Ο Αμερικανός Ντένις Τίτο, που έγινε γνωστός ως ο πρώτος «τουρίστας» του διαστήματος το 2001, σχεδιάζει αποστολή δύο αστροναυτών στον Άρη το 2018. Η πρωτοπόρος ιδιωτική αποστολή θα διαρκέσει συνολικά 501 ημέρες αλλά εάν δεν πραγματοποιηθεί το 2018 θα πρέπει να τεθεί σε αναμονή ως το 2031.
Ο Τίτο ίδρυσε για αυτή την αποστολή τη μη κερδοσκοπική οργάνωση με την ονομασία Inspiration Mars Foundation, και θα δώσει την πρώτη συνέντευξη τύπου πάνω στο θέμα την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον. Εκεί οι συνεργάτες του θα περιγράψουν τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται εάν το ταξίδι προς τον κόκκινο πλανήτη ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2018.
Υπό αυτές τις χρονικές συνθήκες η συνολική διάρκεια της αποστολής θα περιοριστεί στις 501 ημέρες (συμπεριλαμβανομένων περίπου 38 ημερών πάνω στον Άρη για συλλογή δειγμάτων), πολύ μικρότερη σε σχέση με το αν γινόταν κάποια άλλη χρονική στιγμή. Η επόμενη ευνοϊκή συγκυρία μεταξύ της τροχιάς της Γης και του Άρη θα παρουσιαστεί το 2031.
WIKIPEDIA/NASA
O Ντένις Τίτο σχεδιάζει αποστολή δύο αστροναυτών στον Άρη το 2018.
Ο Τίτο σπούδασε αεροδιαστημική μηχανική αλλά έχτισε τη μεγάλη περιουσία του ιδρύοντας στην Καλιφόρνια την Wilshire Associates, μια εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Το πάθος του για το διάστημα τον οδήγησε στο να πληρώσει 20 εκατομμύρια δολλάρια το 2001 ώστε να γίνει ο πρώτος πολίτης που ταξίδεψε στο διάστημα.
Ο Τίτο έφτασε ως τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πάνω σε ένα ρωσικό Soyuz και επέστρεψε στη Γη μετά από οκτώ ημέρες. Από τότε άλλοι έξι εκατομμυριούχοι έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες αποστολές, χωρίς όμως να αντιμετωπίσουν την κριτική που είχε δεχθεί τότε ο Τίτο. Η τιμή για μία τουριστική «βόλτα στο διάστημα» κυμαίνεται πλέον πάνω από τα 40 εκατομμύρια δολάρια.
Από το 2001 και μετά ο Τίτο κράτησε χαμηλό προφίλ αλλά τώρα ενεργοποιείται πάλι για να προωθήσει την πραγματοποίηση αυτής της τολμηρής αποστολής. Το σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθεί μία τροποποιημένη κάψουλα Dragon της ιδιωτικής εταιρίας SpaceX για να μεταφέρει τους δύο αστροναύτες που θα περάσουν σπαρτιατικά τις 501 ημέρες της αποστολής.
Στη συνέντευξη τύπου αναμένονται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες χρηματοδότησης της αποστολής, καθώς το κόστος εκτιμάται πως θα είναι της τάξεως των δισεκατομμυρίων δολαρίων.