Παρέμβαση εισαγγελέα για το κρέας αλόγου

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 12:51
REUTERS/INA FASSBENDER
A- A A+

Εντολή για εκτεταμένους ελέγχους, ώστε να εντοπιστούν οι διαστάσεις που ενδεχομένως έχει λάβει το διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας στην Ελλάδα, έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου.

Μετά από αναφορά του ΕΦΕΤ και δημοσιεύματα στον Τύπο, η κ. Φάκου έδωσε εντολή στην Οικονομική Αστυνομία να διενεργήσει ελέγχους, ώστε να εντοπιστεί αν και σε ποιες ποσότητες έχουν εισαχθεί στη χώρα μας τρόφιμα με προσμίξεις αλογίσιου κρέατος, συμπεριλαμβανομένων και συσκευασιών κιμά που εμφανιζόταν ως προερχόμενος από μοσχαρίσιο κρέας.

Ο ΕΦΕΤ στην αναφορά του προς την Εισαγγελία δίνει στοιχεία για συγκεκριμένες εισαγωγικές εταιρείες, για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι εισήγαγαν ύποπτης ταυτότητας κρέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπήρξε κατάσχεση ποσότητας «ύποπτων» προϊόντων από ψυκτική αποθήκη εισαγωγικής εταιρείας στην Αθήνα. Δείγματά τους εστάλησαν στο Γενικό Χημείο του κράτους, ώστε να εξακριβωθεί αν προκύπτει παρουσία DNA ιπποειδών.

Στον ελληνικό και ξένο Τύπο αναφέρεται ως δεδομένο το γεγονός ότι η χώρα μας υπήρξε σταθμός στη διανομή κρέατος αλόγου, χωρίς ακόμη να προσδιορίζεται η συνολική ποσότητα που καταναλώθηκε.

Από τα πρώτα επίσημα στοιχεία που θα διαβιβαστούν στην Εισαγγελία, θα κριθούν και οι περαιτέρω ενέργειες που θα γίνουν σε ποινικό επίπεδο.

Για διατροφική απάτη κάνει λόγο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Για διατροφική απάτη κάνει λόγο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο έδωσε εντολή για διενέργεια ελέγχων με σκοπό τη διερεύνηση περιπτώσεων εξαπάτησης του καταναλωτή στην εμπορία τροφίμων. 

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι κρέας αλόγου χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή τροφίμων χωρίς την κατάλληλη επισήμανση.

Από τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο ανακοινώθηκε ότι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής από τις 13/02/2013 ζήτησε από τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες να διενεργούν ελέγχους ιχνηλασιμότητας στην περίπτωση κατά την οποία εντοπιστούν:

α) αποθηκευμένο κρέας αλόγου,

β) στοιχεία που αφορούν διακίνηση προγενέστερα αποθηκευμένων παρτίδων κρέατος αλόγου.

Επιπλέον, ζητήθηκε η άμεση διενέργεια εστιασμένων ελέγχων σε βόειο κρέας και σε τρόφιμα που έχουν σημανθεί ως περιέχοντα βόειο κρέας, η δειγματοληψία και η αποστολή δειγμάτων για ταυτοποίηση DNA.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να χρηματοδοτήσει τις παραπάνω αναλύσεις σε ποσοστό 75%. Οι έλεγχοι θα διαρκέσουν για ένα μήνα και στη συνέχεια θα εξεταστεί η προοπτική παράτασής τους.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ έχουν εντείνει τους ελέγχους για τον εντοπισμό περιπτώσεων πιθανής εμπορίας κρέατος αλόγου χωρίς την ενδεδειγμένη επισήμανση», δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος.

«Προχωρούμε στις επιβεβλημένες ενέργειες ώστε να θέσουμε τέλος σε πρακτικές που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός και ξεκαθάρισε πως «μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας αλλά θέμα παραπλάνησης και εξαπάτησης του καταναλωτή».

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή