Μια άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου θα αρκούσε για να πυροδοτήσει το λιώσιμο των μόνιμων πάγων της Σιβηρίας, προειδοποίησε διεθνής ομάδα επιστημόνων. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, τροφοδοτώντας ένα φαύλο κύκλο κλιματικής αλλαγής.
Οι ερευνητές υπό τον Αντον Βακς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναζήτησαν στοιχεία σε έξι παγωμένα σπήλαια της Σιβηρίας. Ανέλυσαν σταλακτίτες και σταλαγμίτες που σχηματίζονται με την εισροή βρόχινου νερού και λιωμένου χιονιού στις σπηλιές, συμπυκνώνοντας έτσι όλες τις αλλαγές των μόνιμων πάγων εδώ και μισό εκατομμύριο χρόνια.
EPA/-
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science, όταν το έδαφος πάνω από μία σπηλιά είναι παγωμένο, δεν εισρέει νερό, άρα οι υπάρχοντες σχηματισμοί αποτελούν τα «απομεινάρια θερμότερων περιόδων, πριν από τη δημιουργία του μόνιμου πάγου».
Έτσι, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν στη Σιβηρία πριν από 400.000 χρόνια, όταν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 1,5 βαθμό Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με σήμερα, επέτρεψαν το σχηματισμό των σταλακτιτών και των σταλαγμιτών. Αυτό σημαίνει ότι, μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό σε σχέση με σήμερα, αρκεί για να επιφέρει σημαντική τήξη του μόνιμου πάγου.
Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό, αρκεί για να επιφέρει σημαντική τήξη του μόνιμου πάγου
«Καθώς ο μόνιμος πάγος καλύπτει το 24% της χερσαίας επιφάνειας του βορείου ημισφαιρίου, η εκτεταμένη τήξη του θα μπορούσε να επηρεάσει τεράστιες περιοχές και να απελευθερώσει [δισεκατομμύρια τόνους] διοξειδίου του άνθρακα», εξήγησε μιλώντας στο BBC ο Δρ. Βακς. «Κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα της περιοχής και για πτυχές του ανθρώπινου περιβάλλοντος.»
«Για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς και ηλεκτροφόρα καλώδια, δρόμοι, σιδηρόδρομοι και κτήρια έχουν όλα ενσωματωθεί στο μόνιμο πάγο και είναι ευάλωτα στο λιώσιμό του. Μια τέτοια τήξη θα μπορούσε να καταστρέψει αυτές τις υποδομές, με προφανείς οικονομικές συνέπειες.»
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι η διαδικασία θα διαρκούσε πολλές δεκαετίες, συνεπώς η αρχική απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου θα ήταν σχετικά περιορισμένη. Αυτή τη στιγμή οι θερμοκρασίες είναι 0,6-0,7 βαθμούς υψηλότερες σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, κάτι που, σύμφωνα με το Δρα. Βακς, σημαίνει ότι η πιθανότητα τήξης των πάγων της Σιβηρίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στα κλιματικά μοντέλα.