ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε κανένα βιβλίο του Αριστοτέλη βρήκαμε εκεί μέσα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ξέρω, ξέρω ότι το συγκεκριμένο έγγραφο αμφισβητείται ότι βρέθηκε εκεί και με ενδιαφέρει πάρα πολύ η διερεύνηση του αντίθετου ακριβώς από αυτό που ρωτάτε, αν είναι βέβαιο ότι αυτό το σχέδιο είναι τμήμα εκρηκτικού μηχανισμού ή μηχανισμούς πυροδότησης. Αυτό μ’ ενδιαφέρει. Διότι αν είναι ένα σχέδιο που το έκανε κάποιος στο σπίτι του ή το έκανε και στη γιάφκα ακόμα ή οπουδήποτε, για να φτιάξει μία συσκευή νόμιμη, νομίζω ότι δεν έχει καμία απολύτως αποδεικτική ισχύ αυτό.
Εν πάση περιπτώσει να συνεχίσω τις ερωτήσεις. Έχετε συντάξει μία έκθεση έγγραφη πάνω στο σχέδιο αυτό την οποία μάλιστα θα ζητήσω να κατατεθεί και να αναγνωστεί και υποβάλλετε ορισμένες συγκεκριμένες παρατηρήσεις που λέει εδώ για τη σελίδα 3 ότι το ηλεκτρικό κύκλωμα είναι τμήμα από ένα τυπικό κύκλωμα ανάφλεξης μίας βενζινομηχανής αυτοκινήτου αλλά λείπουν βασικά στοιχεία όπως οι πλατίνες και ο διακόπτης που συνδέει και αποσυνδέει το κύκλωμα με τον συσσωρευτή.
Θέλω να κρίνετε αυτή την παρατήρηση που κάνατε. Ο άνθρωπος αυτός είναι άνθρωπος που έχει γνώσεις ηλεκτρολόγου αυτοκινήτων;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι είναι άσχετος από ηλεκτρολογία.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επόμενη ερώτηση: από αυτά τα οποία βλέπετε και ανεξάρτητα από τις παρατηρήσεις για την τεχνική και λειτουργική τους αρτιότητα, υπάρχει κάποιο στοιχείο το οποίο να μας παραπέμπει κατά κάποιο τρόπο στο χρόνο σύνταξης αυτού του σχεδίου;
Δηλαδή υπάρχει κάποιο τεχνολογικό σύγχρονο στοιχείο το οποίο μας λέει ότι αυτό έχει συνταχθεί τα τελευταία χρόνια, ή είναι κάποιο έγγραφο το οποίο μπορεί να έχει συνταχθεί και πριν από 10 και πριν από 15 χρόνια; Αν υπάρχουν τέτοια προσδιοριστικά στοιχεία.
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στις σελ. 3 και 4 που αναφέρονται αναλυτικά εξαρτήματα γιατί η 1 και η 2 είναι ένα κουτί που δεν έχει καμία περισσότερη λεπτομέρεια πάνω για να οδηγηθούμε, γίνονται αναφορές σε πράγματα που τουλάχιστον είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες δηλαδή σε πυκνωτή, σε μπαταρία, σε πολλαπλασιαστή αυτοκινήτου, σε ηλεκτρονόμο (ρελέφ δηλαδή) που υπήρχαν αυτά από πολύ παλιά.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ και δεκαετίες.
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πολλαπλασιαστής είναι ακόμη. Έχουν καταργηθεί οι πλατίνες με ηλεκτρονικές.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε το σχέδιο, θα σας δείξω ένα άλλο σχέδιο χωρίς να πούμε ακόμη ποιανού είναι και θέλω να μου πείτε εάν κατά τη γνώμη σας ο τρόπος σχεδίασης του ενός εγγράφου που θα σας δείξω και του άλλου που έχετε μπροστά σας, προέρχονται από το ίδιο πρόσωπο ή εν πάση περιπτώσει χρησιμοποιούν την ίδια τεχνική και τους ίδιους συμβολισμούς σε ηλεκτρολογικό επίπεδο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να το δούμε κι εμείς.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι το άλλο σχέδιο;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι αυτά που σας είπα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι το δικό μας. Να δούμε σελίδα – σελίδα. Και στο τέλος έχει το άλλο σχέδιο;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το 4 σχέδιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σχέδιο εγκατάστασης, έχει κάνει λοιπόν σαν εγκαταστάτης κάποιο σχέδιο.
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το σχέδιο που μου δίνετε τώρα είναι ηλεκτρολογικός αλλά εγκαταστάσεων μιας οικίας δεν έχει σχέση με αυτά που κουβεντιάζουμε μέχρι τώρα. Αυτό που βλέπω εδώ είναι ότι λέει κάτι, δηλαδή κάποιος μπορεί να το διαβάσει, μπορεί να δει που είναι ο πίνακας, που είναι οι διακόπτες, που είναι οι παροχές. Δείχνει ένα άτομο που γνωρίζει αυτό που θέλει να φτιάξει, δηλαδή βλέπω ότι ο άνθρωπος αυτός μιλάει με σύμβολα.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές συμβόλων ή τρόπου σχεδιασμού ανάμεσα;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα σύμβολα είναι διαφορετικές οικογένειες. Εδώ είναι ηλεκτροφωτισμού, παριστά την πρίζα – πρίζα, το διακόπτη με διακόπτη, δηλαδή έχει μια συνοχή τέλος πάντων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε μιλιμετρέ χαρτί, με χάρακες.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι το χαρτί και οι χάρακες κ. Πρόεδρε, είναι ο τρόπος σχεδιασμού.
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δείχνει τη γνώση του αντικειμένου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι διαφορετικό πράγμα.
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι διαφορετικό και δείχνει γνώση του αντικειμένου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι εγκατάσταση ενός σπιτιού;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Αυτό είναι εγκατάσταση δύο χώρων.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με βάση αυτά τα οποία βλέπετε παρακαλώ πολύ την άποψή σας, το επίπεδο γνώσεων αυτού που έκανε το ένα χαρτί και το επίπεδο γνώσεων αυτού που έκανε το άλλο, είναι το ίδιο;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαγγελματία με ερασιτέχνη.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο τρόπος σχεδιασμού και ο τρόπος συμβολισμού αυτού που έκανε το ένα σχέδιο με αυτού που έκανε το άλλο, είναι ο ίδιος;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ένα είναι με σύμβολα στο άλλο είναι ή με σύμβολα που δεν είναι σωστά, ή με κουτάκια αντί για σύμβολο. Δηλαδή ο πυκνωτής είναι ένα κουτάκι, δεν είναι όπως συμβολίζεται ηλεκτρικά.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παρασκευόπουλος έχει τον λόγο.
Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Συμπληρωματικά κ. Πρόεδρε, ήταν πολύ εμπεριστατωμένος ο κ. Παπαδάκης, άλλωστε τα έχει μελετήσει. Εγώ θα ρωτήσω συγκεκριμένα: ο κ. Τζωρτζάτος τον οποίο υπερασπίζομαι είναι ηλεκτρολόγος πράγματι και το βούλευμα υπαινίσσεται ότι ενδεχομένως «εσύ ήσουν ο ηλεκτρολόγος› κι έχει ακουστεί και από την Έδρα «ως ηλεκτρονικός μάλλον ήσουν εσύ που έφτιαχνες αυτά τα πράγματα›. Σας έδειξε ο κ. Παπαδάκης προηγούμενα τα δύο σχέδια. Το ένα από αυτή την σειρά των σχεδίων βρέθηκε στη γιάφκα και το άλλο είναι από τα χέρια πράγματι του κ. Τζωρτζάτου.
Δεν θέλω να μου πείτε την κρίση σας, θα μου πείτε τη γνώμη σας επιστημονικά: εσείς θεωρείτε ότι είναι δυνατό το ίδιο πρόσωπο να έχει φτιάξει και το ένα και το άλλο, ή το αποκλείεται; Δηλαδή ο Τζωρτζάτος σας έδειξε ο κ. Παπαδάκης ότι έφτιαξε αυτά για τους χώρους της οικίας και από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι έχει ενδεχομένως –το ψάχνουμε αυτό- φτιάξει ένα από αυτά τα σκαριφήματα. Είναι δυνατό ή είναι παντελώς απίθανο;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από το 3ο και από το 4ο σχέδιο που φαίνεται στο πειστήριο «Π57› αυτός δεν έχει γνώσεις ηλεκτρολογίας αυτοκινήτου, που το έχει φτιάξει. Εδώ φαίνεται ότι έχει γνώσεις ηλεκτρολόγου.
Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσω κάτι άλλο που είναι και λίγο κρίση. Εάν εγώ είμαι ένα πρόσωπο που χρησιμοποιείται από αυτή την εγκληματική Οργάνωση να φτιάξω τέτοιες κατασκευές. Τι θα έφτιαχνα, αφού είμαι επιστήμονας, ή εν πάση περιπτώσει τεχνικός ατελέσφορα πράγματα, μη αποτελεσματικά ή θα τους έδινα κατευθύνσεις;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το δεύτερο.
Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Με αυτά που σας ρώτησε και ο κ. Πρόεδρος έγιναν κάποια σκαριφήματα αλλά στην πορεία μπορεί και να διορθωθούν κάποια λάθη ως έχουν αυτά, με αυτά τα σχέδια, μπορούσε να γίνει κάτι συγκεκριμένο;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το πρώτο δεν πιστεύω ότι αυτά τα σχέδια μπορούσαν να διορθωθούν. Πολλές φορές κάνουμε ένα σχέδιο και επειδή δεν γνωρίζουμε κάτι θέλει διόρθωση, θέλει βελτίωση, θέλει συντονισμό. Αλλά όταν κάνεις ένα σχέδιο έχεις τη γνώση των βασικών που ξεκινάς, δηλαδή ξέρεις κάποια στάνταρτ πράγματα.
Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε αποτελεσματικότητα;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λειτουργούν, είναι ανοιχτά κυκλώματα.
Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Να πω κάτι άλλο που έχει μεγαλύτερη αξία. Είπατε στην αρχή της κατάθεσής σε σχετικές ερωτήσεις και του κ. Παπαδάκη και του κ. Εισαγγελέα, ότι ενδεχομένως αυτά τα οποιαδήποτε μηχανήματα να ήταν ως έχουν ελεύθερα σ’ ένα απλό computer. Δηλαδή μπορούσε ένα απλό computer συχνότητας να ενεργοποιήσει το μηχανισμό.
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ πιθανό.
Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Και παρατηρήθηκε από την Έδρα ότι αν υπήρχαν τέτοιες σκέψεις για τυφλά χτυπήματα από την Οργάνωση ή όχι. Από το βόλευμα και από την ιστορία και όσα διεξήχθησαν είναι δεδομένο, υπάρχει μια συγκεκριμένη ενέργεια, έχουν κάποιους στόχους, θα ήταν βολικό με αυτά τα μηχανήματα να είχαν μηχανήματα εκρηκτικά τα οποία δεν θα πετύχαιναν το στόχο; Αντιλαμβάνεστε τι λέω.
Εχουμε ένα μηχάνημα από αυτά που σας είπαν προηγούμενα τα οποία είναι ευεπίφορα με ένα απλό computer να ενεργοποιηθούν. Εάν το έχω από την προηγούμενη –γιατί αυτή είναι και η κατηγορία εναντίον του Τζωρτζάτου, σας το αναφέρω σαν δεδομένο, κάποια κυρία μάλιστα τον είπε «χαζούλη› τον είδε την προτεραία να τριγυρνάει και αφού είναι ηλεκτρολόγος προφανώς έβαλε μηχανήματα.
Αυτά τα μηχανήματα ήταν εύκολο με το απλό computer να εκραγούν, ήταν δυνατό ποτέ να πετύχουν το στόχο τους;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι τέτοια μηχανήματα δεν θα χρησιμοποιούσαν.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Να σας δώσω κι εγώ ένα δεδομένο. Φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί τρεις τρόποι πυροδότησης. Ο ένας είναι αυτός: με τηλεχειρισμό και πραγματικά έχει αυτό τον κίνδυνο τον οποίο είπατε. Ο άλλος που έκλειναν τον κύκλωμα με το χέρι τους ή το άλλο με το ρολόι; Υπάρχει κανένας κίνδυνος;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σαν ηλεκτρονικός τι να σας πω πάνω σε αυτό; Για το ρολόι τι να πω; Δεν κατάλαβα την ερώτησή σας.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Υπήρχε περίπτωση τυχαίας έκρηξης αν δεν έχει συμμετοχή;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η τυχαία έκρηξη πάντα είναι πιθανό να συμβεί σε τέτοιες καταστάσεις. Αλλά όσο ο χρόνος μετράει, δηλαδή όταν είναι οπλισμένο ένα τέτοιο σύστημα, είναι πιο επικίνδυνο.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εδώ μας είπαν σε μερικές περιπτώσεις ότι χρησιμοποιήθηκε άλλο πράγμα. Καλώδιο είχαν βάλει, το είχαν τραβήξει στην άκρη του δρόμου και μέσα από ένα χαντάκι την ώρα που πέρναγε το αυτοκίνητο ένωσαν τα καλώδιά τους κι έγινε η έκρηξη. Πως θα μπορούσε τυχαία να κλείσει το κύκλωμα;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα μπορούσε να περάσει ένα αυτοκίνητο να το πατήσει και να γίνει η ένωση. Αυτό το χρησιμοποιούν στα νταμάρια από ό,τι ξέρω. Αυτό που θέλω να πω είναι όσο μετράει ο χρόνος είναι εις υπέρ μιας τυχαίας έκρηξης. Όσο μετράει ο χρόνος με οποιοδήποτε σύστημα κι αν ακολουθηθεί.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Πως βρεθήκατε μάρτυρας; Ο κ. Παπαδάκης πως σας βρήκε;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τον κ. Παπαδάκη τον γνωρίζω.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εντάξει.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο αδελφός του μου είχε αναθέσει την απόδοση των κατασχεθέντων πραγμάτων του πέρσι όταν τον είχαν προσαγάγει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μαύρος έχει τον λόγο.
Ι. ΜΑΥΡΟΣ: Εσείς ξέρετε τι γνώσεις και τι εμπειρία έχει ο κ. Τζωρτζάτος από ηλεκτρονικά, ηλεκτρολογικά;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.
Ι. ΜΑΥΡΟΣ: Δεν ξέρετε λοιπόν το επίπεδο των γνώσεών του. δεύτερη ερώτηση: τα τέλη της δεκαετίας του ’80 ή και τα μέσα της δεκαετίας του ’80, το ’85 μέχρι το ’92 – ’93 είναι μια περίοδος και σήμερα έχουμε 2003 οι γνώσεις μας για τους τηλεχειρισμούς έχουν μεταβληθεί ή είναι οι ίδιες; Ξέρουμε περισσότερα πράγματα; Έχουμε τελειοποιήσει τις μεθόδους ή όχι;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ηλεκτρονική είναι κάτι το οποίο εξελίσσεται. Η δομή των μηχανισμών του τηλεχειρισμού βασικά δεν έχει αλλάξει, δεν έχουν αλλάξει οι βαθμίδες, αυτό που έχει αλλάξει είναι τα μέσα που χρησιμοποιούμε.
Μια τηλεόραση να σας πω το κάπως πιο απλά ήταν ογκοδέστατη παλιά, τώρα τέτοια πράγματα γίνονται με κάποια μικροκυκλώματα, τα τσιπ που λέμε τα οποία είναι ελάχιστα, αλλά και τα τσιπ αυτά έχει ίδιες βαθμίδες που έχει η τεράστια τηλεόραση που ξέρουμε. Υπάρχουν βαθμίδες, αυτό θα κάνει εκείνο, αυτό θα κάνει το άλλο κλπ.
Ι. ΜΑΥΡΟΣ: Δηλαδή ένας που έμαθε ηλεκτρολογικά, ένας που έμαθε ηλεκτρολογία το 1980 ξέρει να κάνει τηλεχειρισμούς το ‘85;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ηλεκτρολόγος δεν ξέρει να κάνει τηλεχειρισμούς, είναι ζήτημα ηλεκτρονικής και μάλιστα πιο εξειδικευμένο.
Ι. ΜΑΥΡΟΣ: Ο ηλεκτρολόγος δεν ξέρει να κάνει;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τηλεχειρισμούς.
Ι. ΜΑΥΡΟΣ: Μπορεί όμως να προσπαθεί να μάθει και να φτιάχνει σχέδια.
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το σχέδιο που αναφέρομαι, τον τηλεχειρισμό τον έχει σ’ ένα κουτί. Εγώ δεν ανέπτυξα εδώ πέρα τηλεχειρισμό, απλά είπα ένα κουτί που βλέπω. Εγώ έχω ηλεκτρολογικά σχέδια εδώ πέρα, έχω πυκνωτές αυτοκινήτου, έχω μπαταρία.
Ι. ΜΑΥΡΟΣ: Ένας ηλεκτρολόγος ο οποίος έμαθε από πλευράς ηλεκτρολογίας στα τέλη της δεκαετίας του ’70 αρχές της δεκαετίας του ’80, μπορεί να φτιάξει τηλεχειρισμούς ή δεν μπορεί να φτιάξει καθόλου;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τηλεχειρισμό σας λέω δεν μπορεί να φτιάξει ούτε ο ηλεκτρονικός. Πρέπει να είναι εξειδικευμένος. Δηλαδή οποιοσδήποτε ηλεκτρονικός δεν μπορεί να κάνει τηλεχειρισμούς.
Ι. ΜΑΥΡΟΣ: ¶ρα κι ένας ηλεκτρολόγος επομένως μπορεί να φτιάχνει σκαριφήματα για τηλεχειρισμούς τα οποία να μην είναι ακριβή διότι δεν έχει τις ειδικές γνώσεις. Μπορεί να μαθαίνει. Έχει κάποια βάση γνώσεων και μπορεί να μαθαίνει.
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί να κάνει ηλεκτρολογικά σχέδια ακριβή.
Ι. ΜΑΥΡΟΣ: Τον τηλεχειρισμό που οδήγησε την απόπειρα κατά του κ. Παλαιοκρασσά και το θάνατο του Αξαρλιάν τον έχετε υπόψη σας;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να συνδέσω με τις ενέργειες. Έχω διαβάσει μια έκθεση του κ. Πρωτοπαπαδάκη που αναλύει ποιος είναι ο τηλεχειρισμός και κάποιες αρχές που δούλευε, ότι τον πουλάει το τάδε κατάστημα, αυτό δυστυχώς το κατάστημα το έψαξα στον κατάλογο δεν το έχει αυτό, έχει ένα άλλο μοντέλο. Τι θέλετε να πείτε πάνω σε αυτό;
Ι. ΜΑΥΡΟΣ: Αυτό ήταν που ήταν μέσα στο διαμέρισμα.
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να τα συνδέσω, δεν τα ξέρω αυτά τα πράγματα.
Ι. ΜΑΥΡΟΣ: Πάντως τον ξέρετε.
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν αναφέρεται αυτή η έκθεση σε αυτό.
Ι. ΜΑΥΡΟΣ: Πάντως ξέρετε περίπου το μηχανισμό. Τον διαβάσατε από την έκθεση.
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ενημερωθεί από την έκθεση του κ. Πρωτοπαπαδάκη την οποία την αποδέχομαι και τη σέβομαι.
Ι. ΜΑΥΡΟΣ: Εδώ η Οργάνωση αυτή είπε ότι είχε κάνει πάνω από 15 φορές απόπειρα κατά του κ. Παλαιοκρασσά, συμπεραίνω λοιπόν ότι αυτό το μηχανισμό τον είχαν συνδέσει και αποσυνδέσει τουλάχιστον 15 φορές. Έτσι λένε οι ίδιοι. Αυτό αύξανε τους κινδύνους μια τυχαίας έκρηξης ή όχι; Είχε ο μηχανισμός αυτός του Παλαιοκρασσά κινδύνους τυχαίας έκρηξης;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι οι μηχανισμοί έχουν κινδύνους τυχαίας έκρηξης. Δεν ξέρω γιατί αυτός να αποτελεί εξαίρεση.
Ι. ΜΑΥΡΟΣ: Αν εκρύγνητο εκεί ο μηχανισμός αυτός με αυτή την οβίδα που είχαν τι κίνδυνος μπορούσε να δημιουργηθεί, τι ζημιές μπορούσαν να προκληθούν;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ανάλογα με το τι υπήρχε δίπλα.
Ι. ΜΑΥΡΟΣ: Ήταν στον 1ο όροφο μιας πολυκατοικίας.
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν υπήρχαν άτομα?
Ι. ΜΑΥΡΟΣ: Κινδύνευε να πάρει φωτιά και η πολυκατοικία;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν κινδύνευε να πάρει φωτιά, κινδύνευε πάντως να σκοτωθούν άνθρωποι.
Ι. ΜΑΥΡΟΣ: Αυτούς τους κινδύνους μπορούσε να τους καταλάβει ένας ηλεκτρολόγος;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι πως ναι.
Ι. ΜΑΥΡΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να σας ρωτήσω κι εγώ κάτι. Έχουμε μια Οργάνωση εσείς, εγώ, ο κ. Μαύρος και ο κ. Παρασκευόπουλος και κάνουμε τέτοιες δουλειές με remote control δηλαδή από μακριά δίνουμε την εντολή για να γίνει η έκρηξη, να κλείσει κάποιο κύκλωμα, να πάει στο πυροδοτικό μηχανισμό και στη συνέχεια να εκτοξευτεί μια ρουκέτα. Στην παρέα μας ο ένας είναι δικηγόρος, ο άλλος είναι δικαστής, ο άλλος πάλι είναι δικηγόρος κι εσείς είστε ηλεκτρολόγος. Αυτά τα τηλεχειρισμού σε ποιον θα τα αναθέταμε;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω πως δουλεύει μια Οργάνωση και δεν ξέρω αν αυτό είναι ζήτημα παρέας που λέτε, δηλαδή δεν μπορώ να μπω μέσα στον τρόπο λειτουργίας μιας παράνομης Οργάνωσης και ειδικότερα της 17Ν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε κι εγώ ξέρω, αλλά ρωτώ.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ αυτό το ρωτώ εάν είμαστε παρέα με τον κ. Μαύρο, δεν είπα για σας κ. Παπαδάκη. Όταν είμαστε αυτοί ποιον θα βάζαμε;
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παρασκευόπουλος έχει τον λόγο.
Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα προηγούμενα, είχαν κάποιους στόχους, σας ρώτησε ο κ. Μαύρος για την Οργάνωση αυτή και σας λέω εγώ μαζί με την ερώτηση του κ. Προέδρου αυτός ο οποιοσδήποτε που είχε αναλάβει το έργο αυτό, γνώριζε ότι δεν θα πρέπει αυτό το μηχάνημα να είναι σε πολύ διάρκεια ελεύθερο για να πετύχει το στόχο του;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει πως ναι.
Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, υπάρχει μια ειδικότερη ερώτηση. θα πρέπει ναι ή όχι να έχει την άμεση εποπτεία για να είναι πιο ακριβής και πιο συγκεκριμένος ο στόχος, δηλαδή πιο επιτευκταίος;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σαφώς.
Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσε ποτέ από την προτεραία από την προηγούμενη να το έχει εκεί με τον κίνδυνο να περάσει ένας άλλος, ή να πατήσει ένα άλλο κουμπί, ή δεν ξέρω ποιος άλλος να την ενεργοποιήσει ή με οποιοδήποτε. Γιατί μας είπατε ότι αυτά τα μηχανήματα είναι ευεπίφορα σε οποιαδήποτε ενέργεια του τρίτου.
Ερωτώ: θα έπρεπε για να είναι ακόμη πιο ακριβείς αυτοί -γιατί δεν θέλουν να σκοτώσουν το αείμνηστο και συγχωρεμένο Αξαρλιάν βέβαια, για τον οποίο όλη η Ελλάδα στενοχωρήθηκε, ήθελαν να σκοτώσουν τον Παλαιοκρασσά- να έχει την άμεση εποπτεία; Ναι ή όχι; Ει δυνατόν του λεπτού;
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σαφώς.
Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω τίποτα άλλο κ. Πρόεδρε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την έκθεση παρακαλώ γιατί είναι ανυπόγραφη για να καταχωρηθεί στα πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπογράψτε την έκθεση αν έχετε την καλοσύνη. Να πάτε στην ευχή του Θεού.
Κ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επίσης να αναγνωστεί στο σημείο αυτό το έγγραφο ή να θεωρηθεί αναγνωσθέν το έγγραφο που προσκόμισα από τη ΔΕΗ προηγούμενα που είναι η άδεια ηλεκτρικής εγκατάστασης.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Έχω μια δήλωση κ. Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάλι για τους Αμερικάνους θα κάνετε;
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ως απάντηση σε ισχυρισμούς της Έδρας και της Πολιτικής Αγωγής:
Πρώτον. Η 17Ν όπως αποδείχθηκε και από τις επίσημες εκθέσεις που διαβάστηκαν εδώ, χρησιμοποιούσε μηχανισμούς τηλεχειρισμού, με υψηλή κωδικοποίηση σήματος, ώστε να αποκλείεται τυχαία ενεργοποίηση του μηχανισμού.
Δεύτερον. Πριν την πραγματοποίηση κάθε ενέργειας όπου υπήρχε η χρήση παρόμοιου μηχανισμού, γίνονταν δοκιμές εκατοντάδων ωρών με καμουφλαρισμένη παρουσία του μηχανισμού στην περιοχή της ενέργειας. Έτσι αποκλείονταν και θεωρητικά και πρακτικά η παραμικρή πιθανότητα τυχαίας έκρηξης›.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα κ. Κουφοντίνα είναι σημαντικό αυτό που λέτε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχω ένα σχόλιο για τον προηγούμενο μάρτυρα πριν αρχίσει ο κ. Καράμπελας σε συνδυασμό και με τα έγγραφα που κατατέθηκαν να πούμε το εξής: το πειστήριο 57 θυμίζω την προϊστορία όλη τη δικονομική εδώ πέρα με το πώς ήρθε, ζητήθηκαν φωτογραφίες κλπ., εμείς εξακολουθούμε να αμφισβητούμε ότι είναι έγγραφο το οποίο βρέθηκε μετά βεβαιότητας στη γιάφκα στο μέτρο που δεν αναφέρεται κατά τρόπο που εξατομικεύει το περιεχόμενό του στην έκθεση αυτοψίας και κατάσχεσης.
Πέραν αυτού και ανεξάρτητα από τον τρόπο που βρέθηκε και ανεξάρτητα από το πρόσωπο που φέρεται ότι το συνέταξε, αποδείχθηκε από την κατάθεση του μάρτυρα και από την έκθεση η οποία εντός ολίγου θα προσκομιστεί στο Δικαστήριο για τα πρακτικά και η οποία είναι δεκτική οποιασδήποτε αντίκρουσης από τεχνική άποψη από κάποιον ειδικό, ότι πρόκειται για ένα σχεδίασμα το οποίο προέρχεται από ερασιτέχνη, ο οποίος δεν έχει καν το επίπεδο γνώσεων ενός ηλεκτρολόγου.
Διότι πράγματι ένας ηλεκτρολόγος είναι πιο κοντά στο να αναλάβει να κάνει κάτι που έχει ηλεκτρονικό περιεχόμενο έστω κι αν δεν ξέρει ηλεκτρονικά, αλλά διότι το πεδίο των γνώσεών του είναι κοντά, όταν όμως έχει λάθη ηλεκτρολογικά τα οποία αναιρούν την αρτιότητα των γνώσεων του φερομένου ως συντάξαντος ηλεκτρολόγου, όπως είναι τα σοβαρότατα λάθη στο ένα από τα τρία σχέδια που δείχνει τον πυκνωτή του αυτοκινήτου, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ένα άνθρωπο που δεν έχει καν ηλεκτρολογικές γνώσεις.
Από το έγγραφο το οποίο κατάθεσα και το οποίο είναι αντίγραφο από πιστοποιητικό που κατατέθηκε στη ΔΕΗ για άδεια ηλεκτροδότησης κι έχει συνταχθεί από τον Βασίλη Τζωρτζάτο με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του και αναμφισβήτητη τη χρονολογία του αποδεικνύεται τόσο αυτό το οποίο είπε ο μάρτυρας ο κ. Πανουσόπουλος ότι δηλαδή χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα επιχειρήματα και διαφορές, δεν είναι δυνατό ο συντάκτης του ενός και του άλλου σχεδίου να είναι το ίδιο πρόσωπο και δεν είναι δυνατόν ο συντάκτης του ενός και του άλλου σχεδίου να είναι πρόσωπο του αυτού επιπέδου γνώσεων, προσδιορίζοντας σαφέστατα ότι ο συντάκτης των σχεδίων των πιστοποιητικών στη ΔΕΗ είναι άνθρωπος που έχει γνώσεις ηλεκτρολόγου, αλλά αποδεικνύεται –θα θυμίσω εδώ- και από την κατάθεση ενός άλλου μάρτυρα, συγγενούς του Βασίλη Τζωρτζάτου του κ. Χρήστου Ράπτη ηλεκτρολόγου και συνεργάτη του, ο οποίος είχε πει τότε και μάλιστα ο κ. Εισαγγελέας του είχε επιδείξει το πειστήριο 57, δεν το γνώριζε ούτε είχε γίνει οποιαδήποτε νύξη από την υπεράσπιση πάνω σε αυτό, ο οποίος με το που το είδε, είχε πει «όχι αυτά δεν είναι σχέδια του Βασίλη, ο Βασίλης έκανε νοικοκυρεμένα σχέδια και δεν έκανε τέτοια λάθη›.
Ήρθε αυτό το πράγμα και αποδείχθηκε, εμείς σας καταθέσαμε και τα έγγραφα της ΔΕΗ, σας καταθέσαμε και την άδεια του ηλεκτρολόγου για να γνωρίζετε και επίσημα ποιο ήταν το επίπεδο των γνώσεών του και ποια ήταν αυτά τα πράγματα που μπορούσε να κάνει και νομίζω ότι μέσα από όλα τα υπόλοιπα, το πειστήριο 57 αποδείχθηκε ότι δεν έχει καμία απολύτως αποδεικτική σημασία, ως προς το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου.
Τέλος αποδείχθηκε κι εκείνο το οποίο λέμε και μεσούσης της διαδικασίας κατά το στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας, ότι η κατηγορίας της απλής συνέργιας που βαρύνει τον Βασίλη Τζωρτζάτο σε ό,τι αφορά τις εκρήξεις και ανθρωποκτονίες ή απόπειρες ανθρωποκτονιών αντίστοιχα στις περιπτώσεις Βαρδινογιάννη, Πέτσου, Μπουλούκμπασι, Νορτίν και Παλαιοκρασσά που όλων κοινό στοιχείο είναι η στάθμευση ή η εγκατάσταση των πυρομαχικών είτε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, είτε σε κάποιο διαμέρισμα, από την παραμονή της ημέρας της έκρηξης από τον Βασίλη Τζωρτζάτο, συνδεδεμένο και εν αναμονή της πυροδότησης με τον τηλεχειρισμό την άλλη μέρα, είναι κατηγορία η οποία στηρίζεται σ’ ένα άτοπο πραγματικό περιστατικό, που νομίζω ότι μόνο στη φαντασία του συντάξαντος του κατηγορητηρίου θα ήταν δυνατό να υπάρχει, για να μπορέσει να στοιχειοθετήσει ενοχή για το συγκεκριμένο άνθρωπο.
Διότι είτε ο Τζωρτζάτος είναι, είτε οποιοσδήποτε άλλος κατηγορούμενος είναι αποδείχθηκε ότι και η κοινή λογική αρκεί για να το καταλάβει αυτό το πράγμα και δεν χρειάζονται τρομερές γνώσεις ηλεκτρονικού, ότι όταν αφήνεις ένα αυτοκίνητο με εκρηκτικά μέσα στη μέση του δρόμου για 24 ώρες, το πιο πιθανό είναι να εκραγεί τυχαία παρά να εκραγεί την ώρα που είναι προγραμματισμένο να εκραγεί και νομίζω ότι κατόπιν αυτού και η κατηγορία ως προς το σκέλος αυτό, δεν έχει καμία ουσιαστική αξιοπιστία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θέλω να πω κ.κ. Δικασταί ότι αυτοί η ηλεκτρονικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιήθηκαν για τις εκρήξεις, από την κατάθεση του μάρτυρα προκύπτει ότι ήταν ευτελούς ποιότητος και εντελώς ερασιτεχνικής κατασκευής, ότι τα αυτοκίνητα μέσα στα οποία ήταν η εκρηκτική ύλη υπήρξαν παγιδευμένα επί μακρό χρονικό διάστημα. Ήταν πάρα πολύ επικίνδυνα για ανθρώπους και πράγματα εντός της πόλεως των Αθηνών λόγω ακριβώς της αστοχίας που υπήρχε ως εκ της ευτελείας του υλικού κατασκευής.
Τα περί υψηλής τεχνολογίας των μηχανισμών που ακούστηκε προηγουμένως από τον κατηγορούμενο κ. Κουφοντίνα είναι εντελώς – μία κουβέντα – χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Δεδομένου ότι δεν εισέφερε κανέναν αποδοτικό στοιχείο σε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Ειδικά για την έκρηξη και τον θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν έχω να πω κ. Πρόεδρε ότι αυτοί ακριβώς οι κίνδυνοι για τους οποίους μίλησε ο μάρτυς δεν λειτούργησαν, επήλθαν. Έτσι είχαμε μόνο το θάνατο αυτού του νέου ανθρώπου ευτυχώς.
Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Ένα μικρό σχόλιο. Αντιλαμβάνομαι ότι τον προηγούμενο μάρτυρα τον έφερε η υπεράσπιση για να αποδείξει ότι αυτά τα ηλεκτρολογικά σκαριφήματα δεν ανήκαν εις τον κ. Τζωρτζάτο ούτε μπορούσαν να ανήκουν στον κ. Τζωρτζάτο. Αυτό κατέθεσε ο μάρτυρας. Είπε ότι αυτός που τα έκανε αυτά ήταν αδαής περί την ηλεκτρολογική ή είχε ελάχιστες γνώσεις. ¶ρα συμπέρασμα, δεν μπορεί να είναι του κ. Τζωρτζάτου.
Στην συνέχεια έχουμε το γεγονός το οποίο ομολογήθηκε άλλωστε, αν δεν κάνω λάθος από τον κ. Κουφοντίνα ότι η εκτόξευση της ρουκέτας κατά του κ. Παλαιοκρασσά απέτυχε όχι διότι ο μηχανισμός ήταν προϊόν τοποθετήσεως ερασιτέχνου ή διότι τα υλικά ήταν φτηνά αλλά επειδή ο άνθρωπος είχε εκείνη την θεία έμπνευση να οδηγήσει το αυτοκίνητό του εκείνος και επομένως να πάει λίγα δευτερόλεπτα καθυστερημένα στην γωνία όπου τον περίμενε ο θάνατος.
Έχουμε ένα τρίτο γεγονός ότι εξ όσων εγώ έχω τουλάχιστον αντιληφθεί, ουδείς από τους άλλους κ.κ. κατηγορουμένους έχει τις γνώσεις τις ηλεκτρολογικές του κ. Τζωρτζάτου. Δεν έχω διαπιστώσει από την δικογραφία που έχω διαβάσει να υπάρχει κανένας άλλος ο οποίος έχει τέτοιες ηλεκτρολογικές γνώσεις. Και μάλιστα τέτοιες ηλεκτρολογικές γνώσεις ώστε να απαιτούνται όπως μόλις μας είπε ο κ. Κουφοντίνας εκατοντάδες ωρών δοκιμών.
¶ρα δικαιούμαι με βάση αυτές τις προτάσεις οι οποίες είναι αναμφισβήτητες ας το πούμε έτσι, προκύπτουν αντικειμενικά, να σκεφτώ και να συνάγω ότι ο κ. Τζωρτζάτος ως ο μόνος ηλεκτρονικός εκεί μέσα ασφαλώς όπως ομολογεί άλλωστε και στην κατάθεσή του, είχε ανάμειξη στις τοποθετήσεις, ήταν αυτός που έκανε τις τοποθετήσεις των ηλεκτρικών και πυροδοτικών μηχανισμών.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μόνο κατά το μέρος που τα σχόλια που προηγήθηκαν αφορούν τον εντολέα μου να διευκρινίσω τα εξής: πρώτον, σε ορισμένες από τις περιπτώσεις των εκρήξεων των 5 που προανέφερα και για τις οποίες κατέδειξε πριν ο μάρτυρας το άτοπο του σεναρίου της προηγούμενης από την παραμονή στάθμευσης και εγκατάστασης των εκρηκτικών θα ήθελα να θυμίσω – εκτενώς θα τα πούμε στην αγόρευση αυτά – ότι υπάρχουν και μάρτυρες σε κάποιες από αυτές. Ενδεικτικά αναφέρω την περίπτωση Βαρδινογιάννη που λένε ότι «αντιληφθήκαμε το αυτοκίνητο να παρκάρει 5 λεπτά εκεί πέρα πριν την έκρηξη›. Δηλαδή διαψεύδονται και από την ακροαματική διαδικασία πράγματα, πλην του ότι είναι άτοπο εξ ορισμού το σενάριο για τους λόγους που είπα.
Σε ότι αφορά τον κατηγορούμενο τον κ. Τζωρτζάτο με ερέθισμα αυτό το οποίο είπε ο κ. Μαύρος προηγουμένως από την πολιτική αγωγή θα ήθελα να πω το εξής: ότι η εμμονή στην ιδιότητά του ως ηλεκτρολόγου και εξ αυτού συναγωγή τεκμηρίου ενοχής καταδεικνύει ακριβώς την αδυναμία του κατηγορητηρίου να μπορέσει να αποδώσει μία συγκεκριμένη ποινική ευθύνη. Διότι εδώ αποδείχθηκε ότι επειδή ακριβώς είναι ηλεκτρολόγος το αντίθετο. Αποκλείεται να είναι αυτός που συνέταξε αυτά τα σχέδια διότι ηλεκτρολόγος τέτοια λάθη δεν θα τα έκανε.
Συνάγεται λοιπόν αν θέλουμε να πάμε στα τεκμήρια με βάση την επαγγελματική ειδικότητα και μόνο, ο μόνος που αποκλείεται να τα έκανε αυτά είναι ο κ. Τζωρτζάτος. Βεβαίως επειδή έγινε και λόγος για την ομολογία, δεν έχει ομολογήσει τέτοιου είδους πράξεις ο κ. Τζωρτζάτος. Αναφέρομαι στην ομολογία που έτσι κι αλλιώς έχει ανακαλέσει. Εν πάση περιπτώσει θα τα δούμε και τότε. Αν την αναγνώσει κάποιος και αυτή δεν θα δει ομολογίες τέτοιου επιπέδου όπως αυτές που του απέδωσε ο κ. συνάδελφος. Τίποτε άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Καράμπελας Γεώργιος, ο συγγραφέας ο γνωστός. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.
Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ: Ορκίζομαι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από την Τρίπολη είστε;
Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ: Καλαματιανός, από τον Μελιγαλά Μεσσηνίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί θέλετε να καταθέσετε για τον κ. Τζωρτζάτο;
Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ: Εγώ κ. Πρόεδρε είμαι συγγραφέας του βιβλίου το «Ελληνικό Αντάρτικο των Πόλεων›. Το έγραψα σε μία περίοδο όπου υπήρχαν ελαχιστότατες πληροφορίες γύρω από αυτόν τον χώρο, γύρω από την Οργάνωση, γύρω από τις άλλες Οργανώσεις. Το βιβλίο μου έχει δύο τμήματα. Το ένα αφορά τις Οργανώσεις αυτές καθ’ αυτές στην πρακτική τους, την δράση τους, τις προκηρύξεις τους, την φιλοσοφία τους, όλα αυτά. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αφορά την στάση που κράτησε το Ελληνικό Κράτος, οι δυνάμεις καταστολής ή εν πάση περιπτώσει η άλλη πλευρά αν θέλετε απέναντι σε αυτές τις Οργανώσεις. Δεν γνωρίζω κάποιον από τους κατηγορουμένους.
Ήρθα σε επαφή εντελώς τυχαία, συμπτωματικά με τον κ. Παπαδάκη όταν είχε συλληφθεί ο κ. Αβραμίδης και διάβασα τα περί αποτυπωμάτων πάνω στο βιβλίο μου και όλα αυτά. Κάποια στιγμή δεν σας κρύβω άρχισα να ανησυχώ γιατί ενώ είχα μάθει ως δημοσιογράφος ότι στην γιάφκα της οδού Πάτμου και άλλου είχαν βρεθεί και άλλα βιβλία αλλά οι δημοσιογράφοι ανέφεραν μόνο το δικό μου. Παρά το γεγονός ότι εμένα με συνέφερε να αναφέρουν μόνο το δικό μου για να πουλάω βιβλία, με ανησύχησε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς δεν πάμε για να πουλάμε βιβλία.
Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ: Ήρθα σε επαφή με τον κ. Παπαδάκη να τον ρωτήσω κάποια πράγματα, τί ακριβώς γίνεται κλπ. Εκεί με παρακάλεσε. Όταν βγάλαμε την επανέκδοση του βιβλίου για διαφημιστικούς λόγους και βεβαίως και συμβολικούς αν θέλετε, δίναμε στους αγοραστές και ένα φακελάκι με γαντάκια. Μου το ζήτησε ο κ. Παπαδάκης κι εκεί ακριβώς μου είπε «θα θέλατε να καταθέσετε, μπορείτε να καταθέσετε›. «Βεβαίως, δεν έχω κανένα πρόβλημα› λέω.
Δεν γνωρίζω κάποιον από τους κατηγορουμένους ωστόσο όμως είμαι ένας από τους ανθρώπους, ίσως ο μοναδικός αν θέλετε δημοσιογράφος που ασχολήθηκα τόσο χρόνο, έφαγα ένα μεγάλο κομμάτι από την ζωή μου εκείνη την περίοδο για να βγει αυτό το βιβλίο. Βεβαίως απεχθάνομαι τις τηλεοράσεις, απεχθάνομαι όλες αυτές τις δημοσιότητες και γι αυτό και κανείς δεν με είδε όλο αυτό το διάστημα του ενός έτους στα κανάλια να λέω την άποψή μου και όλα αυτά τα πράγματα.
Θεωρώ ότι η υπόθεση είναι πάρα πολύ σοβαρή, ότι έχει πάρα πολλές πλευρές. Εγώ τουλάχιστον την χειρίστηκα με κάθε δυνατή προσοχή γιατί ήξερα τί σημαίνει, η Οργάνωση αυτή είχε μια θα έλεγα καταλυτική παρουσία στην ελληνική κοινωνία, μία έντονη, μία πολύ δυναμική παρουσία και βεβαίως με πάρα πολλές συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε και εδώ και στο εξωτερικό.
Έτσι λοιπόν ήμουν υποχρεωμένος, το κάθε τι λοιπόν που έχω γράψει μέσα σε αυτό το βιβλίο πάρα το γεγονός ότι πολλές φορές ήμουν υποχρεωμένος να μην αναφερθώ στις πηγές γιατί όπως καταλαβαίνετε εμείς οι δημοσιογράφοι αν και δεν τους τηρούν όλοι, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε ένα ιερό πράγμα, τους ανθρώπους που μας δίνουν τις πληροφορίες. Παρά το γεγονός ότι πολλές φορές δεν αναφέρομαι από πού έχω πάρει τις πληροφορίες, ονόματα κλπ προσπάθησα ομολογώ να τις διασταυρώσω δύο και τρεις και πέντε φορές. Γι αυτό τελικά και το βιβλίο αυτό είναι μέχρι σήμερα στην δημοσιότητα.
Θα ήθελα να πω μέσα σε ποιες συνθήκες όλο αυτό το Κίνημα. Κύριε Πρόεδρε, δεν μου αρέσουν οι θεωρητικολογίες κι αν θα δείτε το βιβλίο μου δεν έκανα θεωρητικολογίες, περιορίστηκα στα γεγονότα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν τελειώσω την δίκη θα το διαβάσω.
Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Βρισκόμαστε στην εποχή της 7ετίας στην Ελλάδα, της δικτατορίας. Απ’ ότι τουλάχιστον ακούστηκε στην Συνθήκη των Απριλιανών μετά την δικτατορία από το 1967 ως το 1974 στην αρμοδιότητα της Υποδιεύθυνσης της Γενικής Ασφαλείας Αθηνών σημειώθηκαν 174 βομβιστικές ενέργειες, δηλαδή μέσα στην 7ετία. Μόνο όμως στην Υποδιεύθυνση γιατί στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν είχαμε στοιχεία, δεν τα κατέγραφε κάποιος, μόνο σε εκείνο το κομμάτι της Αθήνας.
Αυτό τί σημαίνει; Σημαίνει ότι το κίνημα των βομβιστικών Οργανώσεων που υπήρχε τότε ήταν πάρα πολύ έντονο, πάρα πολύ μεγάλο. Μην ξεχνάμε δε ότι αυτό το κίνημα ενώ όταν εμείς στην Ελλάδα είχαμε 7ετία σε παγκόσμιο επίπεδο ο πλανήτης όλος ήταν ένα καζάνι που έβραζε από αντάρτικα κινήματα και Οργανώσεις από το αντάρτικο των πόλεων κλπ.
Είχαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες το φοβερό αντιπολεμικό κίνημα με τους Μαύρους Πάνθηρες, με όλες αυτές τις συναφείς Οργανώσεις. Είχαμε στην Αφρική, στην Ασία, παντού εν πάση περιπτώσει υπήρχε μια έντονη δραστηριότητα, επαναστατική δραστηριότητα. Αυτό σήμαινε ότι κατά κάποιο τρόπο σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και της παγκόσμιας κοινωνίας είχε γίνει αποδεκτό ως πολιτική πρακτική η πρακτική της ένοπλης λαϊκής βίας. Δηλαδή η αντίδραση με την βία, με τα όπλα απέναντι σε κάποια πράγματα.
Ποια ήταν αυτά τα πράγματα; Αυτά τα πράγματα είναι και το θεμέλιο στο οποίο πάνω πατάνε αυτές οι Οργανώσεις. Αυτές οι Οργανώσεις αν ζούσαν σε μία κοινωνία δίκαιη, όμορφη και ωραία όπως όλοι μας ονειρευόμαστε και οραματιζόμαστε δεν θα υπήρχαν γιατί απλούστατα το υπ’ αριθμόν ένα και μοναδικό ίσως επιχείρημά τους είναι ότι εμείς δρούμε γιατί δεν υπάρχουν μία σειρά ανισότητες. Δεν μπορώ να πω ότι οι Οργανώσεις αυτές ήταν τιμωροί όπως κάποιες άλλες Οργανώσεις ίσως στον μεσαίωνα οι ελεύθεροι δικαστές ή όπως οι «ασασίνιοι› στην Μέση Ανατολή. Εδώ ήταν ένα κομμάτι θα έλεγα του ελληνικού λαϊκού κινήματος.
Δηλαδή όταν βλέπουμε σε ένα καθεστώς παρανομίας το 1967 να έχουν 174 βόμβες. Αυτό για μένα σημαίνει πάρα πολλά και για την ελληνική κοινωνία βεβαίως. Αυτή η δράση συνεχίστηκε. Οι Οργανώσεις βεβαίως του ΄74 διαλύθηκαν. Υπήρχε τότε μία μαύρη όπως όλοι βιώσαμε, μία παράξενη κατάσταση στην Ελλάδα μας. Παρά το γεγονός ότι γύρισε τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ανέλαβε τα ινία της χώρας, το κυρίαρχο στοιχείο το οποίο θα έλεγα έκανε κουμάντο στον τόπο ήταν ακροδεξιά στοιχεία. Γι αυτό κι αν θα έχετε ακούσει, εγώ τουλάχιστον το ξέρω από πρώτο χέρι, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για δύο περίπου χρόνια δεν κοιμόταν ποτέ στο σπίτι του ή δεν κοιμόταν ποτέ στο ίδιο σπίτι. Είναι αλήθεια αυτό κ. Πρόεδρε, δεν είναι ψέματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το αμφισβητεί κανένας. Εμείς σας ακούμε με μεγάλη προσοχή.
Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Είχαμε μία κατάσταση ατιμωρησίας, είχαμε μία κατάσταση όπου πολλοί οραματίζονταν. Με το τέλος της χούντας θα έμπαιναν κάποια πράγματα στην θέση τους και είχαμε ένα έντονο λαϊκό κίνημα. Εγώ θυμάμαι, τότε τελείωσα το Γυμνάσιο και στην Αθήνα δεν μπορούσα να πάω πουθενά. Σαν παιδάκι επαρχιώτικο που ήμουν, που είχα έρθει εδώ στην Αθήνα ήταν δύσκολο. Παντού διαδηλώσεις, μία κατάσταση δηλαδή σε καθημερινή βάση. Οι εφημερίδες δεν έγραφαν σχεδόν τίποτε άλλο με αποτέλεσμα τώρα να σκέφτομαι μερικές φορές και να λέω τελικά «μα τόσο πολύ άλλαξε αυτός ο κόσμος, τόσο διαφορετική έγινε πια η ζωή μας;›.
Δηλαδή τί είναι εκείνο το οποίο μας έφερε τα πράγματα τούμπα; Εν πάση περιπτώσει όμως τότε υπήρχε ζωντανό αυτό το πράγμα που λεγόταν λαϊκό κίνημα. Πολλές φορές αυτό το κίνημα χρησιμοποιούσε βία. Μέσα σε αυτή την λογική αναπτύχθηκαν αυτές οι Οργανώσεις. Ένα πράγμα το οποίο κυριάρχησε στην συνέχεια ήταν: στην αρχή το τότε καθεστώς και οι μηχανισμοί του προσπαθούσαν να πείσουν τις λαϊκές μάζες ότι για όλα αυτά που γίνονται εδώ πέρα στην χώρα μας φταίνε οι πράκτορες, φταίνε οι συνωμότες, φταίνε οι χουντικοί, φταίνε οι ξένες δυνάμεις.
Μάλιστα θα θυμίσω κάποια χαρακτηριστικά περιστατικά. Οι εφημερίδες εκείνης της εποχής, γινόταν μία διαδήλωση – δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς ημέρα – είχαν πάντως 1-2 χρόνια μετά την μεταπολίτευση, το ΄75 νομίζω σε μία μεγάλη διαδήλωση έγραφε το «ΒΗΜΑ› την επόμενη ημέρα «χουντικοί πράκτορες›. Μάλιστα είχε βγει ένας τον οποίο τον είχαν πιάσει και πυροβολούσε μέσα σε μια διαδήλωση. Βγαίνει το «ΒΗΜΑ› την άλλη μέρα και λέει «ιδού ο πράκτορας›. Τελικά αυτός αποδείχθηκε ότι ήταν Αστυνομικός.