Ρωσία: Χίλιοι τραυματίες από τη βροχή μετεωριτών

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013 16:51
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Περίπου 1.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από βροχή μετεωριτών πάνω από τα Ουράλια, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αρχών. Οι περισσότεροι τραυματισμοί ήταν ελαφρείς και οφείλονται σε θραύσματα γυαλιών, καθώς παράθυρα έσπασαν από το ωστικό κύμα που προκλήθηκε.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι 985 άνθρωποι είχαν αναζητήσει ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με το Interfax, ενώ δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

YOUTUBE/RUSSIATODAY
Κάμερα καταγράφει την πτώση μετεωρίτη στα Ουράλια

Μία κάμερα αυτοκινήτου καταγράφει την εντυπωσιακή πτώση μετεωρίτη στα Ουράλια Όρη της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της βροχής μετεωριτών που παρατηρήθηκε στην περιοχή σήμερα το πρωί. 

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσέλιαμπινσκ, Μιχαήλ Γιούρεβιτς, τον οποίο επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, έκανε λόγο για 950 τραυματίες, εκ των οποίων δύο σοβαρά.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι άκουσαν μία έκρηξη, είδαν μία ισχυρή λάμψη και στη συνέχεια ένιωσαν ένα τράνταγμα καθώς πήγαιναν στις δουλειές τους στο Τσέλιαμπινσκ, 1.500 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.

Ρωσία: Πτώση μετεωριτών στα Ουράλια

Βροχή μετεωριτών προκάλεσε σήμερα βίαιες εκρήξεις στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από τα Ουράλια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 1.000 άνθρωποι και να προκληθεί πανικός σε πολλές περιοχές.

 

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ευχαριστεί τον Θεό που δεν είχαν πέσει μεγάλα θραύσματα από τον μετεωρίτη σε κατοικημένες περιοχές. Υποσχέθηκε άμεση βοήθεια στα θύματα, αναφέροντας ότι σχολεία και νηπιαγωγεία υπέστησαν ζημιές, ενώ επηρεάστηκε η λειτουργία βιομηχανιών.

Μεγάλο θραύσμα προσγειώθηκε σε μία λίμνη κοντά στο Τσέλιαμπινσκ, στην όχθη της οποίας σχηματίστηκε κρατήρας έξι μέτρων.

YOUTUBE/RUSSIATODAY
Η βροχή των μετεωριτών από το Καζακστάν

Η πρωινή βροχή των μετεωριτών ήταν ορατή από διάφορες περιοχές της Ρωσίας αλλά και διπλανών χωρών. Μία κάμερα αυτοκινήτου στο Καζακστάν καταγράφει την εντυπωσιακή πτώση του μετεωρίτη.

Το Associated Press μετέδωσε ότι ένα τμήμα μεγέθους 600 τετραγωνικών μέτρων από την οροφή εργοστασίου ψευδαργύρου.

Στη βιομηχανική περιοχή Τσέλιαμπινσκ βρίσκονται πολλά εργοστάσιο, ένας πυρηνικός σταθμός και ένα κέντρο πυρηνικών αποβλήτων.

REUTERS
Ρωσία: 400 τραυματίες από βροχή μετεωριτών

Την ηρεμία του χειμωνιάτικου πρωινού  στα Ουράλια Όρη διατάραξε ένας μετεωρίτης, ο οποίος εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και εξερράγη. Τα θραύσματά του διασκορπίστηκαν στο Τσέλιαμπινσκ τραυματίζοντας 400 ανθρώπους. Μερική κατάρρευση σημειώθηκε σε εργοστάσιο ψευδαργύρου, ενώ το κρουστικό κύμα προκάλεσε θραύση των τζαμιών σε πολλά κτήρια.

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε πως κινητοποίησε 20.000 άντρες και τρία αεροπλάνα ή ελικόπτερα για να επιθεωρήσουν τις περιοχές.

Διάσπαση μετεωρίτη

Όπως ανακοίνωσε το τοπικό γραφείο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, «μετεωρίτης διασπάστηκε πάνω από τα Ουράλια και ανεφλέγη στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Κομμάτια του μετεωρίτη έπεσαν σε αραιοκατοικημένες ζώνες της περιοχής του Τσέλιαμπινσκ».

Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών ανέφερε ότι ο μετεωρίτης ζύγιζε περίπου δέκα τόνους και εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα τουλάχιστον 54.000 χλμ. την ώρα.

Επιστήμονες διέψευσαν τις πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα για πιθανή σύνδεση της βροχής μετεωριτών με τον αστεροειδή σε μέγεθος πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων που αναμενόταν να περάσει σε απόσταση 27.520 χλμ. από τη Γη.

NASA
NASA: Ορατός με τηλεσκόπιο ο αστεροειδής

Στις 9.24 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ο αστεροειδής 2012 DA14 θα βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη, περίπου 27.700 χλμ. Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε πέρυσι από Ισπανούς αστρονόμους στο παρατηρητήριο Λα Σάγκρα και έχει διάμετρο περίπου 45 μέτρα. Σύμφωνα με επιστήμονες της NASA, θα είναι ορατός με τη βοήθεια μικρού τηλεσκοπίου, σε ένα μεγάλο μέρος του ανατολικού ημισφαιρίου.

Η ΝASA είχε ανακοινώσει ότι ένας αστεροειδής γνωστός ως 2012 DA14, διαμέτρου περίπου 46 μέτρων θα περνούσε σε κοντινότερη απόσταση από τη Γη σε σχέση με οποιονδήποτε αστεροειδή από τότε που οι επιστήμονες άρχισαν να τους παρατηρούν πριν από 15 χρόνια.

Ο βρετανός επιστήμονας Ρόμπερτ Μάσεϊ της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα αντικείμενο που πέφτει στη Γη από το διάστημα να προκαλεί θύματα και παρατήρησε ότι ο απολογισμός της βροχής μετεωριτών σήμερα στη Ρωσία δεν έχει προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία.

«Θα έπρεπε να το ψάξω πολύ για να βρω στην ιστορία ένα οποιοδήποτε συμβάν κατά το οποίο μεγάλος αριθμός ανθρώπων να τραυματίστηκε από ένα τέτοιο αντικείμενο. . .  Είναι πάρα πολύ σπάνιο να έχουμε ανθρώπινα θύματα», διαβεβαίωσε ο κ. Μάσεϊ.

Είναι πολύ σπάνιο μεγάλα αντικείμενα να αντιστέκονται στην τριβή που αναπτύσσεται και να μην αποσυντίθεται, πρόσθεσε ο ίδιος, αλλά ακριβώς αυτό συνέβη στα Ουράλια.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή