Δίκη «17Ν» : «Αν ο Γιωτόπουλος ήταν αρχηγός της οργάνωσης θα το παραδεχόταν»

Τρίτη, 01 Ιουλίου 2003 12:06
A- A A+

«Αν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ήταν ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη» θα το έλεγε, γιατί είναι απο τους ανθρώπους που αποδέχονται τις πράξεις τους», υποστήριξε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ζαν Μαλιφό, Γάλλος υπήκοος, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

Ο μάρτυρας υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι ο Μισέλ, όπως γνώρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο στο Παρίσι, δεν μπορεί για πολιτικούς και ψυχολογικούς λόγους να είναι υπεύθυνος για όσα κατηγορείται.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, οι πολιτικές απόψεις του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, ανήκουν στην Αριστερά, που δεν πιστεύει ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, η ιδεολογία του κατηγορουμένου ήταν «κοντινή» στο Μαρξισμό, αλλά δεν είχε βρει στις ελληνικές οργανώσεις κάτι που να τον εκφράζει.

Ο μάρτυρας είπε ότι δεν είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι είχε ψευδώνυμο και επικαλέστηκε την περίπτωση ενός αρχηγού οργάνωσης της άκρας αριστεράς στη Γαλλία, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, ήταν γνωστός με ψευδώνυμο, το οποίο αποκαλύφθηκε μόνο όταν κατέβηκε στις εκλογές.

- Μάρτυρας : Προφανώς ο Μισέλ δεν είχε την ευκαιρία να κατέβει στις εκλογές...

- Πρόεδρος Δικαστηρίου : Ε, να κατέβει!

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ζούσε απο τις μεταφράσεις που έκανε, ενώ απαντώντας στις ερωτήσεις του Εισαγγελέα της έδρας κ. Χρήστου Λάμπρου, σχετικά με το ότι χρήματα απο τις ληστείες που διέπραξε η «17 Νοέμβρη» ουδέποτε βρέθηκαν, απάντησε:

«Αν δεν βρήκατε τα χρήματα είναι γιατί ίσως δεν τα έκλεψε αυτός».

Ο Εισαγγελέας κ. Χρήστος Λάμπρου σχολίασε: «ή γιατί ίσως είναι καλά κρυμμένα...».

Νωρίτερα στο δικαστήριο κατέθεσαν τέσσερις μάρτυρες υπεράσπισης του Νίκου Παπαναστασίου, οι οποίοι μίλησαν για την αντιδικτατορική του δράση και απέκλεισαν το ενδεχόμενο η πρακτική και ο τρόπος που συμμετείχε στους κοινωνικούς αγώνες, όπως είπαν, να έχει σχέση με την δράση της «17 Νοέμβρη».

Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση της κ. Φρανσουάζ Αλνταμά, αδελφής της συντρόφου του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου Μαρί Τερέζ Πεϊνό.

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι είχαν κληρονομήσει μεγάλα χρηματικά ποσά μετά το θάνατο του πατέρα της, ενώ αναφερόμενη στο ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είπε ότι ο κατηγορούμενος της είχε εξηγήσει ότι επειδή είχε αγωνιστεί κατά της χούντας και δεν είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, αναγκάστηκε να το διατηρήσει καθώς ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή