Νέο κεφάλαιο στις ελληνογαλλικές σχέσεις

Για τις ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα συζήτησαν Σαμαράς - Ολάντ
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013 13:43
REUTERS/JOHN KOLESIDIS
A- A A+

Για ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνογαλλικές σχέσεις μίλησε ο Πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Ολάντ, με τον οποίο όπως είπε, συζητήσαν, μεταξύ άλλων, για τις ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η άμυνα, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η υγεία κ.α.

Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς, αλλά για να να κινητοποιήσω τις γαλλικές εταιρείες, να δείξω αλληλεγγύη και να στείλω μήνυμα φιλίας, στήριξης, εμπιστοσύνης και ανάπτυξης, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. 

Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Γαλλία

ΕΡΤ

Σε ερώτηση αν η επίσκεψη του γάλλου Προέδρου γίνεται σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης της σχέσης με τη Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε λέγοντας ότι Ευρώπη δεν σημαίνει να διαλέγεις, αλλά να ενώνεις και να συνθέτεις, για να ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει θέμα εξισορρόπησης, αλλά ούτε και ανταγωνιστικής θέσης Παρισίων - Βερολίνου. Οι ελληνογερμανικές και οι ελληνογαλλικές σχέσεις είναι συμπληρωματικές, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, με την καγκελάριο υπάρχει μια στενή συνεργασία που αποδίδει καρπούς και σήμερα η  Ελλάδα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γαλλία.

Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών. Μας συνδέουν, είπε, ιστορικοί δεσμοί δεσμοί αιώνων, έχουμε βρεθεί στην ίδια πλευρά των αγώνων για ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και να πολεμάμε μαζί απέναντι σε ολοκληρωτισμούς.

Σήμερα, συνέχισε, που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται από ένα δύσκολο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, η Γαλλία δίνει τον αγώνα μαζί μας για περισσότερη αλληλεγγύη και ανάπτυξη στην Ευρώπη, για το κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσωπο της Ευρώπης.

Ενημέρωση...

Κατά τη συνάντησή του με το γάλλο Πρόεδρο ο Πρωθυπουργός τον ενημέρωσε  για την πρόοδο που έχει γίνει με το έλλειμμα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και για το τίμημα που πληρώνει η χώρα και ο ελληνικός λαός σε ύφεση και ανεργία - χωρίς ιστορικό προηγούμενο, όπως χαρακτηρηστικά ανέφερε.

Ο κ. Ολάντ έδειξε σεβασμό για τις θυσίες του ελληνικού λαού, δήλωσε ο κ. Σαμάρας, και για μία ακόμη φορά εξέφρασε τη στήριξη και αλληλεγγύη του στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα.

...και συζήτηση για τις ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων

Συζήτησαν επίσης, για τις ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε μία σειρά από τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η άμυνα, η  διαχείριση υδάτινων πόρων και η υγεία, ενώ εξετάστηκε η συμμετοχή γαλλικών εταιρειών στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ήδη, υπενθύμισε ο Πρωθυπουργός, η Γαλλία μάς βοηθά αποφασιστικά και με μεγάλη επιτυχία στα ζητήματα δημόσιας διοίκησης (σ.σ. στο πλαίσιο και της Task Force) και προβλέπουμε σε βοήθεια σε θέματα όπως το κτηματολόγιο, η υγεία κ.α.  Στο σημείο αυτό, ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για τον Τουρισμό, καθώς επίσης και την άφιξη του γάλλου υπουργού Εσωτερικών στη χώρα μας στο προσεχές διάστημα, με αντικείμενο της επίσκεψης θέματα μετανάστευσης.

Επιπρόσθετα, γνωστοποίησε ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει στο ελληνικό Επεδυτικό Ταμείο μέσω του δικού της Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Αναφέρθηκε ακόμη στη δρομολογηση συγκεκριμένων προγραμμάτων από τους Συνδέσμους βιομηχανιών των δύο χωρών για τη δημουργία ενός κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου.

Στρατηγικής σημασίας τα ενεργειακά αποθέματα στην ελληνική ΑΟΖ

Συζήτηση τέλος, έγινε και για τα ενεργειακά αποθέματα στην ελληνική ΑΟΖ, τα οποία, όπως επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, είναι στρατηγικής σημασίας για τον εφοδιασμό της Ευρώπης και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στο να αποκτήσει η Ευρώπη τις δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα της ΑΟΖ και τις ενδεχόμενος αντιδράσεις της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και ποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης. «Το δικαίωμα να ανακηρύξει ΑΟΖ η Ελλάδα από το Δίκαιο της Θάλασσας το έχει όποτε θέλει να το κάνει», υποστήριξε και εκτίμησε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ολάντ χαρακτήρισε «ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Αν μπορεί η Γαλλία να τα συνεκμεταλλευτεί με την Ελλάδα, θα το κάνει, συμπλήρωσε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι για την ανακήρυξη της ΑΟΖ θα επικρατήσει το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Στο γεύμα που ήταν προγραμματισμένο στη συνέχεια, θα ακολουθούσε συζήτηση για τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών και θέματα όπως πχ η σταθερότητα των μουσουλμανικων χωρών, η αντιμετώπιση του φονταμενταλισμού, η ειρηνική επίλυση περιφερειακών κρίσεων (η σύρραξη στη Συρία), το Κυπριακό, αλλά και τα κύματα μετανάστευσης που, όπως είπε ο Πρωθυπουργός,  απειλούν ολόκληρη την Ευρώπη και επιβαρύνουν δυσανάλογα χώρες, όπως η Ελλάδα.

Ο κ. Ολάντ, κατέληξε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός, εξέφρασε τη στήριξη του στις προσπάθειες να βγούμε μία ώρα αρχύτερα από την κρίση, ενώ έδειξε ενδιαφέρον  και για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και το ρόλο της χώρας μας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε..

«Αυτό τον χρόνο και τον επόμενο κρίνεται και το μέλλον τη Ευρώπης. Η Γαλλία ήταν πάντα το πολιτικό κέντρο της Ευρώπης, μας στήριξε για να μπουμε στην Ευρώπη, για να παραμείνουμε στην Ευρώπη και τώρα για να βγούμε από την κρίση», επεσήμανε αναγνωρίζοντας τη βοήθεια που προσέφερε η γαλλική κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως η σημερινή παρουσία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας δείχνει ότι η Ευρώπη στρέφεται και πάλι προς την Ελλάδα με αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη.

Ολάντ: Δεν ήρθα να πουλήσω εξοπλισμούς

«Η Ελλάδα πάντα ήταν στο πλευρό μας σε όλες τις στιγμές -ευχάριστες ή δυσάρεστες- της ιστορίας μας», τόνισε με τη σειρά του ο Φρανσουά Ολάντ και σήμερα «βρίσκομαι εδώ ως ηγέτης που  θέλησε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, γιατί χρειαζομαστε σταθερότητα στην ευρωζώνη και από την πρώτη στιγμή προσπάθησα να πείσω όλους τους ηγέτες ότι έπρεπε η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη».

 Ο γάλλος Πρόεδρος αναγνώρισε πως έπρεπε να γίνουν θυσίες, καθώς και ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει περάσει τέτοιες δοκιμασίες,  την ίδια ώρα όμως, υπογράμμισε, «πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα κάθε δυνατότητα και ευκαιρία να πετύχει τους στόχους της». «Τους τελευταίους μήνες κάναμε ό,τι μπορούσαμε, για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Και αυτό έγινε. Είναι κεκτημένο σήμερα», τόνισε,  και από τη στιγμή που τήρησε τις δεσμεύσεις της, «επιτρέψαμε στην Ελλάδα να αποκτήσει την απαραίτητη ρευστότητα» . 

Μεταξύ άλλων ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στη διοικητική συνεργασία, προκειμένου η γαλλική τεχνογνωσία να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και στην τεχνική στήριξη προς τις ελληνικές αρχές σε τομείς όπως ο Τουρισμός και η Υγεία. Ταυτόχρονα στη φάση της προετοιμασίας βρίσκονται κι άλλες συμφωνίες (για μηχανισμούς ελέγχου, θέματα φορολογίας κ.α.)

«Οι γαλλικές εταιρείες θα είναι παρούσες»

«Ήρθα στην Ελλάδα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές εταιρείες ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα», τόνισε ο Πρόεδρος Ολάντ και αναφερόμενος στην παρουσία των γαλλικών εταρειών στη χώρα μας και στην ανάγκη ενίσχυσής της, εκτίμησε πως και οι δύο πλευρές έχουν  πολλά να κερδίσουν .

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί, διαβεβαίωσε, οι γαλλικές εταιρείες θα είναι παρούσες σε πολλούς τομείς: νερό, ηλεκτρική ενέργεια, σιδηρόδρομοι κ.α.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ανάπτυξη, στηρίζουμε την Ελλάδα, επανέλαβε και ευχαριστώντας τον έλληνα πρωθυπουργό, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «η Ελλάδα ήταν πρώτη χώρα που μας στήριξε πολιτικά στην επιχείρησή μας στο Μάλι».

«Δεν ήρθα για να πουλήσω εξοπλισμούς, γιατί το άκουσα κι αυτό... Ήρθα για να δείξω αλληλεγγύη και να βοηθήσω να επανέλθει η εμπιστοσύνη ... να στείλω μήνυμα φιλίας, στήριξης, εμπιστοσύνης και ανάπτυξης», ήταν η απάντηση του κ. Ολάντ στην κριτική για τα κίνητρα της επίσκεψής του στη χώρα μας.

