Στην παγίδα μιας παράδοξης αναζήτησης

Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2013 17:49

A- A A+

Εξελισσόμενη σε «πραγματικό» χρόνο 90 λεπτών, η οδύσσεια της αναζήτησης ενός κομμένου χεριού, πυροδοτεί κωμικές και σουρεαλιστικές καταστάσεις, σε έναν ατελείωτο παραλογισμό.

Το τελευταίο έργο του πολυβραβευμένου Μάρτιν ΜακΝτόνα, «Ο κουλοχέρης του Σποκέιν», παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Αργώ, από Δευτέρα 7 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.

Ο ιρλανδικής καταγωγής θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης κινηματογράφου, Μάρτιν ΜακΝτόνα, θεωρείται ένα από τα πιο πολύπλευρα ταλέντα της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει καταξιωθεί ως σημαντικός θεατρικός συγγραφέας από νεαρή ηλικία και ενώ τα πολυβραβευμένα θεατρικά του κάνουν μεγάλη επιτυχία, τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στο εξωτερικό, η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα στον κινηματογράφο, με τη μικρού μήκους ταινία «Six shooter», έχει βραβευθεί με Όσκαρ.

Φιλοσοφία με σουρεαλιστική διάθεση

Στη σκοτεινή κωμωδία «Ο κουλοχέρης του Σποκέιν», που γράφτηκε το 2010, ο συγγραφέας φιλοσοφεί, γράφοντας πέρα για πέρα κωμικά και - μέσα από ένα σουρεαλιστικό φίλτρο και γερές δόσεις μαύρου χιούμορ - μιλά για την απώλεια της αθωότητας, την εσωτερική έλλειψη, το ανικανοποίητο, τη διαρκή αναζήτηση για αυτό που θα μας ολοκληρώσει, τη θέληση για επιβίωση.

Ο κουλοχέρης αναζητεί όλη του τη ζωή το ακρωτηριασμένο χέρι του. Κινεί γη και ουρανό για ένα άκρο του, που και να το βρει, δε θα του χρησιμεύσει σε κάτι. Αυτή η «παράλογη» αναζήτηση σηματοδοτεί και το παράλογο και αδίστακτο του κουλοχέρη. Όμως, τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται, όταν δύο μικροαπατεώνες μπλέκονται στα πόδια του, προσπαθώντας να του πουλήσουν ένα χέρι, που δεν είναι δικό του.

Ταυτότητα παράστασης: μετάφραση - σκηνοθεσία: Νίκος Χανιωτάκης, σκηνικά: Μαντώ Ψυχουντάκη, κοστούμια: Αλεξία - Γκλόρια Σαπέρα, βοηθός σκηνοθέτη: Γεράσιμος Σκαφίδας, μακιγιάζ: Ελένη Χανιωτάκη. Ερμηνεύουν: Τάκης Σπυριδάκης, Κατερίνα Γερονικολού, Γεράσιμος Σκαφίδας, Σαμουήλ Ακίνολα.

Πληροφορίες

Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 15 – Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5201684. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό - παιδικό (έως 18 ετών) – πολύτεκνοι – συνταξιούχοι - ΟΛΜΕ: 10 ευρώ, άνεργοι: 5 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς