Στα ίχνη ενός θρυλικού ήρωα

«Το έπος του Διγενή Ακρίτη» ζωντανεύει σκηνικά από τον Δημήτρη Λιγνάδη
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 13:39
A- A A+

Πολεμώντας με αμαζόνες, λιοντάρια και δράκους, ο μυθικός άγρυπνος φρουρός των βυζαντινών συνόρων έρχεται από τα «μαρμαρένια αλώνια» ως αθάνατος ανά τους αιώνες ήρωας, για να μας διηγηθεί τη ζωή και τα επικά κατορθώματά του.

Το παλαιότερο λογοτεχνικό γραπτό μνημείο της δημώδους ελληνικής μεσαιωνικής γλώσσας, «Το έπος του Διγενή Ακρίτη», ζωντανεύει σκηνικά από τον Δημήτρη Λιγνάδη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Άλλης διάστασης» και του κύκλου «Γλώσσα ελληνική»,  και παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο από την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου.

Το έμμετρο αφηγηματικό έπος «Διγενής Ακρίτας», που τραγουδήθηκε και κληροδοτήθηκε από γενιά σε γενιά από τον 14ο αιώνα μέχρι σήμερα, εξιστορώντας τα παιδικά χρόνια, τη ζωή, τα κατορθώματά και τον θάνατο του γνωστότερου ήρωα των ακριτικών τραγουδιών, είναι ένα από τα παλαιότερα δείγματα της νεοελληνικής γλώσσας, σπάνιο μνημείο του ελληνικού πνεύματος, και της λογοτεχνικής παράδοσης. Πέρασε στην αθανασία από το στόμα του λαού, στη θύμηση και στις παραδόσεις του και ως σύμβολο της ηρωικής ψυχής κράτησε ζωντανή στο πέρασμα του χρόνου τη σύνδεση με τις ρίζες της γλώσσας και την εθνική συνείδηση.

Ο Διγενής σε διάλογο με την «Α-γενή» μας πραγματικότητα

Αναπλάθοντας με τη σκηνοθετική του ματιά τον λόγο και τις εντυπωσιακές εικόνες του μοναδικού αυτού έπους, ο Δημήτρης Λιγνάδης σημειώνει: «Θα μπορούσα να ονομάσω την παράστασή μας ως “η διαλεκτική μιας διάλεξης”, όχι μόνο επειδή αρέσκομαι στον λόγο και τα παίγνιά του, όχι μόνο επειδή ο χώρος, στον οποίο ανεβαίνει, υποβάλλει την ατμόσφαιρα μιας διάλεξης και επιβάλλει έναν φιλολογικό χαρακτήρα, αλλά και επειδή θεωρώ το αντι-κείμενο (στην περίπτωσή μας τη διαχρονική ιστορία του Διγενή Ακρίτη) αναπόδραστα δεμένο με τα υπο-κείμενα (τις σύγχρονες “ιστορίες” των ρόλων) που το ενσαρκώνουν.

Αυτός ο μαθηματικός “λόγος” του “εκεί” και του “τότε”, σε σχέση με το “εδώ” και το “σήμερα”, είναι ο κυριότερος λόγος, για τον οποίο κρατήσαμε στην παρουσίασή μας ανοιχτό τον διάλογο του “Διγενή” με την “Α-γενή” σημερινή μας πραγματικότητα».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης. Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Χαρά Ιωάννου, Βασίλης Καραμπούλας, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Δάφνη Μαρκάκη, Αντώνης Πριμηκύρης, Δημήτρης Σαμόλης, Γιωργής Τσουρής.

Πληροφορίες

Εθνικό Θέατρο – Αίθουσα Εκδηλώσεων, Αγίου Κωνσταντίνου 22 - 24, Αθήνα, τηλ:. 210 5288170 – 171. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 14 Φεβρουαρίου - 26 Απριλίου, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, στις 18:00. Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ. Αγορά εισιτηρίων: ταμεία θεάτρου,  με πιστωτική κάρτα: 210 7234567,  www.n-t.gr .

Προτεινόμενα για εσάς