Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (06/06/2003) Μέρος 4/6

Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2003 21:04
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στους πυροσωλήνες βρέθηκε τίποτα ή στα όπλα;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Στα όπλα ναι. Έχουν βρεθεί κάποια αποτυπώματα σε κάποια που θεωρούνται όπλα, τα οποία δεν έχουν ταυτιστεί με τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θα ήθελα αν κρίνετε κι εσείς ότι είναι η κατάλληλη ώρα ?

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Συγνώμη, όχι στα όπλα, στις ρουκέτες έχουν βρεθεί.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ θα ήθελα τουλάχιστον στις περιπτώσεις αυτές που έχουμε πάνω στο ίδιο αντικείμενο αποτυπώματα διαφορετικών προσώπων, εγώ τουλάχιστον αν μου επιτρέπετε κ. Πρόεδρε θα ήθελα μια εξήγηση σ’ αυτό το στάδιο το διαδικαστικό.

Ας πούμε στην περίπτωση του 277.1 που είναι αυτό, οι οδηγίες κλπ., φαίνεται να είναι τα αποτυπώματα του κ. Τσελέντη και του κ. Γιωτόπουλου. Ποια είναι η εξήγηση τους;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θέλουν μπορούν να δώσουν.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Σας ακούω κ. Τσελέντη.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Είναι κάποιο έγγραφο που το έχω πιάσει εγώ στα χέρια μου και ο κ. Γιωτόπουλος.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εσείς κ. Γιωτόπουλε; Η πάγια θέση σας είναι η σκευωρία.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δούμε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλώς. Στην άλλη περίπτωση, το 190 ΙΓ. Το 190 ΙΓ είναι αυτό το βιβλίο «Οδηγός Δημοσίων Υπηρεσιών›, στο οποίο φαίνεται να υπάρχουν του κ. Γιωτόπουλου, του κ. Παπαναστασίου και του κ. Σάββα Ξηρού. Εσείς είπαμε αρνείστε, επιμένετε στην εκδοχή. Εσείς κ. Παπαναστασίου κάποια εξήγηση;

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Νομίζω κι εγώ ότι πρέπει να το έχω πιάσει και εγώ και ίσως και κάποιος άλλος.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Που και κάτω από ποιες συνθήκες θα το έχετε πιάσει;

Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Εγώ στην απολογία μου έχω πει ότι βρέθηκα με κάποιους ανθρώπους πριν από 20 χρόνια. Τότε μπορεί κάποιος να το είχε και από περιέργεια το άνοιξα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εγώ δέχομαι ότι θες υπό τον όρο ότι το αποτύπωμα αυτό αποτυπώνει πράγματι τα δικά του. Αυτό θα το δούμε εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε μπορεί ο άνθρωπος. Αν λέει είναι αλήθεια αυτό.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Αυτό συμπλήρωνα, τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είπε, με την επιφύλαξη ?

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ο κ. Σάββας Ξηρός θέλει να απαντήσει πως βρέθηκαν τα αποτυπώματα του πάνω σ’ αυτό το ίδιο βιβλίο;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ ήθελα να πω ότι μου κάνει έκπληξη που ακούω για ακαταστασία, για πράγματα στο πάτωμα, για ρουκέτες. Το σπίτι ήταν σε απόλυτη τάξη, δεν μπορώ να καταλάβω πως έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση. Αυτό είναι το ένα, το κυριότερο δηλαδή. Και το άλλο ότι δεν μου έχουν πάρει ποτέ αποτυπώματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τελευταία φορά το είχατε δει τακτοποιημένο το σπίτι μας λέτε;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Τακτοποιημένο. Βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μέχρι τελευταία φορά πότε, ποια μέρα; Την ημέρα της έκρηξης;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Την ημέρα της έκρηξης ήταν τακτοποιημένο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τώρα βλέπετε στις φωτογραφίες ότι είναι upside down.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Φωτογραφίες δεν έχω δει. Ακούω σήμερα πρώτη φορά γι’ αυτή την ακαταστασία. Το άλλο είναι ότι δεν μου έχουν πάρει ποτέ αποτυπώματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι σημαντικό αυτό που λέτε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ποτέ αποτυπώματα. Πρώτη φορά μου πήραν εδώ πέρα τον Σεπτέμβριο στη φυλακή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ας μας πει ο κ. Γιαννακούρης γι’ αυτό που είπε ο κ. Σάββας Ξηρός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τι αποτυπώματα κύριε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Του κ. Σάββα Ξηρού. Η ταύτιση στην υπόθεση του Περατικού έγινε από το αντίγραφο του δελτίου ταυτότητας του, την καρτέλα που τηρείται στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλικράτειας αν θυμάμαι καλά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέτε εκεί που του έχουν κοπεί.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι. Εκεί αναφέρεται ο δεξιός του δείκτης. Κανένα άλλο αποτύπωμα. Στα αριστερά του δάχτυλα δακτυλοσκοπήθηκε αμέσως όταν τραυματίστηκε από το ΓΕΕ Πειραιά.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όταν ήμουν διασωληνωμένος στην εντατική εννοείτε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι, πριν πάτε ακόμα στην εντατική. Η προσπάθεια μας ήταν να μάθουμε ποιος είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είχε μαζί του ταυτότητα, τίποτα. Εκεί που έγινε η έκρηξη είχε ταυτότητα μαζί του;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι, ταυτότητα νομίζω ότι δεν είχε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως του έγινε μια για να ψάξετε να τον βρείτε. Και κάτι άλλο. Όταν δακτυλοσκοπείται κάποιος για ταυτότητα του παίρνουν και από τα δυο χέρια; Αυτό είναι που με ενδιαφέρει.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όταν δακτυλοσκοπείται για ταυτότητα, στην ταυτότητα υπάρχει μόνο ο δεξιός δείκτης. Στα δελτία που συντάσσονται πολλές φορές, παλαιότερα μάλλον γιατί τώρα δεν συντάσσεται, δεν τηρούνται στην Υπηρεσία μας για ταυτότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν υπάρχουν.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι, δεν υπάρχουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπέβαλλαν κάποια απορία εδώ προς το Δικαστήριο. Λέει πως βρήκατε κάπου αποτυπώματα του δεξιού δείκτη, αυτό δηλαδή που έχει κοπεί, πως βρήκατε και μου λέτε ότι υπάρχει ο δεξιός δείκτης; Που το βρήκατε; Αυτό είναι ένα αιώρημα το οποίο έμεινε σε μένα και τώρα να η ευκαιρία να το ρωτήσω σε σας. Πως μπορεί να βρέθηκε; Υπήρχε ή δεν υπήρχε; Γι’ αυτό είχα αυτή την απορία για την ταυτότητα. Αλλά τώρα μας απαντήσατε αρνητικά.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Μας προσκομίστηκε από την ΔΑΕΒ την Κυριακή ...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ήταν σεσημασμένος.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι. Μια καρτέλα ταυτότητας για να παρεμβληθεί με το αποτύπωμα του ευρισκομένου στον Ευαγγελισμό κατηγορούμενου. Πήγαμε στον Ευαγγελισμό και από το κάτω μέρος του δακτύλου του όπως είναι τραυματισμένο έγινε η ταύτιση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να το δει και ο κ. Σάββας να πειστεί.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Δεν υπάρχει το μέρος του δείκτη, δεν υπάρχει αυτό που λέτε και το κάτω μέρος έχει παραμορφωθεί. Δεν μπορεί να γίνει ταύτιση με τέτοιο δάχτυλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δώστε παρακαλώ τη φωτογραφία να τη δει ο κ. Σάββας Ξηρός και να μας πει.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Να απαντήσω. Εδώ έχουμε μια ιατρική συρραφή, τέντωμα δηλαδή των θυλογράμμων. Ήταν ευνόητο ότι μετέπειτα το δάχτυλο αυτό θα τεντωθεί, θα καταστρεφόταν το θυλόγραμμα και είναι μια από τις περιπτώσεις που η επαναφορά τους είναι αδύνατη. Δεν επανέρχεται το αποτύπωμα μετά από τέτοιο τραύμα, όπως δεν έχει επανέλθει και σε κάποιο κόψιμο μάλιστα που έχει και κάποιος άλλος. Δεν έχει επανέλθει. Όπως δεν έχει επανέλθει και έχει τεντωθεί κι αυτό ήταν το πρόβλημα μας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς, έχουμε 10 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 7 ή 8 έχουν δελτία αστυνομικής ταυτότητας. Πως προλάβατε εσείς να κάνετε αντιπαραβολή αυτά τα αποτυπώματα με τα 7 εκ.; Πότε προλάβατε; Προλαβαίνατε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι δεν προλαβαίναμε. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει γιατί εμείς δεν έχουμε τις καρτέλες. Η Υπηρεσία μου δεν έχει τις καρτέλες των αποτυπωμάτων. Μας υπεδείχθη από την προανακριτική Αρχή, μας εδόθη η καρτέλα του συγκεκριμένου κατηγορουμένου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πως το ήξερε η προανακριτική Αρχή;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν το ξέρω εγώ. Αλλά εκεί απέξω περιφερόντουσαν συγγενείς του απ’ ότι θυμάμαι εγώ, από ότι έλεγαν τότε. Δεν ξέρω πως έφτασαν σ’ αυτή την ανακριτική πληροφορία. Ήταν θέμα της ανάκρισης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πραγματικά αφήνει κάποια απορία αυτό. Η Έδρα τελείωσε. Έχετε κάτι; Ο κ. Ευαγγελάτος έχει το λόγο.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ήθελα το εξής και μόνο. Έχετε καταθέσει ότι έχετε ενασχοληθεί με τα θέματα αυτά και έχετε κάνει και μετεκπαίδευση στο εξωτερικό κλπ. Θέλω το εξής: αναφέρατε το Π.Δ. 342/1977.

Επειδή γεννήθηκε θέμα αν πρέπει να διεξάγονται πραγματογνωμοσύνες κλπ., ποια είναι η ratio leggis που δεν ενδείκνυται να διεξάγονται πραγματογνωμοσύνες παρά μόνο όταν η αρμόδια δικαστική Αρχή το αποφασίσει; Αν το ξέρετε.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Σας είπα κ. συνήγορε ότι είμαι Τμηματάρχης σ’ αυτό το Τμήμα και ό,τι συμβαίνει γύρω από τα αποτυπώματα το Τμήμα αυτό πάντοτε έχει ένα λόγο και προσέχει γιατί το αποτύπωμα ακριβώς είναι κάτι το σημαντικό.

Έτσι ήθελε ο νομοθέτης στο 342 να μην είναι πραγματογνωμοσύνες η ταύτιση των αποτυπωμάτων. Μόνο όταν το Δικαστήριο διατάξει, υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Και το έκανε αυτό γιατί είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα του να κάνεις πραγματογνωμοσύνη σε αποτυπώματα, που σε πολλές υποθέσεις θα διαρκούσε και χρόνια.

Γιατί εκτός από αυτό που φαίνεται εκεί, μπορεί να υπάρχει και άλλο δίπλα το οποίο να είναι και του ιδίου και το οποίο δεν είναι κατάλληλο και πρέπει να πεις γιατί δεν είναι κατάλληλο. Είναι ένα θέμα διαδικαστικό και έτσι το προέβλεψε ο νομοθέτης. Δεν είμαστε εμείς γραφολόγοι, εμείς είμαστε ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος νόμος είπατε τα ορίζει αυτά;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Το Π.Δ. 342/77. Όπως επίσης παρότι είναι μια ενιαία Διεύθυνση και ήταν πάντοτε, μεταξύ των Τμημάτων της επικρατεί διαφορετικό καθεστώς. Το Τμήμα Εξερευνήσεων, που ασχολείται με τα λανθάνοντα αποτυπώματα και τη συλλογή στο χώρο με ειδικές μεθόδους, με επιστημονική εν πάση περιπτώσει ας το πούμε έτσι εργασία, δεν ήθελε να μετέχει της ανακριτικής διαδικασίας και ο εξερευνητής συνδράμει, δεν προσλαμβάνεται.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτά που μου είπατε είναι μια πρακτική που ακολουθείται και διεθνώς, έτσι;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Από καταβολής. ¶λλα δικονομικά συστήματα τα αγγλοσαξονικά, άλλα τα δικά μας. Δεν ξέρω τι ισχύει στις χώρες αυτές, εδώ στην Ελλάδα από της εφαρμογής του Π.Δ. αυτού αυτό ισχύει.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κ. Αναγνωστόπουλε.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Γιαννακούρη, έχω εδώ έγγραφο με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου του 2002, το οποίο υπογράφει ο κ. Κυριακάκης και αφορά τα αποτυπώματα της κας Σωτηροπούλου. Αν έχετε την καλοσύνη να το δείτε για να σας υποβάλλω ορισμένες ερωτήσεις.

Εδώ βλέπω ότι έχετε ταυτίσει 3 αποτυπώματα επί κινητών αντικειμένων, 3 πειστήρια. Ένα από αυτά είναι το «Who is who της Αλλαγής›. Θυμάστε σας παρακαλώ να μου πείτε ποιων άλλων αποτυπώματα έχουν βρεθεί στο βιβλίο αυτό «Who is who της Αλλαγής›;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε. Για όλους τους κατηγορούμενους θα ρωτάμε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε ότι είναι απορία, αλλά ήδη ενώ είπαμε μόνο για τον κ. Γιωτόπουλο το σπάσαμε αυτό και ρωτάει όποιος θέλει και τον άλλον. Τι να κάνω όμως; Έχετε υπόψη σας ότι σε δικαστές δεν υποχρεούται ο Πρόεδρος ούτε συστάσεις να κάνει, ούτε να απαγορεύει ερωτήσεις. ¶μα ήταν οι συνήγοροι θα το έλεγαν.

Ρώτησε ο κ. Πρόεδρος κάτι. Τι να τους πω; Ρώτησε για τα κοινά, αν υπάρχουν κοινά. Τι να κάνουμε τώρα; Μπορούσαμε να τα ρωτήσουμε τα κοινά. Μετά θα ρωτήσει για τον άλλον ο κ. Εισαγγελέας τον επόμενο κατηγορούμενο, θα ρωτήσουμε πάλι ειδικά. Εδώ ας πούμε για τα κοινά τα γενικά.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (εκτός μικροφώνου) Νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι τώρα για την κα Σωτηροπούλου δεν θα ρωτάμε ειδικά. Όταν θα έρθουμε στην σειρά της κας Σωτηροπούλου. Τώρα λέμε για τον κ. Γιωτόπουλο. Λέμε ειδικά για τον κ. Γιωτόπουλο και γενικές. Ο κ. Ευαγγελάτος ρώτησε κάτι γενικό. Δεν του είπαμε τίποτα. Αλλά για την κα Σωτηροπούλου όταν θα έρθει η ώρα ?

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το «Who is who της Αλλαγής› υπάρχει Γιωτόπουλου κατά την έκθεση, Τζωρτζάτου και Σωτηροπούλου αν θυμάμαι καλά. ¶ρα αφορά και τον κ. Γιωτόπουλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφορά και τον κ. Γιωτόπουλο. Για τον κ. Γιωτόπουλο ερωτήθηκε ότι υπάρχει.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ άλλωστε ρώτησα ποιων άλλων αποτυπώματα βρέθηκαν σ’ αυτό το βιβλίο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε και τους άλλους δύο και τελείωσε. Εντάξει. Μπορούσατε να το ρωτήσετε αυτό. Αλλά ειδικά όμως για την κα Σωτηροπούλου θα κάνουμε ειδική συζήτηση όταν θα έρθει η ώρα.

Διαδικαστικά έτσι όπως τα λέτε είναι. Τα ορίσαμε, αλλά ξέρετε κάτι επειδή μιλάμε για κατηγορία ομάδας εμπλέκεται ο ένας με τον άλλον είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε. Η κατηγορία είναι έτσι που τους εμπλέκει. Είπε ο Πρόεδρος ότι πρώτα θα εξετάσουμε αποτυπώματα του κ. Γιωτόπουλου.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όταν ξεκινήσατε να ρωτάτε με αυτόν τον τρόπο και είπατε ότι τον κ. Γιαννακούρη θα τον ρωτήσουμε τώρα για έναν – ένας τους κατηγορούμενους, προφανώς ξέρατε ότι υπάρχει ομάδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι κάποια στιγμή θα αρχίσει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Με τα δεδομένα της δίκης το αποφασίσατε και όχι χωρίς. Δεν χρειάζεται να σας το υποδείξει ο συνάδελφος από απέναντι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακριβώς αυτό λέω κι εγώ. Ελάτε. Ερώτηση για τον κ. Γιωτόπουλο όποιος έχει.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω εδώ άλλο έγγραφο σας που έχετε τους κατηγορούμενους κατά σειρά και αναφέρομαι στον κ. Γιωτόπουλο στη σελίδα 3. Είναι για τα πειστήρια 365 και 368.

Στο 365 αναφέρετε πρόσθετες χειρόγραφες διορθώσεις και στο 368 τμήμα δακτυλικού αποτυπώματος. Και στα δύο έχουν βρεθεί αποτυπώματα. Οι πρόσθετες χειρόγραφες διορθώσεις επισημαίνω κ. Πρόεδρε κατά την γραφολογική έκθεση είναι επίσης του κ. Γιωτόπουλου. Όχι του Περατικού, δεν είναι η προκήρυξη του Περατικού αυτές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ερώτημα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα μου είναι το εξής: αυτό ήταν σχέδια προκηρύξεων; Το ενθυμείσθε αυτό; Μπορείτε να μας το διευκρινίσετε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Απ’ ότι φαίνεται είναι σχέδια προκηρύξεων αυτά.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επισημαίνω κ. Πρόεδρε ότι πρόκειται για τις εκρήξεις του έτους 1998. Έχει μια αξία για την χρονολογική σειρά. Είναι εκρήξεις Mc Donald’s, CHRYSLER, OPEL και λοιπές του έτους 1998.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι λέμε λοιπόν εδώ;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ότι το αποτύπωμα του κ. Γιωτόπουλου έχει βρεθεί στα σχέδια προκήρυξης που αφορά ενέργειες του 1998.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι κατανοητό.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μεταγενέστερες δηλαδή και της ενέργειας Περατικού. Τώρα θέλω να μας πείτε κ. μάρτυς σε γενικό επίπεδο για να το αντιληφθούμε κι εμείς καλύτερα. Το αποτύπωμα εν σχέσει με τον χρόνο κατά τον οποίον αποτυπώνεται. Ομιλώ συγκεκριμένα για τον Οδηγό αυτών των δημοσίων υπηρεσιών, ο οποίος ανάγεται στην δεκαετία του ’70, έτσι δεν είναι; Δεν ξέρω αν το θυμάστε.

Το αποτύπωμα αυτό το οποίο μένει σε ένα τέτοιο Οδηγό μπορεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο να αλλοιωθεί ώστε να δημιουργεί πιθανότητα σφάλματος για τον εξερευνώντα; Η παλαιότητα δηλαδή. Ή αν είναι κατάλληλο προς σύγκριση σημαίνει ότι ανεξαρτήτως του χρόνου που έχει παραχθεί δεν υπάρχει κίνδυνος για εσφαλμένη ταύτιση; Αυτό είναι το ερώτημα μου.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εσφαλμένη ταύτιση δεν υπάρχει. Είναι αυταπόδεικτη και αποδεικνύεται πάραυτα. Το αν ένα αποτύπωμα είναι παλιό, όσο παλιότερο είναι βέβαια το αποτύπωμα, είναι λογικό και είναι και μια φυσιολογική εξέλιξη όπως είναι και τα πάντα, όσο παλαιότερο είναι τόσο η ποιότητα του φθίνει. Μπορούμε να έχουμε ένα αποτύπωμα του 1800 π.χ. και να είχε 100 σημεία και να μας εμφανίσει το 2003 8, 7, 6. Δεν προχωράμε σε ταύτιση. Απλά πράγματα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶ρα αυτά τα οποία εσείς ταυτίσατε είναι επιστημονικώς τα κατάλληλα προς εξερεύνηση και ταύτιση.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Είναι υπερ-κατάλληλα όσα έχω δώσει.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επ’ αυτού λοιπόν. Βρέθηκαν και άλλα αποτυπώματα στα διαμερίσματα αυτά, τα οποία δεν ήταν κατάλληλα προς ταύτιση;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι, βέβαια. Πολλά.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως αυτά τα οποία αναφέρετε στην έκθεση δεν είναι τα μόνα ευρεθέντα, αλλά είναι τα μόνα εκ του συνόλου τα οποία ήταν επιστημονικώς κατάλληλα προς σύγκριση.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Π.χ. σε πολλά πειστήρια επάνω υπάρχουν και άλλα αποτυπώματα. Η Αγγλία, οι Αγγλοσάξονες αυτή τη στιγμή και κάποιες χώρες, νομίζω και η Γερμανία, έχουν προχωρήσει από 11 Ιουνίου του 2001 με κατώτατο όριο 8 σημεία. Εγώ δεν έχω δώσει κανένα κάτω από 12.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα επ’ αυτού να σας ρωτήσω τώρα και το αναφέρετε και στην έκθεση και θα ήθελα να μας το διευκρινίσετε με λόγια που να είναι κατανοητά και για μας τους μη ειδικούς περί την δακτυλοσκοπία.

Όταν λέτε ότι το αποτύπωμα αυτό ταυτίζεται, γιατί αυτή είναι η λέξη που απ’ ότι έχω δει χρησιμοποιείται, τι ακριβώς εννοούμε; Τι εννοούμε δηλαδή, για να το καταλάβουμε κι εμείς, ταύτιση του αποτυπώματος που βρέθηκε στο σχέδιο προκήρυξης τάδε με τα δακτυλικά αποτυπώματα του κ. Γιωτόπουλου; Τι σημαίνει αυτό;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ότι το αποτύπωμα που βρέθηκε στο αντικείμενο εκείνο είναι ίδιο απόλυτα με την εικόνα του αποτυπώματος που έχει ο άνθρωπος στο χέρι του. Είναι το ίδιο φυσικό πρόσωπο. Ανήκουν σ’ αυτό το άτομο.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτηση μου είναι τι σημαίνει, για να το καταλάβουμε κι εμείς, ίδιο. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του τα οποία ταυτίζονται; Τι κάνει δηλαδή το δάχτυλο του ανθρώπου μοναδικό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά μας τα έχει πει ο κ. Γαρδίκας.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι κ. Πρόεδρε, νομίζω έχει μια αξία. Για να το αντιληφθούμε.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Είναι μοναδικά τα αποτυπώματα και τα χαρακτηριστικά σημεία που υπάρχουν πάνω σε ένα αποτύπωμα. Είναι μοναδικά για κάθε άνθρωπο, όχι μόνο τον ίδιο τον άνθρωπο αλλά και μεταξύ τμημάτων του ιδίου του δαχτύλου.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι οι γραμμώσεις τους; Εξηγήστε το μας λίγο.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν είναι μόνο οι γραμμώσεις του. Στο λανθάνον είναι τα χαρακτηριστικά σημεία, οι εγκοπές που υπάρχουν, η συνέχεια, οι διχάλες, είναι μια φυσική μοναδικότητα. Το έφτιαξε έτσι ο Θεός.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶ρα όποιο αποτύπωμα είναι του κ. Γιωτόπουλου δεν μπορεί να είναι κανενός άλλου.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Μάλιστα. Και μπορεί να αποδειχτεί αυτό.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ραχιώτης έχει τον λόγο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ας λίγο τα πράγματα από την αρχή. Είπατε ότι δακτυλοσκοπήσατε εσείς προσωπικά τον κ. Γιωτόπουλο κι εσείς συντάξατε αυτό το έντυπο δαχτυλοσκόπησης;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Σύμφωνα με το άρθρο 60 παρ. 3 είμαι τμηματάρχης και υπογράφω το έγγραφο της δαχτυλοσκόπησης. Πριν όμως θα ήθελα να σας πω ότι η παραβολή των αποτυπωμάτων σ’ ένα τμήμα και ειδικότερα σε τμήματα τέτοια σε όλο και στο δικό μας περνάει τέσσερα στάδια.

Το πρώτο στάδιο είναι αυτό που εξερευνά, το πρώτο παραβάτη.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μιλάω για το έντυπο δαχτυλοσκόπησης.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Θα καταλάβετε μόλις τελειώσω. Το δεύτερο είναι: έρχονται δύο πραγματογνώμονες της υπηρεσίας δαχτυλοσκόπησης και λέει ο ένας «είναι αυτό›, ο άλλος αναζητά να βρει στοιχεία μήπως κάνει λάθος ο προηγούμενος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν καταλάβατε. Εγώ ρωτώ για τον άνθρωπο που συνελλήφθη και ήρθε εκεί και μου λέει ποιος τον δαχτυλοσκόπησε αυτόν; Αυτό σας ρωτάω. Εσείς ή κάποιος άλλος;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εγώ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εδώ έχει που λέει: βαθμός, ονοματεπώνυμο, υπογραφή αστυνομικού που έλαβε τα αποτυπώματα και του διοικητού αυτού και έχει ένα όνομα Γιαπάνης από κάτω.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αυτό το δαχτυλοσκοπικό δελτίο είναι όπως βλέπετε με ημερομηνία 19/7 από το τμήμα δαχτυλοσκοπίας. Αυτά είναι τα δικά μου εδώ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχουν καμία υπογραφή ή καμιά χρονολογία.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Τι να την κάνετε; Αφού σας το λέω εγώ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχουμε άλλο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο χρόνος που δαχτυλοσκοπήθηκε ο Γιωτόπουλος;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όταν ο κατηγορούμενος, όταν κάποιος παραπέμπεται με κατηγορία περνάει από το τμήμα συνοδειών και νομίμως δαχτυλοσκοπείται πριν προς διακρίβωση εάν αυτός ο άνθρωπος ενέχεται και σε πράξεις είτε από το τμήμα εξερεύνησης είτε οποιαδήποτε Αρχή που κάνει ελέγχους.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ σας ρωτάω για τον κ. Γιωτόπουλο. Υπάρχει άλλο έγγραφο που να προκύπτει ο χρόνος κατά τον οποίο δαχτυλοσκοπήθηκε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν υπάρχει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό, που μας δίνετε εδώ.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Από αυτά τα τρία έγγραφα έχουμε ένα εδώ με ημερομηνία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι ημερομηνία είναι;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: 19 Ιουλίου 2002.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να το δούμε κι εμείς. Πράγματι έχει τα στοιχεία του κ. Γιωτόπουλου και η χρονολογία είναι 19 Ιουλίου με σφραγίδα ο κ. Ζαχαριάς Γεώργιος αρχιφύλακας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχει κι άλλα δύο πρωτότυπα όμως ο κ. μάρτυρας που δεν έχουν ημερομηνία ούτε όργανο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε υπογραφή.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: ¶ρα ουσιαστικά έχουμε ένα δημόσιο έγγραφο από το οποίο προκύπτει πότε δαχτυλοσκοπήθηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει όμως η υπογραφή σημανθέντος από κάτω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν το αμφισβητώ. Και στα τρία θα υπάρχει η υπογραφή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σύμφωνει. Λέω, υπάρχει κάτι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχουμε λοιπόν ένα πλήρες έγγραφο και δυο άλλα μοιάζουν και προφανώς έγιναν την ίδια ώρα όπως μας είπε και ο μάρτυρας τρεις φορές τον δαχτυλοσκόπησαν και έχουμε από τις 19 Ιουλίου δαχτυλοσκοπήθηκε ο κ. Γιωτόπουλος τρεις φορές.

Έχετε έγγραφο στη δικογραφία το οποίο το αναγνώσατε κιόλας, είναι το 15736 που στις 18 Ιουλίου, μια μέρα πριν τη δαχτυλοσκόπηση η Αστυνομία ανακοίνωσε με έγγραφο του κ. Κυριακάκη ότι ταυτίζει δαχτυλικά αποτυπώματα του κ. Γιωτόπουλου. Μια μέρα πριν του πάρει δαχτυλικά αποτυπώματα ανακοινώνει ο κ. Κυριακάκης ότι ταυτίζονται και το έγγραφο είναι:

«Ελληνική Δημοκρατία... κλπ., Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προς ΔΑΕΒ. Σας γνωρίζουμε ότι κατά την εξερεύνηση και παραβολή αποτυπωμάτων που διενεργείται από την υπηρεσία σας βρέθηκαν σε 4σέλιδο κείμενο εκτυπωτή εντός νάιλον σακούλας υποδήματα Παρασκευόπουλος 5 τμήματα δαχτυλικών αποτυπωμάτων αριστεράς και δεξιάς χειρός του δαχτυλοσκοπηθέντος από εσάς με στοιχεία Γιωτόπουλος Αλέξανδρος του Δημητρίου...›. Τα ίδια λέει και σ’ ένα άλλο έγγραφο στο 277ΙΓ.

Εμείς από την αρχή μιλάγαμε για σκευωρία και ότι είναι στημένο. Τι άλλο να σας πούμε; Δέστε και μόνοι σας την αξιοπιστία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φέρτε το να το δω.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε είπα από την πρώτη στιγμή ότι τον Γιωτόπουλο τον δαχτυλοσκόπησα εγώ το βράδυ της σύλληψής του 04:00 η ώρα το πρωί. Και υπέγραψε. Το δαχτυλοσκοπικό δελτίο που αναφέρεται ο κ. συνήγορος για να δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα παρ’ ότι είναι μια τυπικότητα που αν δεν υπήρχε αυτός που δαχτυλοσκοπούσε θα μπορούσε κάλλιστα να πει κάποιος ότι σκευώρησα. Είμαι παρών και σας λέω ότι τον δαχτυλοσκόπησα εγώ. Παράλειψα να υπογράψω, που δεν είναι παράλειψη γιατί δεν είναι έγγραφο το δαχτυλοσκοπικό δελτίο δεν είναι έννοια με την έννοια του κώδικα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όμως έχει μια σφραγίδα και μια υπογραφή που λέει 19 Ιουλίου.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αυτό ήθελα να σας πω. Το συγκεκριμένο δελτίο είναι του τμήματος δαχτυλοσκόπησης όταν αυτός οδηγείται προς τον Εισαγγελέα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλο εκείνο.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Το θέμα είναι: τα αποτυπώματα αυτά που πήρα εγώ το βράδυ..

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δαχτυλοσκοπήθηκε στο τμήμα;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Στο τμήμα εξερευνήσεως.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τμήμα δεν είναι; Δεν είστε διευθυντής; Υπάρχει άλλος που κάνει δαχτυλοσκοπήσεις και άλλη υπηρεσία στη δική σας;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Βεβαίως.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γιατί δεν μας το λέτε από την αρχή; Ποιο είναι αυτό το τμήμα;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Το τμήμα δαχτυλοσκοπίας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Που υπάγεται αυτό;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Σας παραπέμπω...

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μην παραπέμψετε πουθενά. Δεν χρειάζονται υποστήριξη οι μάρτυρες. Η αναζήτηση της αλήθειας δεν σημαίνει υποστήριξη του μάρτυρα εκεί που δεν τα πάει καλά. Όταν βγαίνει ένα στοιχείο καταρριπτικό της κατηγορίας θα παρέμβουμε; Γιατί να αφήσουμε να εξελιχθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να δούμε κατά πόσο είναι καταρριπτικό διότι ο μάρτυρας οφείλει να δώσει ορισμένες διευκρινίσεις. Να τις ακούσουμε πρώτα. Είδατε πόσο χρήσιμο είναι να τα βλέπουμε όλα και να τα ψάχνουμε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για να δούμε τι μας λέει ο μάρτυρας. Εδώ έχουμε δυο δημόσια έγγραφα αναμφισβήτητα, το ένα μας λέει ότι δαχτυλοσκοπήθηκε στις 19 και το άλλο μας λέει στις 18. Εσείς μας λέτε ότι τον δαχτυλοσκοπήσατε προσωπικά 04:00 τα χαράματα μετά τη σύλληψη; Αυτό μας είπατε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Το είπα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για να δούμε την έκθεση. Τα ίδια μας λέει, αυτό θέλω να πω. 18 Ιουλίου είναι η έκθεση συλλήψεως και το ξέρετε όλοι και λέει τα χαράματα της ημέρας που συνελήφθη. 19 δεν έχει ο μήνας τα χαράματα της ημέρας που συνελήφθη; Απόγευμα τον έφεραν και έγινε η έκθεση συλλήψεως εδώ. Έχω την έκθεση σωματικής έρευνας που θα είναι ταυτόχρονη, είναι 6:30 το απόγευμα. Να είναι 10 λεπτά η έκθεση συλλήψεως. Μας λέει την ίδια νύχτα τον δαχτυλοσκόπησε. 04:30 το πρωί δεν έχει 19 ο μήνας; Τα ίδια μας λέει και έχει ανακοινώσει ο Κυριακάκης από την προηγούμενη ότι ταυτίζονται τα αποτυπώματά του.

Μετρήστε αξιοπιστία τώρα, μετρήστε αυτά που λέμε εμείς 9 μήνες για τα αποτυπώματα. Νομίζω η συζήτηση περιττεύει από εκεί και πέρα για το μάρτυρα.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Κατ’ αρχήν να τα πάρουμε ένα – ένα. Γνωρίζετε πολύ καλά η Διεύθυνση έχει πολλά τμήματα. ¶λλη δουλειά κάνει το ένα άλλη δουλειά το άλλο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν με ενδιαφέρει το οργανόγραμμά σας και δεν το ρώτησα.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εσείς το ρωτήσατε. Δεν μου είπατε να σας απαντήσω εάν έχουν πάει σ’ άλλο τμήμα;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν θέλω δεύτερη φορά.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν απαντάω. Αφού δεν θέλετε δεν απαντάω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απαντήστε στο δικαστήριο. Δεν θέλει ο κ. συνήγορος θέλουμε εμείς.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Το δεύτερο είναι το εξής: το ερώτημα είναι τα αποτυπώματα του κ. Γιωτόπουλου ταυτίζονται μεταξύ τους ναι ή όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να μας πείτε το εξής: πότε, ποια ώρα συνελήφθη, πότε ήρθε εσάς, πότε του πήρατε αποτυπώματα και πως συμβαίνει στις 18 του μηνός δηλαδή να υπάρχει έγγραφο. Έγινε λάθος; Είναι σωστό;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν έγινε κανένα λάθος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δαχτυλοσκοπήθηκε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος το βράδυ που συνελήφθη ξημερώματα, 3 με 4 η ώρα το πρωί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως τι ημερομηνία ήταν τότε; 19.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι δεν ήταν στις 19.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τα ίδια λέτε, συμφωνώ μαζί σας. Επιβεβαιώνει ότι ο Κυριακάκης είπε από την προηγούμενη ότι έχει ταυτίσει τα αποτυπώματά του. Πόσες φορές να μας το πει;

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν γνωρίζω πότε έχει συνταχθεί αυτή η έκθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλουμε να δούμε την έκθεση συλλήψεως.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Φέρτε την. Και την έκθεση σωματικής έρευνας και κατασχέσεως που έγινε 18 Ιουλίου το απόγευμα. Για να δούμε πόσο νωρίτερα να είναι!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 18 Ιουλίου 18:30.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε σωματικής έρευνας ή κατάσχεσης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σωματικής έρευνας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η σύλληψη πότε είναι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ψάχνει ο κ. Μαρκής.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πότε συνελήφθη κ. συνήγορε ο κ. Γιωτόπουλος;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Corpore;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Corpore. Τι; Animo.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Corpore και animo.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Corpore πότε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: 18 Ιουλίου ήρθε στην Αθήνα. Δεν ήταν στην Αθήνα. Τον έφεραν αλλά αφού δεν ήταν στην Αθήνα δεν δαχτυλοσκοπήθηκε κιόλας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμάς μας ενδιαφέρει ποια ημερομηνία και ποια ώρα δαχτυλοσκοπήθηκε, ό,τι λέει ο μάρτυρας εδώ και μετά θα τα βρούμε εμείς.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε έχουμε την έκθεση συλλήψεως η οποία φέρεται να έχει συνταχθεί 18:10 (στις 6 το απόγευμα δηλαδή) 18ης Ιουλίου.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τα ίδια είπα κι εγώ. 20 λεπτά νωρίτερα. Τον δαχτυλοσκόπησε ο ίδιος και μετά τον δαχτυλοσκόπησαν κι άλλοι, ήταν ο πρώτος. Ο Κυριακάκης όμως το ανακοίνωσε την προηγούμενη μέρα!

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στην Αθήνα πράγματι στις 18 μήνα ήρθε ο κ. Γιωτόπουλος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό λέμε κι εμείς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Συζητούμε σε άλλο προγενέστερο χρονικό σημείο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θέλετε να πείτε ότι είχε πάει ο μάρτυρας και του πήρε αποτυπώματα στους Λειψούς στις 17; Αφού μας λέει του τον έφεραν στην Αθήνα και την ίδια βραδιά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σε μία ώρα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν πήγε στους Λειψούς. Να είχε πάει στους Λειψούς, να το καταλάβω. Αλλά εδώ το έκανε ο άνθρωπος στην Αλεξάνδρας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γιαννακούρη εσείς είστε ένα τμήμα το οποίο έκανε αυτή τη σύγκριση. Πότε πήρατε αυτά τα αποτυπώματα, διότι από ό,τι βλέπω σε αυτά που μου φέρατε, δεν έχετε χρονολογία σύνταξης αυτών των αποτυπωμάτων.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μα το έχει πει δυο φορές κ. Πρόεδρε μέχρι τώρα. 4:30 η ώρα τα χαράματα και νομίζω ότι έχει γραφτεί πλέον.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν θυμάμαι την ημερομηνία κ. Πρόεδρε, το βράδυ που συνελήφθη, τις πρωινές ώρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα 19.

Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εγώ δεν κάνω ανάκριση να δω ποια ημερομηνία ήταν. Με φώναξαν πάνω να δαχτυλοσκοπήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι λίγο παράδοξο το ότι 18 του μηνός ο κ. Κυριακάκης λέει ότι 18 Ιουλίου 2002 έχει κάνει εξερεύνηση και παραβολή που διενεργείτε από την υπηρεσία μας...

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχουμε κι εμείς λίγο δίκιο που 9 μήνες λέμε ότι είμαστε αντικείμενο σκευωρίας. Είναι στον αέρα αυτά που λέμε; Κύριε Εισαγγελέα η δημοκρατία έχει αλλάξει; Δεν τέτοια πράγματα; Τι θα μου πείτε τώρα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε συνήγορε είναι δημοκρατία μας είναι δημοκρατία.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι δημοκρατία αλλά κάνει κάτι λαθάκια στις ημερομηνίες!

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά που διαπιστώνετε αυτό δείχνει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Συμφωνείτε λοιπόν ότι έχετε κάποιες αναπηρίες στη δημοκρατία μας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν σχεδιάζει η δημοκρατία μας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κάτι έγινε όμως εδώ! Δεν έγινε τίποτα εδώ; Δεν βλέπετε να έχει συμβεί τίποτα προβληματικό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί ο κ. Κυριακάκης εδώ που αναφέρει στις 18/7/2002 ότι σας γνωρίζουμε ότι κατά την εξερεύνηση και παραβολή αποτυπωμάτων που διενεργείται από την υπηρεσία μας σύμφωνα με την ανωτέρω σχετική αποτυπώματα που βρέθηκαν στην επιφάνεια τετρασέλιδου κειμένου εκτυπωτή με φράση... κλπ., υποδήματα... κλπ., ανήκουν στον Γιωτόπουλο. Μήπως κάποιος άλλος είχε κάνει την παραβολή πριν πάρετε εσείς τις πρωινές ώρες στις 19 του μηνός;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μας έχει απαντήσει κατηγορηματικά όμως πριν. Λέει «Είμαι ο πρώτος άνθρωπος που τον δαχτυλοσκόπησε›. Μας το είπε κατηγορηματικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω, μήπως είχε πάρει κάποιος άλλος και σας τα είχε δώσει νωρίτερα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στις 17 συνελήφθη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 17 συνελήφθη;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βεβαίως και τον έφεραν με ελικόπτερο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: 18 του μηνός το απόγευμα ήταν εδώ και λέει την επόμενη νύχτα τον δαχτυλοσκόπησε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κοιτώντας τώρα βρήκα ένα έγγραφο, αυτή τη φορά είναι ενημερωτικό σημείωμα αλλά είναι ενυπόγραφο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πως τα βρίσκετε αυτά τα ενυπόγραφα έγγραφα και εμείς δεν τα έχουμε;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Στη δικογραφία. Όποιος ψάχνει βρίσκει.

Φαίνεται να είναι ένα έγγραφο από το εργαστήριο γραφολογίας εκδίδεται ενημερωτικό σημείωμα με ημερομηνία 19 Ιουλίου 2002 και έχει το εξής περιεχόμενο:

«Πρώτον, από το τμήμα εξερεύνησης της υπηρεσίας μας, μας παρεδόθη τετρασέλιδο κείμενο από εκτυπωτή προκήρυξη με σήμα της 160 καθώς κι ένα φύλλο χάρτη με χειρόγραφο κείμενο σημείωση 277ΙΑ.

Από το τμήμα ερευνών με το υπ’ αριθμ. τάδε – τάδε από 18/7/2002 έγγραφό μας μας παραδόθηκαν 5 έγγραφα τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κατά τη σωματική έρευνα του Γιωτόπουλου Αλεξάνδρου του Δημητρίου 18 του μηνός. Από την πραγματοποιηθείσα σχετική γραφολογική εξέταση των χειρογράφων διορθώσεων του υπό σήμανση 160 εγγράφου με τη χειρόγραφη... κλπ., προκύπτει ότι προέρχονται από ένα και το αυτό άτομο.

Στη συνέχεια η ως άνω επί των δύο εγγράφων ενιαία γραφή συγκρίθηκε με ένα εκ των διαβιβασθέντων από τη ΔΑΕΒ τμήμα ερευνών εγγράφων και συγκεκριμένα μ’ ένα φύλλο χάρτου από το οποίο λείπει ένα τμήμα του όπου και στις δύο του πλευρές αναγράφονται χειρόγραφα ονόματα και τηλέφωνα. (Είναι ένα χαρτί το οποίο είχε βρεθεί στη τσέπη του κ. Γιωτόπουλου).

Κατά τη σύγκριση αυτή διαπιστώθηκε ότι το άτομο που χάραξε τη γραφή στο αμέσως προαναφερθέν έγγραφο που βρέθηκε και κατασχέθηκε κατά τη σωματική έρευνα που έγινε στον Γιωτόπουλο, είναι το ίδιο με το άτομο που χάραξε τις γραφές.

Εξετάστηκαν... κλπ.›

Δηλαδή ότι τα στοιχεία αυτά είχαν σταλεί ήδη από τις 18 στο τμήμα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τα ίδια λέω κι εγώ. Στις 18 τον πιάσατε, του πήρατε ό,τι είχε πάνω του, τα στείλατε και στις 19 απαντάνε. Ο κ. Κυριακάκης από τις 18 όμως είχε ανακοινώσει ότι ταυτίζονται δαχτυλικά του αποτυπώματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποιος το λέει αυτό;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το έγγραφο που έδωσα. 18 Ιουλίου ταυτίζει αποτυπώματα.

..........: Ο κ. Γιωτόπουλος προσήλθε στις 17 όχι στις 18.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή