Πυρκαγιές σε Πορτογαλία και Κροατία

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2003 14:55
A- A A+

Πολλά εκτάρια δασικής έκτασης έγιναν στάχτη, καθώς μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται από το Σάββατο στην περιοχή Σέρτα, στην κεντρική Πορτογαλία, 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λισαβώνας.

Τουλάχιστον 500 άνδρες της πυροσβεστικής με 193 οχήματα, δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα δίνουν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, που κινδυνεύει να αφανίσει το μεγαλύτερο δάσος με αλμυρίκια της Ευρώπης, μετέδωσε το πρακτορείο Lusa. «Ο,τι δεν κάηκε τις προηγούμενες χρονιές, χάθηκε φέτος», δήλωσε στο ιδιωτικό ραδιόφωνο TSF η Ιρένε Μπαράτα, δήμαρχος της Βίλα ντε Ρέϊ.

Σύμφωνα με την αξιωματούχο, οι διάφορες μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής δείχνουν ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό. Οι κάτοικοι έχουν εκκενώσει από χθες τα σπίτια τους προληπτικά. Οι σφοδροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου, επιδεινώνουν το πρόβλημα, είπε αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Κροατία

Στην Κροατία, δύναμη 200 πυροσβεστών, με τη βοήθεια τριών αεροπλάνων συνεχίζει τη μάχη για τέταρτη συνεχή ημέρα, ώστε να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά που έχει ήδη καταστρέψει περίπου 600 εκτάρια σε αγροτική περιοχή του Ντουμπρόβνικ, στις νότιες κροατικές ακτές, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Μέσα σε ένα 24ωρο, άλλα 100 εκτάρια δασικής έκτασης αφανίστηκαν από τις φλόγες οι οποίες αναζωπυρώνονται από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Περίπου 100 εκτάρια πευκώνων και θάμνων καταστράφηκαν επίσης, κοντά στο αεροδρόμιο του Ντουμπρόβνικ, που απέχει 13 χιλιόμετρα από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Αμπελώνες και περίπου 100 ελαιόδενδρα έγιναν στάχτη. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία θα χρειαστούν άλλες δύο ή τρείς ημέρες για να περιοριστεί η φωτιά.

Ο κροατικός Τύπος γράφει σήμερα πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή τα τελευταία 15 χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή