ΟΗΕ : Σήμερα η απόφαση για άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2003 10:04
A- A A+

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να επικυρώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, την άρση των κυρώσεων στο Ιράκ, καθώς Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στο αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 16:30', ώρα Ελλάδος και οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι θα εξασφαλίσουν την υποστήριξη τουλάχιστον 14 από τα 15 μέλη.

«Προσβλέπουμε σε μια πολύ ουσιαστική ψηφοφορία υπέρ της απόφασης και χωρίς την άσκηση βέτο», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρομ σε ανακοίνωσή του που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο. «Η απόφαση παρέχει μια πολύ καλή βάση για την ανοικοδόμηση, την ανθρωπιστική ανακούφιση και τη συγκρότηση μιας καλής κυβέρνησης στο Ιράκ», πρόσθεσε.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν, ότι, μόνο η Συρία δεν θα υπερψηφίσει το νέο σχέδιο απόφασης. «Ακόμη κι αν το σχέδιο απόφασης δεν είναι αυτό που ακριβώς θέλαμε, αποφασίσαμε να το ψηφίσουμε», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον Γερμανό και το Ρώσο ομόλογό του, Γιόσκα Φίσερ και Ιγκόρ Ιβανώφ.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία αποφάσισαν να υποστηρίξουν το τελευταίο σχέδιο ψηφίσματος, που θα καταθέσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για το Ιράκ, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Για να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των υπολοίπων μεγάλων δυνάμεων στο ψήφισμα, η αμερικανική κυβέρνηση κατέθεσε διαδοχικά τρία αναθεωρημένα σχέδια ψηφίσματος και δεσμεύτηκε για πρώτη φορά ότι δεν θα εκφράσει την αντίθεσή της στην επιστροφή στο μέλλον των επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, χωρίς πάντως να ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος προβλέπει και την εξάμηνη παράταση του προγράμματος «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» του ΟΗΕ με κύριο στόχο να αποπληρωθεί μεγάλο μέρος των χρεών του Ιράκ προς την Ρωσία.

Η απόφαση δίνει πάντως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία ευρείες εξουσίες για τη διακυβέρνηση του Ιράκ και την διάθεση του ιρακινού πετρελαίου μέσω ενός ταμείου ανοικοδόμησης μέχρι να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση στη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή