Συνεχίζεται η απεργία της ΠΝΟ

Παρά το τελεσίγραφο του υπουργού Ναυτιλίας, Κωστή Μουσουρούλη
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 12:02
REUTERS/YORGOS KARAHALIS
A- A A+

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της, με νέα 48ωρη απεργία μέχρι και τις 6 το πρωί της Παρασκευής, αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), παρά το τελεσίγραφο του υπουργού Ναυτιλίας, Κωστή Μουσουρούλη, για λήξη της απεργίας.

Επικράτησε με 8 ψήφους υπέρ η πρόταση συνέχισης της κινητοποίησης αμέσως μετά τη λήξη της 48ωρης απεργίας που είναι σε εξέλιξη, έναντι 7 ψήφων υπέρ πρότασης που ήθελε λήξη των κινητοποίησεων για μία μέρα -ώστε να γίνουν οι μεταφορές φαρμάκων και ευπαθών προϊόντων- και συνέχισή τους αμέσως μετά.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται πλέον στη λύση της επιστράτευσης των απεργών και φέρεται να έχει ήδη έτοιμο το ΦΕΚ με τη σχετική εντολή, έχοντας θέσει διορία στους ναυτεργάτες να επιστρέψουν στα πλοία έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης. Στις 17.00 ο κ. Μουσουρούλης αναμένεται να κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

Αποστάσεις από ενδεχόμενη τέτοια απόφαση τηρεί η Δημοκρατική Αριστερά. Όπως αναφέρθηκε και στην εκτελεστική επιτροπή του κόμματος, πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου προκειμένου να λήξει η απεργία της ΠΝΟ και να υπογραφούν ΣΣΕ.

Σε νέα απεργιακή συγκέντρωση στις 18.00 στο λιμάνι του Πειραιά (Αγ. Διονύση) καλεί το δίκτυο συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας πως «οι κυβερνητικοί εκβιασμοί και οι απειλές για επιστράτευση, ώστε να καμφθούν οι απεργοί ναυτεργάτες για χάρη των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου», θα βρουν απέναντί τους «τείχος αλληλεγγύης».

«Ο δίκαιος αγώνας των ναυτεργατών ενάντια στην κυβερνητική επιχείρηση ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων, των δικαιωμάτων, των μισθών και της απασχόλησης του ναυτικού κόσμου μας βρίσκει συμπαραστάτες και αλληλέγγυους. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «καθώς η αισχρή μνημονιακή επίθεση ενάντια στον κόσμο της εργασίας και στα δικαιώματά του δεν γνωρίζει φραγμούς και όρια».

«Είμαστε εναντίον αυτών των καταστάσεων, οι επιστρατεύσεις τις οποίες έχουμε δεχθεί επανειλημμένως, δεν έχουν λύσει θέματα, δυστυχώς οξύνουν καταστάσεις», δήλωσε ο γ.γ. της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης για συνέχιση της απεργίας.

Μιλώντας στον ρ/σ Alpha ο πρόεδρος της Πανελλήνιας 'Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος διερωτήθηκε: «Θα επιστρατεύσουν εργαζόμενους που θέλουν τα δεδουλευμένα έξι μηνών;». «Είναι δυνατόν με μέτρα ποινικοποίησης των αγώνων, με δικαστικές παρεμβάσεις [...] να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα;», πρόσθεσε.

Η ΠΝΟ δηλώνει ότι υπάρχει προοπτική κλικάκωσης των κινητοποίησεων και πως οι ναυτεργάτες αγωνίζονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης [...] «δίνοντας τον υπέρ πάντων των δικαίων τους αγώνα, για το παρόν και το μέλλον της επαγγελματικής επιβίωσής τους, ιδιαίτερα για τη συνεχιζόμενη και άνευ προηγουμένου καθυστέρηση εξόφλησης δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών άνω των έξι μηνών στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων και μάλιστα εκείνων της ακτοπλοΐας».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η διοίκηση της Ομοσπονδίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση, λαμβάνοντάς υπόψη της τη χθεσινοβραδινή συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, αλλά και το περιεχόμενο σημερινής επιστολής του γ.γ. του υπουργείου, κατέληξε ότι «δεν απαντούν στα μείζονα και πρώτης προτεραιότητας αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου της απεργίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του ΥΝΑ, που ξεκληρίζει τον κλάδο των ναυτεργατών και όλο το πλέγμα των νομικών κανόνων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, που τον συγκροτούν».

Οι ναυτεργάτες ζητούν επίσης, μεταξύ άλλων, «την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων και την εφαρμογή τους, την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών, την αποκατάσταση της άδικης -όπως αναφέρουν- φορολόγησής τους κ.ά.

Η ΠΝΟ διαμηνύει τέλος πως οι ναυτεργάτες «παρά τις εντεινόμενες πιέσεις, την ενεργοποίηση απεργοσπαστικών μηχανισμών και μεθόδων των κυβερνόντων και όχι μόνο, συνεχίζουν με ψηλά το κεφάλι την καθ’ όλα επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίησή τους» και ζητεί την κατανόηση των επιβατών για την ταλαιπωρία που υφίστανται.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή