Κένυα: «Πράσινο φως» για την υποψηφιότητα Κενιάτα

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013 13:56
REUTERS/NOOR KHAMIS

Ο υποψήφιος για την προεδρία στην Κένυα Ουχούρου Κενιάτα.

A- A A+

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Κένυας έδωσε το πράσινο φως στον Ουχούρου Κενιάτα να λάβει μέρος στις εκλογές του επόμενου μήνα, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα ότι η επικείμενη δίκη του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) τον καθιστούν μη εκλόγιμο.

Ο Κενιάτα, πρώην υπουργός Οικονομικών της αφρικανικής χώρας και γιος του πρώτου προέδρου της Κένυας, είναι ο ένας από τους τέσσερις κατηγορούμενους από το ΔΠΔ για την ενορχήστρωση των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ φυλών στις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.200 άνθρωποι μετά την προηγούμενη τέτοια εκλογική διαδικασία, το 2007.

Θεωρείται ο δεύτερος επικρατέστερος υποψήφιος μετά τον πρωθυπουργό Ράιλα Οντίνγκα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 4ης Μαρτίου.

Εάν ο Κενιάτα κερδίσει, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό με την ιδιότητα του προέδρου ενδέχεται να γίνει για να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου στη Χάγη, καθώς μια πρώτη ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Απρίλιο.

REUTERS

Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε επίσης τη συμμετοχή στις εκλογές του Ουίλιαμ Ρούτο, πρώην υπουργού Παιδείας και υποψηφίου αντιπροέδρου του Κενιάτα. Ο Ρούτο διώκεται επίσης από το ΔΠΔ για τα αιματηρά επεισόδια του 2007 μαζί με δύο άλλα πρόσωπα, που φέρονται ότι υποκίνησαν την μετεκλογική βία. Οι δύο πολιτικοί αρνούνται τις κατηγορίες.

«Η πορεία μας για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης του [σ.σ. συνασπισμού] Jubilee συνεχίζεται. Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας και τις προσευχές σας ως τώρα. Ο Θεός είναι μεγάλος!», ανέφερε ο Κενιάτα σε μήνυμα που δημοσίευσε στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σε ανακοίνωσή του, το Ανώτερο Δικαστήριο ανέφερε ότι δεν έχει δικαιοδοσία για το ζήτημα. «Το Ανώτερο Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία για να αντιμετωπίσει ένα ερώτημα που έχει σχέση με την εκλογή του προέδρου. Αυτό είναι ένα ερώτημα στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή