Σε αναζήτηση συμβιβασμού για τον τερματισμό της απεργίας

ΠΝΟ - Κ. Μουσουρούλης
Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2013 18:50
Icon/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Νέο τετ α τετ έχουν η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις και να τερματιστεί η συνεχιζόμενη -για πέμπτη ημέρα- απεργία των ναυτεργατών.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Α 9,89» νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Ναυτιλίας απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο επιστράτευσης όσο διαρκεί ο διάλογος, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για τον τερματισμό της απεργίας.

«Η ακτοπλοΐα είναι ΚΤΕΛ δεν είναι ποντοπόρος ναυτιλία,
πιέζουμε τις εταιρείες να πληρώσουν… Είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο (οι ναυτικοί), είναι λογικό όταν δεν μπαίνουν χρήματα στο παντελόνι να μην μπορείς να συζητήσεις», σημείωσε ο υπουργός.

«Εμείς αναγνωρίζουμε την ιδιομορφία και την προσφορά των ναυτικών και γι’ αυτό είναι πολύ χαμηλότερη η φορολόγησή τους από οποιονδήποτε άλλον, φορολογούνται με 15% ενώ για άλλους είναι 40%. Επίσης, ο μοναδικός κλάδος για τον οποίο δεν έχουν καταργηθεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αυτός της ακτοπλοϊας», πρόσθεσε.

Τα πλοία αναμένεται να παραμείνουν δεμένα μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης 6 Φεβρουαρίου, μετά τη νέα 48ωρη απεργία την οποία αποφάσισε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.

Η ΠΝΟ ζητεί την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας που, όπως καταγγέλλει, «ξεκληρίζει τον κλάδο των ναυτεργατών». Ζητεί επίσης την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων και την εφαρμογή τους, με άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών πολλών μηνών στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της ακτοπλοΐας, την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών, και την αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των ελλήνων ναυτεργατών.

Την ανάγκη να καταλήξει ο διάλογος του υπουργείο Ναυτιλίας με την ΠΝΟ «σε αντιμετώπιση των προβλημάτων των ναυτικών και σε λύση της απεργίας», υπογράμμισε στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

«Είναι αδιανόητο  εργοδότες να οφείλουν δεδουλευμένα έξι μηνών. Το ελληνικό δημόσιο οφείλει να εξοφλήσει τις οφειλές του για τις άγονες γραμμές και, αμέσως, να πληρωθούν οι ναυτικοί», επισήμανε η ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα της ακτοπλοΐας δεν λύνονται όσο αφήνονται «κάτω από το χαλί».

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος της κυβέρνησης με την ΠΝΟ και όλους τους φορείς της ναυτιλίας ώστε να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις στο θέμα της απεργίας των ναυτικών.

Επίσης, σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των ναυτικών και των επιχειρήσεων του κλάδου για την καταβολή των δεδουλευμένων στην ακτοπλοΐα και τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή