Ο αστεροειδής «Δίδυμος» στόχος νέας αποστολής

Η αποστολή θα μελετήσει στρατηγικές σύγκρουσης και εκτροπής αστεροειδών
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 10:14
ESA
A- A A+

Ο δυαδικός αστεροειδής με την ονομασία «Δίδυμος» επιλέχθηκε ως ο στόχος μιας προτεινόμενης διεθνούς αποστολής με αντικείμενο δοκιμές εκτροπής και στρατηγικών για την προστασία της Γης.

Η αποστολή σχεδιάζεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους και φέρει την ονομασία Εκτίμηση Σύγκρουσης και Εκτροπής Αστεροειδών (AIDA).

Οι πρόσφατες στενές επαφές με τον αστεροειδή 2012  DA14 και τον αστεροειδή στο Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας που τραυμάτισε 1.500 ανθρώπους και προξένησε ζημιές σε χιλιάδες κτίρια, υπογράμμισαν την ανάγκη μεγαλύτερης ετοιμότητας για την προστασία της Γης από πιθανώς επικίνδυνα ουράνια αντικείμενα.

Ο αστεροειδής 65803 Δίδυμος, στόχος της αποστολής AIDA, δεν υπολογίζεται ως επικίνδυνος για τον πλανήτη μας, αλλά αποτελεί τον πιο εύκολα προσβάσιμο αστεροειδή τέτοιου μεγέθους από τη Γη. Ως δυαδικός, αποτελείται από ένα μεγάλο αστεροειδή διαμέτρου 800 μέτρων και ένα μικρότερο διαμέτρου 150 μέτρων. Ο μικρότερος βράχος βρίσκεται γύρω σε τροχιά από τον μεγαλύτερο σε απόσταση 1,1 χιλιομέτρου, ενώ χρειάζεται 11,9 ώρες για κάθε περιστροφή.

Η αποστολή AIDA σκοπεύει να αναχαιτίσει το Δίδυμο κατά την κοντινότερη προσέγγισή του στη Γη το 2022, όταν και ο αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Η AIDA θα αποτελείται από δύο διαφορετικά διαστημόπλοια: έναν διερευνητή με την ονομασία DART (Δοκιμή Ανακατεύθυνσης Διπλού Αστεροειδούς) από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των Ηνωμένων Πολιτειών, και ένα σκάφος της ESA σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή με την ονομασία ΑΙΜ (Ελεγκτής Σύγκρουσης Αστεροειδούς).

Ο DART θα συγκρουστεί με τον μικρότερο αστεροειδή με ταχύτητα περίπου 6,25 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ ο ΑΙΜ θα καταγράψει το συμβάν και θα πραγματοποιήσει μετρήσεις των βασικών φυσικών ιδιοτήτων του δυαδικού αστεροειδούς που παίζουν ενεργό ρόλο στη δυναμική συμπεριφορά του συστήματος. Παρατηρητές από το έδαφος θα καταγράψουν τις αλλαγές στην τροχιά του αστεροειδούς, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια διαμέτρου ενός και δύο μέτρων.

Η ενέργεια που θα απελευθερωθεί κατά τη σύγκρουση του AIDA με τον αστεροειδή είναι παρόμοια με αυτή της σύγκρουσης ενός διαστημικού «σκουπιδιού» με ένα δορυφόρο, επομένως τα δεδομένα θα είναι χρήσιμα για τη μοντελοποίηση της βλάβης που θα προκληθεί από ένα τέτοιο περιστατικό.

«Η AIDA δεν είναι απλώς μία αποστολή αστεροειδούς, αλλά επίσης μία ερευνητική πλατφόρμα ανοιχτή σε διάφορους χρήστες», δήλωσε ο Αντρές Γκάλβεθ, διευθυντής μελετών της ESA. Επιστήμονες από όλη την Ευρώπη μπορούν να προτείνουν πειράματα από διάφορα πεδία, τα οποία θα διεξαχθούν πάνω στο σκάφος AIM.

Προτεινόμενα για εσάς