«Καθιστώ σαφές ότι εγώ θα αποφασίσω, κατά την κρίση μου και μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς μου, τα θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο της έρευνάς μου», αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε ο λόρδος Χάτον, από τον οποίο ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ζήτησε να ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του βρετανού κυβερνητικού επιστήμονα, Ντέιβιντ Κέλι.
Ο λόρδος Χάτον δήλωσε πως η κυβέρνηση τον διαβεβαίωσε ότι θα έχει την πλήρη συνεργασία της και ζήτησε και από όλα τα άλλα μέρη που εμπλέκονται στην υπόθεση να κάνουν το ίδιο. Πρόσθεσε ότι θα διεξαγάγει την έρευνα «ως επί το πλείστον δημοσίως».
Η αυτοκτονία του συμβούλου σε ζητήματα όπλων μαζικής καταστροφής Ντέιβιντ Κέλι έχει συγκλονίσει όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά συνολικά τον πολιτικό κόσμο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ποιος φταίει στην υπόθεση Κέλι; «Οι κατηγορίες μπλέκονται σε ένα τρελό γαϊτανάκι», υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής του BBC.
Η κυβέρνηση -ο υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν και ο διευθυντής επικοινωνίας του Μπλερ, Αλιστερ Κάμπελ- δέχεται επικρίσεις, επειδή έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του δρ. Κέλι, ως του επιστήμονα που αποτέλεσε την πηγή ρεπορτάζ του BBC, ενώ ο συνεργάτης του βρετανού πρωθυπουργού και πρώην υπουργός, Πίτερ Μάντελσον, εξαπολύει επίθεση στο BBC για την ανάμιξή του στην υπόθεση.
«Είναι η εμμονή του BBC εναντίον του διευθυντή επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ, που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο οδήγησε στη ρήξη των σχέσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κύριο δημόσιο οπτικοακουστικό μέσο. Με το αποτέλεσμα που είδαμε», έγραψε χθες ο Μάντελσον στην εφημερίδα «Ομπζέρβερ».
Η πρώην υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης των Εργατικών, Κλερ Σόρτ, κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση ότι κατευθύνει τις επιθέσεις εναντίον του BBC, ώστε να αποσπάσει την προσοχή από τις συνθήκες υπό τις οποίες η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο στο Ιράκ.
Η πολεμική που μαίνεται ανάμεσα στην Ντάουνινγκ Στριτ και το BBC δεν είναι παρά προπέτασμα καπνού, δήλωσε η Κλερ Σορτ στο ραδιόφωνο του BBC.
Η ίδια χαρακτήρισε επαίσχυντο το κατηγορητήριο του Πίτερ Μάντελσον κατά του BBC.