Πολιτική
Τρίτη, 27 Μαΐου 2003 11:52

Δίκη «17Ν» : Μάρτυρας αναγνώρισε την Αγγελική Σωτηροπούλου

Την Αγγελική Σωτηροπούλου αναγνώρισε με βεβαιότητα ως τη γυναίκα που καθόταν με τον Σάββα Ξηρό σε καφετέρια, στο λιμάνι του Πειραιά, δύο 24ωρα πριν την έκρηξη, στην κατάθεσή της η μάρτυρας κ. Ευαγγελία Σάγρη.

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι λίγο μετά τις 12 το βράδυ της 27ης προς την 28η Ιουνίου του 2002, είχε δει τους δύο κατηγορουμένους να κάθονται μαζί και να συζητούν. Οπως είπε η κ. Σάγρη την επόμενη μέρα επρόκειτο να ταξιδέψει για Σαντορίνη και κάθησε στην καφετέρια όπου της έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο Σάββας Ξηρός κρατούσε στα γόνατά του μια τσάντα.

«Αυτό που με ώθησε να καταθέσω ήταν η επιμονή της κ. Σωτηροπούλου, η οποία έλεγε ότι δεν έχει καμμία σχέση, ενώ κατηγορούσε την αστυνομία ότι παρακαλούσε όποιον ήξερε κάτι να καταθέσει», ανέφερε η μάρτυρας.

Η Αγγελική Σωτηροπούλου αντέδρασε έντονα στην κατάθεση της μάρτυρος.

- Αγγελική Σωτηροπούλου : Δεν ντρέπεστε, κυρία μου;

- Μάρτυρας : Εγώ να ντραπώ; Εσείς δεν ντρεπόσαστε όταν σκοτώνατε; Εγώ που λέω την αλήθεια να ντραπώ;

- Αγγελική Σωτηροπούλου : Ξέρω, ότι λέει ψέμματα. Τι να της πω; Επιεικώς λέω ότι είναι φαντασιόπληκτη.

Νωρίτερα, ο Πάτροκλος Τσελέντης υποστήριξε ότι το σχέδιο καταστατικού της οργάνωσης που βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως, το είχε αντιγράψει ο ίδιος από ένα προχειρογραμμένο κείμενο που του είχε δώσει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, χωρίς να γνωρίζει την προέλευσή του.

«Δεν γνωρίζω τον συγγραφέα. Δεν ρώτησα τον Κουφοντίνα πού το βρήκε. Τέτοιες ερωτήσεις δεν έπρεπε να γίνονται», είπε ο Πάτροκλος Τσελέντης ο οποίος υποστήριξε ότι επρόκειτο για μία πρόταση που αφορούσε τη δομή της «17 Νοέμβρη», αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

- Πάτροκλος Τσελέντης : Αν είχε εφαρμοστεί, δεν θα συνέβαινε ό,τι συνέβηκε. Δεν θα είχαμε τις συλλήψεις με αυτόν τον τρόπο.

- Εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου : Υπήρχε δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων; Δεν λέω αυτό, λέω ότι δεν εφαρμόστηκε στην πράξη.

- Πρόεδρος δικαστηρίου : Στην πράξη ήταν αποφασίζω εγώ και εκτελείτε εσείς;

- Πάτροκλος Τσελέντης : Οχι, δεν ήταν έτσι.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ζήτησε και πήρε το λόγο υποστηρίζοντας ότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τον καθοδηγητικό του ρόλο.

- Αλέξανδρος Γιωτόπουλος : Κάποιος από τους κατηγορουμένους δεν θα έλεγε ότι υπήρχε αρχηγός και αυτός μας έβαλε;

- Πρόεδρος δικαστηρίου : Οταν είναι μια ομάδα κλειστή, μόνοι τους ξέρουν ποιος διέτασσε. Δυστυχώς σε τέτοιου τύπου οργανώσεις είναι ό,τι πουν οι κατηγορούμενοι.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας υποστήριξε ότι πρόκειται για ιστορικό κείμενο, του οποίου το πνεύμα και οι βασικές αρχές ίσχυαν στην οργάνωση.

Στο δικαστήριο εξετάστηκε για την έκρηξη στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου κ. Χαράλαμπος Βάρδης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι είχαν ενημερωθεί από το αστυνομικό τμήμα Κηφισιάς πως είχαν τοποθετηθεί δύο βόμβες και γι αυτό θα έπρεπε να εκκενωθεί το κτίριο, κάτι που έγινε.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων