Τις ΗΠΑ προειδοποιεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας

Να μην ανακατεύονται στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας
Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2003 07:34
A- A A+

Να μην αναμειγνύονται στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, απαντώντας σε σχόλια Αμερικανού αξιωματούχου σχετικά με ένα πιθανό δημοψήφισμα.

«Οφείλω να θυμίσω στις ΗΠΑ για άλλη μια φορά ότι δεν έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη τους... είμαστε ανεξάρτητη χώρα, όχι αποικία της Βόρειας Αμερικής», είπε ο πρόεδρος στους συμμετέχοντες σε διαδήλωση υπέρ του.

Ο Τσάβες, ο οποίος επεβίωσε ενός πραξικοπήματος το 2002 και μιας απεργίας διαρκείας, που «ενορχήστρωσε» η αντιπολίτευση, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με μια εκστρατεία για την διοργάνωση δημοψηφίσματος σχετικά με την ανάκλησή του από την προεδρία, από αντιπάλους του που τον κατηγορούν για «δικτατορική συμπεριφορά» στη χώρα, που αποτελεί τον 5ο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Τα σχόλιά του έρχονται σε απάντηση των δηλώσεων του εκπροσώπου του State Department, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, που κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα να σεβαστούν τη συμφωνία που υπέγραψαν τον Μάϊο σχετικά με το πιθανό δημοψήφισμα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα δεχθούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά μόνο αφού η αντιπολίτευση εκπληρώσει τις νομικές προϋποθέσεις. Οπως τονίζουν, η βουλή θα πρέπει να διορίσει ένα νέο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο για να επιβλέψει την ψηφοφορία.

Ο Μπάουτσερ δήλωσε ότι η απόφαση σχετικά με το δημοψήφισμα πρέπει να ληφθεί μάλλον «από τα δικαστήριο, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο και το λαό της Βενεζουέλας, παρά από το εκτελεστικό σώμα της κυβέρνησης».

Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από τις αρχές της Βενεζουέλας να ερευνήσουν την απαγωγή του Σέρτζιο Καλντερόν, πολιτικού της αντιπολίτευσης, στελέχη της οποίας κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει αναμιχθεί στην εξαφάνισή του. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι υπάρχει εν εξελίξει έρευνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή