Τελεσίγραφο Κ. Μουσουρούλη προς την ΠΝΟ

Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2013 20:50
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης.

A- A A+

Προθεσμία μέχρι αύριο για να τερματίσουν την απεργία τους έδωσε στους ναυτεργάτες ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, στη διάρκειας της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι οφειλές των ακτοπλόων προς τους εργαζόμενους θα εξοφληθούν σε δύο δόσεις, δηλώνοντας παράλληλα πως το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας θα παραμείνει αυτοτελές.

Κατόπιν αυτών, «περιμένω αύριο την απόφαση τα ΠΝΟ για λήξη της απεργίας», πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε λακωνικά ότι «η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς δήλωσε πως η Ομοσπονδία περιμένει από το υπουργείο να καταθέσει εγγράφως τις θέσεις του. Γνωστοποίησε παράλληλα ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ θα συνέλθει αύριο Τρίτη προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.

Η ΠΝΟ, που συνεχίζει σήμερα για πέμπτη ημέρα της κινητοποιήσεις της, ζητεί την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας που, όπως καταγγέλλει, «ξεκληρίζει τον κλάδο των ναυτεργατών». Ζητεί επίσης την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων και την εφαρμογή τους, με άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων, αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών.

Νωρίτερα σήμερα, το ΠΑΣΟΚ επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος της κυβέρνησης με την ΠΝΟ και όλους τους φορείς της ναυτιλίας ώστε να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις στο θέμα της απεργίας. Σημείωσε επίσης πως πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των ναυτικών και των επιχειρήσεων του κλάδου για την καταβολή των δεδουλευμένων στην ακτοπλοΐα και τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία  υπογράμμισε την ανάγκη να καταλήξει ο διάλογος του υπουργείο Ναυτιλίας με την ΠΝΟ «σε αντιμετώπιση των προβλημάτων των ναυτικών και σε λύση της απεργίας».

«Είναι αδιανόητο εργοδότες να οφείλουν δεδουλευμένα έξι μηνών. Το ελληνικό δημόσιο οφείλει να εξοφλήσει τις οφειλές του για τις άγονες γραμμές και, αμέσως, να πληρωθούν οι ναυτικοί», επισήμανε η ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα της ακτοπλοΐας δεν λύνονται όσο αφήνονται «κάτω από το χαλί».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή