Σαν «αστρικός αγγελιαφόρος», που είδε τη Γη να γυρίζει και επέμεινε σε αυτό ενάντια στον σκοταδισμό της εποχής του, μπαίνοντας στο πάνθεον της επιστήμης, ο Γαλιλαίος ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή.
Δημιουργώντας μία παράσταση για έναν ρόλο, ο Άγγελος Αντωνόπουλος σκηνοθετεί και ερμηνεύει τη δραματουργική του απόδοση της ζωής και του έργου του ιταλού επιστήμονα Γαλιλαίου Γαλιλέι, με τίτλο «Γαλιλαίος», που παρουσιάζεται στο θέατρο Τριανόν, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 8 το βράδυ.
«Και όμως κινείται»
Ο Γαλιλαίος (1564 – 1642) αναφέρεται ως ο «πατέρας της σύγχρονης αστρονομίας» και ο πρώτος φυσικός με τη σύγχρονη σημασία του όρου, καθώς ήταν ο πρώτος που αντικατέστησε την υποθετική - επαγωγική μέθοδο με την πειραματική και εισηγήθηκε τη μαθηματικοποίηση της φυσικής. Συνέβαλε σημαντικά στην επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα.
Μεταξύ άλλων, βελτίωσε το τηλεσκόπιο και το χρησιμοποίησε πρώτος συστηματικά για αστρονομικές παρατηρήσεις, ανακάλυψε τους τέσσερις δορυφόρους του Δία, τις ηλιακές κηλίδες και κατέγραψε πρώτος τις κινήσεις τους, εφηύρε τους νόμους του εκκρεμούς, το θερμόμετρο και τον αναλογικό διαβήτη, διατύπωσε τον νόμο της πτώσης των σωμάτων και υποστήριξε ότι η Γη και οι άλλοι πλανήτες στρέφονται γύρω από τον Ήλιο, ανατρέποντας την κοινή αντίληψη της εποχής ότι ο Ήλιος, η Σελήνη και τα άστρα γύριζαν γύρω από τη Γη, η οποία έμενε ακίνητη.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει πολλούς εχθρούς, να θεωρηθεί αιρετικός και να συγκρουστεί με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Αν και τον ανάγκασαν να αποκηρύξει δημόσια τις πεποιθήσεις του, ο Γαλιλαίος μυστικά εξακολουθούσε να πιστεύει στην ηλιοκεντρική θεωρία του και ποτέ δεν άλλαξε γνώμη.
Από την ιστορία του έμεινε παροιμιώδης η φράση: «Και όμως κινείται», αφού - κατά την παράδοση - ο Γαλιλαίος, τελειώνοντας την απαγγελία της «απαρνήσεως» των πεποιθήσεών του, που έκανε γονατιστός μπροστά στην Ιερά Εξέταση, καθώς σηκωνόταν, χτύπησε το πόδι του στο έδαφος και πρόσθεσε: «Και όμως κινείται», εννοώντας τη Γη. Η φράση έμεινε στην ιστορία σαν σύμβολο της δύναμης της επιστήμης, απέναντι σε κάθε προσπάθεια να σκεπαστεί το φως της αληθινής γνώσης.
Απαρνημένος και αρνητής
Αναδεικνύοντας την επιστημονική, αλλά και την ανθρώπινη πλευρά του Γαλιλαίου, η παράσταση ρίχνει φως στη σύγκρουσή του με τους επιστημονικούς κύκλους της εποχής του, την Καθολική Εκκλησία, αλλά και με την οικογένειά του.
Μόνος, σχεδόν τυφλός, ο Γαλιλαίος ανεβαίνει στη σκηνή και φέρνει σαν σπασμένες εικόνες από το σύμπαν, που έχει κατακλύσει το μυαλό του, την πορεία και τις αγωνίες μιας ζωής. Τί είναι η επιστήμη και ποιο το καθήκον του επιστήμονα στον σύγχρονο κόσμο; Είναι η επιστήμη το όπλο ενάντια στις προκαταλήψεις που περιορίζουν την σκέψη;
Ταυτότητα παράστασης
Δραματουργική απόδοση – σκηνοθεσία - ερμηνεία: Άγγελος Αντωνόπουλος, σκηνικά – κοστούμια: Λίνα Καρανικολάου, φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα.
Πληροφορίες
Θέατρο Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21 – Κυψέλη, τηλ.: 210 8215469. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ, φοιτητικό – άνεργων – συνταξιούχων: 8 ευρώ.