Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του ν/σ για τα ΜΜΕ

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2003 19:07
A- A A+

Με την ψήφιση των άρθρων 21 έως 28 ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την «οργάνωση και λειτουργία των γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας του υπουργείου Τύπου & ΜΜΕ». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τα σχετικά άρθρα.

Το ν/σ προβλέπει ότι εντός 45 ημερών το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να αποφασίσει για την έγκριση ή μη των συμβάσεων ενεχυρίασης μετοχών, προκειμένου να εκδώσει πιστοποιητικό διαφάνειας σε όσους εμπίπτουν στις διατάξεις περί «βασικού μετόχου». Η παρέλευση του 45ημέρου θα σημαίνει μη έγκριση της σύμβασης.

Αναφορικά με την επιβολή προστίμου από το ΕΣΡ, επιβάλλεται στην εταιρεία, στους νόμιμους εκπροσώπους της, καθώς και «σε όσα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τελούσαν αποδεδειγμένα εν γνώσει της καταλογισθείσας στην εταιρεία παραβίασης της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας».

Επίσης, ρύθμιση επιτρέπει σε δημοσιογράφους του υπουργείου Τύπου, οι οποίοι υπηρετούν ως δημόσιοι υπάλληλοι, να υπαχθούν σε καθεστώς συμβασιούχων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, για να μπορούν να εργαστούν ως δημοσιογράφοι.

Βάσει του άρθρου 28, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΕ και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΕ συγχωνεύονται σε μία ανώνυμη εταιρεία, το σύνολο των μετοχών της οποίας ανήκει στο Δημόσιο.

Ο κ. Πρωτόπαπας αναφέρθηκε και στην ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τον ορισμό της περιφερειακής εφημερίδας.

Προτεινόμενα για εσάς