Πρεμιέρες στον απόηχο των Όσκαρ

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 10:01
A- A A+

Αγαπημένοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες που πριν λίγες ημέρες ήταν υποψήφιοι για χρυσό αγαλματίδιο, δημιουργίες με διακρίσεις και θέματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υπόσχονται να ψυχαγωγήσουν τους σινεφίλ στον απόηχο των Όσκαρ.

«Η γη της επαγγελίας»

YOUTUBE/MOVIETRAILERSGR

Η δραματική ταινία του - υποψήφιου για Όσκαρ - Γκας Βαν Σαντ πραγματεύεται το επίκαιρο και εξαιρετικά σημαντικό θέμα του λεγόμενου «fracking», μίας διαδικασίας εξαγωγής φυσικού αερίου, που μπορεί να μολύνει το νερό και να επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στη ζωή των κατοίκων μιας περιοχής.

Σε μία ακόμα συνεργασία με τον σκηνοθέτη, ο - βραβευμένος με Όσκαρ - Ματ Ντέιμον συνυπογράφει το σενάριο και αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, πλαισιωμένος από τους Τζον Κρασίνσκι, Φράνσις Μακντόρμαντ και Ρόζμαρι Ντεβίτ.  Δύο υπάλληλοι μιας εταιρείας προσπαθούν να πείσουν τους κατοίκους μιας μικρής πόλης να τους δώσουν το δικαίωμα γεώτρησης, με αντάλλαγμα μεγάλα χρηματικά ποσά. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, όσο νόμιζαν.

«Όμορφα πλάσματα»

YOUTUBE/MOVIETRAILERSGR

Αιωρούμενη μεταξύ φωτός και σκότους, η ταινία φαντασίας του - υποψήφιου για Όσκαρ - σκηνοθέτη και σεναριογράφου Ρίτσαρντ ΛαΓκραβενέζε,  αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του πρώτου μέρους της μπεστ σέλερ τετραλογίας των Κάμι Γκαρσία και Μάργκαρετ Στολ, «Τα χρονικά των Κάστερ», η οποία έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες.

Με τους Τζέρεμι Άιρονς, Άλις Ένγκλερτ, Άλντεν Έρενραϊχ, Τζακ Ο’Κόνελ, Βαϊόλα Ντέιβις, Έμι Ρόσουμ, Τόμας Μαν και Έμα Τόμσον, ένα επαναλαμβανόμενο μυστηριώδες όνειρο και μία κατάρα φέρνουν κοντά δύο νέους, σε μία γοτθικής ατμόσφαιρας ήσυχη πόλη, η οποία κρύβει ισχυρές μαγικές δυνάμεις και τρομερά μυστικά, που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την ανθρωπότητα.

«Πειρατεία στον ωκεανό»

YOUTUBE/FEELGOODENTMENT

Ο δανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Τομπίας Λίντχολμ προσεγγίζει με αυτό το δραματικό θρίλερ το πρόβλημα της σύγχρονης πειρατείας, μέσα από την ιστορία 10 ναυτικών που πέφτουν στα χέρια σομαλών πειρατών, και σχολιάζει την αξία της ανθρώπινης ζωής, όταν αυτή τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τοποθετώντας  σε ρεαλιστικούς χώρους την πλοκή και σε ρόλους κλειδιά ανθρώπους που έχουν υπάρξει όμηροι, ο σκηνοθέτης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά τα περιστατικά πειρατείας σε 2 δανέζικα πλοία, έγινα κοινωνός μίας πραγματικότητας, που δεν γνώριζα μέχρι τότε. Μία πραγματικότητα, όπου ναυτιλιακές εταιρείες υποχρεώνονται να διαπραγματευτούν απευθείας με τους πειρατές. Μία πραγματικότητα, όπου οι πειρατές κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια και οι ναυτικοί κρατούνται όμηροι για μήνες, χωρίς να μπορούν να επηρεάσουν τη μοίρα τους.

Η αλήθεια είναι ότι οι πειρατές δεν είναι πια εξαθλιωμένοι ψαράδες. Πόροι της ρώσικης μαφίας χρηματοδοτούν την πειρατεία.  Οι πειρατές είναι κουρσάροι, όπως στην Άγρια Δύση. Στη Σομαλία, μόνο με δέκα δολάρια, μπορεί κάποιος να βάλει νεαρά αγόρια να πειρατεύουν πλοία. Γιατί κανείς στη διεθνή κοινότητα δεν κάνει τίποτα; Είναι ένα παράλογα σύνθετο ζήτημα».

«Χαμένος παράδεισος»

Στη δραματική ταινία του Μιγκέλ Γκόμε, η οποία έχει μεγάλη φεστιβαλική πορεία με διακρίσεις και ήταν η επίσημη πρόταση της Πορτογαλίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, τρεις γυναίκες ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να βρουν έναν μυστηριώδη άνδρα, που είχε κάνει μια κρυφή συμφωνία με μια από αυτές, πριν 50 χρόνια.

«Ξημέρωμα»

YOUTUBE/ERAFILM ALBANIA

Στο δράμα του Ρόμπερτ Μπουντίνα, με τους Μάρβιν Ταφάζ, Γκούλιεμ Κοτόρι, Ισαβέλα Κογεβίνα,  Λαέρτη Βασιλείου και Αντώνη Καφετζόπουλο, δύο αδέλφια από την Αλβανία, που ζουν στη Θεσσαλονίκη, έρχονται σε σύγκρουση, αφού ο ένας προσπαθεί να κερδίσει τίμια τα προς το ζην, ενώ ο άλλος χρησιμοποιεί «άλλους τρόπους».  Η ταινία είναι συμπαραγωγή Αλβανίας, Ελλάδας, Γαλλίας και Ρουμανίας.

«Barbie: Η μπαλαρίνα με τις μαγικές πουέντ»

YOUTUBE/CINECENTERK

Η πασίγνωστη κούκλα επιστρέφει και πάλι στη μεγάλη οθόνη, με  την ταινία κινουμένων σχεδίων του Όουεν Χάρλεϊ. Αυτήν τη φορά, η Barbie ονειρεύεται να γίνει μεγάλη μπαλαρίνα. Όταν οι πουέντ της χαλάνε λίγο πριν από μια μεγάλη παράσταση, τρέχει να αγοράσει καινούριες. Μόλις τις φοράει, μεταφέρεται μαγικά στον κόσμο του αγαπημένου της μπαλέτου.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς