Μάλι: Γαλλικοί βομβαρδισμοί στον βορρά

Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2013 11:25
REUTERS/JOE PENNEY

Γάλλος στρατιώτης στέκεται ανάμεσα σε δύο μαχητικά τζετ Μιράζ F1 στην αεροπορική βάση Μπαμακο στο Μάλι.

A- A A+

Αεροπορικούς βομβαρδισμούς πραγματοποίησαν γαλλικά μαχητικά εναντίον στόχων σε απομονωμένες περιοχές του βόρειου Μάλι, προκειμένου να αποκλείσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των ισλαμιστών ανταρτών, όπως ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ο κ. Φαμπιούς διευκρίνισε ότι τα γαλλικά μαχητικά έβαλλαν εναντίον στόχων σε βάσεις και αποθήκες των ανταρτών, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν για πολύ στις κρυψώνες τους χωρίς ανεφοδιασμό.

YOUTUBE

Το ρεπορτάζ του Euronews

Τριάντα γαλλικά μαχητικά πραγματοποίησαν επιδρομές στην περιοχή του Τεσαλίτ εν μέσω φόβων ότι οι αντάρτες μπορεί να ανασυνταχθούν στην ορεινή περιοχή.

«Αν κοιτάξετε τον χάρτη, έχουν βρει καταφύγιο στα βόρεια και τα βορειοανατολικά. Αλλά μπορούν να παραμείνουν για καιρό μόνο αν βρουν τρόπο να ανεφοδιάζονται. Οπότε, με έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο, ο στρατός το αποτρέπει αυτό», είπε ο κ. Φαμπιούς, ο οποίος ωστόσο δεν διευκρίνισε αν οι αεροπορικές επιδρομές έχουν στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για νέα χερσαία επιχείρηση.

«Στις πόλεις που ελέγχουμε, θέλουμε να μας αντικαταστήσουν γρήγορα οι αφρικανικές δυνάμεις», είπε.

Το γαλλικά στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο του Κιντάλ τη περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αντάρτες Τουαρέγκ της ομάδας ΜNLA εξακολουθούν να ελέγχουν την πόλη. Ο μεταβατικός πρόεδρος του Μάλι Ντιονκούντα Τραόρε έχει δηλώσει ανοιχτός σε συνομιλίες με τους αντάρτες προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος του Κιντάλ.

REUTERS
Ολάντ: Η Γαλλία δεν σκοπεύει να μείνει στο Μάλι επ' αόριστον

Μιλώντας από την πρωτεύουσα Μπαμάκο το Σάββατο, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής, δεσμεύτηκε ότι η Γαλλία θα παρέχει περαιτέρω βοήθεια και ότι θα αποκαταστήσει τα πολιτιστικά αξιοθέατα που καταστράφηκαν από τους αντάρτες. Πρόσθεσε πάντως ότι θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι η επιχείρηση στο Μάλι ολοκληρώθηκε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή