Μου έχει κάνει εντύπωση και πέρσι, βέβαια είναι ένας άνθρωπος που επί 10ετίες παρακολουθείται, δεν μπορούμε να πούμε ότι η αστυνομία δεν είχε στοιχεία για τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Για όλους μας μπορεί ίσως να μην έχει, αλλά πάντως για το συγκεκριμένο άνθρωπο αν είχε, θα τα είχε παρουσιάσει.
Δεύτερον, είχα δει πέρυσι θυμάμαι συγκεκριμένα το καλοκαίρι είχα γυρίσει από το εξωτερικό και είδα μια κατάσταση τραγική, νόμιζα ότι ζούσα σε άλλη χώρα. Δηλαδή ένα κλίμα τρομολαγνείας, μέσα από τα παράθυρα να δικάζονται και να καταδικάζονται άνθρωποι, να προαναγγέλλονται συλλήψεις, από δημοσιογράφους και βέβαια το πρόσωπο του Γιάννη Σερίφη ήταν πάντα παρών. Γράφανε οι εφημερίδες ότι θα συλληφθεί επί μήνες. Τελικώς συνελήφθη τον Οκτώβριο απ’ ότι θυμάμαι γιατί τον είχα συναντήσει και σε κάποιες συγκεντρώσεις, χωρίς κανένα στοιχείο, τουλάχιστον δεν παρουσιαζόταν.
Αυτός δηλαδή και εμείς θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε όλοι μαζί και συζητήθηκε το θέμα και σε όργανα ότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος να διασύρεται έτσι και να θεωρείται ύποπτος πάντα, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία.
Τώρα εντάξει γράφτηκαν. Βέβαια οι γνώσεις μας είναι πάντα από το Τύπο, αλλά θεωρούσαμε ότι θα μπορούσαν και να υπάρχουν. Δεν έχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στη δικογραφία. Μάλιστα μου έκανε και εντύπωση ειδικά πέρσι το φθινόπωρο τον είχα δει στη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.
Είναι συγκεντρώσεις που είχε κάνει το ΕΚΑ της Θεσσαλονίκης και η Ε.Β.Ο.Θ. που είναι το τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ μαζί με άλλους κοινωνικούς φορείς, σαν διαμαρτυρία για τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός που προδιέγραφαν άλλο ένα χρόνο λιτότητας.
Ήταν εκεί μαζί με όλους μας. Με πήραν πολλά τηλέφωνα, παρουσιάστηκε από τις εφημερίδες ότι και ήταν ο επικεφαλής της πορείας, αλλά ότι και τα επεισόδια που ακολούθησαν με κάποιους νεαρούς τα είχε κάνει ο ίδιος. Για όνομα του Θεού.
Θέλουμε να εκφράσουμε και την αγανάκτησή μας γι’ αυτή την κατάσταση. Δεν μπορεί κάποιος να θεωρείται ύποπτος συνέχεια και να ταλαιπωρείται. Και είχε προηγηθεί βέβαια και η υπόθεση η προηγούμενη και έμεινε 18 μήνες φυλακή και τελικώς απηλλάγη. Δηλαδή η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους αθώους και έχουμε όλοι το τεκμήριο αθωότητας όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία είμαστε όλοι αθώοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλίμονο και εάν δεν υπήρχε αυτό, δεν θα είχαμε λόγο υπάρξεως. Κύριε Εισαγγελεύ έχετε ερώτηση; Δεν έχετε. Ορίστε ο κ. Φυτράκης.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, στο Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ σ αυτά τα όργανα τα συνδικαλιστικά κλπ, συζητήσατε αυτά τα ζητήματα και συζητήσατε και το ζήτημα του Σερίφη, έχει επανειλημμένες διώξεις αλλά έχουν και δυο πλευρές αυτά τα θέματα. Μήπως εσείς κάνετε λάθος και λέτε όχι; Μήπως οι διωκτικοί μηχανισμοί έχουν δίκιο και λένε έτσι; Κάνατε συζήτηση σ’ αυτό το χώρο και αντηλλάγησαν απόψεις ανάμεσα στους συνδικαλιστές για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η υπόθεση; Τα εκτιμήσατε σωστά αυτά, τα εκτιμήσατε σε μια βάση;
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: ?εκφράζω τον εαυτό μου, αλλά έχει εκτιμηθεί και η άποψη η γενικότερη, ότι ήταν ένα θέμα βασικών δικαιωμάτων, βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνολικά.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν σκεφθήκατε δηλαδή εκεί να πείτε, βρε παιδιά να, ο Σερίφης μας ξεγέλασε, ήταν εκεί πέρα, έκανε τόση δραστηριότητα τόσα χρόνια και εμείς δεν είχαμε καταλάβει κάτι. Αυτό που ρωτάμε επανειλημμένα εδώ πέρα, σας ρωτάω εγώ ευθέως ή τα σκεφθήκατε αυτά, ή δεν τα σκεφθήκατε; Πώς δηλαδή διαμορφώνεται η άποψη ότι δεν μπορεί να είναι στην 17Ν, πώς την διαμορφώσατε; Αυτό μας νοιάζει να δούμε εδώ.
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Από την εικόνα που είχαμε από τη δράση του, γιατί όλοι τον γνωρίζουμε, άλλος λίγο άλλος πολύ. Αλλά από την εικόνα που είχαμε, από την δράση του, όλοι είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν είχε καμιά σχέση. Και από τα στοιχεία που υπάρχουν, γιατί σας επαναλαμβάνω όλοι έχουμε το τεκμήριο αθωότητας.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ε, δεν βρέθηκε τέλος πάντων εκεί στα συνδικάτα, ένας – δυο να πουν άστε τον Σερίφη τώρα να μην πάμε, για να λένε οι μηχανισμοί ότι αυτός είναι και τον διώχνουνε, ε αυτός μπορεί και να είναι, άστε τον. Πίσω, μη πάτε. Έγινε κάτι τέτοιο; Λέω στο επίπεδο το ανθρώπινο, αυτό παίζει ένα στοιχείο. Αν είχα ορισμένα δεδομένα κύριε Πρόεδρε, δεν θα τα ρωτούσα εγώ αυτά. Αλλά επειδή έχω αυτή την αόριστη γενικότητα, γι’ αυτό τα ρωτάω. Δεν βρεθήκανε άνθρωποι να πούνε πίσω, μην πάτε. Μπορεί να είναι ένοχος, άσε να περιμένουμε την απόφαση, μη βγάλουμε ανακοίνωση, τον Σερίφη προσέξτε τον κλπ.
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Η γενική εντύπωση είναι ότι δεν υπήρχαν στοιχεία και άρα πρέπει να απαλλαγεί.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Και γι’ αυτό κάνατε και τις ανακοινώσεις εκείνες τότε?
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Γι’ αυτό, βέβαια απ’ όλους τους χώρους, από Ομοσπονδίες έχουμε υπογράψει όλοι για να υπάρχει μια άποψη γενική.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Τώρα αυτό όμως μήπως είναι προϊόν μιας παραπληροφόρησης σε σας, που κάνει ένας μυστηριώδης μηχανισμός που δεν ελέγχει ούτε τα μέσα επικοινωνίας, ούτε έχει άλλες δυνατές προσβάσεις και σας βάζει στο μυαλό σας μυστηριωδώς ότι αυτός είναι αθώος, έλα καημένε πού είναι τα στοιχεία, δεν σου φτάνει το ένα, δεν σου φτάνει το άλλο; Τα σκεφθήκατε αυτά;
Υπάρχει κανένας τέτοιος μηχανισμός μυστηριώδης που να σας κατευθύνει και να σας λέει τι να κάνετε, ή απεναντίας στην ίδια φάση τα ΜΜΕ λέγανε τα αντίθετα; Ότι είναι, ότι θα τον πιάσουμε, ότι δεν τον πιάσαμε ακόμα, αλλά καθυστερούμε ,γιατί δεν τον πιάνετε κλπ; Πέρσι που τα είχατε πολύ πρόσφατα και τα βλέπατε; Ποια είναι η στάθμιση αυτών των πραγμάτων;
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε και αυτή που είδαμε από τα ΜΜΕ μας δημιούργησε την βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι ο άνθρωπος αυτός είναι αθώος. Και έπειτα μην ξεχνάμε ότι οι συνδικαλιστές είναι άνθρωποι που παρακολουθούν τα κοινωνικά δρώμενα από αρκετά κοντά και μπορούν να έχουν μια άποψη.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Αυτή η άποψη στηρίζεται σε διερεύνηση της αντικειμενικής πραγματικότητας; Διασταυρώσατε δηλαδή πολλές απόψεις από πολλές πλευρές, ή καθόλου τίποτα έτσι; Διασταυρώσατε;
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Διασταυρώσαμε απ’ ότι βλέπαμε, απ’ ότι παρακολουθούσαμε, από την ζωή του ανθρώπου αυτού, απ’ ότι διαβάζαμε από τον Τύπο που δεν υπήρχε τίποτα, απ’ ότι παρακολουθούσαμε συνέχεια, γιατί σας είπα, έβλεπες στις εφημερίδες να προαναγγέλλουν την σύλληψή του και έλεγες μα τι ?.αυτό μας προκαλούσε και αγανάκτηση, λέμε σε λίγο καιρό θα είμαστε όλοι, θα συλληφθούμε όλοι έτσι όπως πάει η κατάσταση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι, επειδή είστε στο χώρο των δημοσίων υπηρεσιών. Εσείς ήρθατε εδώ πέρα σήμερα να καταθέσετε για έναν που τον διώκουν που λέτε άδικα και οι μηχανισμοί κλπ. Εσείς δεν φοβάστε εδώ πέρα που ήρθατε μάρτυρας; Έτσι σας πέρασε από το μυαλό κάτι κακό, ότι για στάσου ρε παιδιά, πού θα πάω εκεί πέρα; Εδώ είναι οι μηχανισμοί απέξω αλίμονό μου. Το σκεφθήκατε αυτό;
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Κοιτάξτε να δείτε, δεν ζούμε σε εύκολες εποχές. Όμως θεωρούμαστε ότι έχουμε και υποχρέωση να υπερασπιστούμε έναν συνάδελφό μας και ένα συνάνθρωπό μας, όταν πιστεύουμε ότι διώκεται άδικα. Και από εκεί και πέρα μ’ αυτή τη λογική υπερασπιζόμαστε και τους εαυτούς μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι αλλά κατ’ αυτό τον τρόπο σας λέω εγώ δεν φοβηθήκατε εσείς να πείτε, ρε παιδιά εγώ στο δημόσιο είμαι, εδώ απέξω είναι οι άλλοι οι οποίοι είναι οι μηχανισμοί είναι εκείνο ή το άλλο, εσείς δεν φοβηθήκατε που ήρθατε εδώ πέρα σήμερα; Γιατί μερικοί μας λένε ότι εκφοβίζουν μάρτυρες, όχι η πλευρά του κ. Σερίφη, δεν είπε τίποτα τέτοιο πράγμα, για να είμαστε εξηγημένοι?
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: ?δεν το έχω πει εγώ αυτό, αλλά μέσα στη δικογραφία σας το έχετε, θα σας το δώσω για να διαβάσετε για άλλη μια δίκη για να δείτε πώς τους καταγράφουν και τον Σερίφη εκεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι αλήθεια αυτό που λέω εγώ ότι δεν είναι?να έρθει κάποιος εδώ μάρτυρας, εύκολα;
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Δεν ξέρω πάντως εγώ θεωρώ για την περίπτωση του Σερίφη το θεωρώ και σαν τεστ ανοχής της κοινωνίας. Δηλαδή εάν αφήσουμε κάτι τέτοιο να περάσει, όταν το πιστεύουμε ότι δεν είναι έτσι και όταν δεν υπάρχουν στοιχεία, αργότερα δεν ξέρουμε τι θα συμβεί.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε να ρωτήσω κάτι την κυρία. Πώς μπορείτε να είστε βεβαία ότι ο Γιάννης Σερίφης δεν ήταν μέλος της 17Ν; Προσέξτε, η δολοφονία του Ρίτσαρτ Γουέλς ήταν ένα γεγονός. Υπάρχει και ο τάφος του. Οι καταθέσεις του Παύλου Σερίφη στο ΕΘΝΟΣ την πήρε πίσω. Του Χριστόδουλου Ξηρού, την πήρε πίσω. Του Σάββα Ξηρού και αυτός την πήρε πίσω. Είναι και αυτές γεγονότα.
Και λένε ότι ο Γιάννης Σερίφης υπήρξε ιδρυτικό μέλος της 17Ν και μέχρι το ’83 μέλος και ότι μέχρι το ’83 έκανε προσηλυτισμό. Αυτά είναι στοιχεία. Εγώ δεν λέω ότι είναι ένοχος ή αθώος. Σκέπτομαι όμως ότι, κάποια στιγμή αύριο ο Γιάννης Σερίφης ομολογεί ότι είναι μέλος της 17Ν. Τι θα πείτε εσείς; Εάν πει αύριο ότι εγώ είμαι μέλος ναι, ήμουν, τι θα πείτε;
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Να σας απαντήσω. Πρώτον, μου λέτε εάν είμαι απολύτως βέβαια. Μ’ αυτή τη λογική απολύτως βέβαιος και απολύτως βεβαία για μένα είναι ο καθένας μόνο για τον εαυτό του, αν το πάρουμε έτσι, για κανέναν άλλον άνθρωπο. Από τα στοιχεία που υπάρχουν, δεν υπάρχει τίποτα ότι οι συγγενείς του ή κάποιοι άλλοι συγκατηγορούμενοι είπαν για τον ίδιο, καταρχήν υπάρχει και η βασική αρχή, ένοχος ένοχον ου ποιει και κατά δεύτερο λόγο το ανήρεσαν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι είναι. Τώρα εάν αργότερα το βεβαιώσει ο ίδιος αυτή είναι άλλη υπόθεση, εμείς μιλάμε σήμερα. Μέχρι στιγμής δεν έχει πει τίποτα.
Και πιστεύω ότι έτσι όπως τον έχω δει ότι είναι ένας άνθρωπος που θα είχε και την εντιμότητα να αποδεχθεί κάποιες ευθύνες που είχε, αν είχε κάνει τέτοια επιλογή. Εγώ προέρχομαι και από ένα οικογενειακό περιβάλλον που έχει ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν και σε δύσκολες φάσεις στάθηκε όρθιο και δεν νομίζω ότι δεν θα το έκανε.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πού υπηρετείτε τώρα;
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Στο Υπουργείο Οικονομικών.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σε ποια διεύθυνση;
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Στην Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων. Συγκεντρώνουμε τα λεφτά από το τζόγο, βλέπετε είναι τζογαδόροι οι Έλληνες.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι μήπως εκεί υπάρχουν πρόσθετα;
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Τι πρόσθετα; Τι εννοείτε;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν ξέρω.
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Τι πρόσθετα; Παίρνουμε τις αποδοχές που παίρνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, στο Υπουργείο Οικονομικών.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μόνο;
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Έπρεπε να μου πείτε να φέρω και την βεβαίωσή μου την φορολογική κύριε Εισαγγελέα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε παρακαλώ. Υπάλληλος είναι η γυναίκα στο Υπουργείο Οικονομικών, παίρνει τις γνωστές αποδοχές που παίρνουν όλοι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών.
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Ούτε δεκάρα παραπάνω, γι’ αυτό δεν κατάλαβα και την ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Σπανού πάντως ξέρετε, το μεσημέρι που θα πάω στο σπίτι μου θα έχω πρόβλημα σίγουρα. Γιατί κάποιος εδώ μέσα είπε, ότι παίρνω 5.000 Ευρώ το μήνα και θα μου λέει η γυναίκα μου τι τα κάνεις; ¶ρα έχεις και κάποια άλλη. Και τα μισά έρχονται εδώ θα μου πει. Διότι σας λέω ότι τα μισά ακριβώς από τα πέντε χιλιάδες παίρνω. Δεν έχω τίποτα άλλο εγώ. Θέλετε να σας φέρω σε εσάς το δικηγόρο τη μηνιαία, επειδή μου φέρνετε μάρτυρες και λέτε ότι ο δικαστής παίρνει 5.000 ευρώ; Θα μου δημιουργήσετε πρόβλημα με τη γυναίκα μου, θα πει ότι την κοροϊδεύω. Θα δείτε ότι το πρώτο που θα μου πει «Φέρε και τα υπόλοιπα›. Πρώτα θα σας φέρω τη μισθοδοτική, αφού τόσο πολύ ελεγχόμαστε κιόλας! Τέλος πάντων, καλό θα ήταν να έπαιρνα 5.000 αλλά δεν τα παίρνω.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ο κατηγορούμενος Σερίφης το 1978 κατηγορήθηκε για μια βαριά πράξη που συνδέεται με το ίδιο φαινόμενο της τρομοκρατίας, όπως έχει τυποποιηθεί η πρακτική. Σε αυτή τη δίκη που είδα τα πρακτικά και που είναι ιστορικά καταχωρημένη όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί οι οποίοι αργότερα συμμετείχαν και στην Κυβέρνηση και πήραν και την Κυβέρνηση, των Κομμάτων δηλαδή της ευρύτερης Αριστεράς και του Κέντρου, όλες οι πολιτικές προσωπικότητες από τον Ηλιού, τον Κίρκο, τη Μερκούρη και πολλοί άλλοι που έγιναν Υπουργοί, πέρασαν και κατέθεσαν ότι τότε κοντά που είπε ο κ. Εισαγγελέας την περίπτωση Γουέλς δυο χρόνια νωρίτερα ήταν, κατέθεσαν τη βεβαιότητα από ελέγχους που έκαναν, ότι δεν έχει ανάμιξη σε δραστηριότητα που να μπορεί να υπαχθεί σε αυτό το γενικό μοντέλο που λέμε τρομοκρατική δραστηριότητα.
Αθώωσε το Δικαστήριο, έκανε δηλαδή ένα τεστ, έλεγαν ορισμένα στοιχεία, κατέθεσαν οι άλλοι κλπ. Είχαν λάθος οι μηχανισμοί των πολιτικών σχημάτων και των προσωπικοτήτων που κατέθεσαν τότε και είπαν ότι «δεν μπορεί να έχει δραστηριότητα, γιατί εμείς ξέρουμε ποια δραστηριότητα είχε μαζί μας›; Είχαν λάθος ή δεν είχαν; Ή είχαν ελέγξει αυτά τα δεδομένα και πως θα τους διέφευγε το γεγονός ότι 2 χρόνια πριν θα είχε εμπλακεί σε αυτή την Οργάνωση και θα είχε κάνει και την πρώτη πράξη κατά του Γουέλς;
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Μα αποδείχθηκε ότι δεν έκαναν λάθος, είχαν δίκιο.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Αυτό το δεδομένο παίζει ένα ρόλο στις σκέψεις των μέσων πολιτών για το τι θα κάνουμε σήμερα που αποκαλύπτεται εξομολογία συγκατηγορουμένου, που δεν πιστεύω ότι τώρα να σας είπαν οι νομικοί το «Ένοχος, ένοχο ου ποιεί› αυτή τη νομική ρήτρα.
Αυτό το στοιχείο μαζί με το νεότερο που σας είπε ο κ. Εισαγγελέας, αυτά τα δυο σας δημιουργούν αμφιβολία περί την πιστότητα και τη σοβαρότητα της πεποίθησης που λέτε εσείς εδώ πέρα; Ναι; Όχι; Πως το σκέφτεστε;
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Είμαι βέβαιη ότι είναι αθώος και μάλιστα είχε ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν, είχε απαλλαγεί. Είναι γνωστό ότι παρακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι δυνατόν. Η ίδια η ζωή του και η δράση του δεν δίνει κανένα τέτοιο στοιχείο ότι μπορεί να έχει σχέση. Εγώ πιστεύω ότι είναι αθώος και γι’ αυτό ακριβώς ήρθα.
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Θέλω να ξαναθέσω κ. Πρόεδρε το θέμα που αφορά τον Γουέλς. Υπάρχει κανένα στοιχείο -ανεξάρτητα από την παραγραφή του- που να προδιαγράφει ότι σε αυτή τη δολοφονία, που επανέρχεται ως πέλεκυς απειλητικός σε βάρος του κ. Σερίφη και δεν το ξέρω; Ανεξάρτητα από την παραγραφή του. Υπάρχει κάτι στη δικογραφία που δεν το ξέρουμε, ή γνωρίζει κάτι ο κ. Εισαγγελέας που δεν το γνωρίζει η Υπεράσπιση;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Ας μην ξαναρωτάμε γι αυτό.
Δεύτερον, είσαστε πολλά χρόνια στο συνδικαλισμό για να φτάσετε στην τριτοβάθμια συνδικαλιστική Οργάνωση. Εχετε όλα αυτά τα χρόνια ακούσει ποτέ κάποιον συνδικαλιστή που να δρούσε, να είχε δράσει μέσα στο συνδικαλιστικό Κίνημα να συμμετείχε σε Οργάνωση που να είχε αποστολή να δράσει με οποιονδήποτε τρόπο άλλον, εκτός του συνδικαλισμού;
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Εγώ όχι. Είναι άνθρωποι που μέσα από το μαζικό Κίνημα πίστευαν ότι θα βελτιώσουν τη ζωή τη δική μας, των συναδέλφων και θα αλλάξουν την κοινωνία, αλλά μέσα από το Κίνημα.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Εκτός αυτής της δράσης μέσα από το Κίνημα, άλλη δράση έχετε ακούσει για οποιονδήποτε συνδικαλιστή;
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Από ότι θυμάμαι αυτή τη στιγμή όχι.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Και εγώ δεν θυμάμαι. Δεύτερη ερώτηση: έχετε ακούσει να κατηγορείται κάποιος για το σοβαρό αδίκημα της συμμετοχής στην Οργάνωση 17Ν να μετέχει στην προμήθεια και στην κατοχή οπλισμού και να μην γίνει από την Αστυνομία κανένας έλεγχος και καμία έρευνα, ούτε πριν από τη σύλλήψή του, ούτε και μετά από τη σύλληψή του στοιχειωδώς στο σπίτι του; Το έχετε ακούσει αυτό ποτέ;
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Όχι.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Το αντίθετο συμβαίνει πάντα;
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Ναι.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Με δεδομένα αυτά τα δύο που σας έδωσα το συνδικαλιστικό κι αυτό, μπορεί να υποθέσει κανείς -με βεβαιότητα λέω εγώ- ότι η ίδια η υπηρεσία που φέρεται να τον καταδιώκει δεν είχε κανένα απολύτως στοιχείο;
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Ναι. Είναι σαφές ότι δεν είχε κανένα στοιχείο.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Εξ αυτού του λόγου μπορώ με βεβαιότητα να συμπεράνω ότι αφού δεν υπήρχε κανένα στοιχείο όπως είπατε και με βάση αυτά τα δεδομένα που σας είπα τώρα και αφού η ίδια η υπηρεσία με την ίδια της την συμπεριφορά, βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο. Μπορείτε εσείς να αμφισβητήσετε –όπως είπε ο κ. Εισαγγελέας σε καμία περίπτωση- ότι ο Γιάννης Σερίφης δεν μπορεί να μετείχε σε καμία Οργάνωση που να είχε άλλη σχέση εκτός από το συνδικαλισμό;
Δ. ΣΠΑΝΟΥ: Εγώ πιστεύω ότι δεν μετείχε.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε το τεκμήριο της αθωότητας δεν ισχύει για όλους τους παράγοντες της δίκης;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι όμως για την Πολιτική Αγωγή.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Η Πολιτική Αγωγή έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν μας αφορά ο Σερίφης δεν έχουμε τίποτα κατά του Σερίφη. Το έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη. Αλλά ας το αφήσω αυτό. Για τους παράγοντες του Δικαστηρίου λέω της Έδρας στο σύνολό της το ίδιο δεν συμβαίνει;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει να πάτε στο καλό.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε για να δούμε αν μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα εδώ μέσα, εγώ έχω μια ερώτηση να κάνω. Ο θάνατος του Γουέλς τι ήταν; Αυτοκτονία ήταν;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δολοφονία ήταν.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εσείς το είπατε. Κάποιοι άλλοι παράγοντες εδώ λένε ας υιοθετήσουμε τον όρο. Εγώ θέλω να ξέρω για να δούμε αν οι παράγοντες της δίκης μιλάμε την ίδια γλώσσα.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Ασφαλώς και δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Κατ’ αρχήν δεν με αφορά η υπόθεση.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αν το θεωρείτε αυτοκτονία ας μας το πείτε.
Φ. ΚΟΤΕΑΣ: Δεν μας αφορά αυτή η υπόθεση, εμάς ως υπερασπιστές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γεωργίου!
Να προσέλθει ο κ. Δαφνής Γρηγόρης. Είστε ο κ. Γρηγόρης Δαφνής του Γεωργίου.
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που κατοικείτε;
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Αθήνα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και είστε συνδικαλιστής της Γ’ ΕΛΜΕ. Τι μάθημα διδάσκετε;
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Βιολογία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορκίζεστε ή διαβεβαιώνετε;
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Διαβεβαιώνω στην τιμή και στην συνείδησή μου.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Συγγνώμη κ. Πρόεδρε, όταν διοριστήκατε δώσατε όρκο;
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Υποχρεωτικά. Έχω το δικαίωμα τώρα να μην δώσω όρκο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύς people change, οι άνθρωποι αλλάζουν! Τι να κάνουμε; Μπορεί σήμερα να δίνω όρκο, αυτή την ώρα λέει έμμεσα και σαφώς ότι δεν πιστεύει. Τι να κάνουμε;
Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Μα και στο Πανεπιστήμιο τώρα και στα σχολεία έχει αλλάξει αυτό. Διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας τιμωρήσει.
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Ως καθηγητής και ως δάσκαλος δεν μπορεί να στηρίζεται αυτό που κάνω απλώς στις αντιλήψεις μου περί θρησκείας. Αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια είναι η άλλη υπόθεση;
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Ως καθηγητής και ως δάσκαλος των παιδιών δεν μπορεί να στηρίζεται η αγωγή μας στη θρησκευτική μου συνείδηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς. Κατ’ αρχήν εσείς διδάσκετε βιολογία το μόνο κομβικό θέμα είναι αν ακολουθείτε την άποψη της δημιουργίας ή την άποψη της εξέλιξης. Φυσικά η βιολογία της εξέλιξης ακολουθεί. Είναι ανάγκη να μπούμε σε θρησκευτικά θέματα; Για τη δίκη των πιθήκων θα γυρίσουμε πίσω; Αν είμαι κατηγορούμενος σαν το Δαρβίνο?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Δαρβίνος δεν ήταν κατηγορούμενος. Ποτέ δεν υπήρξε.
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Υπήρξε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα έγραψε και μια επικριτική επιστολή στο Μαρξ όταν του είπε να του αφιερώσει το «Κεφάλαιο› και είδατε τι του είπε; «Είστε εξόχως αντικληρικός και γι’ αυτό θα αποτύχετε›.
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Δεν είναι έτσι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να μου απαντήσετε σ’ ένα ερώτημα το οποίο είναι λίγο σύνθετο. Το πρώτο θέμα είναι από πότε γνωρίζετε τον κ. Σερίφη, αν γνωρίζετε ότι αυτός δραστηριοποιείται στον ευρύτερο συνδικαλιστικό χώρο όχι βέβαια στην εκπαίδευση αλλά στους εργάτες ΗΛΠΑΠ κλπ., ότι μετέχει πολλές φορές και σε όργανα δευτεροβάθμια και αν πιστεύει στο μαζικό αγώνα και μόνο σαν μέσο να περάσουν ορισμένες κοινωνικές μεταβολές και αν αυτές οι απόψεις είναι μονοδρομικές γι’ αυτόν και αν είναι ασύμβατες τελείως με τη δράση μιας Οργάνωσης που λέγεται 17Ν και δραστηριοποιήθηκε όλα αυτά τα 27 – 28 χρόνια στον ελλαδικό χώρο με ανθρωποκτονίες από πρόθεση, απόπειρες ανθρωποκτονιών και διάφορα πράγματα, αν είναι συμβατά με τη σκέψη ενός συνδικαλιστή ο οποίος μετέχει στο μαζικό Κίνημα, ή μπορεί να έχει διφυή διχασμένο χαρακτήρα και να λέει «Part time από εδώ, Part time από εκεί›, θέλω να μου πείτε τι ακριβώς γνωρίζετε από την προσωπικότητα αυτού του ανθρώπου και γενικά τη θέση του έναντι αυτών των προβλημάτων.
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Είναι γνωστό ότι ο Γιάννης Σερίφης επί 25 χρόνια είναι ένας μαχητής του εργατικού Κινήματος και του πολιτικού Κινήματος. Παλεύει μέσα στο μαζικό Κίνημα. Εδώ θα ήθελα να πω δυο κουβέντες τι είναι μαζικό Κίνημα τελικά. Υπάρχουν πολλές αφαιρέσεις.
Στο μαζικό Κίνημα και ιδιαίτερα για ανθρώπους σαν το Γιάννη Σερίφη που δεν είχε μια πολιτική σκέψη ένα Κόμμα στο οποίο να ανήκει, απαιτεί κάθε στιγμή να πείθει. Το να διοργανώσεις μια απεργία, ένα συλλαλητήριο μια μαζική δράση απαιτεί να πείσεις κόσμο και πολλές φορές το συνδικαλιστικό Κίνημα χρειάζεται να πείσεις και ανθρώπους που δεν συμφωνείς πολιτικά μαζί τους.
Σε αυτή την άποψη έχει τεράστια σημασία το να εκθέτεις. Όταν είσαι στο μαζικό Κίνημα εκθέτεις τις πολιτικές ιδέες σου και τις παλεύεις και εκτίθεσαι σαν άνθρωπος. Το μαζικό Κίνημα δεν είναι κάτι που γίνεται σε κάποιο χώρο σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο ή σε μια Γενική Συνέλευση, είναι μια στάση ζωής για όσους έχουν ασχοληθεί μέσα σε αυτό.
Σε αυτή τη στάση ζωής είσαι ανοιχτός. Είσαι ανοιχτός σε κάθε πράξη σου και από αυτό μπορούμε να εξηγήσουμε για ποιο λόγο στον Γιάννη Σερίφη στάθηκαν δίπλα του και άνθρωποι που ανήκαν σε άλλους πολιτικούς χώρους, σε αντίθετους πολιτικούς χώρους και τον υποστήριξαν. Τον υποστήριξαν γιατί τον ξέρουν και είναι ανοιχτός. Αυτή η πολιτική στάση η συγκεκριμένη πάλη είναι αντίθετη με οποιαδήποτε συνωμοτική διαδικασία.
Ο Γιάννης Σερίφης όπως όλοι οι Γιάννηδες Σερίφηδες αυτού του κόσμου παλεύουν ανοιχτά, παλεύουν μέσα στο μαζικό Κίνημα λέγοντας την άποψή τους, τα ιδεώδη τους. παλεύουν για την ανατροπή, παλεύουν για να αλλάξουν αυτό τον κόσμο, αλλά το παλεύουν ανοιχτά με το στήθος μπροστά.
Αυτό δεν μπορεί να είναι συμβατό με οποιαδήποτε συνωμοτική διαδικασία. Είναι πολύ καθαρό αυτό το πράγμα γιατί εάν δεχτούμε έστω και σαν υπόθεση εργασίας ότι ο Γιάννης Σερίφης λειτουργούσε ως διπλός πράκτορας –και εδώ θα επιμείνω στον όρο διπλός πράκτορας με την έννοια του πράκτορα, γιατί πρέπει να κρύβει πράγματα, έπρεπε να κρύψει πράγματα πάρα πολλά- καθημερινά ήταν κάτω από την κριτική των συναδέλφων του, ήταν καθημερινά κάτω από την κριτική όλων της καθημερινότητάς του.
Αρα αν έπρεπε να δουλέψει σαν διπλός πράκτορας, αυτό έρχεται σε αντίφαση και με τους διωγμούς που έχει υποστεί. Αν αυτή τη στιγμή ο Γιάννης Σερίφης θεωρείται ως στρατολόγος από ό,τι έχω ακούσει της 17Ν, τότε πραγματικά έχω πρόβλημα και με την Αντιτρομοκρατική. Γιατί τότε δεν είναι ανικανότητα, θα πρέπει να ήταν και συνέργια.
Αν αυτό τον άνθρωπο που τον παρακολουθούσαν στενότατα από το πρωί μέχρι το βράδυ, που ήταν ανοιχτός, είχε συγκεκριμένη πολιτική δράση και μπορούσε παρ’ όλα αυτά κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Αντιτρομοκρατικής να λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση, τότε πραγματικά τα πράγματα δεν μπορεί να στέκουν σε καμία λογική.
Πιστεύω από την άλλη πλευρά ότι οι διωγμοί απέναντι στο Γιάννη Σερίφη δεν έχουν γίνει για κανένα παράπτωμά του για καμιά νόμιμη παραβίαση. Έχουν γίνει γιατί στο πρόσωπο του Γιάννη Σερίφη βάλλεται αυτό το μαζικό Κίνημα, αυτό το Κίνημα που ανοιχτά βάζει τα ζητήματα και προσπαθεί να συσπειρώσει κόσμο, να πείσει.
Το ζήτημα κ. Πρόεδρε είναι να πείσει αυτό το Κίνημα. Δεν είναι απλώς να επιβάλλει τις απόψεις του. Οσοι ασχολούμαστε στο μαζικό Κίνημα προσπαθούμε να πείσουμε αυτό τον κόσμο ότι χρειάζεται να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση γιατί είναι πιστεύω δικό μας και αυτό το πιστεύω το βγάζουμε προς τα έξω.
Αυτή την πίστη και την ανοιχτή δράση είναι εκείνο που πολλούς δεν τους αρέσει και εννοώ όχι άτομα γιατί αυτό δεν με ενδιαφέρει, αλλά μιλάμε για μηχανισμούς. Όταν επί 25 χρόνια ο Γιάννης Σερίφης από τα τέλη της δεκαετίας του ’77 -και όπως είπατε και προηγούμενα εγώ στην αρχή είχα ακουστά μόνο το όνομά του και στη συνέχεια τον γνώρισα, το όνομά του το άκουσα στα τέλη της δεκαετία του ’70 με την υπόθεση εκείνη που ήταν κατηγορούμενος και στη συνέχεια γνώρισα τον άνθρωπο.
Είναι γεγονός ότι ένα σύνθημα που πολλές φορές ακούστηκε «Λευτεριά στο Γιάννη Σερίφη› επί 25 χρόνια ακουγόταν ένα τέτοιο σύνθημα, είχε ένα περιεχόμενο τουλάχιστον γι αυτούς που δεν το ξέραμε πολλές φορές, το περιεχόμενο ήταν ενάντια στην κρατική αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό και για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Θεωρείτε ότι στο πρόσωπό του θίγονται βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και θέλω να το αποδείξω αυτό το πράγμα γιατί θίγονται στο πρόσωπο του ενός τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Γιατί πραγματικά ήδη από τη μία το μαζικό Κίνημα στηρίζεται στη συμμετοχή. Αν δεν έχουμε συμμετοχή δεν πάω να οργανώσω εγώ δέκα διαδηλώσεις ή ο Γιάννης Σερίφης, θα κρατάω το πανό εγώ κι ο Γιάννης. Για να έχει αποτέλεσμα αυτό το πράγμα πρέπει να κατέβει κόσμος, να πείσουμε κόσμο ότι πρέπει να παλέψει ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην κρατική αυθαιρεσία, για την απεργία, για το δικαίωμα στη δουλειά. Πρέπει να πειστεί ο άλλος. Για να τον πείσουμε πρέπει να μας εμπιστεύεται. Οποιαδήποτε δίωξη ενάντια στο Γιάννη Σερίφη, σημαίνει ότι σπέρνουμε την ανεμπιστοσύνη σε αυτό τον κόσμο.
Αν αυτό περάσει, δεν είναι ανάγκη να καταδικαστεί, αν περάσει η αντίληψη ότι άνθρωποι σαν το Γιάννη Σερίφη λειτουργούσαν με διπλά χαρτιά, τότε πραγματικά αυτό είναι ένα χτύπημα ενάντια στο μαζικό Κίνημα και γιατί θα φέρει φόβο σε κάποιους που θέλουν να ασχοληθούν και να βγουν μπροστά, αλλά κυρίως γιατί δηλητηριάζει το Κίνημα. Το δηλητηριάζει με την έννοια ότι υπάρχει ανεμπιστοσύνη.
Οι άνθρωποι που σας έλεγαν αυτά και έβγαιναν ανοιχτά και σας έλεγαν το πιστεύω τους γιατί παλεύούν, αποδεικνύεται ότι δεν ήταν αυτό που πάλευαν πριν. Αυτός ο δηλητηριασμός της ατμόσφαιρας είναι το πιο επικίνδυνο και η επίθεση ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Να σας πω κάτι; Κατά τη γνώμη μου είναι τυχαίο που είναι ο Γιάννης Σερίφης κατηγορούμενος. Θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε άλλος. Οι επιλογές γίνονται στη βάση αυτή: να χτυπηθεί το μαζικό Κίνημα σε όλη αυτή την περίοδο των 25 χρόνων και τώρα πολύ περισσότερο.
Πιστεύω ότι αυτή η συνωμοσία τώρα έχει αποκτήσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δεν ξεκινούν μόνο από εδώ. Υπάρχει μια ολόκληρη μετά τις 11 του Σεπτέμβρη τρομο-υστερία σε ολόκληρο τον κόσμο και μιλώ στην Αμερική αυτή τη στιγμή έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι τα Κινήματα και οι διαδηλώσεις είναι τρομοκρατικές ενέργειες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε, αν τους εργατικούς αγώνες τους κάνουμε τρομοκρατία, τότε θα πρέπει να τρελαθούμε κι εμείς
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Τότε πραγματικά θα είμαστε σε πολύ επικίνδυνο δρόμο. Εκείνο που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή είναι ένα κυνήγι μαγισσών μέσα στο εργατικό Κίνημα, μέσα στο Κίνημα το πολιτικό και αυτό το κλίμα είτε διαχέεται στους άλλους χώρους είτε επιβάλλεται και αυτή τη στιγμή πραγματικά η συνωμοσία κατά τη γνώμη μου ενάντια στο Γιάννη Σερίφη είναι μια συνωμοσία που ενέχει όλα τα προηγούμενα χαρακτηριστικά το τέλος της δεκαετίας του ’70, συν νέα χαρακτηριστικά όπως είναι όλη αυτή η τρομο-λαγνεία και ένα κυνήγι μαγισσών. Αναζητούμε εχθρούς. Φτιάχνουμε εχθρούς. Και σε αυτή την κατεύθυνση είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχουν πολλοί εχθροί που δεν χρειάζεται να φτιάξουμε κι άλλους. Κύριε Εισαγγελεύς έχετε ερώτηση; Όχι. Κύριοι συνάδελφοι; Ο κ. Γεωργαντόπουλος έχει τον λόγο.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι αυτά τα σχετικά με τη ζωή, τη δράση του κ. κατηγορούμενου είναι αντίθετα με οποιαδήποτε συνωμοτική διαδικασία. Το κατάλαβα καλά;
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Ναι. Συνωμοτική με την έννοια ότι γίνεται κρυφά.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή η εγκληματική Οργάνωση 17Ν έχει συνωμοτικές διαδικασίες;
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Φυσικά. Δεν είχε μια ανοιχτή δράση. Έχω την εντύπωση ότι πριν δεν έλεγε ότι «Είμαι η 17Ν› γιατί ήταν υπόλογος. Δεν μπορούσε να βγει ανοιχτά και να υποστηρίξει τις ιδέες της με αυτή την έννοια του συνωμοτισμού. Με την έννοια ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει ανοιχτά αυτό που πρέσβευε ή αυτό που έκανε και ήταν υποχρεωμένος πολλές φορές να κρύβεται.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το υποστήριζε η Οργάνωση ανοιχτά με τις προκηρύξεις της;
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Με τις προκηρύξεις της. Σαν άτομο κανένας. Δεν μπορούσε η προκήρυξη αυτή να υπογραφεί από τον τάδε, ότι εγώ υπογράφω αυτές τις θέσεις. Σαν προκήρυξη υπογραφόταν. Δηλαδή μια Οργάνωση η οποία ήταν απρόσωπη και λογικό, δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς.
Με αυτό προσπαθώ να πω ότι ο Γιάννης Σερίφης δεν έλεγε απλώς εκ μέρους κάποιας Οργάνωσης. Στο μαζικό Κίνημα δεν βάζεις μόνο τις απόψεις σου και παλεύεις πολιτικές ιδέες απέναντι στις πολιτικές ιδέες, είσαι και εργαζόμενος, εκτίθεσαι καθημερινά, συζητάς, έχεις συναναστροφές, έχεις κόσμο που είναι τελείως έξω από κάθε λογική ότι μπορείς να παίζεις με δύο χαρτιά.
Απλώς ήθελα να προσθέσω ότι αυτό θα μπορούσε να το κάνει για κάποιο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσε να ήταν στο μαζικό Κίνημα για κάποιο χρονικό διάστημα, και μετά να αποσυρόταν υποτίθεται από το μαζικό Κίνημα για να μπορέσει να λειτουργήσει με έναν άλλο τρόπο. Αλλά εδώ είναι γεγονός ότι ήταν πάντα μέσα. Πάντα ήταν στο κέντρο.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσω ακόμη κάτι. Είπατε ότι αυτός είχε συνδικαλιστική δράση υπό τον έλεγχο της Αστυνομίας, της Αντιτρομοκρατικής της Ασφάλειας κάπως έτσι το είπατε. Και ερωτώ, και άλλοι άνθρωποι του συνδικαλιστικού κινήματος δεν είχαν παρόμοια δράση αυτή;
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Σαφέστατα.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί να κατηγορήσουν τον κ. Γιάννη Σερίφη και να μην κατηγορήσουν έναν άλλον συνδικαλιστή;
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Εγώ ένας από τους λόγους που βρίσκομαι εδώ, είναι γιατί πιστεύω ότι θα μπορούσα να ήμουν και εγώ στη θέση του Γιάννη Σερίφη.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό ήρθατε εδώ;
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Όχι, ένας από τους λόγους δεν είναι ο κυριότερος. Όχι ο κυριότερος, αλλά θα μπορούσε να ήταν ο οποιοσδήποτε. Η επιλογή ήταν συγκεκριμένη. Ένας άνθρωπος του μαζικού κινήματος, με μια αντιχουντική δράση είχες μια επιλογή, ορισμένα χαρακτηριστικά, τα οποία συμπίπτανε στο πρόσωπο του Γιάννη Σερίφη.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνος τώρα είναι συνταξιούχος, εσείς είστε εν ενεργεία υπάλληλος, δεν θα ήταν πιο καλό το χτύπημα, αν πήγαινε σε ένα ενεργό μέλος του συνδικαλιστικού κινήματος αυτή όλη η σκευωρία που λέτε;
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Ναι, αλλά υπάρχει μια ολόκληρη προϊστορία που δένει, υπάρχει μια ολόκληρη προϊστορία εις βάρος του Γιάννη Σερίφη, την οποία δεν την είχα εγώ, η οποία είχε επιλεγεί από την δεκαετία του ’70.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσω και κάτι ακόμα. Υπήρξε μια ανακριτική αρχή, που είχε κάποιο υλικό από τις δικογραφίες και εκείνο το υλικό κατά το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται οι κύριοι κατηγορούμενοι, ήταν δυο άνθρωποι οι οποίοι και τα ανήρεσαν μετά και άλλος ένας ο οποίος έχει την θέση του και είπαν ότι, ο Γιάννης Σερίφης με γνώρισε με τον τάδε, μαζί αποφασίσανε την ίδρυση, μετά έγινε η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως του Ρίτσαρτ Γουέλς κλπ.
Και σας ερωτώ, έχει αυτά τα στοιχεία η δικογραφία, τι θα έπρεπε να τα κάνει ο ανακριτής; Τι άλλο να κάνουν οι ανακριτικές αρχές ή το Συμβούλιο; Θέλω να μπω στη λογική σας. Τα έστειλε στο Δικαστήριο και εμείς εδώ καθόμαστε και ερευνούμε αν αυτά τα μόνα ή τα λίγα ή μόνα τους μπορούν να του πουν εσύ είσαι ένοχος, ή είσαι αθώος, τι θα έπρεπε κατ’ εσάς να έχει γίνει; Θα ήταν δηλαδή λογικό να πούνε ότι ξέρετε, αφού είναι ένας άνθρωπος που από το 1977 έχει διωχθεί, έχει προφυλαχθεί, προσωρινά κρατήθηκε, έχει κατηγορηθεί, έχει καταδικαστεί, έχει αθωωθεί, παρακολουθείται, δεν παρακολουθείται επί χρόνια, όλα αυτά είναι σκευωρία. Αυτό θα έφθανε; Θέλω να μπω στη λογική σας.
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Και εγώ θα προσπαθήσω να απαντήσω στην ίδια λογική, επειδή τα δικονομικά δεν τα ξέρω, με τα βουλεύματα κλπ, δεν έχω ιδέα περί του πράγματος, πολιτικά θα προσπαθήσω να βρω την απάντηση. Έτσι είναι τα πράγματα. Γεγονός είναι όμως κατά την γνώμη μου, το πιστεύω το δικό μου, πέρα από το δικονομικό είναι ότι, η ανακριτική διαδικασία, φτιάχνει κατά την γνώμη μου στοιχεία.
Αυτό υπάρχουν αν θέλετε και αποδείξεις μέσα στο κίνημα. Ξέρετε πόσοι στο κίνημα π.χ. στο μυαλό μου έρχονται αυτή τη στιγμή κατηγορούμενοι που πήγαν με στοιχεία πολύ σημαντικά, κακουργήματα από τους αγρότες, ή από το μαθητικό κίνημα ή και καθηγητές είχαν πάει. Και οι περισσότεροι, το 90% αθωώθηκαν μέσα από τη διαδικασία και αποδείχθηκε ότι τα στοιχεία ήταν ψεύτικα. Ότι οι άνθρωποι δεν είχαν καμιά σχέση με κακουργήματα που κατηγορήθηκαν.
Δηλαδή κατά την γνώμη μου δεν είναι μια αθώα διαδικασία που καταλήγουμε σ’ αυτό. Υπάρχει κατά την γνώμη μου και δεν περιλαμβάνω τους πάντες, τους παρόντες, υπάρχει μια διαδικασία δημιουργίας τέτοιας καταστάσεως.
Χ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η απορία μου είναι γιατί, όλα αυτά να κοιτάξουν να τα φορτώσουν στον κ. Γιάννη Σερίφη και όχι σε σας, που εσείς το είπατε ότι?
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Ναι απλώς έτυχε η σύμπτωση, ο Γιάννης Σερίφης να έχει μια συγκεκριμένη δράση κατά την περίοδο της χούντας, κατά την γνώμη μου δεν συνελήφθη κατά τη περίοδο της χούντας, ήρθε εδώ, είχε μια συγκεκριμένη δράση στο βιομηχανικό συνδικαλιστικό κίνημα, κάτι που ενοχλούσε πάρα πολύ εκείνη τη περίοδο και ήταν ένας άνθρωπος που έμεινε πάντοτε όρθιος. Αυτό κατά την γνώμη μου μπλέκει και συγνώμη θα κάνω τώρα μια μικρή αυθαιρεσία, μπλέκει και από την άποψη ορισμένων διωκτών που πάνε και με ένα προσωπικό. Υπάρχει και μια προσωπική αντεκδίκηση.
Γιατί πραγματικά ένα από τα ερωτήματα και συγνώμη για τον χρόνο που καταναλώνω, που είχα είναι το εξής, ο Γιάννης Σερίφης έχει ένα κοινωνικό περιβάλλον, μια οικογένεια κλπ. Πηγαίνει σε ένα δικαστήριο, προφυλακίζεται και αθωώνεται , αποδεικνύεται λάθος. Δηλαδή έχεις μια ολόκληρη ταλαιπωρία συνολικά του ατόμου, της οικογένειάς του και του κοινωνικού του περιβάλλοντος.
Ποιος ζητάει συγνώμη σ’ αυτόν για το τι έγινε; Αφού αθωώθηκε. Αποδείχθηκε ότι όλα αυτά ήταν ψέματα. Και σε αντίθεση κατά την γνώμη μου είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι προετοιμάζουν την ρεβάνς, γλίτωσες τώρα θα την φας την επόμενη. Έχω την άποψη ότι υπάρχει και μια ρεβάνς στην όλη υπόθεση.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς είπατε ότι ο Γιάννης Σερίφης ήταν υπό παρακολούθηση. Εσείς πού το ξέρετε;
Γ. ΔΑΦΝΗΣ: Αυτό είναι πανθομολογούμενο στο κίνημα κύριε Εισαγγελέα. Οι πάντες το ξέρανε και ήταν προκλητική η παρακολούθηση, δεν ήταν κάποια παρακολούθηση που γινότανε τυχαία, όπως στα τηλεφωνήματα κλπ, που πολλές φορές και ο καθένας μας από μας δηλαδή, μπορεί να αναγνωρίσει κάποια στιγμή ότι πιθανόν να παρακολουθείται. Πιθανόν, εκεί ήταν προκλητικοί.