ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι καθαρή η πολιτεία. Δεν έχει ανάγκη η δημοκρατία μας!
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να κάνω την εξής επισήμανση: αυτό το έγγραφο σας το έδωσα κι εγώ και αναγνώστηκε για τα γραφολογικά και να θυμίσω ότι όταν ήταν η ώρα των γραφολογικών και επεσήμανα ότι κατέληξαν πολύ γρήγορα στην ταυτοποίηση της γραφής και ουσιαστικά ό,τι λένε σε αυτό επαναλαμβάνεται σε όλες τις υπόλοιπες εκθέσεις, το αναγνώσατε κι εσείς και υπήρξε η παρατήρηση ότι δεν καταλήξαμε αμέσως, αλλά το ψάξαμε και αργότερα. Τώρα χρησιμοποιείται το ίδιο έγγραφο για να διαπιστωθεί ότι ναι, ξέραμε ότι ήταν ο κ. Γιωτόπουλος και ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία. Πάλι το ενημερωτικό. Αυτό το έχω δώσει κι εγώ κι έχει κατατεθεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Νομίζω ότι δεν χρειαζόταν να ρωτήσω τίποτα άλλο στο μάρτυρα, τουλάχιστον υπό την ιδιότητα που έρχεται εδώ, έχει λήξει το ζήτημα. Αλλά ως αστυνομικό και ως αυτόπτη ήθελα να τον ρωτήσω μερικά πράγματα μόνο. Μου είπατε ότι πήγατε στο χώρο της γιάφκας στην Πάτμου. Είστε και τμήμα εξερευνήσεων. Έτσι δεν είναι;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είδατε τα πράγματα πριν πειραχτούν από άλλους; Ήσασταν στην πρώτη ομάδα που μπήκε μέσα;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Όχι.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είχαν μπει άλλοι πριν από εσάς. Αυτή η προκήρυξη που επιδείξατε στο δικαστήριο σε αυτή τη μορφή βρέθηκε, ή είχε ανοιχτεί από άλλους πριν;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Υπάρχουν κι άλλες φωτογραφίες, υπάρχει μια σειρά φωτογραφιών. Αυτές οι φωτογραφίες όταν μπαίνεις σ’ ένα χώρο και δεν ξέρεις τι μέλλει γενέσθαι με αυτό το πειστήριο, τι θα σου προκύψει δηλαδή, τραβάς μια γενική εικόνα.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και εγώ αυτό έψαχνα να βρω, τη γενική εικόνα. Η γενική εικόνα είναι η πρώτη; Αυτό που βλέπω εγώ είναι αυτό που αντίκρισαν οι πρώτοι αστυνομικοί που μπήκαν μέσα στο χώρο;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εγώ κατοχυρώνω αντικείμενα τα οποία γίνονται κατά την εξερεύνηση. Για το τι έχει φωτογραφηθεί στο χώρο, ζητήστε τις φωτογραφίες από το φωτογραφικό τμήμα.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτή είναι η πρώτη σας εικόνα; Ένα ναι ή ένα όχι θέλω. Έτσι ήταν τα πράγματα;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ήταν ανακατεμένα τα πράγματα.
I. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Την πρώτη εικόνα θέλω. Δεν με νοιάζει αν ήταν νοικοκύρης ο Σάββας. Με νοιάζει η πρώτη εικόνα του αστυνομικού οργάνου.
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ήταν ανακατεμένα.
I. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ας σημειωθεί αυτό. Να σημειωθεί ότι επεδείχθη αυτή και είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη εικόνα. Πρέπει να μονογραφηθεί. Υπάρχουν περίπου 200 φωτογραφίες με το Φ160.
(Διαλογικές συζητήσεις)
I. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: ¶σχετα με αυτή την υπόθεση και με το αν πάρθηκαν αποτυπώματα και τί έγινε του κ. Γιωτόπουλου, φέρνω ένα ενδεικτικό αποτύπωμα από αυτή την λίστα που είναι του κ. Γιωτόπουλου αλλά θα μπορούσε να είναι και οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου. Θα μπορούσε να είναι το δικό μου. Ας πούμε το 190 ΙΓ. Το έχετε εδώ. Μπορείτε να μου υποδείξετε εδώ τα σημεία που ταυτίσατε, να καταλάβω λίγο πώς γίνεται η δουλειά. Σαν έμπειρος άνθρωπος σε αυτό δείξτε ότι αυτό και αυτό το σημείο ταυτίζονται με τα πρωτότυπα αποτυπώματα του τάδε.
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορούμε να φέρουμε εδώ το μηχάνημα να τα δείξουμε.
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, όσο περιμένουμε να έρθει το μηχάνημα θα μπορέσω να έχω κι εγώ του Παπαναστασίου το αποτύπωμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως. Κύριε μάρτυς, αποκλείεται να έχει γίνει λάθος στην ημερομηνία αυτού του εγγράφου; Γιατί βλέπω ότι του κ. Κυριακάκη το έγγραφο αυτό.....
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι γνωστό αυτό που γίνεται όταν οδηγείται ο κατηγορούμενος στον Εισαγγελέα. Περνάει από το τμήμα δακτυλοσκοπήσεων, συντάσσεται ότι συντάσσεται που αφορά την υπηρεσία και στην δικογραφία μπαίνει ένα έγγραφο που απευθύνεται προς τον Εισαγγελέα και λέει: «Προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Σας γνωρίζουμε ότι ο αναφερόμενος στο θέμα κατηγορούμενος είναι στοιχείο της δικογραφίας που διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα. Είναι προσεσημασμένος κλπ.›. Αυτό γίνεται στις 19 του μηνός αφού έχει δακτυλοσκοπηστεί για αυτόν τον σκοπό.
I. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Προσεσημασμένος το ‘68; Πού τον βρήκαν;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: 19 Ιουλίου 2002 είναι κύριε.
I. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Ανυπότακτος ήταν αλλά το ΄66... Αυτόν πού τον βρήκαν; Προσεσημασμένος σημαίνει ότι διώκεται.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μην αλλάζετε θέμα. 19 Ιουλίου υπάρχει αυτό το έγγραφο. Με καταλάβατε;
I. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ποιο; Πού να καταλάβω;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Απευθύνεται στον Εισαγγελέα και λέει για τον κ. Γιωτόπουλο ότι «διαπιστώθηκε ότι δεν είναι προσεσημασμένος.....›.
I. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ότι δεν είναι;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ότι είναι αυτός ειδικά και τυγχάνει.....
I. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Απάντησα στον συνάδελφο τώρα γι αυτό. Μην μου το ξαναλέτε δεύτερη φορά.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Παίρνει και απαντητικό έγγραφο στον Εισαγγελέα με την παράκληση όταν τελειώσει η ιστορία αυτή.
I. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μην επιμένετε σε τέτοια επιχειρήματα. Ειλικρινά μην προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Το ‘68 αποτυπώματα του Γιωτόπουλου ξεχάστε το, είναι στο Παρίσι. Προσεσημασμένο σημαίνει ότι διώκεται για άλλο, διώκεται για την ανυποταξία, γιατί έπιασε τα 21χρόνια το 68 και του ασκήθηκε η τυπική δίωξη για τους ανυπότακτους, τον βρήκαν και του πήραν αποτυπώματα; Αυτό θέλετε να μου πείτε; Ενώ ο ίδιος ο μάρτυρας ο κ. Γιαννακούρης, είπε ότι δεν είχαμε δακτυλικά του αποτυπώματα και του πήραμε; Δεν το είπαμε αυτό; Δεν το παίρνουμε πίσω αυτό κ. μάρτυρα, το είπαμε.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αρνείται ότι έδωσε τα αποτυπώματά του; Περί όνου σκιάς κ. συνήγορε....
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν είναι περί όνου σκιάς.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχει υπογράψει τρεις φορές, σε τί έγγραφα;
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ σας είπα και τα τρία τα έχει υπογράψει, ένα έχει ημερομηνία και είναι εδώ και ο μάρτυρας σας είπε ότι ταυτοχρόνως του πήρε τρεις φορές αποτυπώματα για να είναι σίγουρος. Τί θέλετε τώρα; Να αποδώσετε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, να στηρίξετε την κατηγορία εκεί που στηρίζεται, εκεί που καταρρέει μην προσπαθείτε. Την αναζήτηση της αλήθειας που λέγατε, υπάρχει αλήθεια που βοηθά και τους κατηγορούμενους, πρέπει να την αναγνωρίζετε αυτή την αλήθεια. Αυτό θα περίμενα από σας.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δε θέλω να πω τη λέξη κακοπιστία.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι κακοπιστία, βλέπετε ότι ακούω με ηρεμία όλη την ημέρα. Αλλά θα περίμενα αυτό που διακηρύσσετε τρεις μήνες.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να μας πει ότι δεν έδωσε....
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τί να σας πει; Θα κάνετε ανταπόδειξη σε δημόσιο έγγραφο; Τί να σας πει;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο χρόνος μπορεί να προκύπτει και από άλλο στοιχείο. Να το πει και ο ίδιος.
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:Ο κ. Γιωτόπουλος προσήχθη στις 17 επαναλαμβάνω. Αυτό προκύπτει από δημόσια έγγραφα από τους Λειψούς, δεν τον έκαναν βόλτα ένα 24ωρο, τον έφεραν στην Αθήνα κατευθείαν. Όταν λοιπόν ξημερώματα λέει ότι του πήραν αποτυπώματα, του πήραν στις 18. Μην εκμεταλλεύεστε λοιπόν την ημερομηνία της εκθέσεως συλλήψεως.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το άρθρο 13γ δίνει την έννοια του εγγράφου. «Κάθε γραπτό που προορίζεται να αποδείξει γεγονός που έχει έννομο σημείο όπως και κάθε σημείο που προορίζεται να αποδείξει ένα τέτοιο γεγονός. Σας λέω ότι αυτά είναι έγγραφα›.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για ποιο πράγμα μου μιλάτε; Μη μου διαβάζετε τη διάταξη.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τα δακτυλικά αποτυπώματα, ότι είναι έγγραφα.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό είπα κι εγώ, και δημόσιο έγγραφο λέω εγώ. Συμφωνώ μαζί σας.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σχετικά με το ότι λείπει ο χρόνος για το ένα, συμπληρώνεται και προκύπτει και από την κατάθεση και από τον κατηγορούμενο τον ίδιο.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το δημόσιο έγγραφο το συμπληρώνουμε και με καταθέσεις μαρτύρων; Αν το έλεγα εγώ αυτό θα μου λέγατε να το προσβάλλετε πλαστό.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όπως ξέρετε μπορεί να βγει άλλη δικαστική απόφαση η οποία να ερμηνεύει ή να διορθώνει την προηγούμενη.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχουμε ερμηνεία τώρα δηλαδή; Να καταλάβουμε.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να ανοίξετε τον Κ.Ποιν.Δ. Δικαστική απόφαση μπορεί να διορθώνεται από άλλη δικαστική απόφαση κι ένα έγγραφο δε μπορεί να συμπληρώνεται ως προς το χρόνο έκδοσής του;
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τελικά αποκλείεται να λέει ο κατηγορούμενος σε οτιδήποτε; Το αποκλείετε από Έδρας; Το αποκλείετε να λέει αλήθεια;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν το αμφισβητώ.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αμφισβητείτε και δημόσιο έγγραφο τώρα.....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε μάρτυς, πώς εξηγείτε αυτή τη διαφοροποίηση της χρονολογίας; Από τη μια μεριά 19 του μηνός να παίρνει αποτυπώματα, έτσι γράφει εδώ.... Δεν είπατε τρεις φορές τα πήρατε; Αυτή είναι μία. Αυτή είναι η δεύτερη. Η τρίτη ποια είναι;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι τα δύο τα ανυπόγραφα, αυτά που δεν έχω υπογράψει εγώ που του πήρα....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα δύο είναι τα δικά σας;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι. Η άλλη είναι μεταγενέστερα, όταν αυτός προσήχθη στην δακτυλοσκοπία.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι να αλλάζει την κατάθεση κ. Πρόεδρε, είπε τρεις φορές είναι καταγεγραμμένο, το ακούσαμε τόσοι άνθρωποι εδώ, θυμόμαστε και εμείς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα λεπτό, κάνετε μια παρατήρηση του εμπειρικού κόσμου. Στη μία βέβαια έχουν απ’ ότι βλέπω αριθμός φακέλου είναι ο ίδιος, αλλά τα γράμματα που είναι πάνω, που λέει Γιωτόπουλος κτλ., τα δύο αυτά είναι με ένα γραφικό χαρακτήρα και τα άλλα που έχουν την υπογραφή 19 του μηνός είναι με άλλο γραφικό χαρακτήρα. Δηλαδή δεν φαίνεται να είναι ο ίδιος συντάκτης των τριών. Δηλαδή να τα βλέπουμε όλα, να μη βλέπουμε τα απο δω και τα απο κει, να τα βλέπουμε συνολικά τα πράγματα.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τα έντυπα έβαλαν έναν υφιστάμενο και τα συμπλήρωνε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά επάνω τα έχει συμπληρώσει ο ίδιος; Γράμματα δικά σας ποια είναι;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Τα δύο. Υπάρχει στην υπηρεσία μου το τρίτο, δακτυλοσκόπηση στις παλάμες και το τέταρτο δεν το έχω φέρει, θα το προσκομίσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα δύο ανυπόγραφα λέει είναι δικά του γράμματα. ¶ρα λοιπόν άλλος ο συντάκτης αυτού της 19 του μηνός και εμένα μ’ ενδιαφέρει τώρα ποιος πήρε τα αποτυπώματα αφού είναι δύο; Εσείς τα πήρατε ή ο άλλος που λέει 19 του μηνός;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Σας είπα, εγώ τα πήρα τα δύο πρώτα, στις 4 η ώρα το πρωί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιας ημερομηνίας;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία που τον έφεραν, πάντως ξημερώματα της ημέρας που την προηγουμένη αργά το απόγευμα προσήχθη.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ακριβώς το ίδιο λέμε. Μόνο που έχω την εντύπωση ότι προσήχθη στις 17.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, άλλο προσάγομαι, άλλο συλλαμβάνομαι, μη δημιουργούνται συγχύσεις, αυτά είναι γνωστά γεγονότα στους πάντες και μπορούν να αποδειχθούν και από τα στοιχεία της υπηρεσίας. Κάποιοι έχοντας υπόνοιες τον έφεραν με ελικόπτερο από τους Λειψούς. Αυτό έγινε 17 του μηνός, της Αγίας Μαρίνας ανήμερα. Είναι έτσι κ. Γιωτόπουλε;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι κι εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρχισαν οι αμνησίες βλέπω....
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σε λίγο θα έχετε ανακαλέσει αυτά που λέτε τώρα. Θα έρθει μάρτυρας που θα βεβαιώσει ότι στις 17 του μήνα συνελήφθη ο κ. Γιωτόπουλος.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πώς το ξέρετε εσείς τί θα πει ο μάρτυρας; Αυτό είναι πολύ άσχημο, ο Εισαγγελέας να ξέρει από πριν τί θα μας πει ο μάρτυρας. Πώς το ξέρετε αυτό; Πώς τον λένε και τί θα πει; Πώς το ξέρετε; Παρακαλώ να σημειωθεί αυτό που λέει, ότι θα έρθει μάρτυρας που θα πει ότι συνελήφθη στις 17, γιατί καταλαβαίνετε τί σημαίνει ότι είπε αυτή τη στιγμή. Υποβάλλω αυτοτελές αίτημα να σημειωθεί στα πρακτικά η δήλωση του κ. Εισαγγελέως ότι θα έρθει μάρτυρας και ξέρει το περιεχόμενο της κατάθεσης του μάρτυρα που θα φέρει και δεν ξέρουμε ούτε όνομα....
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είναι γνωστό, το ξέρει και ο ίδιος ο κ. Γιωτόπουλος και δε θέλει, αλλά είναι πολύ εύκολο να αποδειχθεί αυτό το πράγμα, ότι προσήχθη στις 17 του μηνός στην Αθήνα με ελικόπτερο. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι τα ξημερώματα της 18ης του πήρε τα αποτυπώματα. Τα ξημερώματα της 18ης είναι 17 προς 18, δεν είναι 18 προς 19.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι η άποψή σας, δεν προκύπτει από πουθενά.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Πριν από λίγο ο κ. Γιωτόπουλος είπε και το άκουσα –σηκωθείτε κύριε να το επαναλάβετε-: «Με ξύπνησαν μέσα στη νύχτα και μου πήραν αποτυπώματα›.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά όχι την ίδια μέρα.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ποια μέρα; Μετά από δυο μέρες;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την άλλη μέρα.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Όταν λοιπόν στις 19 οδηγείται στον Εισαγγελέα, συντάσσεται και η άλλη έκθεση.
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ένα αίτημα κ. Πρόεδρε που θα λύσει αυτό το θέμα και θα λύσει και τις απορίες της Υπερασπίσεως πιστεύω.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχουμε απορίες, καταλάβαμε τί έγινε.
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ανατρέψει την πεποίθησή σας περί κατασκευής. Το αίτημά μου είναι το εξής: Είδε όλη η Ελλάδα ότι ο κ. Γιωτόπουλος την ημέρα που συνελήφθη στους Λειψούς προσήχθη αυθημερόν με ελικόπτερο στην Αθήνα. Αυτή ήταν η 17η του μηνός. Το ελικόπτερο το οποίο έφερνε τον κ. Γιωτόπουλο είναι βέβαιο ότι έχει στείλει σήμα στο οποίο αναφέρει ότι «προσάγουμε τον συλληφθέντα στους Λειψούς Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ως ύποπτο για την υπόθεση της 17Ν›. Παρακαλώ λοιπόν με την επιμέλεια των κ.κ. Εισαγγελέων, να προσαχθεί το σήμα αυτό το οποίο υπάρχει και από το οποίο φαίνεται ότι προσήχθη αυθημερόν. Ας μην υποστηρίζει η Υπεράσπιση ότι ένα 24ωρο τον κ. Γιωτόπουλο το ελικόπτερο τον πήγαινε βόλτα ανά την Ελλάδα.
Η έκθεση συλλήψεως, η ημερομηνία και η ώρα που αναφέρει, είναι η ημερομηνία και η ώρα που συντάσσεται η έκθεση και ο αρμόδιος ανακριτικός υπάλληλος τη συντάσσει για να βεβαιώσει τη σύλληψη και αυτή γίνεται την επομένη μέρα το απόγευμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αποτυπώματα λήφθηκαν στις 19 όπως θέλει να παίζει η Υπεράσπιση. Τα αποτυπώματα όπως είπε ο μάρτυρας, λήφθηκαν αφού προσήχθη ο κ. Γιωτόπουλος τα ξημερώματα, αμέσως μετά, δηλαδή τα ξημερώματα της 18ης.
Επειδή λοιπόν δεν έχει να πει τίποτε η Υπεράσπιση επί της ουσίας, πήγε και κατασκεύασε, σκάρωσε δυο ημερομηνίες....
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είχαμε δει το πρωτότυπό του ποτέ;
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε ανακριβής για την ημερομηνία προσαγωγής του πελάτη σας, εσείς κάνετε ότι δεν το ξέρετε πότε προσήχθη και το ίδιο κι ο πελάτης σας.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ένα δημόσιο έγγραφο που λέει ότι δακτυλοσκοπήθηκε 19/7 πώς θα το ξεπεράσετε; Μπορείτε να μου πείτε; Προσβάλλετέ το πλαστό εσείς.
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεχάσατε πότε προσήχθη ο πελάτης σας;
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στις 14 μπορεί να προσήχθη, στις 19 δακτυλοσκοπήθηκε.
Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο ίδιος δηλώνει αμνησία, «δεν ξέρω πότε με έφεραν›;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η συζήτηση δεν ωφελεί περαιτέρω, παραμένει ένα σημαντικό εκκρεμές θέμα και προχωρούμε στην εξέταση.
κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, η Υπεράσπιση αμφισβήτησε ορισμένες ημερομηνίες, μίλησε όμως περαιτέρω για σκευωρία. Επειδή το Δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει και να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα του τί υποστηρίζει η Υπεράσπιση, πρέπει να μας πει αυτή τη στιγμή τί θέλει να πει με τη λέξη «σκευωρία›. Ότι η αστυνομία έβαλε αυτή τα αποτυπώματα του κ. Γιωτόπουλου; Τί θέλει να μας υποστηρίξει με τη λέξη σκευωρία; Θα θέλαμε ως Δικαστήριο να το ακούσουμε.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνουμε απλώς τη δήλωση του πελάτη μας που την ακούσατε πριν από μια ώρα, δεν είναι και πολύ, ότι δεν έπιασε αυτά τα έγγραφα. Ποιος ακριβώς έκανε τη σκευωρία, ποιος έκανε ό,τι έκανε, αυτό είναι θέμα δικό σας, των αρχών.
κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Τί σημαίνει η λέξη «σκευωρία›; Να το καταλάβουμε. Σημαίνει ότι κάποιος άλλος πήγε και έβαλε αυτό το πράγμα.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το έχει πει σαράντα φορές μέχρι τώρα. Αν διαβάσετε τα απολογητικά του υπομνήματα, αυτό το πράγμα το λέει από το καλοκαίρι και το λέει μέχρι σήμερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Υπεράσπιση υποδεικνύει κάτι το οποίο μπορεί να αντλήσει κάποιο επιχείρημα.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το μόνο που έγινε είναι μια τεκμηρίωση του ισχυρισμού που προβάλλει σε όλες του τις απολογίες.
κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Μπορεί πράγματι να υπάρχουν κάποιες διαφορές και μπορεί να πει κανείς, μπορεί να ακούσει και να υποστηρίξει ότι υπάρχει σκευωρία. Πρέπει όμως να ξέρουμε σε τί συνίσταται η σκευωρία. Τί έγινε δηλαδή; Πώς βρέθηκαν τα αποτυπώματα σε 26 έγγραφα της δικογραφίας; Αυτό να μας εξηγήσει η υπεράσπιση καιν α δούμε πράγματι εάν καταλήξουμε σε σκευωρία, να πούμε ότι αυτό το αποδεικτικό υλικό δε λαμβάνεται καθόλου υπόψη.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εμείς δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε έρευνα....
κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Είναι συνεδρίαση δημόσια, ακούει ο ελληνικός λαός και η Υπεράσπιση η οποία έχει το βάρος να υπερασπίζεται τους κατηγορουμένους πρέπει όταν υποστηρίζει τέτοιους ισχυρισμούς, να μπορεί να φέρνει και τα στοιχεία και να λέει πλήρως σε τί συνίσταται η σκευωρία, όχι απλώς κουβέντες, «υπάρχει σκευωρία›. Να το ακούσουμε, διότι αν υπάρχει σκευωρία, οι σκευωροί πρέπει να καθίσουν κατηγορούμενοι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να τους καταγγείλετε. Κύριε συνήγορε δεν ανέχομαι να λέγονται αυτά για τη δημοκρατία μας και το πολίτευμά μας. Είναι ασύστολα ψεύδη.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δε μου μιλάτε καλύτερα για το συγκεκριμένο γεγονός; Προκειμένου να μου αναφέρεστε γενικά, θα ήθελα να είστε συγκεκριμένος όπως εγώ. Εγώ όπως είδατε δεν έβγαλα κανέναν λόγο γενικά υπέρ ή κατά της δημοκρατίας εδώ. Είπα ότι ένα συγκεκριμένο χαρτί καταρρίπτει.....
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε συνήγορε δεν πρέπει να λέγονται αυτά τα πράγματα για την πολιτεία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ ο κ. μάρτυς κάτι θέλει να πει. Τελείωσαν όλα αυτά, θα τα δούμε, μας προβληματίζει σημαντικά το θέμα και θα το δούμε στην εξέλιξή του. Αυτό είναι αυτή τη στιγμή το νόημα. Εδώ δεν προσπαθούμε να περάσουμε κάποιο επικοινωνιακό νόημα μέσω αυτής της δίκης. Εδώ προσπαθούμε να βρούμε την αλήθεια και πολύ καλά κάνετε και τα επισημαίνετε και μ’ αρέσει που τα ακούω, γι αυτό θα τα εξετάσουμε μέσω αποδείξεων.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δε μπορεί όμως κάθε φορά που προβάλλεται ένας υπερασπιστικός ισχυρισμός ο οποίος θα κριθεί στο δικό σας Δικαστήριο να καταγγέλλεται από την Εισαγγελική αρχή, ότι εμείς προβάλλοντας τον υπερασπιστικό ισχυρισμό θίγουμε τη δημοκρατία. Δηλαδή ουσιαστικά ασκώντας εμείς τα καθήκοντά μας, προβάλλοντας όλους τους ισχυρισμούς, θα πρέπει να φοβόμαστε ότι αν το πούμε, εμείς θίγουμε τη δημοκρατία. Έχουμε και εμείς θεσμικό ρόλο και αυτή τη δημοκρατία την υπηρετούμε και εμείς εδώ και πολύ καλά. Υπερασπιζόμενοι τους κατηγορούμενους και προβάλλοντας τους ισχυρισμούς τους οποίους προβάλλουμε ως υπερασπιστές, υπηρετούμε τον θεσμό. Δε μπορεί να ακούγεται συνέχεια «για τη δημοκρατία›. Κι εμείς τιμούμε αυτή την δημοκρατία.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ένα πρακτικό πράγμα θέλω να πω γιατί θέλω να το αντιμετωπίσω λίγο πρακτικά. Επειδή θα κάνετε διάλειμμα, θα ήθελα να δώσετε μια εντολή στους επιμελητές, μια φωτοτυπία των τριών αυτών εγγράφων που σας έδωσε ο κ. Γιαννακούρης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει τον λόγο ο κ. μάρτυς, θέλει να απαντήσει.
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εγώ ήμουν σαφής σε αυτό που κατέθεσα, ότι δακτυλοσκοπήθηκε στις 4 η ώρα το πρωί τρεις φορές τα ξημερώματα από το βράδυ που προσήχθη, ξημερώματα. Εγώ δε γνωρίζω πότε συντάχθηκε ή έκθεση συλλήψεως, γνωρίζω όμως ένα πράγμα: Ότι τα δελτία που σας έδωσα, είπα απ’ αρχής ότι τα δύο είναι δικά μου ανυπόγραφα και το άλλο υπογεγραμμένο του συναδέλφου στο τμήμα δακτυλοσκοπίας την ημέρα που προσάγεται για τον Εισαγγελέα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι δηλαδή άλλη χρονολογία σύνταξης εκείνη.
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ζήτημα λοιπόν το οποίο μένει αιώρημα εδώ, είναι πότε συνελήφθη ο κ. Γιωτόπουλος, δηλαδή corpore και όχι lege, τον έπιασαν κάπου 18 Ιουλίου. Το θέμα είναι πότε τον βρήκαν εκεί στους Λειψούς, πότε τον έφεραν εδώ πέρα, τί ώρα τον έφεραν, αυτά που είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Ας βρούμε λοιπόν πότε τον έφεραν και μετά μου λέτε εσείς: «Την ημέρα που τον έφεραν, τις πρωινές ώρες εμείς.........›Οπότε μένει αυτό το έγγραφο κάπως μετέωρο πλέον. Δε μπορεί στις 18 να δίνουνε απαντήσεις.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μετά από σαράντα διορθώσεις έρχεται εκεί ο μάρτυρας. Σαράντα φορές διορθώθηκε. Η πρώτη εκδοχή του μάρτυρα πήρε τρεις φορές αποτυπώματα ο ίδιος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Χρυσικόπουλε έχετε το λόγο.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς, πείτε μου το εξής: επειδή ακούστηκε και προηγουμένως, ερωτηθήκατε και από πλευράς του κ. Εφέτου, πόσα έγγραφα, όχι πόσα αποτυπώματα, πόσα έγγραφα φέρεται να έχουν τα αποτυπώματα του κ. Γιωτόπουλου; Αν τα μετρήσουμε είναι 13, δεν είναι 26. Για μετρήστε τα λίγο. 26 είναι τα αποτυπώματα που είναι σε 13 ευρήματα, πειστήρια.
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Τα μέτρησα κι εγώ από το έγγραφο γιατί δεν έχω καθίσει προηγουμένως να αριθμήσω πόσα ήταν.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μ’ ενδιαφέρει τα έγγραφα να ξεκαθαρίσουμε, μ’ ενδιαφέρουν τα πειστήρια, σε πόσα πειστήρια. Το νούμερο πείτε.
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Να τα πάρουμε ένα-ένα.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσα πειστήρια συνολικά βρήκατε στην Πάτμου;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Περίπου 1.200 είναι στην Πάτμου νομίζω.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: 1.200 λέει η έκθεση, αλλά η κάθε έκθεση δεν έχει και υποδιαιρέσεις; Μπορούμε να μιλάμε για 1.500, 1600;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Είναι και πολύ περισσότερα.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πάρα πολλά λοιπόν τα αντικείμενα τα οποία βρέθηκαν στην Πάτμου. Στη Δαμάρεως δε βρέθηκε τίποτα ως προς τα αποτυπώματα.
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Του κ. Γιωτόπουλου όχι.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε λοιπόν μόνο για την Πάτμου και δεν αναφέρομαι στα έγγραφα της Δαμάρεως, είναι κι αυτά πολλά, υπάρχουν οι εκθέσεις. Βρήκατε λοιπόν σε 13 έγγραφα, αυτά που λέτε εδώ, σε σχέση με το σύνολο όλων αυτών. Όσα έχουν αριθμό 190, αν το διαβάσουμε από την έκθεση αυτοψίας, είναι πειστήρια τα οποία βρέθηκαν σε μία σακούλα; Κύριε Πρόεδρε, έχει σημασία να διευκρινίσουμε ότι δύο ομάδες των εγγράφων, το 190 και το 277, μιλάμε για δύο σακούλες κυρίως και τρία-τέσσερα έξω απ’ τις σακούλες. Το λέω καλά κύριε μάρτυς; Διευκρινίστε το. Το 190 είναι σακούλα;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν βρεθεί λοιπόν τα κυριότερα όπως τα λέτε σε δύο σακούλες, στη 277 και στην 190. Εκτός της σακούλας έχουν βρεθεί αυτά τα οποία είναι οι οδηγίες που λέτε και το 157 και τα τελευταία, το 365 και 368. Όταν μπαίνει ο ερευνητής μέσα, στον όποιο χώρο, εδώ στη γιάφκα και ανακαλύπτει ένα ίχνος, ένα πειστήριο, ένα ίχνος, ποια είναι η διαδικασία; Συντάσσεται κάποιο χαρτί; Πώς το βεβαιώνετε; Υπάρχει το όνομα αυτού που το βρήκε; Τί κάνετε σύμφωνα με το 342/77; Τί είστε υποχρεωμένοι να κάνετε;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Η συλλογή των πειστηρίων έγινε με την παρουσία της Εισαγγελέως και των ανακριτικών υπαλλήλων της ΔΑΕΒ. Η συμμετοχή μας ήταν συμβουλευτική για τον τρόπο συσκευασίας των πειστηρίων προς μεταφορά στην υπηρεσία μας.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι υπάλληλοι, οι συνάδελφοί σας από τη Δ/νση Εγκληματολογικών Υπηρεσιών από το Τμήμα αναζητήσεων;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν είναι συνάδελφοι, η ΔΑΕΒ δεν είναι στην ίδια υπηρεσία, στη ΔΑΕΒ είναι προανακριτικοί υπάλληλοι.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αστυνομικοί δεν είναι; Εννοώ συνάδελφοί σας αστυνομικοί, δεν εννοώ κάτι διαφορετικο΄.
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Στο χώρο εκείνο, υπό διαφορετική ιδιότητα.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν διαφωνώ. Αυτοί που ενεργούν υπ’ αυτή τη διαφορετική ιδιότητα, σημειώνουν ακριβώς πού βρέθηκε, τί βρέθηκε;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Βεβαίως, σημείωναν παρουσία της Εισαγγελέως το πού βρέθηκε και πού δε βρέθηκε.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν αυτά τα σημειώματα;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Ναι, μπορεί να υπάρχουν. Δε ξέρω ακριβώς.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το 160 για παράδειγμα, υπάρχει αυτό το σημείωμα με το 160;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Εκεί σας είπα και πάλι, επειδή ήταν ακαταχώρητο, δεν είχε πάρει αριθμό πώς θα γραφόταν στην έκθεση, να καθαρογραφεί η έκθεση κατασχέσεως, εκεί έγινε και είπαμε μία σακούλα «Παρασκευόπουλος›, το διευκρίνισα από την αρχή.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς διευκρινίζετε, για μένα δεν είναι τόσο απλό, διότι εάν υπάρχει ένα έγγραφο το οποίο θεωρήθηκε εξαρχής ότι είναι ένα σοβαρό στοιχείο το οποίο στηρίζει την κατηγορία κατά Γιωτόπουλου, την όποια κατηγορία, είναι αυτό το έγγραφο.
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Γι αυτό το επαναλαμβάνω στις 20 Οκτωβρίου στο έγγραφό μας διευκρινιστικά. Νομίζω απόλυτα σωστά.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνετε στο έγγραφό σας το 160 αλλά εγώ βλέπω ότι και εχθές που το είδαμε και στο σημείωμα που γράφετε που βρέθηκε ακριβώς υπάρχει μια διόρθωση με blanco.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δείξτε το προς το Δικαστήριο.
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Αυτά δεν τα έχω γράψει εγώ.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δείξτε προς το Δικαστήριο. Το έδειξα και χθες. Υπάρχει μια διόρθωση με μπλάνκο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με μπλάνκο.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, διόρθωση με μπλάνκο. Διότι εδώ γράφει – ξαναλέω – είπατε αυτό που λέτε εσείς λάθος ότι βρέθηκε μέσα στη σακούλα. Την έκθεση αυτοψίας γράφει έμπροσθεν του δαπέδου του δωματίου Νο 6, του πάγκου στο δωμάτιο Νο 6 και υπάρχει αυτή η διόρθωση. Δεν μπορώ να καταλάβω σε αυτό το τόσο σημαντικό έγγραφο γιατί αυτά τα λάθη σε αυτό το έγγραφο; Ήταν το πρώτο που στείλατε. Γιατί τόσο λάθη;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Θα σας πω. Απλά τα πάντα βρέθηκαν μέσα στο δωμάτιο. Εκεί πέρα γινόταν ένας χαμός. Όπως καταλαβαίνετε ήταν στα πρώτα στάδια της έρευνας. Αναζητούσαμε γρήγορα να βρούμε κάτι για να προχωρήσουν οι έρευνες. Έπρεπε να γίνει ταχύτατα η μεταφορά. Υπήρχε κίνδυνος εκρηκτικών. Κάθε βήμα μας ήταν μήπως από πίσω υπάρχει κάτι που μπορεί να εκραγεί και η ακαταστασία ενδεχομένως οφείλεται και σε αυτό μέσα στην Πάτμου, η εικόνα της ακαταστασίας. Απλώς στο έγγραφό μας το πρώτο μπερδέψαμε σακούλα με σακούλα. Μέσα στην Πάτμου ήταν όλα, όπως υπάρχουν χιλιάδες άλλες σακούλες μέσα.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρώτη είναι αυτή που υπέγραψε ο κ. Πρόεδρος. Εδώ είναι αυτό το πειστήριο Νο 160. Έτσι δεν είναι;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Να βασιστούμε σε αυτή.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θέλω να βασιστώ σε αυτό. Είπατε στον κ. Πρόεδρο εξεταζόμενος ότι είναι η πρώτη εικόνα την οποία είδατε.
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Η πρώτη εικόνα του χώρου. Όχι ακριβώς, υπάρχουν και άλλες. Το σημείο εκείνο.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αυτή η προκήρυξη;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Επαναλαμβάνω, θυμάμαι που είπα πάρα πολύ καλά. Είπα ότι στο πάτωμα του δωματίου Νο τάδε βρέθηκε μία προκήρυξη. Οι εικόνες που τραβιόνται σε γενικές γραμμές, η μία ήταν μία γενική εικόνα. Πρέπει να είναι αυτό.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έφερε εφημερίδες, δεν είναι μάρτυρας. Προϋποβάλλει έγγραφα εφημερίδες, τα οποία να τα δούμε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υποβάλλετε όχι έγγραφα αλλά παρατηρήσεις και δεν μπορώ να καταλάβω σε ποια βάση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε βάλει ένα ζήτημα το οποίο είναι εκκρεμές και θέλω μέχρι να φύγει ο μάρτυρας να το δούμε κι εμείς. Γι αυτό συμβάλλει νομίζω αν κάποιος κάνει κάτι τέτοιο.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Το θυμήθηκε ο κ. Γιωτόπουλος ποια μέρα...;
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τρίτη φορά το λέει.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την τρίτη ημέρα που με φέρανε, με ξύπνησαν την άλλη νύχτα, την δεύτερη νύχτα για τα αποτυπώματα.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Και επί δύο μέρες σας είχαν εκεί και σας κράταγαν και δεν σας έπαιρναν αποτυπώματα;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιμήθηκα. Στο ίδιο γραφείο μου έφεραν ένα στρώμα και κοιμήθηκα κατά τις 03:00 το πρωί. Την άλλη μέρα.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ από την αρχή είπα ότι δεν έχει καμία σημασία η πραγματική σύλληψη. Αυτή ήταν στις 14 η πραγματική σύλληψη. Έχετε ένα δημόσιο έγγραφο που λέει ότι δακτυλοσκοπήθηκε στις 19.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σταθείτε, έχει δώσει εξηγήσεις. Λέει άλλη ήταν η υπηρεσία και είδατε είναι άλλος ο γραφικός χαρακτήρας του ανθρώπου που πήρε τα στοιχεία του κ. Γιωτόπουλου και στα δύο που πήρε αυτός είναι ο δικός του γραφικός χαρακτήρας.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτά μας τα λέει αφότου ανέκυψε το θέμα. Πριν είπε ότι «εγώ πρώτος το δακτυλοσκόπησα›.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα εκτιμηθούν αυτά.
Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όταν κοιτάμε τα αντίγραφα και λένε 19 τότε λέει μήπως έγινε άλλος υπάλληλος.....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Πρόεδρος θέλει να κάνει μία ερώτηση στον κ. Γιωτόπουλο.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε κατηγορούμενε Γιωτόπουλε, θέλω να σας ρωτήσω κάτι κι αν θέλετε μου απαντάτε. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ήταν αυτός που κατά την δακτυλοσκόπησή σας την πρώτη φορά, είναι έτσι ή όχι;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, μόνο που δεν έγινε την ημέρα που λέει.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε αυτό. Ήταν ο κ. μάρτυρας κατά την .....
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, να σας πω την αλήθεια δεν τον θυμάμαι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον θυμάμαι. Να σας πω την αλήθεια.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι ήταν τόσοι Αστυνομικοί. Δεν ήταν ντυμένος έτσι. Ήταν ντυμένος διαφορετικά. Μπορεί να ήταν αλλά δεν το θυμάμαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι εύλογο αυτό.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάμαι μόνο ότι με πολύ μεγάλη επιμέλεια έπαιρνε τα αποτυπώματα. Αυτό το θυμάμαι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε πριν και θέλω να δω αν το κατάλαβα, ότι σας ξύπνησαν και σας δακτυλοσκόπησαν.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο που δεν ήταν τη νύχτα που λέει. Ήταν την δεύτερη μέρα.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν έγινε δακτυλοσκόπηση, ότι αντικείμενα είχατε πάνω σας τα είχαν πάρει;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι. Δεν είχα τίποτα, ούτε ρολόι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τί μολύβι υπογράψατε;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς να το θυμάμαι τώρα αυτό;
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το θυμάστε. Τελειώσαμε γι αυτό το θέμα. ¶λλη φορά - εκτός από την πρώτη που μας την είπατε, επιμελημένη κλπ – σας δακτυλοσκόπησαν μετά από ώρες;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶λλες 3 ή 4.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από ώρες ή ημέρες;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ημέρες, 3 ή 4 φορές. Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως όταν υπογράψατε δεν υπογράψατε με δικό σας μολύβι;
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είχα μολύβι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχατε.
Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω δηλαδή. Τί να σας πω τώρα; Με είχαν αφήσει μόνο με τα ρούχα.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ κ. Πρόεδρε δεν έχω γραφολογικές ή άλλες ικανότητες αλλά θέλω να ρωτήσω τον μάρτυρα εάν μπορεί να καταθέσει στο Δικαστήριο τα δύο ανυπόγραφα χαρτιά από την Υπηρεσία ανυπόγραφα, αν οι υπογραφές του σημανθέντος είναι με το μολύβι που είναι συμπληρωμένα τα στοιχεία της ταυτότητάς του στο πρώτο. Δηλαδή αν είναι το ίδιο χρώμα, το ίδιο μολύβι.
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Νομίζω πως του έδωσα το δικό μου στυλό. Δεν θυμάμαι ακριβώς. Ήταν και άλλοι συνάδελφοι.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι με δικά σας γραμμένα τα στοιχεία τα δύο τα ανυπόγραφα;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Με τα δικά μου γράμματα τα δύο τα ανυπόγραφα.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δείτε τώρα το τρίτο και πέστε μου εάν είναι η υπογραφή του σημανθέντος τεθείσα με το ίδιο μολύβι, με την ίδια γραφίδα εκείνου που είναι οι άλλες δύο. Αν μπορείτε, μπορείτε. Δεν μπορείτε, δεν μπορώ.
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν μπορώ.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συγκρίνετε τώρα το μολύβι, το χρώμα εκείνης του τρίτου με τα στοιχεία που είναι συμπληρωμένα μπροστά, αν πάλι μπορείτε. Δεν μπορείτε, δεν μπορώ.
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν είναι δικά μου τα γράμματα αυτά είπα.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρουμε αυτό. Είναι με το ίδιο μολύβι τεθείσα και η υπογραφή ή διαφορετικό μολύβι; Είναι το δικό σας ή δεν είναι;
Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗΣ: Δεν μπορώ να αποφανθώ.
κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορείτε. Δεν έχω άλλη ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διακόπτουμε για μισή ώρα.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