Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (10/07/2003) Μέρος 1/7

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2003 23:01
A- A A+

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ

09:05 – 11:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας μέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κρατούμενος Σάββας Ξηρός αδυνατεί να εισέλθει στην αίθουσα για λόγους υγείας, οι κρατούμενοι Γεωργιάδης Διονύσης και Ξηρός Βασίλειος θα εισέλθουν σε λίγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύς;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να επιτραπεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να εκπροσωπηθούν. Κύριε Παρασκευόπουλε κι εσείς κ. Παπαδάκη τους εκπροσωπείτε προσωρινά.

Να προσέλθει ο κ. Πανουσόπουλος. Είστε ο κ. Κωνσταντίνος Πανουσόπουλος του Σπυρίδωνα, οινοποιός. Που κατοικείτε;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κυνηγός Πήλου Μεσσηνίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που γεννηθήκατε;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ανόη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορκίζεστε ή διαβεβαιώνετε;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβεβαιώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παπαδάκης έχει τον λόγο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κατ’ αρχήν ας πούμε στο Δικαστήριο το εξής: επειδή το όνομα Πανουσόπουλος δεν είναι άγνωστο στη δικογραφία, θα παρακαλέσω πολύ να πείτε αν έχετε κάποια σχέση εσείς, ή κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο με αυτή την υπόθεση και ποια.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το περασμένο καλοκαίρι υπήρξε μια εμπλοκή του αδελφού μου, συγκεκριμένα τον συνέλαβαν, έκαναν έρευνα στα σπίτια. Ο αδελφός μου, ο Γιώργος Πανουσόπουλος ο οποίος συνελήφθη, κρατήθηκε με χειροπέδες -μια απαράδεκτη στάση θα μπορούσα να πω από την πλευρά της Αντιτρομοκρατικής- χωρίς καμία κατηγορία σ’ ένα καθεστώς αδιευκρίνιστο.

Αν ήταν μάρτυρας δεν θα έπρεπε να κρατηθεί με χειροπέδες, αν ήταν κατηγορούμενος θα έπρεπε να έχει δικηγόρο. Τέλος πάντων υπήρξε μια μεγάλη ταλαιπωρία για την οικογένειά μας, έγιναν έρευνες σε 4 σπίτια και φυσικά δεν προέκυψε τίποτα και από εκεί και πέρα έξω από το διασυρμό, την ταλαιπωρία και από τα ΜΜΕ τα οποία μας ταλαιπώρησαν πάρα πολύ δεν σεβάστηκαν τίποτα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Συνελήφθη ο αδελφός σας πέρσι από την Αντιτρομοκρατική.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μήπως πότε περίπου;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ήταν ή Παρασκευή Σάββατο μετά την έκρηξη της βόμβας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αφού συνελήφθη τι έγινε;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πήγαινε από το σπίτι να πάει στη δουλειά του και τον συνέλαβαν έξω όταν πήγαινε να μπει στο αυτοκίνητο. Τον συνέλαβαν, του έβαλαν χειροπέδες, τον πήγαν στο μαγαζί, τον είχαν μέχρι το απόγευμα με χειροπέδες και έψαχναν το μαγαζί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πόσες ώρες τον είχαν με χειροπέδες;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα που πήγε στην Αντιτρομοκρατική.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τον πήγαν εκεί στην Αντιτρομοκρατική, έγινε μια έρευνα.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Αντιτρομοκρατική έγινε κατάθεση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και τον άφησαν ελεύθερο;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Την άλλη μέρα το απόγευμα. Κυριακή 5:30 το απόγευμα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μήπως θυμάστε τι είχε ακουστεί για τον αδελφό σας;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από ποιους; Από την Αντιτρομοκρατική τίποτα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από διάφορους οι οποίοι σχετίζονται με την υπόθεση της 17Ν. Μήπως κάποιος είχε πει κάτι για τον αδελφό σας;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Αυτό, πρώτη φορά θα το ακούσω –αν το ακούσω- στη δική σας αίθουσα, ότι κάποιος από τη 17Ν είχε πει κάτι για τον αδελφό μου. Εγώ τουλάχιστον δεν το ξέρω και δεν έχει γραφτεί στον Τύπο ότι κάποιος έχει πει αυτό το πράγμα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Απλά έτσι τον συνέλαβαν;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το γιατί θα πρέπει να το πει η Αντιτρομοκρατική.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν ρώτησε ο αδελφός σας «Γιατί με συλλάβατε;›.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν του απάντησαν. Και από ό,τι μου είπε δεν υπήρχε κάποιο χαρτί ότι θα πρέπει να συλληφθεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μετά από αυτό;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πήγαμε εμείς, πήραμε δικηγόρους την ίδια μέρα στην Αντιτρομοκρατική.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τον άφησαν ελεύθερο;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από 24 ώρες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αφού του πήραν μια κατάθεση.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τον είχαν ανακρίνει όλη τη νύχτα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εάν ο αδελφός σας ήταν αναμεμιγμένος στη 17Ν η οποία ήταν εγκληματική Οργάνωση, έπρεπε η Αστυνομία ερευνώντας αν τυχόν ο αδελφός σας είναι μέλος να λάβει τα μέτρα και να περάσει χειροπέδες στον αδελφό σας; Ναι ή όχι;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ζήτημα δικονομίας το οποίο το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα. Εγώ δεν ήρθα εδώ να κάνω μάθημα νομικών.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η λογική σας τι λέει;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει λογική. Στο νόμο, υπάρχει η εφαρμογή του νόμου. Δεν πράττει ο καθένας σύμφωνα με τη λογική του. Έχω ακούσει από δικηγόρους και είναι πιστεύω κοινό γνωστό αυτό, ότι όταν είσαι κατηγορούμενος υπάρχει ένα κατηγορητήριο και σε συλλαμβάνουν σαν κατηγορούμενο, όταν είσαι μάρτυρας δεν σου φοράνε χειροπέδες και σου επιτρέπουν δικηγόρο. Αυτό δεν έγινε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όταν ερευνάται μια υπόθεση με αυτόφωρο κακούργημα, η Αντιτρομοκρατική που κάνει την έρευνα δεν πρέπει να συλλάβει αυτόν που υποπτεύεται σαν δράστη κακουργήματος, για να προφυλάξει και τον ίδιο τον κατηγορούμενο –αν είναι- να διασφαλιστούν δηλαδή τα αποδεικτικά στοιχεία; Και περαιτέρω να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αρνείται κανένας να γίνει μια προσαγωγή. Ο τρόπος όμως που γίνεται, πιστεύω ότι καθορίζεται από τη νομοθεσία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο τρόπος θα προκύψει ανάλογα από την υπόθεση αυτή. Ήταν η 17Ν μια εγκληματική Οργάνωση;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή αποδίδουμε σε ένα αθώο κατηγορία και του συμπεριφερόμαστε σαν εγκληματία;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι. Όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Οι κύριοι εδώ πέρα είναι αθώοι αυτή τη στιγμή.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε. Μέχρι να αποδειχθεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το ίδιο και ο αδελφός σας. Μια εγκληματική Οργάνωση που επί 27 χρόνια σκοτώνει δεν πρέπει η Αστυνομία να λάβει τα μέτρα της;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν είπα ότι δεν πρέπει η Αστυνομία να κάνει κάποιες ενέργειες. Λέω ότι οι ενέργειες πρέπει να είναι σύννομες και να έχουν ένα ανθρωπισμό. Χειροπέδες σε μάρτυρα, δεν ξέρω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αρνείστε τις χειροπέδες;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο μάρτυρα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στον ύποπτο.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο μάρτυρα διαφωνώ ότι πρέπει να πάει με χειροπέδες. Ξέρω ότι ο μάρτυρας καλείται και καταθέτει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν πρέπει η Αστυνομία από την αρχή να προσάγει έναν ύποπτο για τη δράση σε εγκληματική Οργάνωση;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα εγώ να προφυλαχθεί η Αστυνομία από τον ύποπτο;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τελικά γιατί τον άφησαν τον αδελφό σας;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, αυτή τη στιγμή δικάζεται η υπόθεση του αδελφό μου;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εσείς θέσατε στην υπόθεση αυτή την υπόθεση του αδελφού σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς δεν σας φέραμε εδώ για να μας πείτε για την υπόθεση του αδελφού σας.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ δεν τον έφερα γι’ αυτά εδώ.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο εις βάρος του. Είναι απλό το θέμα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Του έδωσε κανείς ειδικά φάρμακα ή πορτοκαλάδες να αλλοιώσουν το χαρακτήρα του και να αποδεχτεί καμιά κατηγορία;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε πει κάτι τέτοιο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ας ρωτήσει ο κ. Παπαδάκης γιατί δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί ήρθατε.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα με ρώτησε ο κ. Εισαγγελέας και είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν δεν προέτρεχε ο κ. Εισαγγελέας να κάνει ερωτήσεις προτού καταστεί σαφές για ποιο λόγο έφερα το μάρτυρα, δεν θα είχαν γίνει όλα αυτά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Σας παρακαλώ, εγώ ερωτώ και θα δείτε ότι αυτό πάει να πει ο μάρτυρας.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλά. Εγώ δεν είμαι προκαταβολικά βέβαιος ποτέ για τίποτα. Θέλω όμως να διευκρινίσω στο Δικαστήριο και είχα την εντύπωση ότι επειδή μου δόθηκε πρώτος ο λόγος για να κάνω ερώτηση, ότι θα προσδιοριστεί από εμένα το θέμα για το οποίο έφερα το μάρτυρα, θα καταστεί σαφές.

Διευκρινίζω τώρα έστω και καθυστερημένα ότι τον κ. μάρτυρα του ζήτησα να έρθει να καταθέσει εδώ, υπό την ιδιότητά του ως ηλεκτρονικός για ορισμένα κρίσιμα τεχνικά ζητήματα που έχουν σχέση με τη δίκη αυτή και τις κατηγορίες του εντολέα μου. θεώρησα όμως υποχρέωση της Υπεράσπισης απέναντι στο Δικαστήριο, να μην «κάνει την πάπια› σε ό,τι αφορά το ποιος είναι ο κ. Πανουσόπουλος κι αν σχετίζεται ή όχι με ένα όνομα το οποίο είναι γνωστό στη δικογραφία.

Το θεώρησα υποχρέωσή μου και γι’ αυτό ξεκίνησα με την ερώτηση αυτή, χωρίς να σημαίνει ότι η αποστολή του μάρτυρα ως προς τη σκοπιμότητα της Υπεράσπισης του Τζωρτζάτου εδώ, είναι να θέσει το ζήτημα της καλής ή κακής κράτησης και προσαγωγής του αδελφού του. Ηταν υποχρέωσή μου. Δεν μπορώ να φέρνω ένα μάρτυρα που το όνομά του είναι γνωστό στη δικογραφία και στο πανελλήνιο –έστω του αδελφού του- και να μην ξεκαθαρίζω από την αρχή ποιος είναι, για να τεθεί μεσούσης της διαδικασίας από ένα άλλο παράγοντα της δίκης και να θεωρηθεί ότι πάμε να το κρύψουμε.

Τώρα λοιπόν αν επιτρέπετε μετά από αυτές τις διευκρινίσεις, θα παρακαλέσω κ. μάρτυρα να πείτε στο Δικαστήριο, πως και από ποιον ελήφθη η πρωτοβουλία να έρθετε εδώ να καταθέσετε, αν δηλαδή σας το ζήτησε κάποιος κατηγορούμενος, αν ξέρετε τον Τζωρτζάτο τον οποίο υπερασπίζομαι, αν σας το ζήτησα εγώ ή ποιος και γιατί.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συμβαίνει να μην ξέρω κανέναν από τους κατηγορούμενους ή που φέρονται ως κατηγορούμενοι, εδώ σε αυτή την υπόθεση. Μου το ζητήσατε εσείς, μιας και τυχαίνει να είμαι ηλεκτρονικός και είχατε μια δυσκολία, από ό,τι μου είπατε να βρείτε, είχατε πάρει σε κάποια άτομα τέλος πάντων τα οποία δεν ήρθαν για διάφορους λόγους εδώ πέρα κι εγώ προσφέρθηκα να κάνω μια τεχνική εκτίμηση, πάνω σε κάποια σχέδια που μου δώσατε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκτός από τα σχέδια υπήρχε κι ένα άλλο θέμα. Αν μου επιτρέπετε να ξεκινήσω σε αυτά τα θέματα ακριβώς. Έχουμε κύριοι Δικαστές και κύριε μάρτυρα 5 τουλάχιστον πράξεις του κατηγορητηρίου στις οποίες εμπλέκεται και ο εντολέας τον οποίο υπερασπίζομαι, οι οποίες αφορούν κρίσεις και ανθρωποκτονίες ταυτόχρονα και μιλώ για τις υποθέσεις: Βαρδινογιάννη, Παλαιοκρασσά, Νορντίν, Πέτσου και Μπουλούκμπασι.

Κοινό στοιχείο όλων αυτών των κατηγοριών είναι το εξής: ένας πυροδοτικός μηχανισμός έχει εγκατασταθεί μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο και στην περίπτωση Παλαιοκρασσά μέσα σ’ ένα διαμέρισμα από την προηγούμενη της έκρηξης ημέρας, με τα εκρηκτικά όλα συνδεμένα. Φέρεται ότι αυτό το έχει κάνει ο εντολέας μου και έχει γίνει αυτό με σκοπό την επόμενη μέρα τα εκρηκτικά αυτά να πυροδοτηθούν με κάποιο σύστημα τηλεχειρισμού, προκειμένου να επιτευχθεί η έκρηξη.

Έχει διατυπωθεί η άποψη στο Δικαστήριο κατά την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών από τον ομιλούντα και τους λοιπούς συνηγόρους υπεράσπισης του Τζωρτζάτου ότι κάτι τέτοιο δεν είναι τεχνικά εφικτό, διότι η στάθμευση και η σύνδεση των εκρηκτικών μέσα σ’ ένα οποιοδήποτε χώρο, είτε αυτοκίνητο είναι είτε διαμέρισμα, 24 ώρες ή μια μέρα ή πόσες ώρες σε ικανό πάντως χρόνο πριν από την έκρηξη, είναι επικίνδυνη και εγκυμονεί πάρα πολλούς κινδύνους τυχαίων εκρήξεων.

Θέλω την άποψή σας πάνω σε αυτό. Σας έχω θέσει υπόψη κάποιες τεχνικές εκθέσεις -δεν το αποκρύπτω από το Δικαστήριο- που σχετίζονται με κάποιες από αυτές τις υποθέσεις και θέλω να μου πείτε από τη γνώση σας ως ηλεκτρονικού, εάν αυτού του είδους η προετοιμασία και η προπαρασκευή μιας έκρηξης οποιασδήποτε είναι πρόσφορη, ή δεν είναι και πως κρίνετε εσείς από τεχνική άποψη την αξιοπιστία αυτού του σεναρίου προετοιμασίας μιας έκρηξης.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνώσεις πάνω σε πυρομαχικά δεν έχω, δεν μπορώ να είμαι λεπτομερής πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Όσον αφορά το κομμάτι των υλικών που είχαν αυτοί οι μηχανισμοί, βέβαια από τη φύση τους τα εκρηκτικά είναι επικίνδυνα. Δεν έχω γνώση και σχέση με εκρηκτικά.

Διάβασα όμως την έκθεση πραγματογνωμοσύνης του κ. Πρωτοπαπαδάκη, για τον εκρηκτικό μηχανισμό στον οποίο αναφέρεται για τον ηλεκτρονικό μηχανισμό. Πρόκειται περί ενός μηχανισμού –από ό,τι αναφέρει κι αυτή η έκθεση πραγματογνωμοσύνης- τελείως ερασιτεχνικής κατασκευής, αγορασμένο από ένα κατάστημα το πιο εξειδικευμένο στα ερασιτεχνικά ηλεκτρονικά στην Αθήνα του κ. Νόστη και θεωρώ ότι ο μηχανισμός αυτός έχει πάρα πολλές πιθανότητες αστοχίας.

Είναι θα μπορούσα να πω ένα ανάλογο με τα έγγραφα διαβάθμισης, είναι ένα έγγραφο που δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα το δει και το βάζουμε σ’ ένα συρτάρι, ή ένα έγγραφο που είναι απόρρητο το κρύβουμε, το διασφαλίζουμε. Θα μπορούσα να κατατάξω αυτό το μηχανισμό στο πιο απλό έγγραφο το οποίο σίγουρα είχε πάρα πολλούς κινδύνους για κάποια αστοχία στο συναγερμό, για κάποια αστοχία υλικών, θα μπορούσε δηλαδή να υπάρξει μια τυχαία ενεργοποίησή του.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μας τα λέτε λίγο αναλυτικά αν έχετε την καλοσύνη, γιατί χρησιμοποιήσατε κάποιους όρους που σε εμένα τουλάχιστον δεν είναι ιδιαίτερα οικείοι όπως «ψευδο-τυχαία› έκρηξη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με συγχωρείτε κ. Πρόεδρε. Αρχίσατε με το μάρτυρα, αν ξέρει αυτούς τους μηχανισμούς και πως τους ξέρει, διότι τεχνικοί τέτοιοι είναι εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες. Ρωτήσατε αν ξέρει αυτούς τους συγκεκριμένους μηχανισμούς και τι έχει να πει γι’ αυτούς τους συγκεκριμένους μηχανισμούς. Δεν μπορεί κανείς αόριστα να λέει κ. Πρόεδρε. Που το ξέρετε;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι ηλεκτρονικός. Ξέρω πολύ καλά ένα κύκλωμα τηλεχειρισμού ποιες βαθμίδες έχει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πόσα είδη μηχανισμών ηλεκτρονικών στο εμπόριο κυκλοφορούν;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να ξέρω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τότε πως ξέρετε αυτό τον συγκεκριμένο;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει η έκθεση πραγματογνωμοσύνης. Πιο συγκεκριμένες πληροφορίες έχει κάνει ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, έχει ένα γραφείο και νομίζω ότι υπάρχει στη δικογραφία και εκεί αναφέρεται.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχετε μελετήσει δηλαδή τα έγγραφα;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω μελετήσει την έκθεση πραγματογνωμοσύνης του κ. Πρωτοπαπαδάκη, που επίσημα του ανέθεσε το ελληνικό κράτος να τοποθετηθεί γι’ αυτή την έκρηξη. Γιατί εγώ δεν ξέρω τα έγγραφα. Από εκεί λοιπόν είδα και κατάλαβα την κατηγορία του μηχανισμού. Τον ίδιο το μηχανισμό που να τον βρω; Κατάλαβα την κατηγορία του μηχανισμού.

Ότι είναι ένας ηλεκτρονικός μηχανισμός, εγώ αυτή τη στιγμή προσπάθησα να βρω αυτό το μοντέλο, πήγα στο κατάστημα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μοντέλα που έχουν 8 με 10 χιλιάδες δρχ. τα παίρνει ο καθένας για να τα βάλει σε μια γκαραζόπορτα, να ανάβει τα φώτα του αυτοκινήτου, δηλαδή είναι μηχανισμοί που δεν έχουν καμία ασφάλεια όσον αφορά το ότι δεν θα γίνει τυχαία κάτι.

Είναι πάρα πολύ φτηνοί μηχανισμοί, είναι να έχουν τέτοιες χρήσεις, που θα γίνει και μια αστοχία, δεν πειράζει. Αν θα ανοίξει το πότισμα ενός κήπου μια ώρα πιο νωρίς δεν νομίζω ότι είναι σημαντικό και θέλω να πω ότι η κατασκευή ενός ηλεκτρονικού μηχανισμού ανάλογα με τη χρήση του, γίνεται επιλογή και των υλικών. Αυτά τα μηχανήματα που απευθύνονται σε ερασιτέχνες για να είναι φτηνά, έχουν τα πιο φτηνά υλικά, δηλαδή διαχωρίζονται σε υλικά επαγγελματικών προδιαγραφών, υλικά ερασιτεχνικών εφαρμογών και το κάθε υλικό πάνω έχουν ένα διακριτικό, ένα χρώμα που καθορίζει. Έχουν άλλο χρώμα όταν πρόκειται για ανοχή 1 τοις χιλίοις, άλλο είναι 10 τοις χιλίοις κλπ.

Εγώ από την εμπειρία μου σαν ηλεκτρονικός κρίνω ότι ένα τέτοιο μηχάνημα θα μπορούσε να έχει αστοχία όσον αφορά το χρόνο και για τυχαία ενεργοποίηση. Έπειτα αυτά είναι πάρα πολύ διαδεδομένα μηχανήματα. Αυτή τη στιγμή αν με ρωτήσετε για το πόσοι μηχανισμοί υπάρχουν, το συγκεκριμένο κατάστημα διαθέτει μόνο ένα είδος τηλεχειρισμού, το οποίο νομίζω ότι κάνει 3.000 ο πομπός και 8.000 ο δέκτης.

Καταλαβαίνετε ότι όποιος θέλει πάει σε αυτό το κατάστημα που είναι το πιο προσιτό και το πιο εξειδικευμένο και θα πουλήσει αυτά τα κομμάτια, δεν έχει ούτε δεύτερο. Έψαξα τον κατάλογό του να βρω ένα δεύτερο και δεν βρήκα. ¶ρα θέλω να πω ότι αυτά είναι ευρέως διαδεδομένα, είναι τυποποιημένα, δηλαδή τα φτιάχνει κάποιος οίκος, τα πουλάει και πάνε και τα αγοράζει ο κόσμος και πειραματίζεται, παίζει, δεν ξέρω τι κάνει.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να επανέλθω στην ερώτησή μου μετά τη συγκεκριμενοποίηση που ορθώς ο κ. Εισαγγελέας σας ζήτησε να κάνετε, για να πω το εξής, διότι σας ζητούσα να πείτε αναλυτικά και συγκεκριμένα, επί τη υποθέσει λοιπόν ότι αφήνω έξω ένα αυτοκίνητο σταθμευμένο το οποίο έχει μέσα εκρηκτικά συνδεδεμένα τα οποία πρόκειται να λειτουργήσουν με ένα μηχανισμό όπως αυτόν που περιγράψατε προηγούμενα, με σκοπό αύριο να προκαλέσω μια έκρηξη. Τι μπορεί να συμβεί από σήμερα μέχρι αύριο, το οποίο να θέσει εκτός πραγματικότητας την επιλογή μου αυτή;

Μιλήσατε για ψευδο-τυχαίες εκρήξεις, ένα όρο που δεν μου είναι κατανοητός απολύτως και θέλω να το διευκρινίσετε, για αστοχίες υλικών κλπ., είτε από περιστατικά της καθημερινής ζωής τι μπορεί να συμβεί και αυτός ο μηχανισμός να εκραγεί κατά λάθος ή να μην εκραγεί να υποστεί κάποια άλλη βλάβη.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προσωπικά αν ήξερα ότι υπάρχει κάπου ένα τέτοιο πράγμα, δεν θα περνούσα ούτε από τη διπλανή συνοικία. Δηλαδή φοβάμαι πάρα πολύ να ξέρω ότι κάπου υπάρχει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶ρα γίνονταν πολύ επικίνδυνα πράγματα από την Οργάνωση για τον κόσμο που κυκλοφορούσε έξω. Μιλάμε για μια Οργάνωση η οποία έχει κάνει του κόσμου τα εγκλήματα, του κόσμου τους μηχανισμούς έχει βάλει.

Ο κ. κατηγορούμενος τον οποίο αυτή τη στιγμή υπερασπίζεστε έχει αποδεχτεί για κάποιο χρόνο, περιορισμένο, τη συμμετοχή του στην Οργάνωση, όχι όμως τέτοιες πράξεις. Σε μια Οργάνωση, που κάνει εγκλήματα, λέει ότι αποχωρεί, βλέπει ότι εξακολουθούν αυτές οι ανθρωποκτονίες και παρά ταύτα σιωπά και δεν αφήνει τίποτα. Για να ξέρουμε για ποιους μιλάμε!

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάνω σε αυτό έχω να πω ότι το να μείνει ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο από την προηγούμενη μέρα, κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια είναι επικίνδυνο. Η επικινδυνότητα είναι περισσότερο που εμείς επιπλήττουμε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτή η επικινδυνότητα λοιπόν μήπως είναι τόσο υψηλή ώστε θέτει εκτός πραγματικότητας την πιθανολόγηση ότι ήταν δυνατό να μένει ένα αυτοκίνητο με εκρηκτικά παγιδευμένο μία ολόκληρη μέρα πριν από την έκρηξη;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, αυτό πρέπει να κριθεί από τα αποτελέσματα. Δεν ξέρω, τί να πω; Αν μία Οργάνωση κάνει τυφλά χτυπήματα, αυτό θα ήταν μέσα στις πρακτικές της, αν έχει στο ενεργητικό της. αν δεν έχει σημαίνει ότι δεν έδειξε κάποια προσοχή.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το αν υπάρχουν τυφλά χτυπήματα ή τυχαίες εκρήξεις τέτοιες θα φανεί. Αλλά εγώ ρώτησα και θα επιμείνω για συγκεκριμένα περιστατικά από τα οποία μπορεί να προκληθεί μια τυχαία έκρηξη. Δηλαδή: Είπατε κάτι για γκαραζόπορτα. Είναι το αυτοκίνητο με τα εκρηκτικά έξω. Είναι πιθανόν κάποιος γείτονας που έχει έναν τέτοιο μηχανισμό να προκαλέσει έκρηξη;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρόλο ότι οι τηλεχειρισμοί δουλεύουν με μια κωδικοποίηση, σαφώς είναι εύκολο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα είναι ίδια η συχνότητα;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι πεπερασμένες οι συχνότητες;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι μόνο η συχνότητα, θα μπορούσε ένα σύστημα τηλεχειρισμού να γίνει ασφαλές και με τα ίδια τα μηχανήματα, αν είχαν τοποθετηθεί πολλά στη σειρά. Η έκθεση του Πρωτοπαπαδάκη αναφέρει ένα μηχάνημα το οποίο είναι ευρέως όπως λέει και ο ίδιος γνωστό, το θεωρώ δηλαδή πολύ επικίνδυνο το να συμβεί τυχαία ενεργοποίηση του συναγερμού από διπλανές συχνότητες, από πτώση τάσης της μπαταρίας του που τροφοδοτείτο, από καταστροφή κάποιου ολοκληρωμένου κυκλώματος κτλ.

Αν μου δοθεί το σχέδιο αυτό γιατί δεν το ξέρω, θα μπορούσα να σας πω ακριβώς αναλύοντας κομμάτι-κομμάτι του σχεδίου, να κάνω μια τεχνική γνωμάτευση και να πω ακριβώς τις πιθανότητες αστοχίας του. Τώρα το κρίνω σαν έναν γενικό, φθηνό, ερασιτεχνικό τηλεχειρισμό. Έχω όμως τη δυνατότητα αν μου ζητηθεί και μου προσκομισθούν τα σχέδια, γιατί πιστεύω ότι τα έχουν κάποιες υπηρεσίες, να κάνω μια τελείως λεπτομερή και συγκεκριμένη έκθεση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα ίδια ισχύουν και για την περίπτωση που φέρεται ότι είναι τοποθετημένος ένας τέτοιος μηχανισμός από την παραμονή, όχι σε ένα αυτοκίνητο αλλά σε ένα διαμέρισμα κλειστό;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι είναι ο χρόνος αυτός που μεγαλώνει την επικινδυνότητα ενός τέτοιου μηχανισμού. Δηλαδή όσο πιο πολύ τον έχουμε σε ενεργοποίηση, τόσο πιο επικίνδυνο είναι. Τώρα στο διαμέρισμα δε νομίζω ότι τον διασφαλίζει από κάπου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μιλάμε για την περίπτωση στο Σύνταγμα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, η περίπτωση Παλαιοκρασσά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα αυτή έπρεπε να ήταν και το τέλος. Σκοτώθηκε και ένας αδέσποτος. Έπρεπε να είναι το τέλος αυτής της ιστορίας. Ήταν μια ευκαιρία να κατέβουμε τη σκάλα πριν την κλωτσήσουμε τελείως από το δέντρο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με δεδομένα λοιπόν όλα αυτά, κάποιος ο οποίος θέλει να προκαλέσει μία έκρηξη αλλά δεν θέλει να προκαλέσει τυφλό χτύπημα όπως ονομάστηκε πριν ή να προκαλέσει κάποια έκρηξη τυχαία, θα πάει από την παραμονή να παρκάρει το αυτοκίνητο με τα εκρηκτικά μέσα έτοιμα και με το bipper την άλλη μέρα να το πατήσει να εκραγούν ή εάν θέλει να διασφαλίσει τους κινδύνους τυχαίας έκρηξης, θα πάει εκείνη την ώρα;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι θα επέλεγε τη λύση που θα είχε την μικρότερη αστοχία σε αυτό που ήθελε να κάνει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πώς ξέρετε εσείς κ. μάρτυς ότι αυτά τα εκρηκτικά τοποθετούνται από την παραμονή;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν το ξέρω, το ακούω τώρα, μου το λέει ο κ. Παπαδάκης.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το βούλευμα το λέει. Το έχουμε θίξει και στη διάρκεια της διαδικασίας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά τα εκρηκτικά τα είχαν υπό έλεγχο.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα μαγνητοφωνούνται τα όσα λέω, μπορείτε να τα δείτε.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την ευθύνη της ερώτησης την παίρνω εγώ κ. Εισαγγελέα, υπάρχει στο βούλευμα αυτή η κατηγορία. Ο Τζωρτζάτος κατηγορείται ότι την παραμονή στάθμευσε το αυτοκίνητο σε προεπιλεγέν σημείο με τα εκρηκτικά συνδεδεμένα κτλ., είναι στερεότυπη διατύπωση σε πέντε κατηγορίες που σας είπα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Καταλάβατε κ. μάρτυς, αυτό που λέτε κατ’ επανάληψη σήμερα, ότι η τοποθέτηση την παραμονή των εκρηκτικών....

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ήταν η εισαγωγή του κ. Παπαδάκη. Αν θυμάστε η εισαγωγή του κ. Παπαδάκη ακριβώς έτσι ήταν, ότι ο κατηγορούμενος κατηγορείται γι αυτά και γι αυτά.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Απλώς καταδεικνύω ότι η κατηγορία στις συγκεκριμένες πράξεις στηρίζεται σε μία άτοπη υπόθεση. Ότι από την παραμονή κάποιος πάει, αφήνει το αμάξι με τα εκρηκτικά παρκαρισμένο έτοιμα να πυροδοτηθούν με ένα bipper, δε λαμβάνει υπόψη του ότι μπορεί να γίνει μία σύγκρουση, να περνά ένας γείτονας, να ανοίξει το γκαράζ και να εκραγούν κτλ. και τα αφήνει μια ολόκληρη μέρα και πάει το άλλο πρωί και προκαλεί την έκρηξη.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για να κάνω σαφές πόσο επικίνδυνη είναι η ενεργοποίηση στους ηλεκτρικούς μηχανισμούς, θα σας πω το εξής: Ότι το 1983, ανέλαβα για λογαριασμό της ΕΒΟ να κάνω κάποιους τηλεχειρισμούς με ένα τεχνικό γραφείο που είχα τότε στην Αθήνα, Ιουλιανού και Φυλής, για το «ΑΡΤΕΜΙΣ 30›. Το «ΑΡΤΕΜΙΣ 30› όπως ξέρετε είναι ένα αντιαεροπορικό το οποίο έφτιαχνε τότε η ΕΒΟ και έπρεπε να γίνουν κάποιοι τηλεχειρισμοί για να απελευθερώνονται τα μπαλόνια, οι οποίοι ήταν στόχοι για το άρμα και σε μία επίδειξη που θα γινόταν τότε στον Υπουργό –δε θυμάμαι ποιος ήταν τότε-, ενώ είχα παραδώσει στους μηχανικούς μία συσκευή η οποία δούλευε, όταν ήταν να γίνει επίδειξη μου λένε: «Έλα, δεν έχουμε εμπιστοσύνη, να μας τη ρυθμίσεις για να μην εξευτελιστούμε στον Υπουργό Εθνικής Αμύνης που θα του κάνουμε την επίδειξη›. Δηλαδή δεν είναι εύκολες συχνότητες.

Μπορεί να υπάρξουν παρεμβολές, να υπάρξουν εμπλοκές. Γι αυτό λέμε να κλείνουν τα κινητά όταν μπαίνουμε στο αεροπλάνο κτλ., τα κυκλώματα έχουν κάποια φίλτρα που απορροφούν τις συχνότητες, αλλά περνάνε αρμονικές, περνάνε υποσυχνότητες, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν είναι άσπρο ή μαύρο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να πάμε σε ένα δεύτερο θέμα τώρα, το θέμα κ. Πρόεδρε του πειστηρίού 57 το οποίο είναι το γνωστό εκείνο σχεδιάγραμμα το οποίο μεσούσης της Δίκης προσκομίστηκε και αποδόθηκε στον Τζωρτζάτο με μία γραφολογική έκθεση κτλ. Ήθελα να μου πείτε αν σας έχω θέσει υπόψη το περιεχόμενο των σημειώσεων, τί έχετε δει εσείς με βάση τις ηλεκτρονικές σας γνώσεις και ανεξάρτητα από το αν συνέταξε ή όχι ο Τζωρτζάτος ή οποιοσδήποτε άλλος αυτό το σχέδιο, ανεξάρτητα από το αν βρέθηκε στη γιάφκα ή βρέθηκε κάπου αλλού και αν ήταν στη δικογραφία από πριν ή μπήκε μετά και όλα αυτά τα ερωτήματα, αυτό καθαυτό το περιεχόμενό του τί είναι αυτό το πράγμα.

Είναι εκρηκτικός μηχανισμός; Είναι κάποια άλλη συσκευή; Είναι έργο επιστήμης υψηλής διάνοιας; Είναι έργο ανθρώπου άσχετου; Είναι έργο ερασιτέχνη; Είναι ημιτελές; Είναι ολοκληρωμένο; Τί πράγμα είναι αυτό;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου παραδόθηκαν τέσσερα σχέδια να γνωματεύσω. Το πρώτο εικονίζει έναν δέκτη τηλεχειρισμού και αυτό το συνάγω από την κεραία που έχει και από την έξοδο, ότι δηλαδή αυτό το πράγμα δίνει μία έξοδο σαν αποτέλεσμα. Είναι ένα σχεδιάγραμμα, ένα κουτί που φαίνονται μόνο οι συνθέσεις. Έχει δηλαδή την κεραία, έχει τη μπαταρία που τροφοδοτείται και μία έξοδο.

Δεν μπορώ να συναγάγω ποιος φυσικά το έχει κάνει ούτε και τη συγκεκριμένη χρήση. Είναι ένας δέκτης τηλεχειρισμού. Του λείπει ο πομπός, δεν αποτελεί ζεύγος, και αυτό που βλέπω είναι επάνω έχουν σημειώσει οι σχεδιαστές, «είσοδος› και «έξοδος μπαταρίας›. Αυτό είναι τεχνικό λάθος, στη μπαταρία δεν υπάρχει είσοδος και έξοδος, η μπαταρία έχει θετικό και αρνητικό πόλο. Κανένας από τους δύο δεν μπορεί να αναγνωρισθεί σαν είσοδος ή σαν έξοδος.

Αυτό μου δημιουργεί την εντύπωση ότι αυτός που συνέταξε ή που έγραψε τέλος πάντων αυτές τις σημειώσεις επάνω, έχει ελάχιστες γνώσεις από ηλεκτρολογία και ηλεκτρονική. Μου δείχνει περισσότερο σαν ερασιτέχνης, στο πρώτο σχέδιο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα έλεγα σελίδα-σελίδα να μας λέτε τί ακριβώς είναι και μετά να πάμε στα συμπεράσματα.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρώτη σελίδα είναι κατά πάσα πιθανότητα ένας δέκτης τηλεχειρισμού. Δεν αναφέρει κανένα στοιχείο επάνω, το καταλαβαίνω από τις συνδεσμολογίες.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν δεν έχετε κάτι άλλο για την πρώτη σελίδα, παρακαλώ πάτε στην επόμενη.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η επόμενη σελίδα είναι σχεδόν το ίδιο επινόημα, η ίδια κατασκευή. Υπάρχουν κάποιες αλλαγές μόνο όσον αφορά τις απολήξεις των καλωδίων, στη μια τα βγάζει δεξιά στην άλλη τα βγάζει αριστερά, λείπουν οι σημειώσεις «είσοδος-έξοδος μπαταρίας›. Έχει εικονιστεί επάνω και μία μπαταρία μικρή για τροφοδοσία. Μία παρατήρηση, δεν ξέρω αν είναι σημαντικό αυτό, βλέπω ότι κάπου η μπαταρία γράφεται σαν «παταρία› και αλλού γράφεται «μπαταρία›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε μου λέτε, τί εννοούμε με όλα αυτά; Ότι αυτός που τα έφτιαξε, ο οποιοσδήποτε τα έχει φτιάξει, τί τα έκανε αυτά; Για να περνάει η ώρα του; Για να ανοίγει γκαραζόπορτες; Να κάνει ψάρεμα; Να καταλάβω κι εγώ γιατί τα έφτιαχνε. Εγώ δε λέω αν ήταν καλά ή όχι, αν ήξερε ή όχι. Γιατί τα έφτιαχνε;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, αυτή είναι πράγματι η ερώτηση. Θέλετε να γίνει στο τέλος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζετε ότι μας νοιάζει η ακρίβεια τόσο πολύ, αν ήταν η συνταγή καλή;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι εμένα αυτό με νοιάζει πάντως. Ακριβώς αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μ’ ενδιαφέρει ότι αυτός που το έφτιαξε, γιατί το έφτιαξε αυτό το πράγμα;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσο προχωρούμε είναι πιο σύνθετα τα σχέδια, εγώ βλέπω ότι αυτός που συνέταξε αυτά τα σχέδια έχουν τρομακτικά λάθη μέσα. Πρώτα-πρώτα δεν λειτουργούν, είναι ανοιχτά κυκλώματα. Φαίνεται ότι δεν είχε καμία ιδέα από ηλεκτρολογία. Δηλαδή υπάρχουν τρομερά λάθη.

Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό το πράγμα το έχει κάνει κάποιος που ήταν ερασιτέχνης. Τί προσπαθούσε να κάνει; Πολλά προσπαθούσε να κάνει. Αλλά είναι άβυσσος ο νους του ερασιτέχνη κ. Πρόεδρε. Πού να ξέρεις τί μπορεί να κάνει ο κάθε ερασιτέχνης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούσε να οτιδήποτε άλλο, όχι όμως για εκρηκτικά. Δηλαδή για τί μπορούσε να χρειάζεται αυτό το πράγμα;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν με αφήνετε να πάω στο τρίτο σχέδιο, εδώ έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο: Έχουμε αναφορά σε αυτοκίνητο, σε ηλεκτρολογία δηλαδή αυτοκινήτου και έχουμε τον πολλαπλασιαστή του αυτοκινήτου ο οποίος παράγει υψηλή τάση. Τηλεχειρισμό με υψηλή τάση έχουν όλοι οι εκπαιδευτές σκύλων. Εγώ δε βλέπω καμία ένδειξη που να πω ότι αυτό ήταν για την α’ ή τη β’ χρήση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί να ήταν και για βόμβα, ή μπορεί να μην ήταν;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να ξέρω πώς ενεργοποιείται μια βόμβα. Αν μου δώσουν στοιχεία οι πυροτεχνουργοί τί πρέπει να έχει μια βόμβα για να γίνει έκρηξη, θα σας απαντήσω και σ’ αυτό. Εγώ δε γνωρίζω, δεν είμαι πυροτεχνουργός ούτε είμαι εκπαιδευμένος στα εκρηκτικά. Εγώ είμαι ηλεκτρονικός-μηχανικός και μπορώ να πω ό,τι έχει σχέση με τα ηλεκτρονικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσέξτε, βεβαιώνετε το Δικαστήριο ότι αυτό το σχέδιο όπως είναι δεν μας αποδεικνύει ότι έγινε για βόμβα.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λειτουργεί πρώτα απ’ όλα. Αυτά όπως είναι δεν λειτουργούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή φαίνεται ότι έγινε για βόμβα.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαίνεται καθαρά ερασιτεχνική χρήση. Τώρα αν υπάρχει ένας ερασιτέχνης βομβιστής, τί να σας πω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί άλλο ερασιτεχνικό μπορούσε να είχε κάνει; Για σκύλο ας πούμε;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για σκύλο δεν πιστεύω. Θα μπορούσε να ανάβει κάλλιστα τον καυστήρα ενός καλοριφέρ, όταν δεν ήταν σε ένα διπλανό σπιτάκι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τον ανάβουμε από δίπλα. Μία χρήση αυτή. ¶λλη;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για βόμβα πάντως δεν έκανε.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα για το καλοριφέρ ξέρετε. Γιατί δεν ξέρετε για βόμβα;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το καλοριφέρ ξέρω πώς δουλεύει,

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε μάρτυς, νομίζετε ότι είστε σε ανθρώπους εδώ χωρίς καμία πείρα, ότι κατεβήκαμε από τον ¶ρη.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε εγώ ήρθα σαν τεχνικός και ό,τι λέω έχω την ευθύνη των λόγων μου και από τεχνική πλευρά μιλώ εδώ πέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αποκλείεται αυτό να έγινε για βόμβα;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το αποκλείετε λοιπόν.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν ξέρω πώς γίνεται μια βόμβα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το αποκλείετε ή δεν το αποκλείετε; Μπορείτε να μου πείτε ότι «εγώ το αποκλείω ότι γίνεται για βόμβα›, να πω κι εγώ είμαι ήσυχος, αφού δεν γίνεται για βόμβα, εντάξει.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λέω ότι αυτό δεν δουλεύει, τώρα τί ήθελε να κάνει αυτός δεν ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε πρέπει να ρωτάμε τους ίδιους τί θέλουν να κάνουν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν το απέκλεισε κ. Πρόεδρε.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα σε αυτά που σας ρώτησα είναι και το εξής: Αυτά που είδατε εσείς, τα σκαριφήματα, γιατί απ’ ότι κατάλαβα σκαριφήματα είναι, για οποιαδήποτε δουλειά, είχαν καμία αποτελεσματικότητα ως έχουν; Αυτό ρωτάτε.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι αυτά δεν λειτουργούν.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Είτε για βόμβα ήταν είτε για καλοριφέρ είτε για σκύλους, είχαν καμία αποτελεσματικότητα αυτά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε όχι.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ειδικά στο τέταρτο σχέδιο υπάρχουν αντικείμενα λες και τα έχουν πετάξει σε ένα καλάθι ανακατωμένα μέσα. Στα ηλεκτρονικά, όλα έχουν μία είσοδο, μία έξοδο, έχουν ένα αποτέλεσμα, έχουν μία συσχέτιση τα κυκλώματα μεταξύ τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ λέω ανεξαρτήτως αποτελέσματος, π.χ. όταν θέλω να ζωγραφίσω ένα αυτοκίνητο και δεν το πολυπετυχαίνω, δεν θα μου πείτε ότι αυτός που το έφτιαξε είχε πρόθεση να φτιάξει αυτοκίνητο;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι σίγουρος κ. Πρόεδρε ότι αν προσπαθήσετε να κάνετε αυτοκίνητο θα είστε πολύ πιο ακριβής από αυτόν τον άνθρωπο που ήταν άσχετος. Οποιονδήποτε ηλεκτρονικό και να ρωτήσει το Δικαστήριο, τα ίδια πράγματα θα πει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν ήταν ένας ας πούμε ηλεκτρολόγος;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ένας ηλεκτρολόγος ξέρει τουλάχιστον ότι το (+) της μπαταρίας δεν πάει στο σασί του αυτοκινήτου, πάει το (-) της μπαταρίας. Ξέρει πώς συμβολίζεται ένας πυκνωτής, ξέρει ότι ο πυκνωτής έχει έναν συμβολισμό. Αν τον συνδέσεις ανάποδα θα σκάσει. Ξέρει πώς συνδέεται ένα ρελέ. Στο τελευταίο σχέδιο που είναι και αυτό με τα περισσότερα πράγματα μέσα, υπάρχει ένας ηλεκτρονόμος, το ρελέ, το οποίο όπως είναι συνδεδεμένο, δεν υπάρχει περίπτωση καμία να δουλέψει, διότι δεν πάει ρεύμα το πηνίο.

Αυτοί οι ηλεκτρονόμοι έχουν μια περιέλιξη, ένα πηνίο. Όταν περάσει το ρεύμα από κει, δημιουργείται ένας ηλεκτρομαγνητισμός, έλκει έναν σιδηροπυρήνα και αυτός κλείνει κάποιες επαφές να κάνει τις δουλειές που θέλουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν φτιάξουμε λοιπόν εμείς το σχέδιο και πάμε μετά την εφαρμογή και δούμε ότι κάπου μπερδέψαμε τα καλωδιάκια και τα διορθώνουμε μετά, δεν θα λειτουργήσει;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν διορθώσεις το λάθος, δεν υπάρχει λάθος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το βάζουμε με βόμβα, το βάζουμε απλώς να βλέπουμε εκεί στο τέλος αν κλείνει ή δεν κλείνει το κύκλωμα. Βάζουμε μια λάμπα, κάτι, για να το δοκιμάσουμε. Αρχίζουμε λοιπόν και με το που πατάμε το κουμπάκι, δεν κλείνει το κύκλωμα και μετά λέμε ότι εδώ ο ηλεκτρονόμος δεν δουλεύει...

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, έτσι κάνει ο ερασιτέχνης που δεν έχει ιδέα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντως λέτε ότι ήταν από άνθρωπο ο οποίος δεν ήξερε από τέτοια, από ηλεκτρονικά.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το συνάγω από τα σχέδια και από τις παρατηρήσεις που έχω κάνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε μπορείτε να μας το βεβαιώσετε, όπως δε μπορείτε να μας πείτε αν αυτό μπορούσε να συνδεθεί με εκρηκτικό μηχανισμό. Ούτε να μας το αποκλείσετε ούτε να μας το βεβαιώσετε μπορείτε, ή δεν κατάλαβα καλά;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θα μπορούσε να συνδεθεί;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν προοριζόταν γι αυτό το πράγμα. Ούτε ναι, ούτε όχι λέτε. Ούτε «το αποκλείω› ούτε «δεν το αποκλείω›.

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απάντησα έτσι, είπα ότι δεν γνωρίζω τί χρειάζεται μια εκρηκτική ύλη για να εκραγεί. Δηλαδή αν χρειάζεται χαμηλή τάση, αυτά δεν κάνουν γιατί παράγουν υψηλή τάση. Δεν ξέρω, τί να σας πω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η υψηλή τάση πώς γίνεται; Δεν γίνεται με πολλαπλασιαστή; Δεν υπάρχει στο κύκλωμα πολλαπλασιαστής;

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχω ήδη αναφέρει αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το συγκράτησα αυτό. Όταν έχουμε λοιπόν μπαταριούλες, μετά παρεισάγεται ο πολλαπλασιαστής, μας τη δίνει την υψηλή τάση...

Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πολλαπλασιαστής μας δίνει υψηλή τάση αλλά για να δώσει υψηλή τάση πρέπει να συνδεθεί και από άτομα που ξέρουν. Δηλαδή για να δουλέψει ένα κύκλωμα πρέπει να ξέρουμε να το κάνουμε να δουλέψει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρουμε αν ήταν γι αυτό το πράγμα, αυτό λέτε δεν μπορείτε να το βεβαιώσετε

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε, κι εγώ όταν έχω ένα κουμπί στο χέρι μου, μπορεί να κάνει για 15 σακάκια, αλλά δε συνάγεται εξ αυτού συμπέρασμα. Το κουμπί κρίνουμε αυτή τη στιγμή, όχι το σακάκι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είπε, «όχι, δε μπορώ να σας το αποκλείσω ούτε να το βεβαιώσω›.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, αυτό το πειστήριο δεν συνδέεται με οποιοδήποτε αδίκημα για να δικαιολογείται αυτή η εμμονή στην ερώτηση για τη βόμβα κτλ., είναι ένα χαρτί που φέρεται ότι βρέθηκε σε μία γιάφκα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στη γιάφκα δε νομίζω ότι τα χαρτάκια πήγαιναν εκεί πέρα για τη γενική μόρφωση των μελών.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι εμείς έχουμε αμφισβητήσει αν βρέθηκε στη γιάφκα και το έχουμε αμφισβητήσει βασίμως διότι από τη δικογραφία δεν προέκυψε ότι βρέθηκε στη γιάφκα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή