Ιράκ: Τουλάχιστον 40 σύροι καθεστωτικοί νεκροί από επίθεση ενόπλων

Μεταφέρονταν στα σύνορα για να επαναπατριστούν
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 17:22
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Ένοπλοι άγνωστης ταυτότητας επιτέθηκαν και σκότωσαν τουλάχιστον 40 σύρους στρατιώτες και κυβερνητικούς υπαλλήλους στην επαρχία Ανμπάρ του δυτικού Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους.

Επρόκειτο για άνδρες οι οποίοι είχαν καταφύγει στο έδαφος του Ιράκ μετά από επίθεση των σύρων ανταρτών.

Την ώρα κατά την οποία δέχτηκαν την επίθεση, οι Σύροι οδηγούνταν από τις ιρακινές αρχές στα σύνορα για να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Οι ιρακινές αρχές είχαν κάνει λόγο για 65 σύρους στρατιωτικούς και κρατικούς υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν παραδοθεί στο Ιράκ όταν οι σύροι αντάρτες, μετά από επίθεση, είχαν καταλάβει το συνοριακό πέρασμα της Γιααραμπίγια.

Η ομάδα των σύρων στρατιωτών και κρατικών υπαλλήλων είχε εισέλθει στο Ιράκ από τη βόρεια συριακή επαρχία της Νινεβέχ το σαββατοκύριακο.

Την ώρα της επίθεσης, οι Ιρακινοί τους μετέφεραν στο συνοριακό πέρασμα του Αλ Ουαλίντ, με την ενέδρα να στήνεται στην περιοχή του Ακασάτ, σύμφωνα με ιρακινό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Μαζί με τους Σύρους, σκοτώθηκαν και ιρακινοί στρατιώτες οι οποίοι είχαν αναλάβει τη μεταφορά τους στα σύνορα των δύο χωρών.

Η επίθεση ήταν πιθανότατα καλοσχεδιασμένη, με τη χρήση βομβών, αυτόματων όπλων, ρουκετών και εκτοξευόμενων χειροβομβίδων.

Φόβοι για διάχυση της βίας στο Ιράκ

Ιράκ και Συρία μοιράζονται 600 χιλιόμετρα συνοριακής γραμμής και η Βαγδάτη έχει εκφράσει φόβους για διάχυση της βίας του συριακού εμφυλίου εντός του εδάφους του Ιράκ.

Η ιρακινή επαρχία Ανμπάρ κατοικείται κατά πλειοψηφία από σουνίτες μουσουλμάνους, οι οποίοι συχνά διαμαρτύρονται κατά της κατά πλειοψηφία σιιτικής κυβέρνησης της Βαγδάτης.

Στην περιοχή έχει συγκροτηθεί ο λεγόμενος Ελεύθερος Ιρακινός Στρατός, στα πρότυπα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, βασικής ένοπλης οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης.

Εκπρόσωπος του ιρακινού πρωθυπουργού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επίθεση δείχνει τη διάθεση κάποιων να μετακυλήσουν τη βία εντός του Ιράκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση του Ιράκ θα κάνει το παν για να αποτρέψει αντίστοιχες προσπάθειες, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή