Άρχισαν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 12:52
REUTERS/POOL

Μέλη της ιρανικής αντιπροσωπείας της οποίας ηγείται ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν και επικεφαλής διαπραγματευτής της χώρας για το πυρηνικό πρόγραμμα, Σαΐντ Τζαλίλι, στο Αλμάτι του Καζακστάν.

A- A A+

Άρχισε στο Αλμάτι του Καζακστάν ο νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και της ομάδας των 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία) σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές τους, μετά από οκτώ μήνες διακοπής των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, η ομάδα των 5+1 θα προτείνει στο Ιράν χαλάρωση των κυρώσεων με αντάλλαγμα το κλείσιμο του εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου στο Φόρντο.

«Η προσφορά ανταποκρίνεται στις διεθνείς ανησυχίες ως προς τον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αλλά ανταποκρίνεται επίσης στις ιρανικές ιδέες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Μάικλ Μαν.

«Έχουμε βάλει στο τραπέζι κάποιες προτάσεις η οποίες ευελπιστούμε να επιτρέψουν στο Ιράν να επιδείξει κάποια ευελιξία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ιρανικό δίκτυο Press TV, και το Ιράν από την πλευρά του θα διατυπώσει «ένα νέο, ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων».

Ο κ. Μαν πάντως έσπευσε να υποβαθμίσει τις προσδοκίες, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας. «Είναι σαφές πως δεν περιμένει κανείς να φύγει από το Αλμάτι με μια ολοκληρωμένη συμφωνία», είπε λίγο μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο Τετάρτη.

Οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν το 2012 σειρά κυρώσεων εναντίον του ενεργειακού και τραπεζικού τομέα του Ιράν.

Η Τεχεράνη αρνείται να σταματήσει τον εμπλουτισμό κατά 20% του ουρανίου και να κλείσει το εργοστάσιο στο Φόρντο, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί την άρση των διεθνών κυρώσεων.

Επιμένει πως η διαδικασία εμπλουτισμού χρησιμεύει στην παραγωγή καυσίμων για τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης, ο οποίος παράγει ραδιο-ισότοπα. Οι δυτικές χώρες και το Ισραήλ κατηγορούν το Ιράν ότι θέλει να κατασκευάσει ατομικά όπλα.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή