Το απόγευμα συνάντηση ΠΝΟ - Κ. Μουσουρούλη

Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2013 12:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Οι ναυτεργάτες αποδέχθηκαν την πρόταση του Κ. Μουσουρούλη για διάλογο.

A- A A+

Δεκτή έκανε τελικά η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) τη δεύτερη πρόσκληση του υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη για διάλογο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται πως στη συνάντηση που συγκάλεσε την Κυριακή το απόγευμα ο κ. Μουσουρούλης για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, ώστε να τερματιστεί η απεργία δεν προσήλθαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, θεωρώντας ότι θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει μια θετική απάντηση στα αιτήματα των ναυτεργατών. Έτσι ο υπουργός συναντήθηκε μόνο με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ζητώντας τη συμβολή τους προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Εκπρόσωποι της ΠΝΟ σχολιάζουν πάντως ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι με το περιεχόμενο της επιστολής που τους εστάλη από τον υπουργό, προκειμένου να προσέλθουν σε διάλογο, τονίζουν ωστόσο ότι θα δώσουν το παρών στη συνάντηση για να μη θεωρηθεί ότι δυναμιτίζουν το κλίμα.

Η επιστολή του κ. Μουσουρούλη εστάλη αργά το βράδυ της Κυριακής στην ΠΝΟ και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με έκπληξη διαπιστώσαμε στην απαντητική επιστολή της Διοίκησης της ΠΝΟ ότι η Ομοσπονδία σας δεν επιθυμεί να ανταποκριθεί στην έγγραφη πρόσκλησή μας για συνέχιση του διαλόγου. Είναι κατανοητό ότι ως "αδιάλλακτη" δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί η στάση της πλευράς που προσκαλεί σε διάλογο, αλλά, αντίθετα, εκείνης που τον απορρίπτει».

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Α 9,89», ο υπουργός Ναυτιλίας απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο επιστράτευσης όσο διαρκεί ο διάλογος, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για τον τερματισμό της απεργίας.

«Η ακτοπλοΐα είναι ΚΤΕΛ δεν είναι ποντοπόρος ναυτιλία,
πιέζουμε τις εταιρείες να πληρώσουν… Είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο (οι ναυτικοί), είναι λογικό όταν δεν μπαίνουν χρήματα στο παντελόνι να μην μπορείς να συζητήσεις», σημείωσε ο υπουργός.

«Εμείς αναγνωρίζουμε την ιδιομορφία και την προσφορά των ναυτικών και γι’ αυτό είναι πολύ χαμηλότερη η φορολόγησή τους από οποιονδήποτε άλλον, φορολογούνται με 15% ενώ για άλλους είναι 40%. Επίσης, ο μοναδικός κλάδος για τον οποίο δεν έχουν καταργηθεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αυτός της ακτοπλοϊας», πρόσθεσε.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ συνεχίζονται για πέμπτη συνεχή ημέρα, ωστόσο, λίγο μετά από τις 6 τα ξημερώματα κατέπλευσε στον Πειραιά το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Φαιστός Palace», το οποίο μετέφερε νταλίκες φορτωμένες με ευπαθή αγροτικά προϊόντα από την Κρήτη.

Το πλοίο, στο οποίο επέβαιναν και επιβάτες, έδεσε σε χώρο που συνήθως καταπλεύουν τα κρουαζιερόπλοια και ξεφόρτωσε χωρίς να δημιουργηθεί ένταση, καθώς στο σημείο ήταν ανεπτυγμένες από τα ξημερώματα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Τα πλοία αναμένεται να παραμείνουν δεμένα μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης 6 Φεβρουαρίου, μετά τη νέα 48ωρη απεργία την οποία αποφάσισε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή