Δίκη «17Ν» : Μάρτυρας αναγνώρισε την Αγγελική Σωτηροπούλου

Τρίτη, 27 Μαΐου 2003 11:52
A- A A+

Την Αγγελική Σωτηροπούλου αναγνώρισε με βεβαιότητα ως τη γυναίκα που καθόταν με τον Σάββα Ξηρό σε καφετέρια, στο λιμάνι του Πειραιά, δύο 24ωρα πριν την έκρηξη, στην κατάθεσή της η μάρτυρας κ. Ευαγγελία Σάγρη.

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι λίγο μετά τις 12 το βράδυ της 27ης προς την 28η Ιουνίου του 2002, είχε δει τους δύο κατηγορουμένους να κάθονται μαζί και να συζητούν. Οπως είπε η κ. Σάγρη την επόμενη μέρα επρόκειτο να ταξιδέψει για Σαντορίνη και κάθησε στην καφετέρια όπου της έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο Σάββας Ξηρός κρατούσε στα γόνατά του μια τσάντα.

«Αυτό που με ώθησε να καταθέσω ήταν η επιμονή της κ. Σωτηροπούλου, η οποία έλεγε ότι δεν έχει καμμία σχέση, ενώ κατηγορούσε την αστυνομία ότι παρακαλούσε όποιον ήξερε κάτι να καταθέσει», ανέφερε η μάρτυρας.

Η Αγγελική Σωτηροπούλου αντέδρασε έντονα στην κατάθεση της μάρτυρος.

- Αγγελική Σωτηροπούλου : Δεν ντρέπεστε, κυρία μου;

- Μάρτυρας : Εγώ να ντραπώ; Εσείς δεν ντρεπόσαστε όταν σκοτώνατε; Εγώ που λέω την αλήθεια να ντραπώ;

- Αγγελική Σωτηροπούλου : Ξέρω, ότι λέει ψέμματα. Τι να της πω; Επιεικώς λέω ότι είναι φαντασιόπληκτη.

Νωρίτερα, ο Πάτροκλος Τσελέντης υποστήριξε ότι το σχέδιο καταστατικού της οργάνωσης που βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως, το είχε αντιγράψει ο ίδιος από ένα προχειρογραμμένο κείμενο που του είχε δώσει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, χωρίς να γνωρίζει την προέλευσή του.

«Δεν γνωρίζω τον συγγραφέα. Δεν ρώτησα τον Κουφοντίνα πού το βρήκε. Τέτοιες ερωτήσεις δεν έπρεπε να γίνονται», είπε ο Πάτροκλος Τσελέντης ο οποίος υποστήριξε ότι επρόκειτο για μία πρόταση που αφορούσε τη δομή της «17 Νοέμβρη», αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

- Πάτροκλος Τσελέντης : Αν είχε εφαρμοστεί, δεν θα συνέβαινε ό,τι συνέβηκε. Δεν θα είχαμε τις συλλήψεις με αυτόν τον τρόπο.

- Εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου : Υπήρχε δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων; Δεν λέω αυτό, λέω ότι δεν εφαρμόστηκε στην πράξη.

- Πρόεδρος δικαστηρίου : Στην πράξη ήταν αποφασίζω εγώ και εκτελείτε εσείς;

- Πάτροκλος Τσελέντης : Οχι, δεν ήταν έτσι.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ζήτησε και πήρε το λόγο υποστηρίζοντας ότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τον καθοδηγητικό του ρόλο.

- Αλέξανδρος Γιωτόπουλος : Κάποιος από τους κατηγορουμένους δεν θα έλεγε ότι υπήρχε αρχηγός και αυτός μας έβαλε;

- Πρόεδρος δικαστηρίου : Οταν είναι μια ομάδα κλειστή, μόνοι τους ξέρουν ποιος διέτασσε. Δυστυχώς σε τέτοιου τύπου οργανώσεις είναι ό,τι πουν οι κατηγορούμενοι.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας υποστήριξε ότι πρόκειται για ιστορικό κείμενο, του οποίου το πνεύμα και οι βασικές αρχές ίσχυαν στην οργάνωση.

Στο δικαστήριο εξετάστηκε για την έκρηξη στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου κ. Χαράλαμπος Βάρδης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι είχαν ενημερωθεί από το αστυνομικό τμήμα Κηφισιάς πως είχαν τοποθετηθεί δύο βόμβες και γι αυτό θα έπρεπε να εκκενωθεί το κτίριο, κάτι που έγινε.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή