Τον «παλιό καλό καιρό» η ηλεκτρική ενέργεια ήταν μάλλον περιττή σε όποιον ήθελε να ξεφύγει απ’ όλα για λίγες μέρες κάνοντας ελεύθερο κάμπινγκ σε κάποια ερημική παραλία. Στη συνέχεια προστέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα, τα φορητά players και άλλες συσκευές που πολλοί δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αποχωριστούν. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;
Τη λύση δίνει... μια κατσαρόλα που δεν μοιάζει με καμία άλλη: το PowerPot φτιάχτηκε με ενσωματωμένη πηγή θερμοηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τη θερμότητα του μαγειρέματος επιτρέποντας στο χρήστη να αντλεί ρεύμα χωρίς να βρίσκεται στο δίκτυο.
YOUTUBE/THEPRACTICALPOWER
Η κατσαρόλα πωλείται σε δύο μεγέθη, τα οποία έχουν μια πυρίμαχη βάση φτιαγμένη από θερμοηλεκτρικό υλικό. Όταν ο χρήστης την γεμίσει με νερό τουλάχιστον μέχρι τη μέση και την τοποθετήσει π.χ. σε μια φορητή εστία γκαζιού, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της κορυφής και του πάτου της βάσης παράγει ρεύμα. Αυτό, με τη σειρά του, μεταφέρεται μέσω ενός – ανθεκτικού στις φλόγες – καλωδίου USB, με το οποίο μπορούν να φορτιστούν οι συσκευές.
POWERPOT
Το καλώδιο έχει ενσωματωμένο αδιάβροχο ροοστάτη με ένα πράσινο LED, το οποίο ανάβει για να ειδοποιήσει το χρήστη ότι μπορεί να φορτίσει το κινητό, το GPS ή το mp3 player του με ενέργεια ισχύος 5 ή 10 βατ. Η εταιρεία Power Practical ετοιμάζει και μια τρίτη, ισχυρότερη κατσαρόλα των 15 βατ.
Οι «εγκέφαλοι» πίσω από το PowerPot είναι δύο νεαροί μηχανικοί επιστήμης υλικών από το Σολτ Λέικ των ΗΠΑ, οι οποίοι αναφέρουν το κάμπινγκ ως βασικό χόμπι τους. Στράφηκαν στο Kickstarter για να χρηματοδοτήσουν την προσπάθειά τους, ξεπερνώντας εύκολα το στόχο των 50.000 δολαρίων για να συγκεντρώσουν τελικά πάνω από 126.000 δολάρια.
Η κατσαρόλα των 5 βατ θα πωλείται προς 149 δολάρια. Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της, «μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με οποιαδήποτε πηγή καυσίμου. Σε αντίθεση με την ηλιακή ενέργεια, λειτουργεί μέρα-νύχτα, βρέξει-χιονίσει». Ενδεικτικά αναφέρουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από «βοσκούς σε απομακρυσμένα χωριά, φίλους του κάμπινγκ ή και κατοίκους πόλεων που ανησυχούν για διακοπές ρεύματος».