Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (07/08/2003) Μέρος 1/8

Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2003 19:01
A- A A+

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ

09:00 – 10:50

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας ημέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που διακόπηκε.

ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κρατούμενος κ. Ξηρός Σάββας δεν θα εισέλθει στην αίθουσα για τους γνωστούς λόγους. Ο κ. Ψαραδέλλης Θεολόγος έχει πρόβλημα υγείας και δεν μπορεί να εισέλθει σήμερα στην αίθουσα καθόλου. Ο κ. Ξηρός Βασίλειος θα εισέλθει σε λίγα λεπτά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να επιτραπεί η εκπροσώπηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκπροσωπούνται από την κα Κούρτοβικ, δεν υπάρχει αντίρρηση. Σήμερα θα παρακαλέσω να έχουμε ηρεμία σε τούτο τον θάλαμο. Προσπαθήσαμε να οικοδομήσουμε σχέση εμπιστοσύνης. Βγάλαμε τα κλουβιά, φερόμαστε ο ένας στον άλλο με ευγένεια, είδατε με τους κατηγορουμένους όλοι δεν είχαμε τίποτα. Γιατί να δημιουργούνται ορισμένα πράγματα τα οποία με στενοχωρούν; Εντάξει, όλα είναι ανατάξιμα το μέλλον βοηθάει να αναχθούν κι αυτά που έγιναν. Δεν υπάρχει θέμα. Ξέρετε ότι η καρδιά είναι μεγαλύτερη από την ψυχή. Όχι; Είναι αριστερά η καρδιά θα μου πείτε.

Ο κ. Παπαδάκης έχει το λόγο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: ¶μα δεν είχε αλλάξει και η σειρά των ερωτήσεων χθες όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάλι εγώ φταίω κ. Παπαδάκη;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, ξεκινάμε με λίγο χιούμορ που εκθειάσατε χθες. Κύριε Τσελέντη, ξεκινάμε από το θέμα το οποίο θίξατε χθες το μεσημέρι. Σας ρώτησε ο κ. Παρασκευόπουλος αν έχετε απειληθεί ποτέ από τον Τζωρτζάτο. Είπατε όχι. Ρωτώ κι εγώ τώρα εάν από την ώρα που έχετε μπει στην Φυλακή και έχετε συναντηθεί με τον Τζωρτζάτο, έχετε ενοχληθεί, απειληθεί, πιεστεί, εκβιαστεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο από τον Τζωρτζάτο;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Απάντησα και χθες, όχι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα παρακαλώ πολύ για ποιον λόγο αναφέρετε το όνομά του συνέχεια σαν ψωμοτύρι σε κάθε συζήτηση η οποία γίνεται και σας αφορά στις φυλακές ότι συζητά με τον Γιωτόπουλο, ότι συζητά με τον έναν με τον άλλον; Πιστεύετε δηλαδή ότι έχει κάποιο λόγο να ενδιαφέρει το Δικαστήριο τι συζητά ποιος με ποιον μέσα στην Φυλακή;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν έχω αναφέρει ποτέ εγώ την φράση ότι ο Τζωρτζάτος συζητά με τον Γιωτόπουλο. Ανέφερα ότι ο Γιωτόπουλος συζητούσε έντονα και προσπαθούσε να πείσει τον Τζωρτζάτο και τον Παύλο Σερίφη. Ποτέ δεν έχω αναφέρει ότι ο Τζωρτζάτος δημιουργεί κάποιο θέμα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καμία αντίρρηση. Συνεχίζω και λέω το εξής: είναι ή δεν είναι δικαίωμα του Τζωρτζάτου και οποιουδήποτε από σας να κάνει παρέα όποιος θέλει με όποιον θέλει και να συζητά ότι θέλει; Εφόσον εσάς δεν σας απευθύνεται κάποιος, προσπαθώ να καταλάβω πώς λειτουργείται σαν κοινωνία εδώ. Κρυφακούτε τι λέει ο ένας και ο άλλος; Βάζετε κάποιος άλλους να κρυφακούνε και να έρχονται να σας λένε για να λέτε κατ’ επιλογή και στο Δικαστήριο; Δώστε μου μία εξήγηση. Ήρθατε προχθές εδώ χωρίς να ρωτηθείτε δηλώσατε με ποιους κάνατε παρέα στην Φυλακή. Τι θέλετε να δείξετε με όλα αυτά τα πράγματα;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν δήλωσα, δεν κάνω παρέα. Υποχρεωτικά αυλίζομαι και είμαι σε κάποια κελιά με κάποιους. Δεν είμαι με όλους.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όλοι αυλίζονται με κάποιους.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν δήλωσα εγώ ότι κάνω παρέα ή δεν κάνω παρέα. Δεν είναι θέμα παρέας.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, δηλώσατε και μπορώ να σας πω και με ποια άτομα είπατε ότι κάνετε παρέα. Είστε ο μόνος ο οποίος έρχεται εδώ απολογούμενος και λέει «εγώ προαυλίζομαι και συζητώ με αυτόν, με αυτόν και με αυτόν›. Τι σημαίνει αυτό για σας; Δηλαδή ποιο στοιχείο θέλετε να αναδείξετε ως προς τον εαυτό σας και ως προς τους υπολοίπους;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν είπα καθόλου τέτοια πράγματα. Είπα ως προς τους μύθους, επειδή έχουν ακουστεί διάφοροι μύθοι τι κάνω εγώ και τι λέω εγώ. Αυτά τα είπα για να πω και για έναν άλλο μύθο ο οποίος και χθες σκόπιμα διαστρεβλώθηκε από δημοσιογράφους σε συγκεκριμένο Κανάλι. Είπα ότι ο Κωνσταντίνος Τέλιος και στα πλαίσια αυτά είπα με ποιους εγώ προαυλίζομαι, είχε την άποψη ή νόμιζε ότι εγώ είμαι άνθρωπος του Γιωτόπουλου και τον πιέζω για να αλλάζει την απολογία του και να γίνει υπέρ του Γιωτόπουλου. Το ανέφερε στην Σωφρονιστική Υπηρεσία και του άλλαξαν τόπο φυλάκισης. Στα πλαίσια αυτά δηλαδή, δεν είπα τίποτε άλλο για παρέες. Μάλιστα σε αυτούς που προαυλίζομαι ξέχασα τον Ανέστη Παπαναστασίου. Δεν είχα κανέναν λόγο να πω ότι εμείς είμαστε οι καλοί, οι άλλοι είναι οι κακοί κλπ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάλι δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο το είπατε αυτό που μου λέτε για τον Τέλιο πλην του ότι δεν με αφορά βέβαια?.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, το είπα για τους μύθους που ακούγονται.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι άσχετο. Είπατε με ποιους προαυλίζεστε. Τι λόγο έχει το πείτε δηλαδή διότι αυτό το πράγμα δηλώνει?.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Η ερώτηση είναι η τέταρτη απάντηση που θα δοθεί.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η οποία είναι υπεκφυγή και η τέταρτη απάντηση στην ίδια ερώτηση ξανά. Τι να κάνουμε τώρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, παρακαλώ πολύ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα την ξανακάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε είμαι πολύ ανεκτικός αλλά υπάρχει διαμαρτυρία. Πράγματι έχει ερωτηθεί. ¶λλη ερώτηση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι με όλα αυτά εκείνο το οποίο μένει ως απόηχος είναι αυτό το οποίο διάφοροι καλοθελητές δηλώνουν έξω ότι η Οργάνωση ξαναδημιουργείται στην Φυλακή κλπ και οδηγεί σε μία νομιμοποίηση της απομόνωσης ξανά και των λευκών κελιών. Αυτό θέλετε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Εγώ είμαι σε μεγαλύτερη απομόνωση από τους υπόλοιπους.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την έχετε διαλέξει ως προς τους υπόλοιπους την απομόνωση εσείς κατά τα δικά σας λεγόμενα.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, δεν την έχω διαλέξει εγώ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς είπατε ότι πήγατε και στον κ. Εισαγγελέα της Φυλακής και διαμαρτυρηθήκατε για την κατάσταση στην οποία ζείτε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Για τις συνθήκες και ότι οι συνθήκες αυτές με υποχρέωναν να αντιδρώ όπως όλους τους άλλους.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι εννοείτε όπως όλους τους άλλους;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Για τις συνθήκες. Δηλαδή με υποχρέωναν να κάνω απεργία πείνας, με υποχρέωναν να σκέφτομαι σαν την Οργάνωση ενώ εγώ από το 1988 λειτουργώ σαν απλός πολίτης.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και κατά συνέπεια θέλετε – εκεί πάει το μυαλό του καθενός – να έχετε μία διαφορετική μεταχείριση. Αυτό είναι η απόληξη αυτών που λέτε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ήθελε διαφορετική μεταχείριση για όλα τα άτομα που είναι φυλακισμένα γι αυτή την υπόθεση. Στην ουσία ήθελα η πολιτεία να μπορεί να κατανοεί ότι τα άτομα που συνέλαβε και έβαλε μέσα δεν ήταν εκείνη την στιγμή τρομοκράτες, δεν ήταν αγρίμια. Ήταν άτομα το καθένα ξεχωριστά.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όταν εσείς κ. Τσελέντη έρχεστε όμως εδώ πέρα και μεταφέρετε ακόμα και ιδιωτικές συζητήσεις τις οποίες κρυφακούτε μόνος ή μέσα στην εργασία άλλων προαυλιζόμενων κρατουμένων?.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Αυτό που λέτε δεν ισχύει.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλήθεια δεν ισχύει;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι βέβαια.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εχθές τι ήταν αυτό το οποίο ελέχθη εδώ πέρα; Απ’ ότι κατάλαβα γινόταν μία συζήτηση μεταξύ δύο ατόμων την οποία κρυφάκουσε ο κ. Κονδύλης και σας μετέφερε.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν κρυφάκουσε ο Κονδύλης.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά τι έκανε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Την άκουσα εγώ γιατί ήμουν σε απόσταση 15 μέτρων από κει που γινόταν και μεσολαβούσε μόνο μία πόρτα με λαμαρίνα και τυχαία πέρναγε ο Κονδύλης εκείνη την ώρα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τόσο συνωμοτική ήταν δηλαδή η συζήτηση που εσείς τα ακούσατε από 15 μέτρα και ο Κονδύλης πέρναγε ?.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Εγώ δεν μίλησα για συνωμοτική.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ήταν εντονότατο. Ο Γιωτόπουλος μιλούσε εντονότατα και πολύ δυνατά, γι αυτό και την άκουσα. Δεν ήταν συνωμοτική και δεν είπα ποτέ ότι ήταν συνωμοτική.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πολύ ωραία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί μιλούσε δυνατά;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Για να τους πείσει γιατί ήταν αγανακτισμένος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για να τους πείσει ή για να τα ακούσετε κι εσείς;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν νομίζω να ήξερε ότι εγώ μπορώ να το άκουγα. Δεν ήξερε πού ήμουν εκείνη την στιγμή.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ λέω και πάλι λοιπόν, μιλούσε δυνατά, μιλούσε σιγά, έλεγε τι έλεγε, άκουγε ο πελάτης μου ο Τζωρτζάτος. Εσείς έρχεστε εδώ και μεταφέρετε μία συζήτηση ιδιωτική. Εν πάση περιπτώσει και στην φυλακή κάποια δικαιώματα έχουν οι άνθρωποι και ένα από αυτά είναι να μπορούν να συζητάνε μεταξύ τους νομίζω. Τι προσφέρετε στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης άλλο εκτός από αυτό το κους-κους ότι εν πάση περιπτώσει εδώ πέρα η Οργάνωση ξαναγεννήθηκε, συνεννοούνται κλπ, φάτε αύριο λευκά κελιά πάλι και απομόνωση. Αντιλαμβάνεστε ?.;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ξαναείπα ότι εγώ είμαι σε μεγαλύτερη απομόνωση από τους υπόλοιπους.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν επανέρχομαι στο θέμα. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Έρχομαι στην ουσία των καταθέσεών σας και ιδιαίτερα σε αντιφάσεις οι οποίες έχουν προκύψει όσον αφορά αναφορές σας στον Βασίλη Τζωρτζάτο.

Ξεκινώ από το θέμα της ανθρωποκτονίας Αγγελόπουλου. Στην προανακριτική σας κατάθεση 25/7/2002, είναι στο φύλλο 3 στην πίσω σελίδα λέτε μεταξύ άλλων τα εξής : «την ημέρα της ενέργειας εγώ πήγα σε έναν δρόμο της περιοχής του Κολωνακίου και πήρα από ένα προκαθορισμένο σημείο μία κλεμμένη μοτοσικλέτα που είχε αφεθεί εκεί›. Έτσι ξεκινάει η περιγραφή της ενέργειας.

Πάω στο τέλος γιατί έτσι κι αλλιώς ο Τζωρτζάτος δεν κατηγορείται για την ενέργεια αυτή καθαυτή. «Ανέβηκε στην μηχανή ο Μανόλης στην δική μου και φύγαμε κινούμενοι αντίθετα σε έναν μονόδρομο και φτάσαμε σε ένα προκαθορισμένο σημείο στο τέρμα της οδού Σίνα. Εκεί μας περίμενε ένα Ι.Χ αυτοκίνητο. Κάποιος, δεν θυμάμαι ποιος και κινηθήκατε προς την Λεωφόρο Αλεξάνδρας›. 25/7/2002 λέτε για το αυτοκίνητο που σας πήρε από την Σίνα και σας μετέφερε στην Αλεξάνδρας χωρίς να αναφέρετε ποιος το οδηγούσε ή αν ήταν κάποιος άλλος μέσα και κατ’ επέκταση βέβαια χωρίς να αναφέρετε τίποτα για τον Τζωρτζάτο.

Στις 30/7/2002, σελίδα 38 λέτε σε ότι αφορά την υπόθεση Αγγελόπουλου «επιβεβαιώνω όσα έχω πει στην προανακριτική μου απολογία και δεν θυμάμαι τίποτα το διαφορετικό›. Στις 21/10/2002, φύλλο 31 για πρώτη φορά αναφέρετε τον Βασίλη Τζωρτζάτο.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Και τον Κουφοντίνα πρέπει.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και τον Κουφοντίνα. Στα πρακτικά της δίκης εδώ που απολογηθήκατε στις 4 Αυγούστου προσθέτετε και το στοιχείο ότι και πριν το ίδιο αυτοκίνητο ήταν στο σημείο που σας παραδόθηκε η κλεμμένη μηχανή και ήταν μέσα ο Τζωρτζάτος και ο Κουφοντίνας. Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν, να μου δώσετε μία εξήγηση γι αυτήν την προϊούσα μνήμη σας και την αύξηση των περιστατικών τα οποία αφορούν τον Τζωρτάτο. 25/7 δεν λέτε τίποτα, 30/7 δεν λέτε τίποτα, 21/10/2002 μιλάτε για πρώτη φορά για τον Τζωρτζάτο και έρχεστε προχθές απολογούμενος εδώ και μας λέτε ότι ήταν και από την αρχή το αυτοκίνητο με τον Τζωρτζάτο. Θέλω μία εξήγηση γι αυτό.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Έχω απαντήσει συνολικά ότι κάποια πράγματα δεν τα θυμόμουν, κάποια πράγματα τα θυμήθηκα. Έχω απαντήσει ότι και κάποια πράγματα μπορώ να θυμηθώ τον χρόνο. Το ότι το αυτοκίνητο ήταν από την αρχή εκεί είναι και λογικό. Δεν θα μπορούσαμε εμείς να είχαμε ξεκινήσει με την μοτοσικλέτα να κάνουμε ότι κάναμε και να μην ήταν το αυτοκίνητο. Έπρεπε να είμαστε σίγουροι όταν ξεκινάμε ότι αυτοί είναι εκεί και μας περιμένουν. Γιατί αν αυτοί ερχόταν αργότερα υπήρχε μία περίπτωση να γίνει ένα ατύχημα, να τρακάρουν και άρα να μην μπορέσουν να έρθουν.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ενδιάμεσα δεν θα μπορούσε να γίνει το ατύχημα;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι γιατί ήταν παρκαρισμένο. Ήταν παρκαρισμένο και αυτοί θα περπάταγαν. Εκεί έχει και ένα παρκάκι και περίμεναν εκεί.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αποκλειόταν να γινόταν ένα ατύχημα, ένα τυχαίο περιστατικό, μία επίσκεψη της Αστυνομίας για κάτι άλλο και εν πάση περιπτώσει να πάψουν να είναι εκεί;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Αυτοί ήταν εκεί για να μας παρέχουν ασφάλεια στην διαφυγή μας αφού θα αφήναμε την μοτοσικλέτα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Τσελέντη, είναι από λογική επαγωγή ή είναι από μνήμη ότι πράγματι το αυτοκίνητο ήταν εκεί από την αρχή;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Είναι από εμπειρία στο πώς γίνονταν αυτές οι ενέργειες.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: ¶ρα είναι από λογικό συμπέρασμα. Δεν είναι από μνήμη. Αυτό προσπαθώ να καταλάβω.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Είναι συνδυασμός λογικού συμπεράσματος με ποιο τρόπο γίνονταν οι ενέργειες σε συνδυασμό με την μνήμη.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για πέστε μου τα στοιχεία της μνήμης αυτά, διότι δώσατε μία απάντηση πριν, την έχετε δώσει και άλλες φορές είναι η αλήθεια ότι ναι, τα θυμάμαι ένα-ένα αλλά θέλω να μου πείτε ποιοι παράγοντες μεσολαβούν και ενεργοποιούν την μνήμη σας και σιγά-σιγά γεμίζουν πλευρές του παζλ με πράγματα τα οποία δεν έχετε πριν; Έχω κι εγώ μία άποψη αλλά θέλω να ακούσω την δικιά σας. Τι είναι αυτό δηλαδή που σας έκανε να θυμηθείτε ότι το αυτοκίνητο είχε πάει εκεί πέρα προηγουμένως και δεν το είχατε πει τις προηγούμενες φορές;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Στην φυλακή δεν έχεις και πολλά πράγματα να κάνεις. Στη ζωή έξω έχεις επαγγελματική δραστηριότητα, οικογενειακή και μπορείς να φεύγεις, το μυαλό σου να το πας αλλού. Στην φυλακή και όταν είσαι υποχρεωμένος να αναμένεις μία δίκη το μυαλό σου πηγαίνει γύρω από αυτά τα πράγματα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πότε διαβάσατε για πρώτη φορά από την δικογραφία τις απολογίες τις προανακριτικές των συγκατηγορουμένων σας;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Έχω διαβάσει μόνο αυτές που είναι σε ενέργειες που ήμουν κι εγώ. Δεν θυμάμαι, πάρα πολύ αργότερα απ’ όταν πήγα και την δεύτερη φορά στον κ. Ζερβομπεάκο. Τότε δεν τις είχα διαβάσει, δεν τις είχα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είχαν γνώση οι συνήγοροί σας; Τις είχαν πάρει;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Πρέπει να είχαν αλλά δεν μου τις είχαν φέρει.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι απλώς μία σύμπτωση δηλαδή το γεγονός ότι σύμφωνα με αυτά που φέρεται ότι ομολόγησε ο Τζωρτζάτος την δεύτερη φορά στον Ανακριτή τον τοποθετήσατε στο κάδρο του αυτοκινήτου. Για το θέμα Αγγελόπουλου, είπατε ότι όταν ανέβηκε στην μηχανή ο Χριστόδουλος Ξηρός και φύγατε κάποιος ιδιώτης πήγε να τον πιάσει από το χέρι, να τον σταματήσει, ελιχθήκατε, φύγατε. Μέχρι ποιο δρόμο σας κατεδίωκαν;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν αντιλήφθηκα να μας καταδίωκαν. Εγώ δεν αντιλήφθηκα. Το μόνο που αντιλήφθηκα ήταν ένας πολίτης που πήγε να πιάσει τον Χριστόδουλο και με του έκανε με το χέρι του και του είπα «άσε μας ρε›, κάτι τέτοιο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο πολίτης πού ήταν; Εκεί που έγινε το συμβάν;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Στο σημείο που πήγε να ανέβει πάνω στην μηχανή ο Χριστόδουλος. Δηλαδή ακριβώς απέναντι που ήμουν εγώ με το πεζοδρόμιο.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στην οδό Μηλιώνη δηλαδή.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, στην οδό Κανάρη.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εν πάση περιπτώσει κατά την δικογραφία η διαδρομή που κάνατε ήταν η Μηλιώνη που είναι πεζόδρομος τώρα από το Κολωνάκι, βγήκατε Ηρακλείτου, πήγατε ανάποδο την Ηρακλείτου, στρίψατε Τσακάλωφ και βγήκατε Σίνα. ¶ρα λοιπόν στο σημείο που αφήσατε την μηχανή και επιβιβαστήκατε στο αυτοκίνητο πλέον ήσασταν ακαταδίωκτοι. Ναι ή όχι; Είχατε ξεφύγει από την καταδίωξη, έτσι δεν είναι;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ποια καταδίωξη; Του πολίτη του πεζού;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, του πολίτη του πεζού;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μα πώς μπορούσε να κάνει καταδίωξη ένας πεζός σε μία μοτοσικλέτα;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ούτε καν καταδίωξη. Πολύ ωραία. Έρχομαι σε ένα δεύτερο θέμα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο των Πατησίων. Εδώ στις 25/7/2002 δεν κάνατε καμία αναφορά στην προανακριτική σας απολογία. Στην πρώτη ανακριτική 30/7/2002 επίσης καμία αναφορά. Για πρώτη φορά μιλάτε στις 22 Οκτωβρίου 2002, στο φύλλο 30 και λέτε «όσον αφορά την ληστεία σε βάρος των ΕΛΤΑ Πατησίων – δεν είναι ΕΛΤΑ, είναι Τ.Τ – στις 13/7/1988 θυμάμαι ότι πράγματι πήρα μέρος. Ως προς τον σχεδιασμό της εν λόγω ληστείας με ενημέρωσε ο Κουφοντίνας και στην ληστεία αυτή σίγουρα εκτός από μένα είχε λάβει μέρος και ο Κουφοντίνας ντυμένος αστυνομικός. Μπήκε πρώτος στα ΕΛΤΑ, μπήκα δε κι εγώ και πήγα αριστερά από τον γκισέ όπου ήταν το ταμείο. Για τους υπολοίπους συμμέτοχους δεν θυμάμαι ποιοι ήταν ούτε πόσοι ακριβώς, πάντως ήμασταν τουλάχιστον 5›. Περιγράφετε στην συνέχεια την ληστεία αυτή. Δεν έχει νόημα να το διαβάσω όλο διότι δεν κάνετε καμία αναφορά σε κανένα άλλο πρόσωπο.

Έρχεστε πάλι εδώ πέρα στις 4/8 απολογούμενος και ξεκινάτε λέγοντας τα εξής «αυτό που θυμάμαι για μετά ήταν η ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο της Πατησίων. Απ’ ότι θυμάμαι έγινε μεσημέρι. Πήγαμε μεσημέρι με ένα αυτοκίνητο που παρκάραμε πάνω στην Πατησίων απ’ έξω. Ήμουν εγώ, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο Σάββας Ξηρός και πρέπει να ήταν και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έξω με τον Σάββα Ξηρό. Στο κατάστημα αυτό υπήρχε φρουρός αστυνομικός. Πρέπει κάποιος να μπήκε πρώτος. Δεν θυμάμαι, πιθανόν ο Τζωρτζάτος και να πήγε προς το ταμείο. Μετά μπήκε ο Κουφοντίνας που πήγε και απείλησε τον αστυνομικό να μείνει ακίνητος και ότι γίνεται ληστεία. Πίσω του μπήκα κι εγώ. Όταν μπήκα εγώ μέσα δεν είδα τον αστυνομικό να κάθεται στην θέση του, είχε φύγει και είχε πάει να κρυφθεί σε μια αποθηκούλα. Εγώ πήγα μπροστά από την κοπέλα που ήταν Ταμίας και πρέπει ο Τζωρτζάτος και ο Κουφοντίνας να έμπαιναν από μέσα να πάρουν τα λεφτά›. Σταματώ εδώ γιατί εδώ τελειώνει η περικοπή που με ενδιαφέρει.

Παρατηρώ λοιπόν ότι ενώ στις 21/10/2002 που είναι η πρώτη φορά που αναφέρεστε σε αυτή την ληστεία μιλάτε μόνο για τον Κουφοντίνα και για σας και λέτε ότι δεν θυμάστε ούτε ποιοι ήταν οι άλλοι, ούτε τι έκανε ο καθένας, έρχεστε εδώ και κατονομάζετε την 5άδα εξαρχής και κάνετε και διανομή ρόλων. Μάλιστα ο ρόλος τον οποίο δίνετε στον Τζωρτζάτο είναι ο ρόλος τον οποίο είχατε δώσει στον εαυτό σας στις 21/10 ότι εκείνος μπήκε πρώτος και πήγε στο ταμείο. Δώστε μου μία εξήγηση γι αυτήν την αντίφαση.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Έτσι το θυμήθηκα. Γι αυτήν την συγκεκριμένη πράξη από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα θυμήθηκα και έχω να πω και κάτι άλλο. Χθες ο κ. Ραχιώτης μου ανέφερε ότι υπάρχουν μάρτυρες που λένε ότι σταμάτησε το αυτοκίνητο και βγήκαν 4 άτομα. Αυτό είναι φυσιολογικότατο. Όλοι εσείς δεν μπορείτε να ξέρετε ακριβώς πώς ξεκινάει και πώς γίνεται μια τέτοια πράξη.

Όταν έρχεται ένα αυτοκίνητο με τα 4 άτομα πρέπει υποχρεωτικά να είναι πριν απ’ έξω από την Τράπεζα κάποιο άλλο άτομο το οποίο θα τους δώσει ένα σινιάλο ότι είναι εντάξει και μπορούν να μπουν μέσα στην Τράπεζα. Γιατί όταν έρχεται ένα αμάξι ξαφνικά με τους ληστές μπορεί εκείνη την ώρα μέσα στο Ταμιευτήριο να υπήρχαν 2 ή 3 αστυνομικοί που είχαν πάει να πάρουν λεφτά. Πρέπει να υπάρχει ένα άλλο άτομο που να έχει φτάσει στην Τράπεζα 1-1,5-2 λεπτά πριν, να είναι απ’ έξω, να μπορεί να έχει ελέγξει τους ανθρώπους που είναι μέσα και αυτό δίνει το σινιάλο στους ανθρώπους που θα μπουν. Αυτό το άτομο φεύγει μαζί μετά. Αυτό το σκέφτηκα από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα. ¶ρα και τα άλλα τα σκέφτομαι και τα θυμάμαι στην διάρκεια.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό τώρα δεν ξέρω αν το εγγράφετε στα θετικά υπέρ της αξιοπιστίας της απολογίας σας.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Βεβαίως αυτός που είναι απ’ έξω είναι με μία τσάντα. Σε μία τσάντα το έχει μέσα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εν πάση περιπτώσει απαντήσατε στην ερώτηση που έκανε χθες ο κ. Ραχιώτης και όχι σε αυτήν που έκανα σήμερα εγώ.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Σας έχω απαντήσει γι αυτήν που μου είπατε εσείς, ότι υπάρχουν πράγματα που θυμάμαι σιγά-σιγά. Αργότερα μπορεί να θυμηθώ και πιο πολλές λεπτομέρειες.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς κ. Τσελέντη αναφερθήκατε στον εαυτό σας γιατί το να πεις ότι δεν θυμάμαι τι έκανε ο Τζωρτζάτος ή δεν θυμάμαι τι έκανε ο άλλος πάει και έρχεται. Εσείς αναφερθήκατε στον εαυτό σας και βλέπω εδώ πέρα ότι αλλάζετε ρόλο. Δηλαδή ενώ λέτε την άλλη φορά στις 21/10 ότι μπήκα εγώ μέσα και πήγα στην ταμία κλπ, τώρα αυτό βλέπω το αποδίδετε στον Τζωρτζάτο. Δεν θυμάστε πόσοι ήταν οι άλλοι και ποιοι ήταν και τι έκαναν. Τώρα θυμάστε και πόσοι ήταν και ποιοι ήταν και τι έκανε και ο καθένας.

Ειλικρινά εγώ πώς να πειστώ ότι δεν επηρεαστήκατε από όσα ακούσατε εδώ από τους μάρτυρες, από κάποιους υπολογισμούς εν πάση περιπτώσει που θέλετε να κάνετε για να ελαφρύνετε την δικονομική σας θέση και να τα δώσετε όλα αυτά τα πράγματα; Κάτι ακόμα πάνω σε αυτό. Κατά κόρον έχετε πει, σας έχουν ρωτήσει, έχετε απαντήσει ότι η Αστυνομία με κάποιο οργανόγραμμα σας βοήθησε να τα πείτε διάφορα πράγματα, να θυμηθείτε κλπ.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μου θύμιζε τις ημερομηνίες για ανθρωποκτονίες και η κύρια ανάκριση γινόταν πάνω σε αυτό το θέμα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα το αμφισβητήσω. Πώς ξέφυγε από το οργανόγραμμα της Αστυνομίας η ληστεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και δεν την έχετε πει σε καμία από τις δύο πρώτες καταθέσεις σας;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ανθρωποκτονίες, που έχασαν άνθρωποι την ζωή τους.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι εδώ είχαμε απόπειρα ανθρωποκτονίας, του κ. Παπαπάνου που ήταν στο Ταμιευτήριο φρουρός.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν θυμάμαι να με ρώτησαν γι αυτό. Θα ήταν γραμμένα αν με είχαν ρωτήσει.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πώς ήταν γραμμένα όλα; Τρεις διαφορετικές εν πάση περιπτώσει διατυπώσεις υπάρχουν. Υπάρχει μία υπόθεση που η Αστυνομία σας την θυμίζει εξ ολοκλήρου, του Μομφεράτου. Υπάρχει μία άλλη – έτσι λέει εκεί μέσα τουλάχιστον – που θυμίζει την δική σας συμμετοχή η υπόθεση του Κάρος. Υπάρχει μία γενική διατύπωση ότι χάρις το οργανόγραμμα της Αστυνομίας. Αυτό το οργανόγραμμα τι περιείχε, μόνο τις χρονολογίες και τις ενέργειες;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Το έχουν δει όλοι οι κρατούμενοι. Πιστεύω τους εξέταζαν βάσει με αυτό. Καταρχήν περιείχε όλες τις ενέργειες που έχει πάρει την ευθύνη η Οργάνωση και ύστερα πρέπει να περιείχε και ενέργειες που είχε εκείνη την στιγμή αποδείξεις η Αστυνομία ότι ήταν της Οργάνωσης όπως η δολοφονία του αστυνόμου Μάτη επειδή είχαν το πιστόλι που είχε βρεθεί στον Σάββα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όμως κ. Τσελέντη αφενός μεν μόνο εσείς κάνετε λόγο γι αυτό το οργανόγραμμα από όσους μέχρι τώρα τουλάχιστον έχουν απολογηθεί και αφετέρου είστε ο μόνος εις του οποίου την ανακριτική κατάθεση γίνεται 3 φορές λόγος για την βοήθεια της Αστυνομίας και με προβληματίζει έντονα και θέλω μία εξήγηση. Επί της ουσίας εξηγήσατε όσα εξηγήσατε. Θέλω να μου πείτε δεδομένο ότι η απολογία αυτή στην οποία αναφέρεται η βοήθεια της Αστυνομίας 3 φορές ελήφθη και παρουσία των δικηγόρων σας.

Κατά συνέπεια και επειδή γράφτηκε 3 φορές αυτό δεν ήταν κάτι που εκ παραδρομής θα ήταν δυνατόν να διαφύγει της προσοχής. Να ήταν μία φορά και αόριστα το καταλαβαίνω. Είναι 3 φορές και συγκεκριμένα. Θέλατε μήπως να αποπνεύσετε κάποιο μήνυμα με αυτή την απολογία, ότι εγώ με την βοήθεια της Αστυνομίας τα θυμήθηκα, ότι η Αστυνομία μου θύμισε κι εγώ παραδέχομαι αυτά που μου θύμισε η Αστυνομία και όλα αυτά τα πράγματα; Μήπως δηλαδή είναι μία έμμεση εκπομπή συνεργασιμότητας;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, κανένα. Το μόνο μήνυμα είναι ότι εκείνη την στιγμή κι εκείνη την εποχή δεν μπορούσα να θυμηθώ με ακρίβεια τα πραγματικά περιστατικά που είχα πάρει μέρος εγώ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προχωρώ σε άλλο αδίκημα.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δηλαδή άφηνα να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι και άλλα πράγματα που έχω πάρει μέρος και δεν τα θυμάμαι.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό το καταλαβαίνω, αλλά εκείνο το οποίο είναι εντυπωσιακό δεν είναι στην επιφύλαξη ότι μπορεί να είναι και κάτι άλλο και να μην το θυμάμαι, είναι ότι αυτά τα οποία έχω πει τα είπα με την βοήθεια της Αστυνομίας. Αυτό το θυμήθηκα με την βοήθεια της Αστυνομίας. Την συμμετοχή μου εκεί την θυμήθηκε με την βοήθεια της Αστυνομίας. Αυτό σημαίνει δηλαδή στα μάτια ενός άλλου ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος κάπως έχει συνεργαστεί με την Αστυνομία σε μία απολογία που έδωσε με ότι αυτό εκπέμπει προς τα έξω. Δικαίωμά σας είναι.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Αυτό είναι δικό σας συμπέρασμα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ασφαλώς είναι δική μου υπόθεση, ούτε καν συμπέρασμα. Οφείλω να σας την πω όμως γιατί έχω την συνήθεια ότι λέω να μην το λέω παρασκηνιακά, να το λέω εδώ πέρα και ήθελα και την δική σας εκδοχή και γι αυτό σας ρώτησα. Ο καθένας συμπεραίνει. Πάω σε άλλο αδίκημα τώρα στην έκρηξη του Ρέντη. Την περιοχή εσείς την είχατε δει;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Την ήξερα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι ορατότητα υπάρχει από το σημείο στο οποίο θα γινόταν η πυροδότηση προς τα πίσω ως προς την πορεία του λεωφορείου που θα ερχόταν; Πόσα μέτρα δηλαδή ορατότητα υπάρχει, 100-200μ., 1 χιλιόμετρα, είναι ευθεία;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Λίγο, μικρή ορατότητα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί είναι μικρή.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: 100 μέτρα; Κάνει κάτι σαν γωνία, σαν στροφή.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκεί κάνει στροφή στην γωνία του Ρέντη και Αγίας ¶ννας; Τώρα βέβαια έχει καταστραφεί το τοπίο αυτό λόγω των έργων αλλά νομίζω ότι είναι ευθεία τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο από την γέφυρα της Πέτρου Ράλλη εδώ πέρα. Το θυμάμαι καλά.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν είναι έτσι γιατί ανάμεσα στον δρόμο και στο ποτάμι υπάρχουν ευκάλυπτοι, δέντρα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ανάμεσα στο δρόμο και στο ποτάμι από ποια μεριά;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Και από τις δυο αλλά κυρίως από την μεριά που από την Κηφισιά έρχεται προς τον Πειραιά. Από μία γέφυρα που ήταν πιο πάνω μέχρι και το σημείο που έγινε υπήρχαν δέντρα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε ποιο ρεύμα κυκλοφορίας ήταν αυτά, στην νησίδα ή δεξιά και αριστερά του δρόμου οι ευκάλυπτοι; Δεν υπάρχει νησίδα, άρα ήταν αριστερά και δεξιά του δρόμου. ¶ρα σε τι εμπόδιζαν την ορατότητα οι ευκάλυπτοι;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Είπα από την μεριά του ποταμού, της κοίτης του ποταμού και του δρόμου της κατεύθυνσης από την Κηφισιά προς τον Πειραιά.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ανάμεσα στο σημείο που έπρεπε να βρίσκεται αυτός που πυροδοτούσε και στο σημείο που ερχόταν το λεωφορείο μεσολαβούσε ευκάλυπτος για να δει κάποιος αν έρχεται το λεωφορείο ή όχι;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ανάλογα με την απόσταση. Μεσολαβούσαν ευκάλυπτοι αλλά και υπήρχε και ορατότητα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πού ήταν; Θα έπρεπε να είναι μέσα στον δρόμο οι ευκάλυπτοι για να μεσολαβούν ανάμεσα στο μάτι αυτού που περίμενε να πυροδοτήσει και στο λεωφορείο.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Οι ευκάλυπτοι είναι και από τις δύο μεριές του δρόμου στην κοίτη του ποταμού.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στις άκρες.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ο δρόμος είναι μετά. Δηλαδή είναι το ποτάμι, ο ευκάλυπτος, ο δρόμος.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και πάλι από το ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας έρχεται το λεωφορείο, δεν μεσολαβεί ευκάλυπτος ακόμα και στην μέση να είναι στην κοίτη. Το λεωφορείο έχει το ίδιο ύψος με τα άλλα αυτοκίνητα ή είναι ψηλότερο και διακρίνεται;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Είναι ψηλότερα αλλά υπάρχουν και φορτηγά και άλλα οχήματα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε τι χρειαζόταν λοιπόν, ήταν αναγκαίος ο προπομπός με την μοτοσικλέτα όπως λέτε;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Βέβαια. Χρειαζόταν στο ότι εμείς δεν μπορούσαμε να πάμε από τις 1 ή από τις 2 και να περιμένουμε ότι το λεωφορείο ?..

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα στρατιωτικά λεωφορεία έχουν ακρίβεια λεπτού στα δρομολόγιά τους.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Και η κυκλοφορία δεν επιτρέπει να έχουμε σταθερό ωράριο άμα θέλουμε να πάμε από ένα σημείο σε ένα άλλο. Δηλαδή κάποιος που ξεκινάει από την Ελευσίνα μέχρι να φτάσει εκεί μπορεί να έχει πολύ κίνηση μια μέρα, μπορεί να έχει γίνει ατύχημα, να έχει χαλάσει ένα φανάρι. ¶ρα εμείς διακινδυνεύαμε να έχουμε βάλει την βόμβα από αρκετή ώρα, έστω από 20 λεπτά ή μισή ώρα πριν και να είμαστε εκεί και να περιμέναμε. Έπρεπε λοιπόν να υπάρχει μια συνεννόηση το ότι το αυτοκίνητο αυτό βρίσκεται στην διαδρομή και ότι είναι μετά από 10 λεπτά.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπήρξε όμως ούτως ή άλλως πολύωρη αναμονή στο σημείο εκείνο τόση που κάποιοι περίοικοι θορυβήθηκαν και σκέφτηκαν να ειδοποιήσουν την Αστυνομία. Νόμισαν ότι είναι κάποιο συνεργείο της ΥΠΕΔΑ που ήταν τότε αντί τους ΣΔΟΕ το οποίο ετοιμαζόταν να γράψει κάποια βενζινάδικα κλπ.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Αυτό έγινε γιατί πρέπει να πέρασε πάνω ένα 10λεπτο ανάμεσα στο σήμα και στο πότε έφτασε το λεωφορείο κι έγινε η ενέργεια.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πέρασε πολύ περισσότερη ώρα όχι ανάμεσα στο σήμα γιατί οι άνθρωποι οι οποίοι κατέθεσαν αυτά δεν ήξεραν για σήμα. Είπαν ότι για 1 ώρα τουλάχιστον υπήρχε το φορτηγάκι εκεί πέρα και κάποιοι οι οποίοι περιφέρονταν άσκοπα και δεν ήξεραν τι κάνουν.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν ήταν μία ώρα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς είδατε λοιπόν καμία μηχανή;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, δεν είδα και δεν ξέρω.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προκύπτει και από λογικό συμπέρασμα αυτό το πράγμα;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι βέβαια, προκύπτει από το λογικό. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε άλλος τρόπος για επικοινωνία.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι ότι είδατε καμία μηχανή.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι βέβαια.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λοιπόν πάμε λίγο στο θέμα Καψαλάκη τώρα. Έχουμε κι εδώ μία αντίφαση, την επεσήμανε και ο κ. Χρυσικόπουλος εχθές αλλά από άλλη οπτική γωνία, ερωτώμενος στις 25/7/2002, στην προανακριτική σας απολογία δηλαδή, αναφερόμενος στην ενέργεια αυτή, λέτε: «Μετά το προαναφερόμενο περιστατικό› -το προαναφερόμενο περιστατικό ήταν η ανθρωποκτονία Αγγελόπουλου- «κάθε 10-15 μέρες συναντιόμαστε με τον Λουκά και το Σταμάτη σε καφετέριες, ουζερί ή παγκάκια και σε διάφορες περιοχές, Βύρωνα, Αμπελόκηποι, Κυψέλη. Σε μία από αυτές τις συναντήσεις ο Λουκάς μου είπε να χτυπήσουμε στα πόδια και να τραυματίσουμε έναν γιατρό που είναι στο Χαλάνδρι..› κτλ.

Ήρθατε εδώ πέρα εχθές, στις 5 του μηνός και σε ερώτηση του κ. Βασιλακόπουλου, ο οποίος όλως αυθορμήτως για τον Τζωρτζάτο έτυχε να σας ρωτήσει εάν είχε ποτέ εισηγηθεί κάποιο πρόσωπο που πρέπει να πυροβοληθεί, απαντάτε «νομίζω ναι›, σας ερωτά ποιον και αν έγινε αποδεκτή η πρότασή του, «νομίζω τον Καψαλάκη τον γιατρό› λέτε κτλ.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, δεν έγινε έτσι, με ρώτησαν αν εγώ πρότεινα ποτέ κάτι και είπα όχι, αν κάποιος άλλος εκτός από τον Γιωτόπουλο και τον Κουφοντίνα πρότεινε κάποιον και θυμήθηκα αυτή την περίπτωση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι έγινε, δε σκοπεύω να το διαστρεβλώσω, το συντόμευσα λίγο για να μη μακρηγορώ.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ακουγόταν διαφορετικά όμως.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συγνώμη λοιπόν.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ότι με ρώτησε συγκεκριμένα για τον Τζωρτζάτο κι ότι ήταν βαλτός κτλ.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, δεν είπα ότι ήταν βαλτός, είπα όλως αυθορμήτως γιατί ο κ. Βασιλακόπουλος και την άλλη φορά όλως αυθορμήτως έφερε κάποια έγγραφα των οποίων την προέλευση στα χέρια του ακόμα περιμένω να ακούσω από την Εισαγγελία, παρ’ ότι τον προκάλεσα δυο φορές προχθές, τέλος πάντων δεν είναι το θέμα τι έκανε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Εσείς δώσατε μία απάντηση η οποία βρίσκεται σε αντίφαση με αυτό που είχατε πει τότε. Δώστε μου μία εξήγηση γι αυτή την αντίφαση. Εγώ λέω με το μυαλό μου το εξής: Εάν από τις, δεν ξέρω πόσες ενέργειες, μία ήταν εκείνη που είχα να θυμάμαι ότι «ρε αδερφέ, ακούστηκε και η φωνή της βάσης της Οργάνωσης και κάποιος άλλος ο οποίος πρότεινε κάτι, έγινε δεκτό›, θα το θυμόμουν από την πρώτη στιγμή και θα το έλεγα γιατί έχει πολλές ιδιομορφίες η περίπτωση αυτή. Είχατε μιλήσει την παραμονή, την πρώτη ημέρα της απολογίας σας για τη χήρα Καψαλάκη κι έχουμε την ίδια γνώμη για τη χήρα Καψαλάκη και το είχα πει κι εγώ σχολιάζοντας τότε εδώ, ότι είναι δείγμα πολιτισμού και νηφαλιότητας και ηθικής συμπεριφοράς απέναντι στο Δικαστήριο η κυρία αυτή.

¶ρα λοιπόν, για να έχετε αξιολογήσει τη στάση της κας Καψαλάκη υποθέτω ότι θα εντείνατε τη μνήμη σας ως προς το περιστατικό αυτό στο έπακρο και πάλι έρχεστε μόλις προχθές και λέτε ότι ο Τζωρτζάτος το είχε προτείνει αυτό το πράγμα.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, αυτό δεν το θυμήθηκα όταν έβλεπα την κα Καψαλάκη εδώ πέρα, το θυμήθηκα αμέσως όταν έγινε η ερώτηση.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να θυμόσασταν τίποτα και σε καμιά δική μας ερώτηση, έτσι αστραπιαίως να το απαντούσατε, τι καλά που θα ήταν? Οι συναντήσεις σας με τον Σταμάτη και τον Λουκά που λέτε κάθε 15 μέρες στα παγκάκια, εδώ κι εκεί, όταν γίνονταν, στον τόπο της συνάντησης πηγαίνατε μαζί και αποχωρούσατε μαζί ή ο καθένας χωριστά;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή