιλιώσουν, εκείνα ακολουθούν μία ξέφρενη πορεία ανεξέλεγκτης αντιπαλότητας, κακιών, συγκρούσεων και λεκτικών ακροτήτων, η οποία οδηγεί σε ένα σκληρό τέλος.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης: «Κοιτάζοντας έξω, παρατηρεί κανείς όλο και περισσότερους ανθρώπους, φαινομενικά μαζί, αλλά στην πραγματικότητα μόνους. Τα δύο αδέλφια, αν και έχουν μεγαλώσει στο ίδιο σπίτι, στην πραγματικότητα είναι σαν ξένοι μεταξύ τους. Η μοναξιά, όμως, τους οδηγεί στην αγριότητα, είναι νόμος της φύσης. Το έργο έχει  εύθραυστη ενέργεια, έντονους διαλόγους, ενώ - παράλληλα με το κωμικό στοιχείο - ο θεατής βλέπει μπροστά του να ξεδιπλώνεται  όλη η τραγικότητα του σύγχρονου κόσμου!».

Διαψεύδοντας τους καθηγητές του

Η «Μοναξιά στην άγρια Δύση» είναι το τρίτο μέρος της «Τριλογίας του Λήνεην», με το οποίο - μετά τη «Βασίλισσα της ομορφιάς» και το «Ένα ιρλανδέζικο κρανίο» - ολοκληρώνει αυτόν τον κύκλο ο πολυβραβευμένος Μάρτιν Μακντόνα, ο οποίος άφησε το σχολείο στα 16 του χρόνια, αφού οι καθηγητές επέκριναν τα γραπτά του!

Η αναγνώριση ήρθε γρήγορα, με αποκορύφωμα τέσσερα έργα του να ανεβαίνουν με επιτυχία στο West - End του Λονδίνου από επαγγελματικούς θιάσους μέσα στην ίδια χρονιά, κάτι που έχει επιτύχει μόνο ο Σαίξπηρ. Η ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο του χάρισε το Όσκαρ για την πρώτη του ταινία μικρού μήκους,  «Six shooter».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, σκηνοθετική επιμέλεια: Πέτρος Ζούλιας, βοηθός σκηνοθεσίας:  Γιάννης Βλάχος, σκηνική επιμέλεια – κοστούμια: ομάδα Vatos, φωτισμός – μοντάζ: Αλέξανδρος Χαριτάκης, φωτογραφία:  Μανόλης Φιοράκης, γραφικά: Βαγγέλης Σκούταρης, διεύθυνση παραγωγής: ομάδα Vatos. Παίζουν: Ηρώ Πεκτέση, Φρίξος Μανασάκης, Νίκος Πετράκης, Δημήτρης Βαγγλής.

Πληροφορίες

Θέατρο Επί Κολωνώ – Κεντρική Σκηνή, Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός – Αθήνα (στάση μετρό: Μεταξουργείο), τηλ.: 210 5138067. Παραστάσεις: 5 Μαρτίου έως 28 Απριλίου. Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά. Τιμές εισιτηρίου: κανονικό: 10 ευρώ, φοιτητικό – ανέργων: 5 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς