Eνας πάντα επίκαιρος «Μεγαλειότατος»

Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013 12:00

Το «Σύντροφε Μεγαλειότατε…» (Χαρίλαος ο Β΄), ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, από το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου.

A- A A+

Τα πολιτικά ήθη και η παθογένεια της εποχής μας μπαίνουν στο στόχαστρο μιας κωμωδίας – σάτιρας, που έρχεται ανανεωμένη από το παρελθόν και πάντα επίκαιρη, για να μας θυμίσει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αλέκου Σακελλάριου (1913 – 1991), το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Χίο θα παρουσιάσει στην Περιφέρειά του (Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο), το έργο του σπουδαίου μας θεατρικού συγγραφέα, στιχουργού, δημοσιογράφου και σκηνοθέτη, «Σύντροφε Μεγαλειότατε…» (Χαρίλαος ο Β΄), το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, από το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου.

Γραμμένο το 1970, το έργο αποτελεί μία κωμική παρουσίαση του πολιτικού εκφυλισμού, της εξάρτησης που προκαλεί η εξουσία και της διαφθοράς, θυμίζοντας έντονα τη λοιδορία αναίσχυντων πολιτικών τακτικών, όπως την απέδωσε ο Αριστοφάνης στους «Ιππής», το 424 π.Χ.  και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στους «Χαλασοχώρηδες».

Ο Πέτρος Πέτρου (αριστερά) με τον Πέτρο Ξεκούκη.

Φέρνοντας τους ήρωες του έργου αντιμέτωπους με συνεχείς και διασκεδαστικές ανατροπές, ο Αλέκος Σακελλάριος εκθέτει τους σύγχρονους  δημαγωγούς, οδηγώντας τον θεατή στον προβληματισμό και τη συνειδητοποίηση της δικής του ευθύνης για την επιλογή ανίκανων προσώπων, τα οποία εφαρμόζουν καταστροφικές πολιτικές.

Η σύγχρονη διασκευή του Γιάννη Ζαφείρη, ο  οποίος ανέλαβε και τη σκηνοθεσία, προσαρμόστηκε  στην εποχή μας, διατηρώντας, όμως, αυτούσια όλα τα βασικά συστατικά του πρωτότυπου έργου, με τα έντονα στοιχεία της πολιτικής σάτιρας και παρωδίας.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία – διασκευή - σκηνογραφία: Γιάννης Ζαφείρης, ενδυματολογία: Φωτεινή Παππά, μουσική σύνθεση - ερμηνεία: Τρίφωνο. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Πέτρος Ξεκούκης, Γιώργος Ματαράγκας, Γιώργος Παυλιδάκης, Πέτρος Πέτρου.

Πληροφορίες

Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βορείου Αιγαίου, Λάδης 1 – Χίος, τηλ.: 22710 43556.

Προτεινόμενα για εσάς