«Τελείωσε η κρίση της Ευρωζώνης για την Ελλάδα»

ΕΡΤ

Τον γάλλο πρόεδρο υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη του κ. Ολάντ είναι μια ανάσα στην ελληνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι υποδεχόμαστε τον κ. Ολάντ σαν έναν αληθινό φίλο του ελληνικού λαού, ο οποίος στάθηκε δίπλα μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

«Είπατε κάτι που είναι πραγματικότητα: ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει πλέον άλλα βάρη.  Έχει δώσει πάρα πολλά μέχρι σήμερα και σας διαβεβαιώνω, κύριε Πρόεδρε, ότι έχουν εξαντληθεί οι αντοχές του.  Είμαστε μπροστά από μια κοινωνική έκρηξη, αν συνεχίσουμε να πιέζουμε αυτόν τον  λαό να δώσει περισσότερα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι έχει έρθει σαν φίλος της Ελλάδας και ότι δεν ζητεί επιπλέον προσπάθειες από τον ελληνικό λαό. Όπως είπε, οι Έλληνες έχουν φτάσει πραγματικά στα όριά τους υποστήριξε ωστόσο ότι όλες αυτές οι θυσίες δεν έγιναν άδικα.

Όλες αυτές οι θυσίες, εξήγησε, έδειξαν ότι η Ελλάδα μπορεί και τηρεί τις δεσμεύσεις της, κάτι που επέτρεψε στην Ευρώπη και στη Γαλλία να τη στηρίξουν με αλληλεγγύη. 

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως ήταν πολύ καλύτερο το ότι έμεινε τελικά η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, γιατί η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφική. «Αν είχε βγει η Ελλάδα θα υπήρχαν καταστροφικές συνέπειες και για άλλες χώρες που θα είχαν επίσης αναγκαστεί να βγουν», συμπλήρωσε.

Το μήνυμα της επίσκεψής του, όπως είπε, είναι ότι τελείωσε αυτή η κρίση της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως η οικονομική κρίση συνεχίζεται παρόλα αυτά.  «Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα», κατέληξε.

«Κλειδί για την ανάπτυξη οι επενδύσεις»

ΕΡΤ

Αργότερα ο Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας σε γάλλους και έλληνες επιχειρηματίες, τόνισε ότι το κλειδί για την αποκατάσταση της ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι οι επενδύσεις. «Αν υπάρχει ένας στόχος που μας ενώνει όλους είναι η οικοδόμηση της Ευρώπης», σημείωσε.

Όπως είπε, οι επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικές και παράλληλα να στηριχθούν σε αυτή την προσπάθεια από την κυβέρνηση. Ο ρόλος της κυβέρνησης, συνέχισε, είναι να προσφέρει ένα πρόσφορο περιβάλλον υπογραμμίζοντας ότι οι δοκιμασίες των πολιτών δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

«Δεν ήρθα να σας πω να κάνετε περισσότερα πράγματα, αλλά να περάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο και στο στάδιο της ανάπτυξης», ανέφερε επαναλαμβάνοντας το μήνυμα της φιλίας και της εμπσιτοσύνης.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς  εξέφρασε τις προσδοκίες που γεννώνται με τη δημιουργία του ελληνογαλλικού επιχειρηματικού συμβουλίου, τονίζοντας πως σίγουρα θα συμβάλλει στην εξωστρέφεια του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου και θα αναδείξει  επενδυτικές ευκαιρίες που η Ελλάδα προσφέρει για τις γαλλικές εταιρείες.

Στη συνέχεια ο έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση γα την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και για το αν υπάρχει γαλλικό ενδιαφέρον για αυτές, δήλωσε:  «Από την πλευρά των γαλλικών ενδιαφερόντων θα απαντήσει ο γάλλος πρόεδρος. Εγώ θέλω μόνο να πω ότι, ακολουθώντας το πρόγραμμα το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να τιμήσουμε, θα πρέπει το 2013 να εισπράξει η χώρα μας 2,6 δισ. από τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Τον Απρίλιο θα έχουν τερματίσει οι διαδικασίες για δύο πολύ σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις, εκείνης του ΟΠΑΠ και εκείνης της ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, δηλαδή της Δημοσίας Επιχείρησης για το φυσικό μας αέριο. Είμαστε μέσα στο πρόγραμμα και χωρίς να θέλω να κάνω ιδιαίτερα τον αισιόδοξο, θεωρώ ότι είναι και πιθανό να πετύχουμε και μεγαλύτερο ποσό από τα 2,6 δισ. ευρώ».

Καταλήγοντας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς προς το καλύτερο αρκεί η ελληνική πλευρά να επιμείνει και η γαλλική να δημιουργήσει αυτήν την καινούρια ψυχολογία ενώ παρατήρησε πως και οι δύο πλευρές έχουν να κερδίσουν από αυτό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή