Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτικών καθώς νωρίτερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, σε νέα συνεδρίασή της, αποφάσισε ομόφωνα και νέα 48ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση.
Έτσι τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης 6 Φεβρουαρίου.
Η ΠΝΟ αποφάσισε επίσης σήμερα τη σύμπτυξη κοινού μετώπου με εργαζόμενους άλλων κλάδων, οι οποίοι έχουν ήδη ταχθεί στο πλευρό των ναυτεργατών, όπως, τους εργαζόμενους στη ναυτιλία και στον τουρισμό, την Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών, την Ένωση Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ, τους Πλοηγούς, τους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και άλλους, τους οποίους καλεί σε κοινή σύσκεψη.
Πάντως ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης απέκλεισε, προς το παρόν, το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης για τους ναυτεργάτες. «Εάν η κάθε πλευρά δεν οχυρώνεται πίσω από τη δική της ρητορική είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε λύση», δήλωσε ο υπουργός επισημαίνοντας πως όσο διαρκεί αυτός ο εποικοδομητικός διάλογος δεν τίθεται θέμα επιστράτευσης. Ωστόσο είπε « δεν μπορούμε να κλείνουμε τα αυτιά μας στις φωνές αγωνίας των νησιωτών».
Το υπουργείο, υπογράμμισε, κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποκατασταθεί η συγκοινωνία των νησιών και πρόσθεσε ότι «όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα του κλάδου, της ύφεσης και των δυσκολιών».
Όπως είπε ο υπουργός, θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση, τα περιθώρια είναι περιορισμένα, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, ενώ πρόσθεσε ότι ο διάλογος συνεχίζεται καθώς τα προβλήματα είναι δεδομένα και για τις δύο πλευρές και για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και για τους έλληνες ναυτεργάτες.
Ο κ. Μουσουρούλης συγκάλεσε το απόγευμα συνάντηση στο υπουργείο για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Στη συνάντηση δεν προσήλθαν ωστόσο εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, θεωρώντας ότι θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει μια θετική απάντηση στα αιτήματα των ναυτεργατών. Έτσι ο κ. Μουσουρούλης συναντήθηκε μόνο με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ζητώντας τη συμβολή τους προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.
Στο μεταξύ, τα ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποιησαν σήμετα το μεσημέρι νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά στον Άγιο Διονύσιο. Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και χθες στον Πειραιά, παρουσία και της γενικής γραμματέως της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά στον Αγ. Διονύσιο.
«Την ίδια ώρα που τα αφεντικά της ελληνικής ναυτιλίας βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, στην Ελλάδα ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο που θα στείλει στην ανεργία τις τελευταίες χιλιάδες ναυτεργατών, ύστερα από μια σειρά άλλων μέτρων με επίκεντρο την άρση του καμποτάζ», δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Σε σημερινή του ανακοίνωση το ΚΚΕ σημειώνει ότι τα λαϊκά στρώματα των πόλεων πρέπει να σταθούν αποφασιστικά δίπλα στη φτωχή και μεσαία αγροτιά που αγωνίζεται για την επιβίωσή της κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, συνεχίζει, η αγροτιά πρέπει να στηρίξει την πάλη των ναυτεργατών και των άλλων μισθωτών που υπερασπίζονται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Η λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση είναι ο μόνος δρόμος για να αποκρουστούν ο αυταρχισμός και τα μέτρα που εξαθλιώνουν το λαό, καταλήγει.
Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ, κάλεσε για άλλη μία φορά την κυβέρνηση να επιλύσει τα προβλήματα των ναυτεργατών καθώς με τις διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας θα οδηγηθούν άμεσα στην ανεργία και άλλοι έλληνες ναυτικοί.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος σε δήλωσή του έκανε λόγο για αδιαλλαξία της κυβέρνησης πάνω στο πρόβλημα των ναυτεργατών και πρόσθεσε ότι με το σχέδιο νόμου καταργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους έλληνες ναυτεργάτες με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτιναχθεί σε υψηλότερα ακόμη επίπεδα και τα ασφαλιστικά τους ταμεία να οδηγούνται με βεβαιότητα σε οικονομική κατάρρευση και χρεοκοπία.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αρμόδιοι για θέματα ναυτιλίας Νίκος Σηφουνάκης και Κώστας Τριανταφύλλου έχουν δηλώσει ότι το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, χρήζει περαιτέρω αλλαγών και διορθωτικών παρεμβάσεων.
Ως προς το ζήτημα της ναυτολόγησης, εκφράστηκαν προβληματισμοί για την προωθούμενη ρύθμιση με την οποία καθιερώνονται ατομικές συμβάσεις εργασίας στα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη να συνδυαστούν τα μέτρα βιωσιμότητας των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων με παρεμβάσεις προστασίας των εργαζομένων. Συμφωνήθηκε επίσης να συνεχιστεί η διαβούλευση ώστε να υπάρξει σύγκλιση απόψεων πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.
Εξηγήσεις για την έξαρση της ανεργίας στον αρχαιότερο και νευραλγικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας, αυτόν της Ναυτιλίας, ζητούν με ερώτησή τους στη Bουλή από τον υπουργό Ναυτιλίας Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, η Τομεάρχης Ναυτιλίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Τέρενς Κουίκ.
Οι βουλευτές των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» αναφέρουν ότι στο τέλος του 2012 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ναυτικοί στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας ήταν 4.355, ποσοστό 27% του συνόλου των εν ενεργεία, και ερωτούν τον υπουργό Ναυτιλίας αν γνωρίζει ότι με τις νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την ακτοπλοΐα, ο αριθμός αυτός θα πολλαπλασιαστεί. Επίσης ερωτούν σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο Ναυτιλίας ώστε να καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές των ναυτικών που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας σε πλοία.
Πηγή: ΑΜΠΕ