Συνεχείς έλεγχοι για προϊόντα με DNA αλόγου

ΕΦΕΤ
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 16:29

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΕΤ, μέχρι τέλος Μαρτίου, έχουν ληφθεί 136 δείγματα, από τα οποία έχουν αναλυθεί τα 42. Πέντε από αυτά έχουν βρεθεί θετικά και δόθηκε εντολή να αποσυρθούν από την αγορά.

A- A A+

Συνεχείς είναι οι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών στο πλαίσιο της «διατροφικής κρίσης» με το κρέας αλόγου σε διάφορα προϊόντα.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ συνεχίζει τους ελέγχους που έχει ξεκινήσει από 17 Ιανουαρίου με συμμετοχή κλιμακίων των Περιφερειακών του Διευθύνσεων σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων σε όλο το εύρος της διατροφικής αλυσίδας.

Όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρός του Ιωάννης Τσιάλτας, αν και το θέμα σε πρώτη φάση αντιμετωπίστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σαν πρόβλημα παραπλάνησης καταναλωτή και όχι τόσο σαν θέμα ασφάλειας, στην Ελλάδα, για κάθε δείγμα που βρίσκεται θετικό στην ανίχνευση DNA αλόγου, ακολουθεί και έλεγχος για την ύπαρξη της αντιφλεγμονώδους ουσίας φαινυλοβουταζόνης ώστε να διαπιστωθεί και ο ενδεχόμενος βαθμός επίδρασης στην ασφάλεια του προϊόντος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΕΤ, μέχρι τέλος Μαρτίου, έχουν ληφθεί 136 δείγματα, από τα οποία έχουν αναλυθεί τα 42. Πέντε από αυτά έχουν βρεθεί θετικά και δόθηκε εντολή να αποσυρθούν από την αγορά.

Έχουν ήδη ελεγχθεί επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των παρασκευασμάτων κρέατος, των παρασκευασμάτων με βάση το κρέας καθώς και  ψυκτικές αποθήκες.

Καθησυχαστικοί οι έλληνες κρεοπώλες

Tα παραδοσιακά κρεοπωλεία ουδέποτε έχουν χρησιμοποιήσει ή πωλήσει κρέας αλόγου, πολύ δε περισσότερο συσκευασμένα κατεψυγμένα παρασκευάσματα, σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), αναφορικά με την πώληση κρέατος αλόγου στην Ελλάδα.

Η Ομοσπονδία διευκρινίζει ακόμη ότι όλα τα κρέατα που διακινούνται στα καταστήματά της είναι από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, με κωδικούς που εκδίδουν τα αρμόδια όργανα και εξασφαλίσουν την υγιεινή και την ποιότητα του κρέατος.

«Από αυτά τα κρέατα, που είναι καθ’ όλα νόμιμα και ελεγμένα, δημιουργούνται και τα παρασκευάσματα σε κατάλληλο χώρο στα κρεοπωλεία, ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία», επισημαίνεται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή