Ανακοίνωση της Άγκυρας για τη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας στον ΟΗΕ

Σε αντίστοιχη ενέργεια ενώπιον του Οργανισμού θα προβεί και η Τουρκία
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013 18:12
EUROKINISSI

Στην τουρκική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2007 μέχρι σήμερα προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας) αφορούν περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της, όπου η Άγκυρα έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών στις περιοχές αυτές.

A- A A+

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχολιάζοντας τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας προς τον ΟΗΕ, με την οποία η χώρα μας ενημερώνει τον Οργανισμό για την ενέργεια της Άγκυρας τον Ιούλιο του 2012 να παραχωρήσει άδειες έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Άγκυρα, οι ισχυρισμοί της Ελλάδας στερούνται στηρίγματος στο διεθνές δίκαιο ενώ σημειώνεται πως και η τουρκική πλευρά θα προβεί σε αντίστοιχη ενέργεια ενώπιον του ΟΗΕ.

Επιπλέον αναφέρεται ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί από το 2007 μέχρι σήμερα προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας) αφορούν περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της, όπου η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης των φυσικών πηγών στις περιοχές αυτές. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων της αυτών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», προστίθεται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει τέλος ότι «καθώς προβαίνουμε στα αναγκαία βήματα για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και να αξιοποιούμε τους διαύλους διαλόγου που έχουν διαμορφωθεί με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων».

Αντιπαράθεση για τη ρηματική διακοίνωση

Ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα, δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και απαιτούν το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συναίνεσης, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ρηματικής διακοίνωσης.

Ανακοινώσεις,  όπως αυτή που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περιττές, σημειώνει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ και απαντώντας στη κριτική περί καθυστέρησης, δηλώνει ότι «ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής διπλωματίας, στους οποίους οι περισσότεροι συμφωνούμε, αποφασίζεται με γνώμονα, και μόνον, την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση σημείωνε πως η ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ ήρθε με καθυστέρηση επτά μηνών, ενώ έθετε ερωτήματα για τη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης. 

Στο πλαίσιο αυτό καλούσε την κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση, αλλά και αποφασιστικότητα, διπλωματική επάρκεια και ικανότητα με οξυδέρκεια και διεθνείς συμμαχίες εντός και εκτός Ευρώπης, κυρίως όμως, την προειδοποιούσε να μην εντάξει «ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα» σε «εσωτερικά "πολιτικά παίγνια"».

Την ώρα που ο Αβραμόπουλος κατέθετε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, οι Τούρκοι είχαν ήδη παραχωρήσει άδειες έρευνας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και οι ναύτες τους έπιναν καφέ με θέα το Σούνιο, ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο της Χρυσής Αυγής  (σ.σ. με αφορμή τον πλου της τουρκικής κορβέτας εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων). 

Στη σχετική ανακοίνωσή του το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου επαναλαμβάνει την  πάγια θέση του για «άμεση έναρξη της διαδικασίας εξόρυξης των ενεργειακών κοιτασμάτων» στην ελληνική ΑΟΖ, καταγγελία του τουρκικού casus belli στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άμεση επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή