Ο Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2003 08:17
A- A A+

O γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι χωρίς «αληθινή, αυθεντική πολιτική βούληση από τις δύο πλευρές», δεν πρόκειται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής (ώρα Ελλάδας) συνέντευξης Τύπου στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, ο κ. Ανάν απέφυγε να συνδέσει την προοπτική προόδου σε περίπτωση αποχώρησης του Ραούφ Ντενκτάς από την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. Αντιθέτως, επιχείρησε να κρατήσει «ίσες αποστάσεις», χωρίς όμως να παραλείψει, εμμέσως πλην σαφώς, να υπενθυμίσει ότι στο τραπέζι των συνομιλιών παραμένει το σχέδιό του για την επίλυση του προβλήματος.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε : «H θέση μου παραμένει η ίδια. Θα είμαι προετοιμασμένος να προχωρήσω ξανά και να βοηθήσω εφ'όσον υπάρξει μια αληθινή, αυθεντική πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Ο κ. Ντενκτάς έκανε πρόσφατα κάποιες προτάσεις για κινητικότητα με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά η αντίδραση της άλλης πλευράς ήταν η υπενθύμιση της ύπαρξης μιας πρότασης, ενός σχεδίου στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), προσπαθώντας να εργαστούμε και να κινηθούμε πάνω σε αυτή τη βάση».

«Γνωρίζω ότι θα υπάρξουν επίσης εκλογές στη Βόρεια Κύπρο το Δεκέμβριο. Δεν γνωρίζω τι θα επιφέρουν και τι αλλαγές θα επέλθουν για εμάς, αλλά η θέση μου είναι ότι αν τα μέρη πραγματικά το επιθυμούν, θα τα βοηθήσουμε, αλλά μέχρι τότε δεν νομίζω ότι θα άξιζε τον κόπο (η εκδήλωση μιας νέας πρωτοβουλίας)».

Οι κύριες αναφορές του Κόφι Ανάν στην καθιερωμένη εξάμηνη συνέντευξη Τύπου, ήταν για τα προβλήματα της Λιβερίας και γενικότερα οι εμφύλιες διαμάχες στην Αφρική, του Ιράκ, του Μεσανατολικού, καθώς και για το ρόλο του ΟΗΕ σε σχέση με την πιθανότητα αναδιαμόρφωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Για την κατάσταση στο Ιράκ υποστήριξε ότι απαιτείται μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με σκοπό τη διεθνοποίηση του ιρακινού ζητήματος, κάτι που ζητούν ολοένα και περισσότερα κράτη που τάσσονται υπέρ της πολυμερούς διπλωματίας. «Δεν είμαι σίγουρος για τον αν πλησιάζουμε στην λήψη μιας νέας απόφασης, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το Μεσανατολικό ανέφερε ότι υπάρχει «κάποια πρόοδος», λόγω της παύσης των εχθροπραξιών εδώ και δύο εβδομάδες και της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από ορισμένες περιοχές της Γάζας και της Βηθλεέμ, «κινήσεις που θα μπορούσαν να συνεχισθούν».

Αναφερόμενος στον Οδικό Χάρτη παρατήρησε ότι απαιτούνται «παράλληλα βήματα› από τα εμπλεκόμενα μέρη. Σε ερώτηση για το ισραηλινό «τείχος ασφάλειας», παρατήρησε ότι «η καλή γειτονία διευκολύνεται από την κατασκευή περιφράξεων, αλλά αυτό συμβαίνει όταν παρόμοιες κατασκευές αναλαμβάνονται στην περιοχή κάποιου χωρίς να αναστατώνεται η ζωή του γείτονά του».

Για τη Λιβερία και την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την άφιξη ξένων δυνάμεων, παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη της δύναμης της ECOWAS (Economic Community of West African States), ενώ ταυτόχρονα υπενθύνισε την επίδοση επιστολής του προς το ΣΑ με την οποία ζητεί την επιτάχυνση των εργασιών του οργάνου για την ψήφιση σχετικής απόφασης.

Τέλος, για την προοπτική αλλαγών του ρόλου και της σύνθεσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, o γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα δοθεί στο θέμα αυτό η δέουσα προσοχή καθώς, κατά τη διάρκεια της ιρακινής κρίσης, πολλά κράτη θεώρησαν ότι δεν μπόρεσαν να εκφέρουν, στο πλαίσιο των υπαρχόντων δομών, τις απόψεις τους».

Σε ερώτηση για το εάν χρειάζεται να επαναγραφούν οι διεθνείς κανόνες που αναφέρονται σε ζητήματα ανάληψης στρατιωτικής δράσης, παραδέχθηκε την ύπαρξη μιας γενικότερης συζήτησης για τον τρόπο αντιμετώπισης καινοφανών απειλών, όπως οι προϋποθέσεις ανάληψης αποτρεπτικής δράσης και η αρμοδιότητα λήψης παρόμοιων αποφάσεων.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή