Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (14/07/2003) Μέρος 5/7

Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2003 19:04
A- A A+

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Παρακαλώ προσέξτε με, είναι πολύ σοβαρό κατά την άποψή μου. Και ξέρετε συγγενείς και για όλους αυτούς ο κ. Γιάννης Σερίφης είναι από πριν, έτσι δεν είναι, ξεχωρίζει. Και ακούστε και κάτι ακόμη, επειδή τα ξέρει όλα αυτά τα πράγματα ο κ. Γιάννης Σερίφης τα ανίψια του, αυτούς τους άλλους δεν μπήκε να τα παρεμποδίσει, διότι κατηγορούνται εν πάση περιπτώσει ότι ήταν στη «17Ν›, μάλιστα μερικοί έχουν παραδεχτεί. ¶λλο το ότι ανακάλεσαν, ένας δε εξ αυτών, δεν τον βλέπω σήμερα, ο Θωμάς φαίνεται ότι ήταν στη «17Ν›, αλλά μετάνιωσε.

Εδώ θέλω τώρα να με πείσετε.

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Εγώ δεν μπορώ να σας πείσω. Εκείνο που θα ήθελα να πω, σαν σκεπτόμενος άνθρωπος προσπαθώ να αντιμετωπίσω τα πράγματα και απ’ ότι εμπειρία έχω. Σας είπα πριν κάποια επιχειρήματα, εσείς εκπροσωπείτε την κατηγορούσα αρχή, δεν ξέρω και πολλά νομικά, τεχνικός είμαι εγώ στον ΟΤΕ, θα έπρεπε με την Αστυνομία που έχουμε εδώ, την Αντιτρομοκρατική κλπ. να παρουσιάσει ατράνταχτα στοιχεία και σημαντικά τα οποία να αποδεικνύουν την ενοχή του Γιάννη του Σερίφη ή όποιου άλλου.

Απ’ ότι ξέρω τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Αν φέρετε τέτοια στοιχεία και αποδείξετε, ότι ο Γιάννης ο Σερίφης συμμετείχε σ’ αυτή την οργάνωση, ήταν μέλος, στρατολόγος, σκότωσε, ξέρω εγώ, διάφορα που έγραφε ο Τύπος, εγώ θα αποκηρύξω τον Γιάννη το Σερίφη για τις ιδέες δηλαδή, όχι για την οργάνωση αυτή. Είναι αδύνατον να συμμετείχε. Δεν ξέρω τι έχει με τους συγγενείς, πόσοι Σερίφηδες υπάρχουν, γιατί αν ήταν έτσι, θα έπρεπε όλους να τους φέρουμε εδώ και να είναι κατηγορούμενοι.

Αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία που αποδεικνύουν, ποιος καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν θα πίστευε και δεν θα πειστεί, ότι υπάρχουν. Σας λέω από άποψη φιλοσοφίας. Κοιτάξτε να δείτε, εγώ στον ΟΤΕ μαζί με άλλους συναδέλφους εδώ και 20 χρόνια προσπαθήσαμε και κάναμε μια συσπείρωση εργαζομένων, στην οποία συμμετέχουν εργαζόμενοι διαφόρων πολιτικών χώρων, έχοντας μόνο σαν στρατηγική αυτό, ότι οι εργαζόμενοι, εμείς, παλεύουμε για τα προβλήματά μας για να έχει η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο και δεν θέλουμε τα κόμματα μέσα στους εργαζόμενους και έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις παρατάξεις εκεί, όλους αυτούς που λέμε, οι οποίοι είναι καριερίστες, μπαίνουν εκεί μέσα από τα κόμματά τους κλπ. κατεβαίνουν όλα τα κόμματα στις εκλογές.

Όταν παλεύουμε 20 χρόνια και χτυπιόμαστε και αντιμετωπίζουμε αυτές τις πολιτικές, να πείσουμε άνθρωπο τον άνθρωπο, ο οποίος έχει άλλες πολιτικές αντιλήψεις, να συμμετάσχει στους αγώνες, να ψηφίσει τη συσπείρωσή μας κλπ., ένας τέτοιος όπως, την ίδια δράση είχε και ο Γιάννης ο Σερίφης, είναι δυνατόν το βράδυ να πηγαίνει, ξέρω εγώ και να νομίζει, ότι θα σώσει την κοινωνία ή οτιδήποτε. Δεν μπορεί να έχει σχέση, δεν θέλω να το εκχυδαΐσω, δεν μπορώ να βρω αντίστοιχο παράδειγμα, είναι σαν να έχεις δυο παιδιά δηλαδή και το ένα να πιστεύεις ότι πρέπει να μεγαλώσει έτσι, να διαβάσει, να προχωρήσει, να προκόψει και το άλλο κατά τελείως αντίθετο τρόπο να το διαπαιδαγωγείς. Κανένας πατέρας δεν μπορεί.

Εκτός αν αποδειχθεί, ότι ο Γιάννης είναι ξέρω εγώ, σχιζοφρενής, έχει δύο προσωπικότητες. Εάν είναι θέμα ιατρικό δηλαδή, τότε θα το δεχτώ. Αλλά να κάνει αυτό; Δεν θα έπρεπε να μην εμφανίζεται πουθενά ή θα έπρεπε να είναι οπαδός ενός κόμματος, να μην μιλάει και να έχει αυτή τη δράση. Η ίδια η λογική αυτών των ένοπλων οργανώσεων είναι τέτοια, που ξέρω εγώ τα μέλη τους τα διαφυλάσσουν, προσπαθούν να δράσουν κλπ. Δεν το πιστεύω, δεν προκύπτει από πουθενά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή είναι η απάντηση. Υπάρχει από πολιτική αγωγή; Ο κ. Πρόεδρος.

Χ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι συνταξιούχος τώρα ο κ. Σερίφης;

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Τώρα είναι συνταξιούχος, ναι.

Χ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλά χρόνια;

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Τρία χρόνια, τέσσερα.

Χ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα που είναι συνταξιούχος εξακολουθεί να είναι ευάλωτος κατά την φρασεολογία σας, αναμειγνύεται πάλι στα συνδικαλιστικά;

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Βεβαίως, όταν έχεις το μικρόβιο, το σαράκι που λένε στην πολιτική, στο συνδικαλισμό δεν φεύγει αυτό επειδή πήρες σύνταξη. Έρχεται συμμετέχει στις πορείες, στις διαδηλώσεις, είναι ενεργός άνθρωπος και σχετικά νέος, δηλαδή δυναμικός, δεν είναι ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει και έρχεται. Τον έχω δει εγώ σε πάρα πολλές συγκεντρώσεις, τελευταία και η τηλεόραση τον ξαναδείχνει κλπ.

Χ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποιος προηγούμενος μάρτυρας είπες εδώ, ότι για εκείνον τρομοκρατία, κάνουν ή έχουν, κάνουν ας το πούμε έτσι, εκείνοι που καθιερώνουν το μισθό στα 580,00 €. Εσείς πόσα χρόνια δουλεύετε;

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Εγώ δουλεύω 30 χρόνια.

Χ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι μισθό παίρνετε αν δεν εμπίπτει στα προσωπικά σας δεδομένα;

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Περίπου 2.000,00 € το μήνα ή μάλλον λιγότερα.

Χ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σερίφης τι σύνταξη παίρνει;

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Η σύνταξη μετά το ’92 είναι παγωμένη, το ίδιο θα πάθετε κι εσείς όταν θα βγείτε. Βγαίνεις με μια καλή σύνταξη και μετά αν ζήσεις 10 χρόνια, πάει η σύνταξη του ΙΚΑ. Ξέρετε υπάρχει νόμος που δεν ακολουθεί των εν ενεργεία και συρρικνώνετε. Εγώ έχω συναδέλφους που ήταν Διευθυντές στον ΟΤΕ και παίρνουν τώρα 250.000 δραχμές έχοντας φύγει 11 χρόνια πριν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς γι’ αυτό παίρνουμε 67 χρονών σύνταξη, πόσα χρόνια θα ζήσουμε μετά και να έχουμε και πολλά ένσημα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εγώ μία θα κάνω ερώτηση. Είσαστε και εσείς από εκεί από την Πάργα αν άκουσα καλά τώρα;

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Πάργιανη.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δηλαδή είναι η περιοχή, Φωκίδα είναι εκεί, δεν είστε από την πάνω περιοχή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φωκίδα είναι Ρούμελη δεν είπαμε;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Α, δεν άκουσα καλά, την παίρνω πίσω την ερώτηση, γιατί θα ρώταγα μήπως είστε Ηπειρώτης, πώς είστε και όπως είπατε συνδικαλιστής εκεί πολύ ζωηρός στην αυτονομία της δράσης κλπ. Ήρθε να σας πει, άκουσε να δεις σε βλέπω πολύ ωραίο, πολύ ζωηρό, δεν ξέρω και τι ειδικότητα έχεις, δεν έρχεσαι στην οργάνωση, έχω μια οργανωσούλα εκεί πέρα κάτω. Ένα βράδυ να σας το πω και μην το πεις πουθενά, είτε σε κανέναν εργάτη τέλος πάντων;

Π .ΜΠΡΟΦΑΣ: Όχι βέβαια.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ο κ. Εισαγγελέας μας λέει, το είπε στους συγγενείς. Ελάτε τώρα! Γιατί δεν το είπε και σε ένα εργάτη τέλος πάντων και να είναι στοιχειωδώς μέσα στη μανία της εργατικής τάξης που είχε, να πάει να βρει έναν εργάτη και να του πει «Πήγαινε κύριε από το Συνδικάτο σας να μπεις και σε μια πιο ζωηρή Οργάνωση να ανατρέψεις το καθεστώς›. Το είπε σε εργάτη;

Π .ΜΠΡΟΦΑΣ: Όχι βέβαια. Εξ του αποτελέσματος φαίνεται ότι έχει εξαρθρωθεί η Οργάνωση αν ο Γιάννης το έκανε αυτό?

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν μπορούσε να βρει τρεις εργάτες; Δυο εργάτες θα τους έβρισκε σε όλη την Ελλάδα να τους βάλει στην Οργάνωση! Να τους στρατολογήσει στην Οργάνωση από τα τρόλεϋ κλπ.

Π .ΜΠΡΟΦΑΣ: Μα ήταν αδιανόητο να δράσει έτσι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Φυτράκη, έτσι αποδυναμωνόταν το εργατικό Κίνημα! Να πάρουμε και από εκεί αγωνιστές; Ας αφήσουμε τον άνθρωπο να πάει στη δουλειά του.

Π .ΜΠΡΟΦΑΣ: Κύριε Πρόεδρε αν μου επιτρέπετε μια τελευταία τοποθέτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαρίστως να σας ακούσουμε.

Π .ΜΠΡΟΦΑΣ: Επειδή ο άνθρωπος αυτός και πάρα πολλοί άλλοι συνήθεις ύποπτοι έχει περάσει όλα αυτά, πιστεύω ότι θα πρέπει επιτέλους κάποτε, δεν ξέρω μέσα στις μέρες που ζούμε οι οποίες είναι πάρα πολύ δύσκολες και το γενικότερο κλίμα κάποιος να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ, θα ξέρετε το συγκεκριμένο βιβλίο και έργο. Ο Γιάννης Σερίφης εντάσσεται εκεί.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Οι Δικαστές τον αθώωσαν κ. Πρόεδρε κι έτσι τώρα δεν ήταν κατηγορούμενος. Αν ήταν μέσα δεν μπορούσε να του προσάψει κανένας τίποτα. Ως συνδικαλιστής που είστε, για τα χρόνια που δούλεψε στην Γερμανία αυτά προστίθενται στην σύνταξη;

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Αυτά απ’ ότι ξέρω δεν προστίθενται στην σύνταξη. Υπάρχει μια εμπλοκή. Είχαν πάει στα Δικαστήρια. Είναι ένα σύνθετο πράγμα τέλος πάντων ή βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις. Ξέρετε το συνδικαλιστικό κίνημα επειδή δεν παίζει το ρόλο του, τον μεγαλύτερο ρόλο παίζουν τα Δικαστήρια.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Ευτυχώς.

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Με δικαστικές αποφάσεις λύνουμε προβλήματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε μάρτυς, επειδή εγώ έχω κάνει Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολύ παλιά στο Λονδίνο υπάρχει ο θεσμός της διαδοχικής ασφάλισης. Από μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταφέρεις τα ασφαλιστικά σου δικαιώματα σε άλλη και υπάρχει η προσθετική αρχή. Εκτός αν πεις εσύ «φεύγω εγώ από την Γερμανία, πάω να αγοράσω ένα αυτοκίνητο, δώστε τα μου›.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Η σύνταξη προστέθηκε κ. Πρόεδρε. Εγώ νόμιζα ότι το ξέρει ο μάρτυρας γι αυτό είναι και σε αυτό το ύψος.

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Δεν το ξέρω αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Καρράς ο Υποδιοικητής του ΙΚΑ μεσολάβησε και το τακτοποίησε.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Όχι μεσολάβησε, είναι νόμος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είπα, είναι νόμος. Δεν το είπα εγώ ο ίδιος ότι είναι νόμος; Υπάρχει νόμος.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ απλώς αιτιολογώ το ύψος της σύνταξης γιατί όπως ξέρετε στους εργαζόμενους οι συντάξεις είναι πολύ χαμηλές και στους δικηγόρους επίσης.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Πρέπει να είναι γύρω στις 500.000.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Κύριε Εισαγγελέα, οι δικηγόροι μετά από 45 χρόνια πραγματικής δικηγορίας τί σύνταξη παίρνουν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα θυμώσουν οι δικηγόροι που παίρνουν πολύ λίγα.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Κύριε μάρτυρα, επειδή ο κ. Εισαγγελέας σας έκανε μία ερώτηση κι εμείς πιστεύω ότι μπορούμε να κρίνουμε πού κατατείνει η ερώτησή του και επειδή αυτή την θεωρία ας την ακούσει ο κ. Εισαγγελέας την έχει εκφράσει και ένας δημοσιογράφος περιγράφοντας ένα βιβλίο του που εξεδόθη έπ’ ευκαιρία αυτής της δίκης και η οποία θεωρία του δεν επαληθεύτηκε σε κανένα σημείο και πιστεύω ότι και ο κ. Εισαγγελέας το ίδιο θα πιστεύω ότι δεν μπορεί να επαληθευτεί, να αντιστρέψω το ερώτημα του κ. Εισαγγελέα.

Σας ρώτησε, είναι τυχαίο ότι ο τάδε και ο τάδε υπονοώντας – εάν δεν το υπονόησε αποσύρω την ερώτηση – ότι κάποιος τους μύησε. ¶ρα ποιος τους μύησε; Ο μεγαλύτερος από αυτούς. Έτσι είναι κ. Εισαγγελέα, καλά το κατάλαβα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Δεν καταλάβατε τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να προχωράει η διαδικασία παρακαλώ.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Η διαδικασία προχωράει κ. Πρόεδρε από την στιγμή που αντιλαμβανόμαστε πού πηγαίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από σας ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και από μας.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Εάν πάρω ως αληθινό ότι κάποιοι από την περιοχή που υπαινίσσεται ο κ. Εισαγγελέας όπως ήταν και από άλλες περιοχές, μετείχε στην 17Ν, αποκλείετε εσείς – θεωρητικά το λέω – ότι κάποιος μπορεί να πήγε αυτός τον Σερίφη ως προβεβλημένο μέλος και να του ζητήσει να πάει; Είναι ανάγκη δηλαδή να υπάρχει από το προβεβλημένο το παρακολουθούμενο μέλος;

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Βεβαίως και δεν είναι απαραίτητο να γίνει έτσι. Εάν το δούμε θεωρητικά απ’ ότι ξέρω ο Χίτλερ έλεγε, έκανε ο τάδε κάτι, για την συλλογική ευθύνη. Εγώ μετά από 50 χρόνια τα βρήκα με τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου έχει συντηρητικές αντιλήψεις. Έχει ζήσει σε καταστάσεις άλλες και έχουμε κάνει ομηρικούς καυγάδες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με τον πατέρα σας;

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Πάνω σε πολιτικά μιλάω. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις, ζει ακόμη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μαλώνατε πολιτικά με τον πατέρα σας;

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Από την εφηβεία. Εγώ είδα αλλιώς το πράγμα. Θα ήθελα με την ευκαιρία να πω κάτι εδώ πέρα, σήμερα συμφιλιώθηκα με τον πατέρα μου αυτές τις ημέρες, με τους Αμερικάνους, με όλες αυτές τις δράσεις, το Ιράκ κλπ. Δεν σημαίνει ότι επειδή συγγενής είναι εκείνο, θα είναι και ο άλλος. Οι άνθρωποι συνειδητοποιούνται από μόνοι τους.

Τί σημαίνει τώρα; Οι μοναδικοί συγγενείς του κ. Γιάννη Σερίφη είναι όσοι είναι εδώ κατηγορούμενοι που δεν ξέρω κι αν είναι ένοχοι βέβαια οι άνθρωποι, δεν μπορώ να πάρω εγώ θέση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, όχι.

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Υπάρχουν και άλλοι έξω. Να σας πω γιατί συμφιλιώθηκα με τον πατέρα μου αν μου επιτρέπετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μην μας πείτε προς Θεού. Να σας ευχαριστήσουμε για την μαρτυρία.

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Να σας πω για έναν φόβο που έχω και γιατί είμαι εδώ πέρα από την αλληλεγγύη; Σε μια εκπομπή στο MEGA CHANNEL μετά από όλα αυτά τα γεγονότα ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Πάγκαλος βγήκε και δήλωσε όταν ήταν εν ενεργεία και ήταν Υπουργός Εξωτερικών ότι ο αμερικάνικος παράγοντας, ο Ομόλογός του δηλαδή .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάλι με τους Αμερικάνους.

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Του είπε «βάλε μέσα στην φυλακή 2.000-3.000 από αυτούς που είναι εκτός των τειχών Αριστεράς και καθάρισες με όλες τις Οργανώσεις›. Προχθές είχαμε το παράδειγμα του κ. Λαλιώτη. Φοβάμαι ότι κάποιοι θέλουνε να κάνουν ένα .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ.

Π. ΜΠΡΟΦΑΣ: Φοβόμαστε όλοι ότι μπορεί να ακολουθήσουμε, να γίνουμε κι εμείς συνήθεις κατηγορούμενοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστούμε, να πάτε στο καλό. Ο κ. Μάρταλης.

Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Πάντως όλα τα άρθρα στον Αθηναϊκό Τύπο χθες Κυριακή κ. Εισαγγελέα έτσι αναφέρανε, όλα τα άρθρα των εφημερίδων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην τους πολυενοχλούμε τους μάρτυρες. Αυτοί θα πουν τα δικά τους κι εμείς θα τους ακούσουμε με προσοχή. Αυτή την υποχρέωση έχουμε.

Ο κ. Μάρταλης Σωτήρης του Αντωνίου. Πού γεννηθήκατε;

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού κατοικείτε;

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Στα ¶νω Πατήσια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί επάγγελμα κάνετε;

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Εκπαιδευτικός, Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε και μέλος του Δ.Σ.

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Της Γ΄ ΕΛΜΕ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής. Τί μάθημα διδάσκετε;

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Φυσική-Χημεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θετικά πράγματα. Θέλετε να ορκιστείτε;

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Στην τιμή μου και την υπόληψή μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ¶θεος είστε;

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Αν θέλετε να συζητήσουμε τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις ευχαρίστως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι, απλά σας ρωτώ.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ... Πρέπει ή να είσαι άθεος ή να πιστεύεις σε κάποια θρησκεία που δεν επιτρέπει.... Γι αυτό σας ρώτησα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Τί λέει ο νόμος; Τί λέει αυτή η δικονομία η τελευταία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι δεν πιστεύω ή ότι πιστεύω σε μια θρησκεία, γιατί μέσα σας έχουν γράψει Έλληνα και Χριστιανό Ορθόδοξο. Είναι τυπικό το ζήτημα. Όποιος θέλει να πει την αλήθεια είτε τον ορκίσουμε, είτε δεν τον ορκίσουμε. Αλλά ο νομοθέτης θέλει τους τύπους. Γι αυτό ο κ. Εισαγγελέας παρεμβαίνει.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Πάντως κ. Εισαγγελέα να σας πω ένα ιστορικό. Σε μια δίκη το ΄75 είχα 70 άθεους μάρτυρες στα Γιάννενα και ξαφνικά στο τέλος ήρθε ένας φοιτητής που πήγαινε στο ¶γιο Όρος και λέει «θέλω να ορκιστώ›. Παραλίγο να τον συλλάβει ο Εισαγγελέας γιατί είχε χάσει την ροή των πραγμάτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε που λένε «οι μάρτυρες δεν έχουν τον Θεό τους›; Αυτό είναι εδώ. Θέλω σε ένα βασικό ερώτημα να απαντήσετε και μετά μπορεί να σας ρωτήσουν και οι άλλοι. Συνοπτικά θα σας πω. Πότε γνωρίσατε τον κ. Σερίφη, αν γνωρίζετε για την συνδικαλιστική του δράση και την συμμετοχή του στο μαζικό εργατικό κίνημα, ποιες είναι οι αντιλήψεις του σχετικά με μια καλυτέρευση της κοινωνίας την οποία επιδιώκουμε όλοι, ο καθένας από το πόστο βέβαια και με τον σκοπό του εκτός αν είναι της «αρπαχτής› άνθρωπος. Δεν φαίνεται ότι είναι ο κ. Σερίφης.

Επιπλέον αν ένας άνθρωπος σαν τον κ. Σερίφη μπορούσε να έχει οποιαδήποτε σχέση με μια Οργάνωση όπως η 17Ν η οποία είχε δράση όπλων, να σκοτώνουμε ανθρώπους, «στόχους› τους έλεγαν μάλιστα, να ρίχνουμε και καμία ρουκέτα σε άλλους στόχους, να κάνουμε και καμία ληστειούλα σε καμία Τράπεζα κλπ. Μπορούσαν όλα αυτά τα πράγματα να συμβιβαστούν με το πιστεύω του κ. Σερίφη και πώς θεωρείτε ότι αυτός ο άνθρωπος έφτασε εδώ; Συνοπτικά σας τα λέω και εσείς βέβαια να απαντήσετε όσο μπορείτε πιο συνοπτικά για να διευκολύνεται την απόδειξη. Τελικά από την πολυλογία δεν μας μένουν πολλά. Δεν είναι υπέρ της αναλυτικής σκέψης σε μια δίκη. Είναι περισσότερο υπέρ της συνθετικής. Λίγα λόγια, συμπυκνωμένα για να μας μείνει το νόημα.

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Για πρώτη φορά άκουσα την ύπαρξη του κ. Γιάννη Σερίφη στην πραγματικότητα μετά την σύλληψή του το ΄77 αν δεν κάνω λάθος όπου δημιουργήθηκε και η Επιτροπή για την απελευθέρωση του κ. Γιάννη Σερίφη όπου ως φοιτητής τότε είχα συμμετάσχει σε αυτήν την Επιτροπή. ¶ρα λοιπόν πρώτη φορά τότε άκουσα.

Αγωνίστηκα τότε μέσα από την Επιτροπή για την απελευθέρωση του κ. Γιάννη Σερίφη πιστεύοντας ότι ήταν μία σκευωρία πράγμα που νομίζω ότι και δικαστικά απαλλάχθηκε στο τέλος, που δείχνει αν θέλετε σε έναν βαθμό το κλίμα το οποίο υπήρχε εκείνη την περίοδο. Δηλαδή ένα κλίμα στο οποίο οι συνδικαλιστικοί αγώνες διώκονταν. Ένα κλίμα τρομοκρατίας σε μεγάλο βαθμό.

Μπορώ να σας πω ότι σε έναν αντίστοιχο βαθμό, μικρότερο γιατί βέβαια ο κ. Γιάννης Σερίφης έκτοτε έγινε μία πολύ γνωστή προσωπικότητα του Συνδικαλιστικού και του Εργατικού Κινήματος ακριβώς γιατί εκτιμώ ότι συγκεκριμενοποιήθηκε στο συγκεκριμένο πρόσωπο επειδή ήταν πιθανά πιο ευάλωτος. Δηλαδή αυτό που λέμε οι αγωνιστές της βάσης, τα εργοστασιακά σωματεία, μάχες δηλαδή που δίνονται τότε και με βάση τις απόψεις του ήταν πιο ευάλωτος για να πραγματοποιηθεί αυτό. Αλλά ήταν ένα κλίμα γενικώς που υπήρχε τότε. Δηλαδή είδαμε και πολλές άλλες περιπτώσεις, οι περιπτώσεις των Χανίων, Ζυρίνη, έρευνες καθημερινές σε διάφορα σπίτια. Μπορώ να σας πω ενδεικτικά στο δικό μου σπίτι εκείνη την περίοδο είχαν έρθει 7 φορές για έρευνα χωρίς να υπάρξει ποτέ ούτε κανένας λόγος γι αυτό πέρα από τις δραστηριότητές μου τότε στο φοιτητικό κίνημα και στο μαζικό κίνημα.

¶ρα λοιπόν τότε πρωτοάκουσα για τον κ. Γιάννη Σερίφη και το αποτέλεσμα της τότε (αν θέλετε) «σκευωρίας› στο πρόσωπό του αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Αργότερα συνάντησα τον κ. Γιάννη Σερίφη πολλές φορές στους αγώνες του μαζικού και του συνδικαλιστικού κινήματος, σε πορείες, σε συναντήσεις συνδικαλιστών. Ως συνδικαλιστής δηλαδή με αυτή την ιδιότητα εκτιμώ ότι ο κ. Γιάννης Σερίφης όλα αυτά τα χρόνια έδωσε αγώνες διάφανους, καθαρούς όπως είναι το συνδικαλιστικό και το εργατικό κίνημα, όντας στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων, πάντα υποστηρίζοντας με σθένος, καθαρότητα και ειλικρίνεια τις απόψεις του.

¶ρα λοιπόν εκτιμώ ότι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και συμμετέχει με αυτόν τον τρόπο στους αγώνες δεν έχει κανέναν λόγο να έχει διαλέξει έναν άλλο δρόμο, έναν δρόμο που δεν βρίσκεται στην ίδια επιλογή με αυτούς των αγώνων των μαζικών, των καθαρών, των συνδικαλιστικών. Ένα επόμενο πιθανά ερώτημα αν θέλετε είναι στο γιατί ξανά σήμερα τον κ. Γιάννη Σερίφη; Πολύ φυσιολογικά γεννιέται στον καθένα μας το ερώτημα, εντάξει την πρώτη περίοδο μετά την μεταπολίτευση υπήρξε μία άνοιξη αν θέλετε του εργατικού και του μαζικού κινήματος, τότε προσπαθούσαν να χτυπήσουν αυτούς τους αγώνες. Σε αυτά τα πλαίσια ψάξανε τον πιο αδύνατο κρίκο, τον προσωποποίησαν στο πρόσωπο του κ. Γιάννη Σερίφη, εξ ου και υπήρχε η συγκεκριμένη ιστορία.

Στο γιατί σήμερα, νομίζω ότι στην πραγματικότητα και σήμερα λίγο ως πολύ μπορεί να έχουν αλλάξει διάφοροι πολιτικοί παράγοντες και πάντα ισχύει αυτό, παρόλα αυτά οι βασικές αντιθέσεις μέσα σε αυτή την κοινωνία μένουν και συνεχίζονται. Δηλαδή είναι γνωστά σε όλους σας και η μάχη σε διεθνές επίπεδο ενάντια στην τρομοκρατία και προφανώς οι ύποπτοι σε αυτές τις λίστες συνεχίζουν να παραμένουν ύποπτοι και με τέτοιου αντίστοιχου τύπου λογικές οι κατασταλτικοί μηχανισμοί λειτουργούν.

Ενδεικτικά σας λέω, το ΄93 αν δεν κάνω λάθος είχε κυκλοφορήσει μία λίστα 200 (δεν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο) υπόπτων για συμμετοχή στην 17Ν μέσα στην οποία υπήρχαν εκτός από το όνομα του Αντιπροέδρου της Βουλής και διαφόρων άλλων προσωπικοτήτων επίσης ονόματα σαν το δικό μου και πολλών άλλων αγωνιστών του συνδικαλιστικού, εργατικού, φοιτητικού κινήματος το οποίο αν μη τι άλλο από ποιους βγαίνουν αυτές οι λίστες; Νομίζω ότι είναι κατευθείαν από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που ερμηνεύουν αν θέλετε και το γιατί σήμερα. Δηλαδή στην δική μου λογική μόνο μία τέτοιου τύπου απάντηση μπορεί να δοθεί. Διαφορετικά πώς θα πρέπει ένας αγωνιστής ο οποίος βρίσκεται μέσα στους συνδικαλιστικούς και στους εργατικούς αγώνες να βρεθεί για τέτοιου τύπου υπόθεση στο εδώλιο του κατηγορουμένου;

¶ρα αυτή την ερμηνεία δίνω. Νομίζω ότι οι αγώνες του κ. Γιάννη Σερίφη ήταν πάντα διάφανοι και με αυτή την προσέγγιση στο τελικό σας ερώτημα κ. Πρόεδρε νομίζω ότι θα ήταν μεγάλη αντίφαση να συμμετείχε ο κ. Γιάννης Σερίφης σε μια τέτοιου τύπου Οργάνωση, που έχει τέτοιου τύπου επιλογές οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την πρακτική την οποία είχε και με τις απόψεις τις οποίες είχε και εξέφραζε δημόσια μέσα στο εργατικό και στο λαϊκό κίνημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει ερώτηση κ. Εισαγγελεύ εκ μέρους σας;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί να ρωτήσω κ. Πρόεδρε τώρα; Τώρα εσείς είστε πεπεισμένος για όλα.

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Το αν είμαι πεπεισμένος για όλα, ήρθα και σας εκφράζω την εκτίμηση και την άποψή μου. Παράλληλα βέβαια μπορώ να σας πω ότι δεν είναι μόνο προσωπικό κ. Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επειδή το επαναλαμβάνεται.....

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Μισό λεπτό να ολοκληρώσω. Με ρωτήσατε κάτι. Θέλετε την απάντηση;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Αφήστε τον κ. Εισαγγελέα να σας ρωτήσει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κυκλοφόρησε μία λίστα μελών.

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Στις εφημερίδες, μάλιστα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Υπόπτων της 17Ν μεταξύ των οποίων κι εσείς.

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Και όχι μόνο και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εκτός από την λίστα αυτή που είπατε, έγινε κάτι άλλο;

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Σας είπα, 7 φορές ήρθε η Ασφάλεια στο σπίτι μου. Πιθανότατα με παρακολουθούσε ή και με παρακολουθεί ακόμα και δεν είμαι ο μοναδικός.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ήρθε και τί σας είπε;

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Έκανε έρευνα στο σπίτι μου, πήραν όλα μου τα έγγραφα, τα χαρτιά μου, με ταλαιπώρησαν γενικώς. Δεν είναι ευχάριστο αυτό το πράγμα φαντάζομαι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μήπως αυτή η έρευνα έγινε μετά από κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα;

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Απ’ όσο γνωρίζω όχι. Έγιναν επανειλημμένα. Δηλαδή είχαν γίνει – δεν θυμάμαι πότε πρωτοξεκίνησε - ΄75 ήταν; Το πρώτο σπίτι ο οποίο έγινε έρευνα στην μεταπολίτευση ήταν το κ. Μανίκα (αν θυμάμαι καλά) και το δικό μου. Μπορώ να βρω τα σχετικά αποκόμματα και να σας τα φέρω και προφανώς ακολούθησαν άλλες 6.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το ΄75 είπατε;

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Δεν θυμάμαι ή το ΄75 ή το ΄76 ήταν η πρώτη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το ΄93 άκουσα προηγουμένως.

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Όχι, για πρώτη φορά έρευνα στο σπίτι μου πότε έγινε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για λίστα είπατε.

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Η λίστα ήταν το ΄93. Επίσης για να απαντήσω στο άλλο σας ερώτημα, δεν είναι μόνο οι δικές μου απόψεις, δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιο της Γ΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, τότε με την προφυλάκιση του κ. Γιάννη Σερίφη εκφράζοντας ακριβώς τον προβληματισμό του σε σχέση με το ότι προφυλακίζεται ένας αγωνιστής που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, έβγαλε σχετικό ψήφισμα αλλά νομίζω και το κλίμα σε μεγάλο βαθμό μέσα στους χώρους των εργαζομένων, τουλάχιστον στον χώρο που βρίσκομαι εγώ είμαι με πολύ μεγάλους προβληματισμούς και αμφιβολίες για το γιατί ξανά να φτάνει ένας αγωνιστής σαν τον κ. Γιάννη Σερίφη στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Του δημοσίου είστε;

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Σε Ενιαίο Λύκειο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από πότε;

Σ. ΜΑΡΤΑΛΗΣ: Από το 1987.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πάτε στην ευχή του Θεού τον οποίο εσείς δεν τον πιστεύετε. Διακόπτουμε για μισή ώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα παρεμβληθώ για λίγο στην ροή της διαδικασίας για να θέσω υπόψη σας ένα έγγραφο, το οποίο έφθασε σε μένα μέσω Τουρκικής Πρεσβείας από την μητέρα του δολοφονηθέντος Γεωργίου. Είναι μια επιστολή προς το Δικαστήριό σας την οποία θα παρακαλούσα να αναγνώσετε, του Τσετίν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μια επιστολή λοιπόν της κας Σούνα Γκεργκί.

«Αξιότιμε κύριε δικηγόρε, παρόλο που επιθυμώ πάρα πολύ να παραστώ στην δίκη που πραγματοποιείται στην Αθήνα, η κατάσταση της υγείας μου δεν μου το επιτρέπει. Δεν έχω την δύναμη να αντικρίσω τον αιμοβόρο δολοφόνο ο οποίος έθεσε τέλος στη ζωή του γιου μου και των δικών μου ανθρώπων.

Είμαι πεπεισμένη ότι εσείς ως δικηγόρος μας θα καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να επιβληθεί στο δολοφόνο του γιου μου η ποινή η οποία του αξίζει. Με την ευκαιρία αυτή επιθυμώ να σας εκφράσω ορισμένα συναισθήματά μου, θα χαρώ ιδιαιτέρως εάν μεταφέρετε τις σκέψεις αυτές και ενόψει του Δικαστηρίου.

Έχω αφιερώσει όλη μου την ζωή στους δυο γιους μου προσπάθησα να τους διδάξω ότι όλοι οι άνθρωποι χωρίς καμιά εξαίρεση μεταξύ των λαών είναι αξιοσέβαστοι και ότι θα πρέπει να τους αγαπήσουν όλους. Ο γιος μου ο Τσετίν χάρηκε πάρα πολύ όταν έμαθε ότι διορίστηκε στην Αθήνα ως Ακόλουθος Τύπου.

Εγώ όμως εξαιτίας κάποιων γεγονότων που συνέβησαν στο παρελθόν, είχα κάποιες επιφυλάξεις, με αποτέλεσμα να μην χαρώ και τόσο πολύ. Το όραμα του γιου μου ήταν να συμβάλεις την ανάπτυξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, αφού είχε αναλάβει τα καθήκοντά του στην Αθήνα, είχε ξεκινήσει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, και μου περιέγραφε πόσο πολύ αγαπούσε τους έλληνες. Έτσι, έστω και για λίγο είχα ανακουφιστεί.

Αλλά όμως η τρομακτική εκείνη ημέρα ήταν το τέλος όλων. Το τέλος της ζωής του γιου μου και της δική μου. Μήπως μπορείτε να κατανοήσετε τι σημαίνει για μια μητέρα της οποίας ούτε της ίδιας δεν της έκανε καρδιά να φιλήσει το όμορφο και αθώο προσωπάκι του γιου της, να το πυροβόλησε κάποιος άγνωστος;

Το γεγονός αυτό για πάρα πολλούς είναι ένα φρικιαστικό σενάριο, για μένα όμως στη κυριολεξία είναι η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που είναι πάρα πολύ σκληρή να την αντέξεις. Ως μητέρα του Τσετίν, ο οποίος ήταν ένας τέλειος, συνετός, όμορφος και καλόκαρδος άνθρωπος, δεν είναι καθόλου εύκολο να το αντέξεις.

Αυτός που διέπραξε αυτό, πυροβολώντας με τον τρόπο αυτό κάποιον αθώο, που ούτε καν τον γνώριζε, δεν μπορεί να είναι άνθρωπος. Το τερατώδες αυτό ον δεν μπορεί να έχει δικαίωμα να δώσει τέλος στην γεμάτη από ανθρώπινη αγάπη ζωή του γιου μου και να αφαιρέσει το δικαίωμα για το μέλλον του.

Ο γιος μου είχε όνειρα και υπήρχαν πάρα πολλά πράγματα που ήθελε να πραγματοποιήσει στο κόσμο αυτό. Ήταν υγιής, αθλητικός, με χιούμορ, όπου δε βρισκόταν σκορπούσε την χαρά. Η ύπαρξη του όντος αυτού στο κόσμο αυτό, όπου ο όμορφος γιος μου είχε το δικαίωμα να ζήσει, αλλά όμως το δικαίωμα αυτό του αφαιρέθηκε από τον αιμοβόρο αυτό δολοφόνο είναι απαράδεκτη.

Το υποκείμενο δεν είναι μόνο δολοφόνος του γιου μου, αλλά είναι και δικός μου δολοφόνος. Την ημέρα που πέθανε ο γιος μου, τερματίστηκε και η δική μου ζωή. Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα, ούτε μια στιγμή που δεν έχω κλάψει. Τις σπάνιες δε στιγμές που δεν στάζουν δάκρυα από τα μάτια μου κλαίει η καρδιά μου. Το γεγονός αυτό είναι διατυπωμένο διαρκώς στη μνήμη μου όπως την πρώτη ημέρα. Πολύ σπάνια κάποιες νύχτες λησμονώ την δολοφονία του γιου μου και ονειρεύομαι ότι τον αγκαλιάζω και φιλώ το όμορφο πρόσωπό του. Αλλά αυτό διαρκεί πολύ λίγο, μετά επιστρέφω και πάλι στην πραγματικότητα.

Η δολοφονία που διέπραξε αυτός ο αιμοβόρος δολοφόνος δεν σταμάτησε 7 Οκτώβρη 1991. Αυτό το υποκείμενο από την ημέρα εκείνη, κάθε ημέρα εξακολουθεί να με δολοφονεί. Εκτός από το αγόρι μου και την οικία μου έχασα και την θέλησή μου για ζωή. Το βασανιστήριο αυτό θα συνεχίσει μέχρι το τέλος της ζωής μου. Συνεπώς το υποκείμενο αυτό που ταυτόχρονα είναι και δικός μου δολοφόνος, με βασανίζει κάθε μέρα που ζω. Ένας έλληνας πολίτης που πήρε στα χέρια του το όμορφο αγόρι μου. Τώρα είναι η σειρά της Ελλάδος να αποδείξει σ’ όλο τον κόσμο πόσο δίκαιη είναι η ελληνική Δικαιοσύνη›.

Με βαθύτατη εκτίμηση: Σούνα Γκεργκί

Είναι και το τούρκικο, η μετάφραση τώρα από ποιον είναι δεν επικυρώνεται. Θα ήθελα να το επικυρώσετε.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: θα σας το φέρω επικυρωμένο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε, επειδή αναγνώστηκε και είναι της δικογραφίας έγγραφο, παρακαλώ τα αντίγραφα για να λάβει γνώση και η υπεράσπιση των κατηγορουμένων και η πολιτική αγωγή και αν κάποιος εκ των κατηγορουμένων θέλει να λάβει αντίγραφο, να βγάλει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι εάν θέλει να βγάλει, είναι μια δήλωση όπως μας έφεραν από τους κατοίκους του τάδε χωρίου ότι δεν πιστεύω εκείνο εκεί, είναι και της μητέρας μια δήλωση, η οποία αναγνώστηκε και μπορούμε να προχωρήσουμε στη διαδικασία μας.

Την κυρία Σπανού Δέσποινα παρακαλώ. Μέλος του Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ. Κυρία Σπανού είστε έγγαμος;

Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς λένε τον πατέρα σας;

Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Κωνσταντίνος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού γεννηθήκατε;

Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Στην Αθήνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε μέλος της ΑΔΕΔΥ αλλά από ποιον κλάδο προέρχεστε;

Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Είμαι μέλος του Προεδρείου του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και είμαι από το Υπουργείο Οικονομικών. Κατοικώ στην Αθήνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να ορκιστείτε;

Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Στην συνείδησή μου θεωρώ ότι είναι αρκετό?αλλά τέλος πάντων?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όποιος δηλώνει ότι δεν πιστεύει σε Θεό, ή ότι έχει μια θρησκεία που του απαγορεύει τον όρκο, ορκίζεται στη συνείδησή του.

Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Όχι δεν λέω αυτό, θεωρώ ότι εκείνος που θέλει να πει την αλήθεια, την λέει ανεξάρτητα εάν ορκίζεται ή όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι απόλυτα σίγουρο αυτό και δεν το αμφισβητούμε, αλλά είναι τύπος του νόμου.

Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Εγώ λέω ότι είναι θέμα συνείδησης δικής μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε επί τη ευκαιρία και με την άδειά σας. Κυρία μάρτυς είστε υπάλληλος δημόσιος;

Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όταν διοριστήκατε ορκιστήκατε;

Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Ναι ορκίστηκα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ορκιστώ. Θεωρώ όμως ότι όταν θέλει να πει κάποιος την αλήθεια, την λέει. Έχω ορκιστεί άλλες φορές σε άλλα δικαστήρια, δεν είναι εκεί το ζήτημα. Αν νομίζετε δεν έχω πρόβλημα. Ο άνθρωπος που θέλει να πει την αλήθεια την λέει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είπαμε, τυπικά όμως για να πούμε δεν ορκίζεστε, πρέπει να δηλώσετε εγώ δεν πιστεύω σε Θεό, ή πιστεύω σε μια θρησκεία που απαγορεύει τον όρκο. Πείτε ότι θέλετε από τα δυο και μην ορκίζεστε, να πείτε για την συνείδησή σας. Αλλιώς λέει ο κ. Εισαγγελέας, διαβάσαμε προηγουμένως τον Κώδικα, έτσι λέει ο νόμος, το διάβασε.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν λέει όμως για δημοσίους υπαλλήλους να τους ρωτήσουμε πώς ορκίστηκες δημόσιος υπάλληλος και τώρα τι έκανες; Και άλλοι ορκίζονται και πήγαν και βάλανε αυτή τη διάταξη?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα ερώτημα σύνθετο είναι, έχετε έρθει να καταθέσετε για τον κ. Σερίφη. Ένα ερώτημα σύνθετο θα σας θέσω, από πότε τον γνωρίζετε, ποια είναι η δράση του στο χώρο του συνδικαλισμού και γενικά στη κοινωνία, αν πιστεύει στο μαζικό κίνημα σαν μοχλό αλλαγής της κοινωνίας να περάσουν ορισμένες μεταβολές στον κοινωνικό χώρο, αλλά και οικονομικές για τους εργαζόμενους, ή εάν θεωρεί ότι μπορεί παράλληλα προς αυτές μπορεί κάποιος να μετέχει και σ’ αυτές και να μετέχει και σε μια ομάδα που διαπράττει πράξεις εγκληματικές με στόχους ορισμένα άτομα ή περιουσία εξακοντίζοντας ρουκέτες κλπ, όπως έπραξε η 17Ν. Ή αν αυτά τα δυο τα θεωρεί ασύμβατα, ή εσείς τα θεωρείτε ασύμβατα για τη στάση και τη θέση του κ. Σερίφη;

Αυτό είναι ένα σύνθετο ερώτημα και σας το θέτω από την αρχή όλο για να μπορέσετε και εσείς να αναπτύξετε τη σκέψη σας όπως νομίζετε.

Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Το γνωρίζω γενικώς. Δηλαδή, είμαι συνδικαλίστρια πολλά χρόνια στο δημόσιο και είναι συνδικαλιστής ο κ. Σερίφης στον ιδιωτικό τομέα. Θέλω να πω, όταν λέω γενικώς, δεν βρεθήκαμε στο ίδιο Δ.Σ. αλλά τον γνωρίζω γενικότερα από τη δράση του. Βρισκόμαστε σε συγκεντρώσεις μαζί, σε συσκέψεις μαζί, και γενικότερα ο κ. Σερίφης είναι ένα πολύ γνωστό πρόσωπο, έχει μια διάσταση θρύλου για το κίνημα, όχι μόνο για την δραστηριότητά του στο χώρο του σωματείου. Αλλά είναι γνωστός και από τις ταλαιπωρίες που έχει υποστεί γενικότερα, θεωρώ ότι τον ξέρει όλος ο κόσμος.

Πάντα μου έκανε εντύπωση, όσες φορές έχουμε βρεθεί και εγώ όσο τον γνωρίζω μου δίνει την εντύπωση ενός ανθρώπου συγκροτημένου που μέσα από το μαζικό κίνημα, που πίστευε στο μαζικό κίνημα, ήταν και είναι πάντα παρών. Ακόμα και μετά τα γεγονότα αυτά, τον είχα δει σε πολλές συγκεντρώσεις που είχαν γίνει για εισοδήματα, για ασφαλιστικό για τα πάντα, τον είδα να είναι πάντα παρών. Και πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που πιστεύει στο μαζικό κίνημα και θεωρεί ότι μέσα από αγώνες μπορεί να αλλάξει την κοινωνία δεν μπορεί να έχει σχέση. Δηλαδή αυτό το πιστεύω.

Θέλω όμως να πω και κάτι άλλο. Η παρουσία μου εδώ και συμβαίνει και με πολλούς συνδικαλιστές, υπογράψαμε ένα κείμενο και πέρσι μόλις είχε συλληφθεί είναι και σαν μια διαμαρτυρία γι’ αυτά όλα που έχουν συμβεί και την αυθαιρεσία που έχει υποστεί ο Γιάννης Σερίφης και όλη αυτή η αδικία που έχει εκφραστεί στο πρόσωπό του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή