Συγκλονιστική «Ερωφίλη» σε διευρυμένη σύνοψη

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013 10:53
Leonidas Dimakopoulos

Η υποβλητική εκδοχή της «Ερωφίλης» με τίτλο «Erofili synopsis παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαρτίου.

A- A A+

Αρχέγονα πάθη και λάθη, ύβρεις και ατιμώρητα εγκλήματα εξουσίας, κρυμμένα πίσω από μάσκες, ζητούν λύση από τρεις γυναίκες - απομεινάρια του χορού μιας τραγωδίας, που βρίσκει τη σύγχρονη έκφρασή της.

Η υποβλητική εκδοχή της «Ερωφίλης» του Γεωργίου Χορτάτση από την Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος», σε διασκευή της Έλενας Μαυρίδου και σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα, με τίτλο «Erofili synopsis, που παρουσιάστηκε με επιτυχία το περασμένο καλοκαίρι, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012, παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαρτίου.

Δίνοντας τη λύση

Ολοκληρώνοντας την ερευνητική του δουλειά στην κρητική αναγέννηση, ο θίασος αποκρυπτογραφεί το κλασικό αριστούργημα του Γεωργίου Χορτάτση και - με κύριο ερμηνευτικό μέσο τη μάσκα - φωτίζει εκ νέου κάποιες πτυχές του, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητά του.

Όπως σημειώνει ο Σίμος Κακάλας: «Έργα που ξέρουμε τί συμβαίνει, ποιος έκανε τί, πως τελειώνουν. Άνθρωποι που δεν πρέπει να ερωτευτούν, αλαζονεία, ύβρις, η εξουσία που παραφέρεται, χοροί που σκοτώνουν βασιλιάδες, τετριμμένα πράγματα, η ίδια ιστορία ξανά και ξανά.

Πώς είναι δυνατόν να μην έλκει το ενδιαφέρον μας το κλασικό, από τη στιγμή που ποτέ δεν απαγκιστρωνόμαστε από τα αρχέγονα λάθη μας; Μας αρέσει η ίδια ιστορία, πάντα μας αφορά, χιλιοειπωμένη, χιλιοπαιγμένη, και ένας χορός γυναικών, που, αυτήν τη φορά, πρέπει  να σταματήσει να παρακολουθεί και να δώσει τη λύση».

Θύματα μιας αδηφάγας εξουσίας

Ο Πανάρετος και η Ερωφίλη έζησαν από παιδιά μαζί και, σταδιακά, η φιλία τους εξελίχθηκε σε έρωτα. Ο Πανάρετος, μεγάλος πια, πηγαίνει στον πόλεμο και σώζει το βασίλειο από εχθρική επίθεση. Μετά τον πόλεμο, οι δύο νέοι παντρεύονται κρυφά από τον πατέρα της, τον βασιλιά Φιλόγονο, ο οποίος θέλει να την παντρέψει με κάποιον βασιλιά της Περσίας, για να πετύχει  την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς τους. Στέλνει, μάλιστα, τον Πανάρετο, για να της το αναγγείλει και να την πείσει να δεχθεί τον γάμο.

Όταν ο Φιλόγονος μαθαίνει για τον μυστικό γάμο των δύο νέων, αποφασίζει να τιμωρήσει τον Πανάρετο, ο οποίος, μάταια, προσπαθεί να τον πείσει για την ευγενική του καταγωγή. Ο βασιλιάς τον βασανίζει και, προσποιούμενος στην Ερωφίλη ότι τη συγχωρεί, της προσφέρει το κεφάλι, τα χέρια και την καρδιά του αγαπημένου της σε μια χρυσή λεκάνη, ως γαμήλιο «δώρο». Η Ερωφίλη θρηνεί με σπαραγμό και αυτοκτονεί. Οι γυναίκες του παλατιού αναλαμβάνουν να τιμωρήσουν τον βασιλιά.

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία – σκηνικό: Σίμος Κακάλας, επεξεργασία κειμένου – διασκευή: Έλενα Μαυρίδου, μουσική: Νίκος Βελιώτης, μάσκες: Μάρθα Φωκά, σχεδιασμός φωτισμού: Περικλής Μαθιέλλης, σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Μαυρίδης, βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Καλακίδης, voice training: Αθηνά Τρέβλια, σύμβουλος – φιλόλογος: Ναταλία Δεληγιαννάκη, διεύθυνση παραγωγής: Στέλα Τενεκετζή. Παίζουν: Δήμητρα Κούζα, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Έλενα Μαυρίδου.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Black Box, Πειραιώς 206 – Ταύρος, τηλ.: 210 3418550. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη έως Κυριακή: 21.00. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 40 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση), καταστήματα Public (εκτός Αιγάλεω, Ν. Ερυθραίας και Αγ. Παρασκευής), αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579 (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 - 14:00), www.mcf.gr.

Προτεινόμενα για εσάς