Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (19/06/2003) Μέρος 3/7

Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2003 21:03
A- A A+

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε κάποια εμπειρία εσείς από εφαρμογή τέτοιων μεθόδων σε άλλους;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Αυτός είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο ανακρίνεσαι και εξωθείσαι σε ομολογία. Ο βασικός τρόπος. Γιατί βασανιστήριο μετά το 1981 σε τέτοιες υποθέσεις δεν έχουμε. Αντίθετα από το ’74 ως το ’81 και σε αυτές τις υποθέσεις, πιστεύω θα έρθουν κι άλλοι μάρτυρες εδώ, είναι ο Γιάννης Βουγετζής για παράδειγμα που είχαμε φάλαγγα το ΄77, το ’79 είναι ο Σκανδάλης τον οποίο αναφέρεστε στην ομάδα Τσιρώνη του αντιδικτατορικού ιστορικού αγωνιστή της Αριστεράς, που τον σταύρωσαν και τον βασάνισαν. Μέχρι το ’81 αυτά γίνονταν.

Από το ’81 και μετά, αυτό που εγώ έζησα ως ανάκριση, είναι αυτό που βλέπετε στις ταινίες για την υπόθεση του ΗΡΑ στο Όνομα του Πατρός. Είναι ακριβώς αυτή η ανακριτική του FBI και της Scotland Yard. Είναι η ανάκριση ψυχολογικού τύπου.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για όσους δεν έχουν δει την ταινία έχετε την καλοσύνη να την αναλύσετε όχι την ταινία, αλλά την εμπειρία σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μας χρειάζεται η ταινία.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Έχει να κάνει με την πραγματικότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η δική σας προσωπική εμπειρία μας ενδιαφέρει, να ξέρουμε κι εμείς τι γίνεται. Αν είναι έτσι, να τα ακούμε. Νομίζετε δεν θέλουμε να τα ακούμε; Τα ακούμε με μεγάλη προσοχή. Πέστε λοιπόν τι έγινε σε εσάς και θα δούμε μετά τι έγινε στους άλλους και γιατί δεν τα έκαναν σε όλους, γιατί μερικοί είπαν «Εγώ δεν λέω τίποτα› και τους άφησαν στην άκρη και μερικούς λέτε αυτά. Θα τα δούμε κι αυτά. Σκεφτείτε, γιατί θα δώσετε κι εκεί απαντήσεις.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Σε ό,τι αφορά την ανάκριση. Η ανάκριση αυτού του τύπου βασίζεται στη διάρκεια, γίνεται συνεχώς, δεν σου δίνουν δυνατότητα να κοιμηθείς για παράδειγμα, είσαι δηλαδή 7 – 8 μέρες σε αυτή την κατάσταση, ανάλογα με το χρόνο που βλέπουν και βασίζεται στο ότι «οι άλλοι έχουν μιλήσει, μην κάνεις το σκληρό, θα πεθάνεις στη φυλακή› κλπ. Αυτό γίνεται συνεχώς.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένα – ένα τα στοιχεία. Μιλήσατε για τη στέρηση ύπνου. Μιλάμε για μια τυχαία και απεριόριστη υστέρηση, ή για μια συστηματική και μεθοδευμένη, αυτό δηλαδή που θα λέγαμε έλεγχο του ύπνου.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Συστηματική, μεθοδευμένη και βασίζεται ιδιαίτερα στους ανθρώπους που αξιολογούν ότι έχουν ψυχικές αντοχές και ηθικό ανάστημα, να εξαντλήσουν τις σωματικές τους δυνάμεις, να αναστείλουν δηλαδή τη βούληση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: ¶λλες στερήσεις; Δηλαδή φαγητό, νερό;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Βέβαια φαγητό, νερό κλπ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα γνωρίζετε από την προσωπική σας εμπειρία;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Βέβαια.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στην όλη ανακριτική συμπεριφορά και συζήτηση με το συλληφθέντα, υπάρχει το στοιχείο της πρόβλεψης της απειλούμενης ποινής με κάποια υπερβολή η οποία να δημιουργεί φόβο; Δηλαδή «θα φας ισόβια›;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Βέβαια. «Θα βγεις με άσπρα μαλλιά› εμένα αυτό μου έλεγαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς φοβηθήκατε; Ομολογήσατε;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Όχι δεν ομολόγησα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η απειλή της έκδοσης στις ΗΠΑ -που δεν ξέρω αν υπήρχε τότε, τώρα υπάρχει- ασκεί κάποια επίδραση στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του συλληφθέντος;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Βέβαια.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι είδους επίδραση;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Γνωρίζω πολλούς και επώνυμους της Αριστεράς εντός και εκτός Κοινοβουλίου -πολλοί εξ αυτών της εντός θεωρούσαν ότι ο Σάββας ήταν νοσηλευόμενος και όχι κρατούμενος που βασανιζόταν στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ- που αν ανακρίνονταν με τις διαδικασίες αυτές και μόνο με την απειλή έκδοσης και στις Συνθήκη που βλέπουμε στο Γκουαντανάμο, θα προτιμούσαν να παραμείνουν εδώ ευελπιστώντας σε μια πολιτική αλλαγή.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχει κατά τη γνώμη σας ιδιαίτερος ψυχολογικός και σωματικός χειρισμός του ανακρινόμενου με βάση τις ιδιομορφίες, το χαρακτήρα και τα χαρακτηριστικά του ή υπάρχει μια γενική τακτική απέναντι σε όλους τους συλλαμβανομένους.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Ήταν γενικευμένη η διαδικασία.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή όλοι τρώνε ξύλο; Όλοι πιέζονται; Όλοι απειλούνται; Όλοι εκβιάζονται; Όλοι καλοπιάνονται;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Ακριβώς. Εμένα για παράδειγμα δεν μου είχε γίνει ποτέ καμία πρόταση ούτε για συναλλαγή, ούτε για χρήματα. Πιστεύω ότι η κλιμάκωση σχετίζεται με το ποιος είναι ο άλλος. Γίνεται αξιολόγηση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πιστεύετε ότι το έχετε διαπιστώσει από την εμπειρία σας;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Όχι το πιστεύω. Το έχω ξέρω πολύ καλά. Ενώ σε άλλους αυτό ήταν βασικό στοιχείο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προτάσεις συνεργασίας δηλαδή στον αντίποδα της απειλής μιας βαριάς ποινής, υπάρχει η υπόσχεση μιας καλύτερης μεταχείρισης σε περίπτωση της ομολογίας;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Αυτό είναι βασικό. Δηλαδή ότι «θα κάτσεις 5 χρόνια, στην άλλη περίπτωση θα κάτσεις 15. Θα βγεις με άσπρα μαλλιά›. Το είπα πριν. Δηλαδή ότι πλέον θα έχει καταστραφεί η ζωή σου.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτά μπορούν να έχουν επίδραση στην ψυχολογία του συλληφθέντος, του ανακρινόμενου;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Καθοριστική. Εξαρτάται στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Εάν έχει οικογένεια, έχει παιδί είναι πολύ δύσκολο αυτό το πράγμα. Είναι άλλο πράγμα να του πουν ότι «σε 5 χρόνια θα είσαι έξω, ακολούθησε αυτή τη γραμμή, υπόγραψε αυτό το χαρτί› και άλλο να του πουν «σε 20 δεν θα βγεις ποτέ›.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπατε ότι υπάρχει ιδιαίτερος ατομικός χειρισμός του κάθε κρατουμένου και δεν εφαρμόζονται οι ίδιοι ανακριτικοί κανόνες σε όλους. Παίζει ρόλο στην επιλογή του συγκεκριμένου ανακριτικού τρόπου συμπεριφοράς κάποιο στοιχεί εκδικητικότητας;

Για να γίνω πιο σαφής: κάποιος ο οποίος συλλαμβάνεται σήμερα, κατηγορούμενος για κάτι, ο οποίος στο παρελθόν έχει προσαχθεί ξανά για το ίδιο, δεν έχουν προκύψει ενδείξεις εναντίον του και είχε αφεθεί ελεύθερος. Ο μηχανισμός, οι αστυνομικοί το βιώνουν αυτό με μια τάση εκδικητικότητας; Τους είναι αδιάφορο; Παίζει κάποιο ρόλο στην άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας και γενικά στο χειρισμό του κρατουμένου;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Ναι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πως;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η εκδικητικότητα είναι βασικό στοιχείο όχι μόνο στις πολιτικές υποθέσεις, σε όλη τη λειτουργία του συστήματος. Ανάλογα με το Δικαϊκό σύστημα, ας πούμε για παράδειγμα ο αμερικάνικος πολιτισμός είναι επιλεκτικός, ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσει όσα χρόνια και να περάσουν.

Εγώ δηλαδή σε αυτό ήθελα να πω το εξής: είχα την προσωπική εμπειρία με το Μωχάμετ Σαντάλ τον Παλαιστίνιο αγωνιστή τον οποίο ζήτησαν οι ΗΠΑ. Ήταν ένας αγωνιστής με σημαντική συνεισφορά στο Παλαιστινιακό Κίνημα, είχε κάνει Κίνημα εδώ στην Ελλάδα, εγώ τον γνώρισα στη φυλακή κι όταν βγήκα ένας από τους σκοπούς που έβαλα στη ζωή μου ήταν να τον απελευθερώσω, να συμβάλλω στην απελευθέρωσή του.

Δικάστηκε την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας και επί αντιτρομοκρατικού νόμου πετύχαμε να δικαστεί στην Ελλάδα, εξέτισε την ποινή του και σήμερα όταν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον στο 5ο υπόγειο της φυλακής σε πολιτεία χωρίς θανατική ποινή. Θέλω να πω ότι δεν ξεχνάνε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εάν έχουν καλή μνήμη οι Αμερικανοί φταίμε εμείς;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Αυτό αναφέρεται για την αναφορά όχι για γενικούς λόγους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι Αμερικάνοι.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Δεν το λέω για διαχειριστικούς λόγους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το λέτε δηλαδή σαν μέθοδο ανάκρισης. Ότι «προσέξτε θα σας δώσουμε εκεί›.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Σε ό,τι αφορά αυτό που ρώτησε ο κ. Παπαδάκης. Θα ήθελα να προχωρήσω όμως το ζήτημα αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά είδατε ότι δεν πιάνει αυτό. Δηλαδή τον δικάζουμε εδώ πέρα, τον αφήνουμε, πάλι τον ξαναπιάνουν. Δεν γλιτώνουν.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Αυτό θέλω να πω.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχει μια υπερεξουσία η οποία μάλλον περιγελά την έννομη τάξη της Ελλάδας, όπως φαίνεται.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Το είπα αυτό για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ να συντομεύουμε. Αν βασανίστηκε ο ίδιος ο κ. Τζωρτζάτος και με ποιο τρόπο, τουλάχιστον να μας πείτε αυτό και που το ξέρετε βέβαια.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Να ολοκληρώσω αυτό που ξεκίνησα να λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μας χρειάζεται.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Χρειάζεται. Γιατί σας είπα ότι θέλω να καταθέσω και για τον κ. Γιωτόπουλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα θέλετε πέστε το μετά.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Εντάξει.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήταν χρήσιμο αυτό που είπε για τους Αμερικάνους ωστόσο εγώ είχα ρωτήσει για την ελληνική Αστυνομία για το αν έχει συμπεριφορά εκδικητικότητας, σε περιστατικά όπως αυτό που προανέφερε και αν αυτό ασκεί μια επίδραση στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς ενός ανακρινόμενου.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Είναι η χαμένη τιμή.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάω σ’ ένα άλλο θέμα. Εδώ έχουμε ένα μυστήριο φαινόμενο να εμφανίζεται και όχι μόνο ο κ. Τζωρτζάτος αλλά και άλλοι πολλοί, στην προανακριτική διαδικασία της Αστυνομίας και να γράφουν τα χαρτιά τα οποία υπογράφουν, ότι τους ανακοινώνουν τα δικαιώματά τους, τους παρέχουν τη δυνατότητα να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί εναντίον τους, να πάρουν και προθεσμία να τη μελετήσουν και να επικοινωνήσουν με συνήγορο, πλην όμως αυτοί παραιτούνται αυτομάτων όλων αυτών των δικαιωμάτων και σπεύδουν να ομολογήσουν. Πως σας φαίνεται αυτό;

Δηλαδή ένας κρατούμενος όταν συλλαμβάνεται και ανακρίνεται με τόσο βαριές κατηγορίες, σας φαίνεται normal είναι φυσιολογικό να μην θέλει δικηγόρο, να μην θέλει τα δικαιώματά του, να μην θέλει να διαβάσει τη δικογραφία; Πως ξαφνικά αποποιείται όλων αυτών και αποκτά πατέρα τον ανακριτή του και πάει να υπογράψει; Είναι αλήθεια ή ψέματα αυτό; Τι συμβαίνει;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Αυτό ήταν πρωτοφανές. Προκάλεσε και εντύπωση. Πιστεύω ότι είναι κατ’ εξοχήν αποτέλεσμα της απειλής που ασκήθηκε για έκδοση στις ΗΠΑ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι σημαντικό αυτό.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί την περίπτωση Τζωρτζάτου. Έχει καταγγείλει ότι έχει την υπόνοια, την πεποίθηση ότι του χορήγησαν κάποιες ουσίες μέσα σε μια πορτοκαλάδα, οι οποίες λειτούργησαν καταλυτικά για τη δυνατότητα αντίστασής του, έκαμψαν τη βούλησή του και τον κατέστησαν –να το πω έτσι- συνεργάσιμο στο να κάτσει και να υπογράψει το κείμενο που του έφεραν ως προανακριτική του απολογία.

Είναι κάτι απίθανο; Κάτι αποκλειόμενο αυτό για σας; Είναι κάποια μέθοδος που εφαρμόζεται; Έχει εφαρμοστεί στη δική σας περίπτωση σε αυτές που ξέρετε; Έχετε κάτι να μας πείτε γι’ αυτό;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Ποια μέθοδο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την πορτοκαλάδα με το φάρμακο μέσα.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Όχι. Στη δική μου υπόθεση δεν έχει εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, αλλά αυτά τα περιγράφει ο Αλεξιάδης στην ανακριτική, μπορεί να χρησιμοποιηθούν τέτοιες ουσίες. Αλλά από μόνες τους οι ουσίες αυτές δεν μπορούν να επιφέρουν το αποτέλεσμα αυτό, εάν δεν συνδέονται και με την ψυχολογική κατάρρευση.

Νομίζω ότι αυτό είναι ουσιαστικά: τα βασανιστήρια, ξυλοδαρμός και ο εξευτελισμός της προσωπικότητας, σε συνδυασμό με αυτό, μπορεί να επιφέρει αυτά τα αποτελέσματα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με άλλα λόγια αισθάνεται ανυπεράσπιστος όταν κάποιος βρίσκεται εκεί κάτω από αυτές τις συνθήκες;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Βέβαια.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: παίζει κάποιο ρόλο η επί μακρόν διαμονή στο κτίριο της Ασφάλειας στα κρατητήρια εκεί; Δηλαδή έχουμε εδώ πέρα το εξής φαινόμενο στην περίπτωση αυτή -δεν ξέρω αν έχει γίνει και στη δική σας ή σε άλλες- τελειώνει η προανακριτική διαδικασία, διαβιβάζεται η δικογραφία στον Εισαγγελέα και από εκεί σε τακτική ανάκριση και προσάγεται ο κατηγορούμενος στον Εισαγγελέα και στον Ανακριτή να πάρει προθεσμία, να απολογηθεί, να πάει με δικηγόρους.

Πλην όμως εξακολουθεί να διαμένει -και ο Τζωρτζάτος και άλλοι από την υπόθεση αυτή- στο κτίριο της Ασφάλειας σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Πιστεύετε ότι παρά το γεγονός ότι μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα πλέον της ανάκρισης σε αρμόδια δικαστικά όργανα, εξαλείφεται το καθεστώς των ιδιαίτερων ψυχολογικών συνθηκών του φόβου και όλων αυτών των στερήσεων που περιγράψατε, υπό τις οποίες ζει ο ανακρινόμενος;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Από τη στιγμή που κρατείται και διαρκώς απειλείται ακόμη και μέσα στα ανακριτικά γραφεία από ό,τι έχω διαβάσει ότι έδινε κατάθεση με τους κουκουλοφόρους μπροστά και τα αυτόματα και έχει καταγγείλει ότι κατά τη διάρκεια της μεταγωγής του προς την ανακρίτρια τότε του έσφιγγαν τις χειροπέδες και απειλούσαν τη ζωή του και εφόσον έχουν πετύχει την ψυχική κατάρρευση, νομίζω ότι από εκεί και πέρα τα πράγματα....

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από τη δική σας εμπειρία έχετε βιώσει κάτι τέτοιο; Το έχετε διαπιστώσει; Δηλαδή εάν παρέρχεται όλη αυτή η συνθήκη πίεσης που ασκείται με μόνη τη διαβίβαση της δικογραφίας από την Αστυνομία στον ανακριτή, εφόσον εξακολουθεί η διαμονή στο κτίριο;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Βέβαια. Είσαι σε ένα καθεστώς τρόμου και αυτό το γνωρίζουμε. Είναι διαφορετικό δηλαδή το αίσθημα στην φυλακή και διαφορετικό όταν κρατείσαι μέσα και έχεις τη δυνατότητα να μιλήσεις με το δικηγόρο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάλι από την δική σας εμπειρία να μιλήσω, είναι υπερβολή αν κάποιος διατυπώσει τον ισχυρισμό, την πεποίθηση ότι οι Διωκτικές Αρχές πολλές φορές έχοντας τις δικές τους σκοπιμότητες διογκώνουν κατηγορίες, αν όχι να τις κατασκευάσουν από την αρχή και εν πάση περιπτώσει επιχειρούν να ποδηγετήσουν τον μηχανισμό της δικαιοσύνης σε απαγγελία κατηγοριών και σε απόδοση ποινικών ευθυνών. Ισχύει ή δεν ισχύει; Έχετε κάποια παραδείγματα από την δική σας την εμπειρία σε αυτά τα πράγματα;

Εδώ δηλαδή ποιο είναι το θέμα; Έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος παραδέχθηκε και παραδέχεται ακόμα ότι συμμετείχε για 7 χρόνια στην 17Ν. Αυτό δεν το αμφισβητεί μέχρι και σήμερα. Δεν το αμφισβήτησε ποτέ. Εκείνο το οποίο αμφισβητεί είναι ότι του φορτώνουν όλο το «πακέτο› των εγκληματικών πράξεων της 17Ν κατά το κρίσιμο αυτό χρονικό διάστημα και αναγκάζεται να ομολογήσει πράγματα τα οποία δεν έχει κάνει.

Πόσο είναι πράγματι υπαρκτή η πιθανότητα αυτής της υπερβολής, της διόγκωσης και της κατασκευής από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία; Υπάρχουν παραδείγματα απόπειρας ποδηγέτησης της δικαιοσύνης από τις Διωκτικές Αρχές για δικές τους σκοπιμότητες;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Σε μας αυτό ήταν εντονότατο. Σε ότι με αφορά υπήρχε ένα σημαντικό στοιχείο αν και όταν συνελήφθηκα στην έκθεση σωματικής ερεύνης και κατασχέσεως δεν υπήρχαν κλειδιά. Μετά από 2 μήνες προσκομίστηκε στον κ. Ανακριτή έγγραφο το οποίο έλεγε ότι, με έρευνα που έγινε μετά από 2 μέρες σε κάποιο χώρο που υπήρχε ο οπλισμός άνοιγαν με κλειδιά που βρέθηκαν επάνω μου.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η έκθεση σωματικής έρευνας έλεγε ότι δεν υπήρχαν επάνω σας κλειδιά;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Όταν εγώ είχα πάει στον κ. Ανακριτή το χαρτί είχε πάει. Στην συνέχεια ήρθε χαρτί δεύτερο, μετά από δυο μήνες που έλεγε ότι άνοιγε κλειδί που βρέθηκε επάνω του τον χώρο που υπήρχε ο οπλισμός.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η συνεργασία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με το FBI πιστεύετε ότι έχει παίξει κάποιο ρόλο στην διαμόρφωση ανακριτικών πρακτικών και μεθόδων και ενδεχομένως την βελτίωση κάποιων τεχνικών ανακριτικών, όπως για παράδειγμα οι ουσίες; Δεν έχετε βέβαια εσείς εμπειρία από κείνα τα χρόνια.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Όχι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Οπωσδήποτε υπάρχει «εκσυγχρονισμός› και σε αυτή την υπόθεση υπήρξε επιτελείο το οποίο την χειρίστηκε και Πανεπιστημιακών και Δημοσιογράφων και Αστυνομικών και Διωκτικών Αρχών γενικότερα που κατεύθυναν δημοσιεύματα. Πολλοί άνθρωποι που δεν βρέθηκαν τελικά στη θέση κατηγορούμενου παρουσιάζονταν μέχρι και πρόσφατα που έκλεισε η τελευταία ανάκριση ως εκτελεστές κλπ, με κύρος μέσα στην κοινωνία, με επιστημονικό έργο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτή η εικόνα που εν πάση περιπτώσει δεν έχει αποκρυφτεί δημοσίως ότι υπάρχει αυτή η συνεργασία με το FBI τα τελευταία χρόνια.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Το αντίθετο, το παραδέχονται.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όπως μεταφέρεται στον κρατούμενο επιδρά στην διαμόρφωση της ψυχολογίας του, συμβάλλει στην εμπέδωση του φόβου για παράδειγμα της έκδοσης, του φόβου της απειλής, της παγκόσμιας εκδίκησης από τις ισχυρές δυνάμεις κλπ;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Το βασικό στοιχείο που έχουν οι ομολογίες σε αυτή την υπόθεση σας λέω είναι αυτό, ο φόβος της έκδοσης. Ιδιαίτερα αυτό φαίνεται ότι δεν ήταν απλώς μία απειλή. Στις 25 Ιουνίου υπογράφεται η σύμβαση έκδοσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΗΠΑ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ νομίζω ότι αυτό έχει διαψευστεί επίσημα.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Υπογράφεται την άλλη βδομάδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι θα εκδίδονται δικοί μας υπήκοοι για πράξεις για τις οποίες έχουν δικαστεί είπαν «όχι›.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Σας αναφέρω ότι την Κυριακή στο «ΒΗΜΑ› ο πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ρωμαίος έλεγε ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως τα λέει ο νυν Υπουργός.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχει διαψευστεί επειδή ενισχύει μία διμερής σύμβαση η οποία το αποκλείει αυτό, αλλά όταν υπογράφεται συλλογική σύμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν απαγορεύει αυτό το δικαίωμα δημιουργεί δυναμική υποβάθμισης των δικαιωμάτων στις κατ’ ιδίαν διμερείς συμβάσεις και αυτό θα ανατραπεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας την δούμε καλύτερα αυτή την σύμβαση πρώτα να υπογραφτεί και μετά. Δεν έχουμε τέτοιο κείμενο. Πρώτα απ’ όλα είναι αντίθετο στο Σύνταμα. Ιδίους υπηκόους ουδείς εκδίδει.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν δείτε το κείμενο της έκδοσης περιέχει και ρήτρα παραβίασης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν τους κάνουν πακέτο και τους πάρουν οι άλλοι πού θα το βρω εγώ;

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έκανε δηλώσεις ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης ότι δεν υπάρχει περίπτωση Έλληνας να εκδοθεί μιλώντας με αφετηρία την σύμβαση του 1931.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει ρήτρα σεβασμού των Εθνικών Συνταγματικών Διατάξεων στο κείμενο της Συνθήκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, ο δικός σας αφού δεν έχει κάνει τίποτα λέτε, τί καθόμαστε τώρα να συζητάμε για έκδοση;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν άνοιξα εγώ το θέμα. Μιλάω γιατί δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις. Να κλείσουμε το θέμα της έκδοσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του δίνουμε μεγάλες διαστάσεις χωρίς λόγο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε ακούσει αν στα Επιτελεία αυτά των συνεργαζόμενων Υπηρεσιών, Ανακριτών μετέχουν και ψυχολόγοι;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Κατεξοχήν.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω μία εκτίμηση –αν μπορείτε να την κάνετε– γιατί είναι ένα ερώτημα που πλανάτε στα μυαλά όλων. Γιατί βρε αδελφέ στον Τζωρτζάτο το ξύλο και όλα αυτά και όχι σε όλους τους άλλους; Γιατί ομολόγησε αυτός;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Μίλησε για ξύλο;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως, έχει κάνει και μήνυση κ. Εισαγγελέα. Γιατί όχι στους άλλους; Γιατί ομολόγησε αυτός κι εσείς δεν ομολογήσατε που υποστήκατε όλα αυτά; Αν έχετε κάποια άποψη πάνω σε αυτό θα την ήθελα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί πορτοκαλάδα δεν υπήρχε και για τον κ. Γιωτόπουλο;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας είπε ότι δεν ήπιε. Εμείς ακούμε αυτή την ώρα απόψεις. Δεν μπορούμε ούτε να τις ελέγξουμε, ούτε επιτρέπετε να λέμε ναι ή όχι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε υποβάλλει μήνυση και αντίγραφό της από τις πρώτες ημέρες έχουμε καταθέσει στο Δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γεννάται το ερώτημα, τελείωσαν οι πορτοκαλάδες να πιουν και άλλοι που τους αποδίδονταν ηθική αυτουργία για όλες τις πράξεις στον κ. Γιωτόπουλο. Δώστε του μια πορτοκαλαδίτσα να τελειώνουμε. Δεν έγινε όμως τέτοιο. Λέει ο κ. Γιωτόπουλος «ούτε βία μου έκαναν, ούτε με εκβίασαν›. Τον ρώτησα εγώ ειδικά.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε μάρτυς, εγώ προσυπογράφω την ερώτηση έτσι ακριβώς όπως την κάνει ο κ. Πρόεδρος. Θέλω απάντηση.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί σας είπαν; Θυμήστε το μου.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μία λύση υπάρχει. Θα αναλάβεις εσύ τις τρεις πρώτες υποθέσεις για τις οποίες –προσέξετε– υπάρχει παραγραφή και άρα δεν κινδυνεύεις κι έτσι θα είσαι υπόδικος και δεν θα γίνει η έκδοσή σου. Αυτό το λένε στην τηλεόραση. Έχει ζητήσει την έκδοσή σου η Αμερικάνικη Κυβέρνηση επίσημα και απ’ ότι φαίνεται θα ενδώσει ο κ. Σημίτης και υπάρχει μόνο αυτή η λύση. Με πίεζαν να υπογράψω αυτό το πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς όμως δεν καμφθήκατε. Ούτε πορτοκαλαδίτσα σας έδωσαν. «Κύριε Γιωτόπουλε, να σας κεράσουμε μια και ήρθατε εδώ›.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαν κάτι υγρά που μου έδιναν αλλά δεν τα ήπια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα καθίσω 2-3 μέρες εκεί πέρα και δεν μου δίνουν καθόλου νερό θα πιω και την πορτοκαλάδα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ έκανα την ερώτηση αυτή στον μάρτυρα. Εγώ την προσυπογράφω και όπως την κάνατε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά θα φτάσουμε στον κ. Γιωτόπουλο.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Δεν έχω απαντήσει όμως στην ερώτηση κ. Παπαδάκη.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια καταγγελία. Εφόσον ερευνήσετε την εκδοχή της σκευωρίας και του στησίματος όλης αυτής της υποθέσεως δεν είναι υποχρεωτικό όλοι όσοι εμπλέκονται να πιουν πορτοκαλάδα. Εξαρτάται τί σχεδιάζει αυτός που σχεδιάζει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και πόσες πορτοκαλάδες θα έχει, μήπως του τελειώσουν.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μην το υποτιμάτε έτσι. Δεν είναι θέμα πορτοκαλάδας. Εξαρτάται ποιον έχει για στόχο και ποιον θέλουν να πιάσουν. Αν θέλουν να πιάσουν τον κ. Γιωτόπουλο δεν θα δώσουν στον κ. Γιωτόπουλο πορτοκαλάδα. Σε άλλους θα δώσουν για να πουν για τον κ. Γιωτόπουλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον κ. Γιωτόπουλο γιατί να τον πιάσουν; Τον παραπέμπουν όμως για ηθική αυτουργία αλλά δεν θέλουν να τον πιάσουν.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή την στιγμή κ. Εισαγγελεύς είναι όλα αμφίβολα και όλα υπό έρευνα. Δεν έχουμε τελειώσει, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Υπό έρευνα μέχρι το τέλος. Όταν πούμε «λήξη της αποδεικτικής διαδικασίας› τότε θα αρχίσετε να αξιολογείτε. Μετά στο τέλος θα δούμε κι εμείς τί θα πούμε. Κύριε μάρτυς, απαντήστε στον κ. Παπαδάκη.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Απ’ ότι έχει καταγγελθεί ο κ. Βασίλης Τζωρτζάτος είχε συλληφθεί το 1993. Τότε είχε ανακριθεί για συμμετοχή του στην 17Ν και δεν υπήρξε κανένα στοιχείο ενοχής και αφέθηκε ελεύθερος. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο όταν μετά από 10 χρόνια συλλαμβάνεται να υπάρξει εκδικητικότητα απέναντί του και αυτό θα εκφραστεί με την προσβολή της προσωπικότητάς του. Ένα είναι αυτό.

Δεύτερον είναι γι αυτό που λέτε για την κλίμακα, το γιατί και στους άλλους. Ήταν στην αρχή αυτά. Στην αρχή ήταν λίγα τα στοιχεία γι αυτό χρειάζονταν τις απολογίες. Αργότερα όταν ήταν επαρκείς οι ομολογίες όπως θεωρούσαν αυτοί δεν χρειάστηκαν να δείρουν αυτόν που έπιασαν την 30η ημέρα ή να του δώσουν πορτοκαλάδα ενδεχομένως ή σε συνδυασμό πάντα αυτά τα δύο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μήπως ενδεχομένως χρειάζονταν και να φανεί ότι κάποιοι διαφοροποιούνται ακριβώς για να υπάρχει η πεποίθηση ότι κάποιος αρνήθηκε, κάποιος δεν ομολόγησε, κάποιος ομολόγησε και ότι υπήρξε διαφορετικότητα στις συμπεριφορές;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Βέβαια υπάρχει διαφορετικότητα. Η διαφορετικότητα οφείλεται στις ψυχικές αντοχές του καθενός, στην κατάσταση της συγκεκριμένης συγκυρίας στην οποία βρίσκεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι σαφές αυτό και το κατάλαβα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να μην σας κουράζω άλλο, δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. συνάδελφος έχει το λόγο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Προσωπικά ποια εξήγηση δίνετε εσείς στο γεγονός ότι στην Πάτμου 84 βρέθηκαν δύο κινητά αντικείμενα, το βιβλίο «who is who› και ένα πηλίκιο πάνω στο οποίο βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματα του κ. Τζωρτζάτου; Την προσωπική σας εξήγηση.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Το ζήτημα των αποτυπωμάτων και στις υποθέσεις αυτές τις προηγούμενες, όχι στην δική μου σε αυτή που εγώ κατηγορούμουν αλλά στην ίδια υπόθεση για άλλους κατηγορουμένους όπως τον κ. Βογιατζή για παράδειγμα και άλλες υποθέσεις που οι άνθρωποι αυτοί θα καταθέσουν ως μάρτυρες, τα αποτυπώματα υπήρχαν ως στοιχεία τα οποία έφερνε η Ασφάλεια. Αυτό δεν μπόρεσε να αποτελέσει στοιχείο ενοχής. Σας αναφέρω την υπόθεση που δίκασε ο κ. Κουσαλάκης στην οποία αναφερόταν στην συνέντευξη που έδωσε στο «ΒΗΜΑ› και για την οποία δήλωνε υπερήφανος και εκεί τα στοιχεία ήταν αποτυπώματα.

Αυτό από μόνο του είναι ότι το αποτύπωμα –το αναγνωρίζει αυτό και η Νομική Επιστήμη– ότι είναι το πιο εύκολο να μεταφερθεί. Σας τα έδειξε ο κ. Παπαδάκης εδώ. Δεν θεωρώ ότι είναι επαρκή στοιχεία και πραγματικά.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στα αποτυπώματα, ένα βρέθηκε σε πηλίκιο που εδώ κατατέθηκε ότι ανήκε σε έναν Αστυνομικό. Είχε επάνω το Γ.Σ. που ήταν στο Αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα που εκεί κατηγορείται ο κ. Τζωρτζάτος για συμμετοχή σε εκείνη την πράξη. Έχετε να δώσετε μία εξήγηση; Δηλαδή πηλίκο Αστυνομικού ......

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Την ίδια ερώτηση μου κάνετε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, την συγκεκριμενοποιώ. Ένα βιβλίο καλά εντάξει.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Εμένα η άποψή μου για τα αποτυπώματα είναι γενική και την έχω ζήσει μέσα από την εμπειρία μου στις υποθέσεις αυτές. Τα αποτυπώματα έρχονται και παρέρχονται, προσκομίζονται, δεν προσκομίζονται, είναι επαρκής η ταυτοποίηση, δεν είναι. Πιστεύω ότι αυτά ο κ. Παπαδάκης θα τα καλύψει πλήρως.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί επάγγελμα έχει ο κ. Τζωρτζάτος; Ξέρετε;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Εργάτης είναι, ηλεκτρολόγος.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει άδεια ηλεκτρολόγου;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Εγώ ήμουν μαθητής όταν τον γνώρισα. Ξέρω ότι δούλευε στις οικοδομές. Ήταν λαϊκό παιδί, ήταν εργάτης. Δεν ξέρω αν έχει άδεια ασκήσεως.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει άδεια εγκαταστάσεως ηλεκτρολόγου; Δεν σας ρωτάω γιατί δεν το ξέρετε. Εγώ σας ρωτάω αν ξέρετε αν έχει άδεια εγκαταστάσεως.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Δεν το ξέρω. Δεν μπορώ να το καταθέσω.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μου φτάνει εμένα. Για τις πράξεις που ειδικότερα κατηγορείται ξέρετε κάτι να μας πείτε; Είναι κάπου 10-11-12 και μερικές είναι και διπλές. Ξέρετε τίποτα;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Ορισμένα σημεία της δικογραφίας μου έχει δείξει ο κ. Παπαδάκης.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχει δείξει ο κ. Παπαδάκης ορισμένα σημεία της δικογραφίας. Παρακάτω.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Τα οποία είναι προφανές ότι το μοναδικό ενοχής που υπάρχει είναι η ομολογία.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς για τις πράξεις που κατηγορείται;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Εγώ δέχομαι ότι οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους και συνεπώς αυτό που εγώ μπορώ να δεχθώ είναι αυτό που ο ίδιος δέχεται τον βαθμό συμμετοχής που έχει. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να πω τίποτα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί δέχεται δηλαδή;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Αυτό τον βαθμό συμμετοχής τον οποίο δέχεται.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιον; Ξέρετε;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Το αναφέρατε προηγουμένως. Ότι είχε κάποιο βοηθητικό ρόλο σε επίπεδο αυτοκινήτων.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιας εποχής;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Δεν το γνωρίζω συγκεκριμένα. Γνωρίζω το γενικό. Συγκεκριμένα ποιες πράξεις.....

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό από πού το ξέρετε; Ο κάθε μάρτυρας πρέπει να λέει ....

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Από τον κ. Παπαδάκη.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Κύριε μάρτυς, πότε έχετε γεννηθεί;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Το 1966.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Έχετε διαφορά με τον κ. Τζωρτζάτο 11 χρόνια. Κάνατε παρέα;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Παρέα δεν έκανα. Να απαντήσω για να είμαι σαφής σε αυτό που λέτε. Μέσω ενός συγγενικού προσώπου υπήρχε κάποια φιλική σχέση και σε κοινωνικό επίπεδο βρέθηκα 2-3 φορές. Τί παρέα έκανα;

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Είπατε ότι βρεθήκατε κι εσείς ανακρινόμενος στην Ασφάλεια με την μέθοδο που αναφέρατε προηγουμένως.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Ποια μέθοδο;

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Εσείς στην κατάθεση που δώσατε με τις συνθήκες εκείνες που δώσατε....

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Δεν έχω δώσει κατάθεση στην Ασφάλεια.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Ήταν και περιεχόμενο μεγάλο....

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Αρνήθηκα να δώσω κατάθεση στην Ασφάλεια.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Με αυτή την μέθοδο που ακολουθεί η Ασφάλεια κατά την προανάκριση, ο ανακρινόμενος σε τί κατάσταση είπατε ότι βρίσκεται;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Τρόμου, φόβου, πανικού, ανασφάλειας.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Αυτά τί συνέπειες έχουν για τα όσα θα καταθέσει;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Μπορεί να υπογράψει ένα χαρτί το οποίο ούτε καν έχει διαβάσει.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Ούτε καν έχει διαβάσει;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Σας φαίνεται παράδοξο; Να μην τα έχει διαβάσει καθόλου και να υπογράψει.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Δεν τα λέει αυτός;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Καταλαβαίνω την ερώτηση και τα έχω δει και στα πρακτικά στο internet, ότι επιμένετε και καλά κάνετε και επιμένετε. Να σας δώσω μία απάντηση, θα ήθελα να με ακούσετε. Έχω διαβάσει όταν ήμουν κρατούμενος, στην βιβλιοθήκη της φυλακής εκεί το βιβλίου του Γεώργιου Αλέξανδρου Μαγκάκη «Λόγος και Πράξη› και μπορείτε να το βρείτε.

Εκεί αναφέρει, διατυπώνει το μέγεθος της απορίας του πώς ένας καθηγητής του Ποινικού Δικαίου εξαπατήθηκε από τις Αρχές Ασφαλείας, από το Αστυνομικό Τμήμα Πετρουπόλεως και οδηγήθηκε να υπογράψει χαρτί στο οποίο ενοχοποιούσε την γυναίκα του και η οποία καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση. Αυτό το έπαθε ο Καθηγητής του Ποινικού Δικαίου. Ο οποίος εν παρόδω ήρθε αεροπλάνο από την Γερμανική Κυβέρνηση μέσα στην δικτατορία και τον παρέλαβε. Επομένως δεν ήταν ξεκρέμαστος. Δεν ήταν κάποιος άλλος Καθηγητής.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Επομένως όσοι δίνουν καταθέσεις στην Ασφάλεια θα επικαλούνται το παράδειγμα αυτό του κ. Μαγκάκη που είπατε και .....

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Αυτό είναι παραλογισμός της άγνοιας του ελέγχου.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Για να πάμε παρακάτω. Εσείς μήπως διαβάσατε την προανακριτική κατάθεση του κ. Τζωρτζάτου;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Ναι, μου την έδωσε ο κ. Παπαδάκης.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Εσείς τί πιστεύετε; Με αυτήν την μέθοδο της ανακρίσεως που εφαρμόστηκε μπορούσε αυτά να τα έχει γράψει ο λαμβάνων την προανάκριση;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Ο προανακριτικός. Ναι.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Μόνος του;

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Μόνος του ή τα είπε ο κ. Τζωρτζάτος;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Κατ’ αρχάς γι’ αυτό μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο. Αλλά μπορώ να κάνω μια αξιολόγηση. Υπήρχε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο έπρεπε να ενταχθούν διάφορα πρόσωπα και σ’ αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η προανάκριση.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Τη διαβάσατε;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Ναι.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Αν διαβαστεί η κατάθεση θα λάβουν γνώση το ακροατήριο και το κοινό και να κρίνει αν αυτά είναι προϊόν απειλής, φόβου ή υποβολής κλπ.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Κατάλαβα την ερώτηση. Με την παρέμβαση του κ. Εισαγγελέα κατάλαβα. Αν θέλετε να προσκομίσουμε δια του κ. Παπαδάκη ? Της προσωπικής ζωής, καταλαβαίνω. Θα σας φέρω στην υπόθεση τη δικιά μου δεκάδες καταθέσεις ανθρώπων και τα ξέρει ο κ. Μαρκής. Την ιστορία της ζωής τους έλεγαν, σε ποιο νηπιαγωγείο πήγαν. Από την ψυχολογική κατάρρευση. Περαστικών στο δρόμο που τους σταμάτησαν. Το γνωρίζει ο κ. Μαρκής, ήταν Εισαγγελέας στο βούλευμα.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Εσείς λέτε δηλαδή ότι αυτά είναι προϊόν υποβολής;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Δεν επιμένω. Να το ξεκαθαρίσω. Σας λέω ένα πράγμα. Υπάρχει ιστορία. Στην ιστορία έχουμε την υπόθεση Σταχτόπουλου. Ομολόγησε. Έχουμε την υπόθεση Παγκρατίδη. Ομολόγησε, εκτελέστηκε, αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι είναι αθώος. Έχει γράψει στο ΠΟΝΤΙΚΙ ο κ. Παπαϊωάννου, έχει βγάλει βιβλία πάνω σ’ αυτό.

Έχουμε την υπόθεση του δικαστή Αποσκίτη με δύο ταυτόχρονες ομολογίες. Μια στην Ασφάλεια Πειραιώς, μια στην Ασφάλεια Αθηνών. Έχουμε την υπόθεση Ντουκ και Μπατσενάουερ όπου έχουμε ομολογία του Ολλανδέζου και στη συνέχεια τυχαία πιάνεται ο Ντουκ και λέει ότι «δεν τα έκανα εγώ, τα έκανε ο Μπατσενάουερ›. Σας είπα τον Μαγκάκη

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Στην απολογία του στην ανακρίτρια;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Απάντησα στον κ. Παπαδάκη σ’ αυτό. Είναι στο ίδιο καθεστώς τρόμου.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Κι εκεί;

κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Σας είπα ναι. Κατ’ αρχάς εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι αυτό, πως γίνεται με κουκουλοφόρους με αυτόματα να δίνει κατηγορούμενος μαρτυρία σε ανακρίτρια.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κι εγώ πράγματι αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Θα το καταλάβαινα απόλυτα αν δεν υπήρχε ένας άλλος παράγων και παρουσία και δύο δικηγόρων επιλογής του κατηγορούμενου.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Το γνωρίζω αυτό.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Συνεχίστε λοιπόν τη σκέψη σας και με αυτό το δεδομένο.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Θα σας απαντήσω απ’ ότι μου έχει πει γιατί το ρώτησα αυτό. Κι εγώ είχα την ίδια απορία. Γιατί έγινε αυτό και στον Ανακριτή παρουσία δικηγόρων. Να μην απαντάω γενικά όμως. Για τους συγκεκριμένους ανθρώπους δεν μπορώ να διατυπώσω μια κρίση άλλη. Ρώτησα. Λέω «τι είναι αυτοί, δικηγόροι;›

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Για την αξιοπιστία σας. Δεν είναι ενισχυτική της αξιοπιστίας ενός μάρτυρος να λέει ότι ήρθε να καταθέσει αφού προηγουμένως τη συζήτησε, ενημερώθηκε, διαβάστηκε κατά το κοινώς λεγόμενο από τον συνήγορο. Γι’ αυτό σας το λέω. Αφήστε τον κ. Παπαδάκη.

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Δεν θα πω λοιπόν για τον κ. Παπαδάκη.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Έχουμε δύο συνηγόρους οι οποίοι μάλιστα εντελώς συμπτωματικά δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αίθουσα διότι υπερασπίζονται έναν άλλο κατηγορούμενο. Αν έρχονταν αυτοί οι δύο δικηγόροι και έλεγαν «κοιτάξτε κύριοι καταγγέλλουμε ότι ο πελάτης μας καταγγέλλει ότι βασανίστηκε, ότι έκανε αυτά, αυτά που είπε δεν στέκονται πουθενά, αυτή τη στιγμή μέσα στο γραφείο του Ανακριτή τον απειλούν άνθρωποι με όπλα›, τι θα γινόταν;

Κ. ΣΜΥΡΝΑΙΟΣ: Αυτό που λέτε προϋποθέτει ότι ο κατηγορούμενος έχει ζητήσει από τους δικηγόρους την καταγγελία αυτή. Αν ο κατηγορούμενος έχει πει στους δικηγόρους ότι «εγώ φοβάμαι ότι θα εκδοθώ, με απειλούν γι’ αυτό το πράγμα, σας παρακαλώ να ακολουθήσετε αυτή τη γραμμή›, ο δικηγόρος θα ακολουθήσει αυτή τη γραμμή. Στην ψυχολογική κατάρρευση αντιστοιχεί αυτό στους δικηγόρους.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλώς. Αφού προηγουμένως έχει βρει νέους δικηγόρους γιατί οι δε άλλοι βέβαια προς τιμήν τους τον εγκατέλειψαν.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να το διευκρινίσετε. Δημιουργείτε εντυπώσεις με δημοσιεύματα τα οποία ?

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω επαναλάβει τα εξής: ποτέ δεν λέω μια λέξη την οποία δεν ζυγίζω πριν την πω και δεν μπορώ να την εξηγήσω πως σκέφτομαι. Ότι είναι για μένα έγκλημα για έναν δικηγόρο να συμπεριφερθεί κατά του πελάτη του με τον τρόπο που ο κ. Τζωρτζάτος αποδίδει ότι του συμπεριφέρθηκαν οι συνήγοροι του.

Ότι δηλαδή τον άφησαν οι προηγούμενοι του δικηγόροι να γίνει θύμα μιας τέτοιας καταπίεσης μέσα στο γραφείο ενός Ανακριτού. Από κει και πέρα αν πράγματι αυτό το πράγμα δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, πολύ σωστά οι δικηγόροι αυτοί και ήταν προς τιμήν τους ότι δεν δέχτηκαν να συμπλέξουν με τον πελάτη τους.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τον λόγο παρακαλώ κ. Πρόεδρε επί προσωπικού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εννοεί δηλαδή χωρίς να είναι μομφή προς τους άλλους ?

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, είναι μομφή προς εμένα και θέλω να απαντήσω.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εσείς αποδέχεστε τις απόψεις αυτές.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν αποδέχομαι τίποτα, διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα και επιμένετε. Δώστε μου το λόγο παρακαλώ. Δώστε μου τον λόγο να απαντήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς, ο κ. Μαρκής, τα μετράει τα λόγια του πάντοτε και έδωσε μια εξήγηση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα μετράει τα λόγια του και θα δείτε ότι είναι χειρότερα. Μπορώ να απαντήσω; Γιατί προσβάλλει και τον πελάτη μου και μένα. Τώρα θα δείτε. Ακούστε παρακαλώ πολύ.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή