Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Χωριστά, ο καθένας από διαφορετική κατεύθυνση. Αν ήταν π.χ. το ραντεβού στις 4, μπορεί ο άλλος να πήγαινε 4 παρά πέντε, άλλος 4 και πέντε, 4 και δέκα?
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και φεύγατε χωριστά πάλι.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι, συνήθως, εκτός αν ήταν να πάμε κάπου για κάποιο λόγο, να δούμε κάτι?
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θυμάστε αν στη συζήτηση για τον Καψαλάκη, εκτός από τα τρία αυτά πρόσωπα, εσάς, τον κ. Τζωρτζάτο και τον κ. Κουφοντίνα, μετείχε και κάποιος άλλος; Ή είναι αυτό που λέτε ότι εσείς οι τρεις το συζητήσατε αυτό το θέμα; Θυμηθήκατε στην ερώτηση του κ. Βασιλακόπουλου ότι τελικά ο Τζωρτζάτος το είχε προτείνει. Μήπως θυμηθήκατε και κάτι άλλο; Μήπως δηλαδή αλλάζει και το σκηνικό όλο της συνάντησης στα παγκάκια, της συζήτησης και όλα αυτά τα πράγματα;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν ήρθε ο Τζωρτζάτος και είπε «υπάρχει αυτός ο γιατρός να πάμε να τον χτυπήσουμε›, ήρθε και μας ενημέρωσε ότι υπάρχει αυτό το ιατρικό κέντρο, υπάρχει αυτός ο ιδιοκτήτης, κάνει αυτή τη δουλειά, είναι πάρα πολύ ακριβός, βάζει από τα νοσοκομεία και σε στέλνουν εκεί πέρα για να πληρώσουν πολλά λεφτά κτλ. Δηλαδή δεν ήρθε και είπε «να πάμε να χτυπήσουμε αυτόν γιατί κάνει έτσι›. Συζητούσαμε διάφορα θέματα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πείτε το αυτό γιατί αυτό είναι η ουσία.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δηλαδή ο Τζωρτζάτος ήρθε και ανέφερε αυτό το πράγμα. Όχι ότι πρότεινε να τον σκοτώσουμε ή να πάμε τον χτυπήσουμε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε ήταν πρόταση τότε του Τζωρτζάτου ο πυροβολισμός του Καψαλάκη, ο Τζωρτζάτος ήρθε και είπε τον πόνο του και την άποψή του. Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Τέτοιες συζητήσεις γίνονταν πάρα πολλά και για πάρα πολλά θέματα. Μετά από αυτή τη συζήτηση λοιπόν βγήκε η απόφαση για να γίνει αυτό το χτύπημα στον Καψαλάκη.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ λοιπόν είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα από αυτά που καταθέσατε προχθές, διότι όσο ήταν σχετικό με την πραγματικότητα ότι απειληθήκατε φερ’ ειπείν από τον Τζωρτζάτο εχθές κτλ. ?..
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Το είπα και το πρωί και θέλω να μην το ξαναπείτε, δεν είπα ποτέ ότι απειλήθηκα από τον Τζωρτζάτο και μην το ξαναπείτε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν το ξαναλέω, τα κανάλια το λένε δυστυχώς από χθες.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Τα κανάλια λένε και άλλα ψέματα πολλά.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ξέρω, στα οποία εν πάση περιπτώσει δεν φταίμε εμείς γι αυτό το πράγμα.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Νομίζω ότι γι αυτό το πράγμα και αυτό που είδα εγώ, δυστυχώς, νομίζω ότι φταίει κάποιος συγκεκριμένος πολιτικός χώρος ο οποίος μπορεί να ονομάζεται Δίκτυο για τα Πολιτικά και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, εγώ θα το ονομάσω Δίκτυο για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και την απελευθέρωση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ξέρω αυτό το Δίκτυο να έχει καμία εξουσία στα κανάλια και να κατευθύνει τις πολιτικές εξελίξεις.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δε μιλώ για τα κανάλια, μιλώ για συγκεκριμένους ανθρώπους που βγαίνουν στα κανάλια.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπορείτε να κατονομάσετε κάποιον και να μιλήσουμε συγκεκριμένα και αν εννοείτε εμένα μπορείτε να το κάνετε?.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι, δεν εννοούσα εσάς, δημοσιογράφος ήταν.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ ξαναγυρνάω στο θέμα του Καψαλάκη, διότι θέλω να καταλάβω ακριβώς τι είπε ο Τζωρτζάτος και εάν αυτό το οποίο είπε συνοδευόταν από πρόταση να επιλεγεί ο Καψαλάκης ως στόχος, διότι αυτό που λέτε?
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Απάντηση πριν.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή η συζήτηση στην οποία θυμάστε εσείς τον Τζωρτζάτο να λέει τα παράπονά του για τον Καψαλάκη, ήταν άλλη συζήτηση από εκείνη η οποία ελήφθη η απόφαση για να πυροβοληθεί;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ναι, πρέπει να ήταν άλλη.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέγοντας «πρέπει να ήταν άλλη›, εννοείτε ότι δεν ήσαστε παρών κατά τη συζήτηση αυτή που ελήφθη η απόφαση ή ότι δεν το θυμάστε;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν το θυμάμαι. Αυτό ήταν στα πλαίσια του ότι δεν πρότεινε πάντα ο Γιωτόπουλος ή ο Κουφοντίνας κι εμείς πηγαίναμε και το κάναμε, γίνονταν συζητήσεις για διάφορα θέματα, για διάφορα προβλήματα και μετά παιρνόταν η απόφαση πώς μπορούμε να επέμβουμε, τι μπορούμε να κάνουμε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όμως κ. Τσελέντη, εδώ και δύο ημέρες όλος ο κόσμος είναι με την εντύπωση, με τον απόηχο αυτού που είπατε προχθές, ότι πρότεινε ο Τζωρτζάτος στόχο και αν δε ρωτούσα εγώ σήμερα ξανά, διευκρινιστικά, θα έμενε αυτή η εντύπωση μέχρι το τέλος της Δίκης. Έχετε μια ευθύνη, έχετε ένα μορφωτικό επίπεδο κι έχετε επίγνωση του τι λέτε και τι δεν λέτε. Θέλετε να σας θυμίσω τον διάλογο με τον κ. Βασιλακόπουλο;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Τον επανέλαβα μόνος μου πριν.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ λοιπόν ρωτώ για ποιον λόγο έρχεστε προχθές και δίνετε μία κατηγορία ηθικής αυτουργίας ουσιαστικά στον εντολέα μου;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν είπε έτσι, άλλο «προτείνω› άλλο «αποφασίζω›.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το «προτείνω› κ. Εισαγγελέα δεν έχει σχέση; Η ηθική αυτουργία είναι προκαλώ τη λήψη απόφασης από άλλον. Όταν προτείνω, εκεί πάει το πράγμα. Μην παίζουμε τώρα με τα λόγια. Καλά κάνει ο κ. Τσελέντης και διευκρινίζει τα πράγματα σήμερα, αλλά?.
Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ικανοποιεί πάντως το ότι σας το διευκρινίζει.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, έχει μία εναλλασσόμενη συμπεριφορά, η οποία αν είναι καλοπιστία ή όχι ή αν το προχθεσινό ήταν μία προκαταβολή αντιποίνων ενόψει διαφαινόμενης απειλής, αυτά θα κριθούν μετά.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (εκτός μικροφώνου)
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκείνο το οποίο είπε είναι ότι «συζητούσαμε και έθιξε το θέμα Καψαλάκη και το θέμα παροχής υπηρεσιών?›
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή κ. Τσελέντη, όταν έλεγε κάποιος εκεί πέρα τα παράπονά του για τα κακώς κείμενα στην κοινωνία, πώς θα αξιολογούνταν από την Οργάνωση; Θα κάνουμε επερώτηση στη Βουλή δηλαδή;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: ¶λλο ήταν τα παράπονα για τις κακές συγκοινωνίες κι άλλο ήταν ένα πρόβλημα που υπάρχει σε ένα συγκεκριμένο χώρο, μήπως μπορούμε εμείς να παρέμβουμε. Η συζήτηση γινόταν με το να παρέμβει η Οργάνωση. Υπήρχαν παράπονα για τις κακές συγκοινωνίες, αλλά όταν γινόταν συζήτηση για προβλήματα, ήταν για το πώς μπορεί να παρέμβει η Οργάνωση εκεί, δηλαδή τι ενέργεια θα κάνει.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε και πάλι, εγώ επαναλαμβάνω τον προχθεσινό διάλογο, η ερώτηση είναι από τον κ. Βασιλακόπουλο: «Εσείς εισηγηθήκατε ποτέ ποιο πρόσωπο πρέπει να πυροβοληθεί;› Απάντηση εσείς: «Όχι›. «Ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός εισηγήθηκε ποτέ ποιο πρόσωπο πρέπει να πυροβοληθεί;› «Νομίζω όχι›. «Ο κ. Τζωρτζάτος;› «Νομίζω ναι›. Ποιον;› «Τον Καψαλάκη›.
Ερωτώ λοιπόν: Εισηγήθηκε ο κ. Τζωρτζάτος να πυροβοληθεί ο Καψαλάκης, ναι ή όχι;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Αυτό που απάντησα προηγουμένως, ότι ο Τζωρτζάτος έφερε αυτό το θέμα κα μετά πάρθηκε η απόφαση.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μόλις προηγουμένως είπατε ότι ο Τζωρτζάτος δεν πρότεινα πυροβοληθεί ο Καψαλάκης. Αφήστε τώρα το «έφερε αυτό το θέμα›, έγινε μια διορθωτική παρέμβαση του κ. Προέδρου με τις επερωτήσεις, πήρατε μία κατεύθυνση, εγώ επιμένω σ’ αυτό το οποίο ρώτησα πριν: Εισηγήθηκε να πυροβοληθεί; Πρότεινε να πυροβοληθεί.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας το είπε σαφέστατα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σαφέστατα με τρικλοποδιές, αλλά εντάξει. Είπατε ότι στους τόπους των συναντήσεων πηγαίνατε χωριστά και φεύγατε χωριστά εκτός αν υπήρχε κάποια ενέργεια ή κάποια δουλειά της Οργάνωσης που έπρεπε να πάτε μαζί. Εξάλλου σας ρώτησε και ο κ. Παπαδημητρίου χθες το πρωί σε ό,τι αφορά τον Τζωρτζάτο, αν τον γνωρίζετε και πόσο κτλ. και του δώσατε την απάντηση ότι δεν είχατε πολλές συναντήσεις με τον Τζωρτζάτο, ήταν μικρής χρονικής διάρκεια και μόνο πριν από κάποιες ενέργειες.
Σε ποια συνάντηση απ’ αυτές, γιατί είπατε κάτι το οποίο ποινικά έχει μηδαμινή αξιολογική σημασία, αλλά δημιουργεί και αυτό εντυπώσεις, ότι πήγατε κάπου και ήθελε να κλέψει έναν καθρέφτη για να τον βάλει στη μηχανή του γιατί το έλειπε κτλ. και ήθελα να σας ρωτήσω, εφόσον παρέα δεν κάνατε, ώστε περπατώντας στα πλαίσια της παρέας να δει έναν καθρέφτη να τον κλέψει, πηγαίνατε σε ενέργειες της Οργάνωσης και είχε στο νου του να κλέβει καθρέφτες για τη μηχανή του; Σε τι είδους κοινό περπάτημα έγινε αυτή η προσπάθεια και πώς το θυμάστε αυτό που είναι ανθυπολεπτομέρεια και δεν θυμάστε ποιος πυροβόλησε, ποιος ήταν στη μία ληστεία, πότε έγινε η άλλη ανθρωποκτονία κτλ.;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Αυτό πρέπει να έγινε κάποια φορά που πηγαίναμε από κάπου που είχαμε συναντηθεί, προς μία κατεύθυνση, δεν μπορώ να θυμηθώ για ποιο λόγο, περπατώντας σε μια γειτονιά πρέπει να συνέβη αυτό το γεγονός.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πώς εξηγείται ότι θυμάστε αυτό το τόσο ασήμαντο γεγονός τη στιγμή που δε θυμάστε, ή θυμάστε με πολύ μεγάλη δυσκολία και με ανάκληση μνήμης και με επανειλημμένες προσπάθειες, άλλα πράγματα απείρως σοβαρότερα;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μπορεί να μου είχε κάνει εντύπωση ότι πίστευα ότι ένα μέλος μίας Οργάνωσης, πρέπει να είναι ηθικό σε όλα. Μπορεί να μου είχε κάνει εντύπωση αυτό.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το είχατε βάλει στην Οργάνωση το ζήτημα δηλαδή;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί; Αυτό ήταν πράγματι μία παράβαση?
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν ήταν πολύ σημαντική για να μπει στην Οργάνωση.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επιτρέπονταν τέτοια? Στο Α.Τ. Βύρωνα, ήταν ο Τζωρτζάτος ή δεν ήταν;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Πρέπει να ήταν, δεν είμαι 100% σίγουρος.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εξακολουθείτε λοιπόν να έχετε την αβεβαιότητα, εδώ δεν έρχεστε σε αντίφαση διότι λέτε ίσως. Στις 25/7/2002 λέτε «ίσως να ήταν ο Σταμάτης› και δε θυμάστε τίποτα περί Σταμάτη στις επόμενες καταθέσεις.
Πάμε τώρα στο θέμα του Μομφεράτου. Στις 25/7/2002 ξεκινάτε την απολογία σας λέγοντας πάνω στο θέμα αυτό ότι πρέπει να ήταν εκεί και ο Σταμάτης, αναλύετε στη συνέχεια ότι για πρώτη φορά γνωρίσατε τον Σταμάτη εκεί πέρα κτλ. και ότι πήρε και οδήγησε το αυτοκίνητο. Στις 30/7/2002 δεν προσθέτετε κάτι ή διαφοροποιείτε κάτι σε ό,τι αφορά τον Τζωρτζάτο.
Στις 21/10/2002 λέτε σε ερώτηση φαντάζομαι του ανακριτή: «Δεν είδα ποιος έκανε σήμα ότι πλησιάζει το αυτοκίνητο›. Έρχεστε εδώ στις 4/8 και λέτε: «Νομίζω ότι το αυτοκίνητο το οδηγούσε ο Σταμάτης› καταρχήν στην απολογία σας, ακολουθεί μια σειρά ερωτήσεων του συναδέλφου κ. Ποταμίτη σχετικά με τα περιστατικά της ανθρωποκτονίας Μομφεράτου, μέσα δε από αλλεπάλληλες ερωτήσεις, καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι «είμαι βέβαιος ότι το οδηγούσε ο Τζωρτζάτος το αυτοκίνητο διά την εις άτοπον απαγωγής, διότι εγώ δεν ήξερα, ο Χριστόδουλος δεν ήξερε, ο Κουφοντίνας δεν ήταν› κτλ.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ήταν, αλλά δεν ήξερε να οδηγεί.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, δεν οδηγούσε, αυτό εννοώ. Λίγο πιο κάτω, την επόμενη μέρα, στις 5/8, σε ερώτηση του κ. Μαχά για το θέμα Αγγελόπουλου πλέον αν είστε βέβαιος ότι ο Τζωρτζάτος οδηγούσε το αυτοκίνητο που σας πήρε από την οδό Σίνα και σας πήγε στην Αλεξάνδρας, λέτε: «Εδώ είμαι βέβαιος, για την προηγούμενη περίπτωση›, εννοώντας τον Μομφεράτο «μπορεί να αμφέβαλα αλλά εδώ όχι›.
Τελικώς θέλω να μου πείτε, καταρχήν είστε βέβαιος ότι ο Τζωρτζάτος οδηγούσε το αυτοκίνητο ή αμφιβάλλετε;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Στο Μομφεράτο; 95% πρέπει να ήταν ο Τζωρτζάτος.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η δικανική βεβαιότητα απαιτεί 100% και τις ποσοστώσεις τις έχετε ακούσει άπειρες φορές εδώ πέρα. Δεν είστε βέβαιος λοιπόν.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Πρέπει να ήταν ο Τζωρτζάτος, αυτή είναι η απάντησή μου.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρέπει συμπερασματικά να ήταν ο Τζωρτζάτος. Για να δούμε τώρα γιατί πρέπει να ήταν ο Τζωρτζάτος. Ερώτηση πρώτη: Είναι η πρώτη φορά που γνωρίζετε τον Τζωρτζάτο και κατά το κατηγορητήριο η πρώτου ενέργεια στη 17Ν. Θα του ανετίθετο τόσο σημαντικός ρόλος; Να έχει την ευθύνη δηλαδή να αποκόψει την πορεία του αυτοκινήτου του Μομφεράτου για να γίνει η ενέργεια;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ήταν εκείνη την εποχή εκτός από τον Γιωτόπουλο, απ’ αυτούς που ήξερα εγώ, που συζητούσαμε κτλ., ο πιο έμπειρος οδηγός.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα εσείς εκείνη την ημέρα τον γνωρίσατε, πού ξέρατε αν ήταν έμπειρος οδηγός;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν τον γνώρισα εκείνη την ημέρα, κάποιες μέρες πριν. Δεν τον γνώρισα την ημέρα της ενέργειας.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να θυμηθούμε όλοι τι είπατε: «Εκεί ήταν κι ο Μανόλης που καθόταν σε ένα παγκάκι και κάθισα δίπλα του. Πρέπει να ήταν εκεί και ο Σταμάτης, τον οποίον εγώ έβλεπα για πρώτη φορά. Καθόμαστε εκεί και κοιτάζαμε με κατεύθυνση το λόφο Λυκαβηττού›. Έτσι λέτε.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μπορεί να ήταν κι έτσι. Ήταν όμως από τους υπόλοιπους ο πιο έμπειρος οδηγός. Κι εγώ μπορεί να ήξερα λίγο να οδηγώ και ο Κουφοντίνας, αλλά δεν είχαμε εμπειρία σε αυτοκίνητα. Δεν είχαμε δικά μας αυτοκίνητα, δεν είχαμε εμπειρία.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε πότε έβγαλε δίπλωμα αυτοκινήτου ο Τζωρτζάτος;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν γνωρίζω, για μένα δεν είναι κριτήριο αυτό γιατί εγώ μπορεί να είχα βγάλει πριν αλλά δεν είχα αυτοκίνητο και δεν οδηγούσα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Τσελέντη, αυτά τα «πρέπει› όμως πατάνε στον αέρα κυριολεκτικά, από την εξής άποψη: Ότι τον Σταμάτη τον βλέπετε πρώτη φορά, ως εκείνη την ώρα ούτε τον έχετε δει ούτε έχετε ακούσει γι αυτόν, ούτε έχετε συνεργαστεί, ούτε έχετε κάποια προσωπική εμπειρία για την δική του ικανότητα στην οδήγηση ούτε προκύπτει από τις περιγραφές σας να έχετε ακούσει κάτι άλλο από κάποια άλλα μέλη της Οργάνωσης γι αυτόν. Πώς λοιπόν, ένας άνθρωπος που πρώτη φορά εμφανίζεται στο προσκήνιο για σας, ξεκινάει με αυξημένο ρόλο, που σας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να οδηγούσε αυτός το αυτοκίνητο;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Σε σχέση με μένα μπορεί να εμφανίστηκε πρώτη φορά, σε σχέση με τον Κουφοντίνα και τον Χριστόδουλο, είχαν συνεργασία και πιο πριν.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό το λέτε υποθετικά, αλλά εδώ πέρα λέμε τι ξέρετε εσείς, δε μπορούμε πάνω στην υπόθεση ότι μπορεί με τον Κουφοντίνα και τον Χριστόδουλο να είχαν πιο πριν σχέση κτλ. ?.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Εγώ αυτό έχω να πω.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε λέτε «θυμάμαι›, λέτε «πρέπει να ήταν›.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, εσείς θα τα αξιολογήσετε, εμείς πάντως αυτή την απάντηση ακούμε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στο ίδιο περιστατικό, διότι είναι αρκετές οι απορίες: Πρώτα απ’ όλα είπατε ότι το σημείο στο οποίο περιμένατε να σας κάνει σήμα εκείνος που παρακολουθούσε το σπίτι του Μομφεράτου, ήταν στην κάτω μεριά της πλατείας Δεξαμενής. Εκεί λέτε καθόσαστε σε κάποια παγκάκια και κοιτούσε ο ένας στο Λυκαβηττό και ο άλλος αλλού κτλ. Θυμάστε καλά εάν στο πρανές που είναι στην κάτω μεριά της πλατείας Δεξαμενής στο Κολωνάκι, υπάρχουν παγκάκια; Είστε σίγουρος ότι είναι το σημείο στο οποίο βρισκόσαστε;
Για να σας θυμίσω λίγο το τοπίο, η μεγάλη πλατεία της Δεξαμενής έχει παγκάκια και παιδική χαρά αλλά δεν έχει ορατότητα στο σημείο από το οποίο έστριβε το αυτοκίνητο από το σπίτι του Μομφεράτου. Ορατότητα θα μπορούσε να υπάρχει μόνο κάτω πρανές, στην κάτω μεριά της πλατείας, αλλά εκεί δεν έχει παγκάκια ούτε αντικριστά να κάθεται ο ένας από δω ο άλλος από κει, ένας πετρότοιχος χαμηλός είναι, μόνο εκεί πάνω θα μπορούσε κάποιος να κάθεται.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν ξέρω τώρα τι είναι, τότε θυμάμαι εκεί ότι ήταν μια πλατεία με υπερυψωμένο από τη μεριά του Λυκαβηττού, είχε ένα τοιχίο και από κάτω ήταν ο δρόμος. Εκεί υπήρχαν παγκάκια που ήταν αντικριστά και στο πλάι, σε σχέση δηλαδή με τον Λυκαβηττό και εμείς καθόμαστε εκεί κάπου. Στο κάτω μέρος που υπήρχε οπτική επαφή υπήρχε κάποιο άτομο. Εκεί πιθανόν να ήταν ο Τζωρτζάτος αλλά υπήρχε και άλλο άτομο προς το σπίτι του Μομφεράτου. Ή υπήρχε κάποιο άτομο έξω από το σπίτι του Μομφεράτου, το οποίο μόλις έφτασε το αυτοκίνητό του περπάτησε και έφτασε σε μία γωνία που να ήταν ορατό από τα άτομα που ήταν κάτω από την πλατεία.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσοι ήταν οι τσιλιαδόροι κ. Τσελέντη;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν έχω γνώση, πρέπει τουλάχιστον δύο.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτοί οι οποίοι περίμεναν το σήμα του τσιλιαδόρου για να ξεκινήσουν να πάνε στο αυτοκίνητο, πόσοι ήταν;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Εμείς ήμασταν τρεις πάνω στην πλατεία που καθόμασταν. Εγώ, ο Χριστόδουλος και ο Κουφοντίνας.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έπρεπε και οι τρεις να περιμένετε σε εκείνο το σημείο; Δεν αρκούσε ο ένας να πάρει το σήμα από τον τσιλιαδόρο και οι άλλοι να είναι στον τόπο που θα γινόταν η επιχείρηση;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Όχι βέβαια. Θα γίνονταν αντιληπτοί αφού στην πλατεία ήμασταν, εκεί που καθόμασταν στα παγκάκια και πέρασε ένα πολίτης και μας κορόιδεψε για τα μουστάκια. Φανταστείτε σε εκείνο το σημείο.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα όντως δεν είναι αξιόπιστη η εκδοχή αυτή με την πλατεία και τα μουστάκια, δηλαδή εγώ δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα να κάθεστε σε μια πλατεία στη δημοσιά απέναντι στα παγκάκια και φοράτε τα ψεύτικα μουστάκια την ώρα που πάτε να εκτελέσετε.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν έχω πει ότι καθόμαστε στην πλατεία.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Τα φορέσαμε και μετά πήγαμε και καθίσαμε εκεί. Γιατί εκεί μπορούσαμε να περιμένουμε 10 λεπτά ή ένα τέταρτο, ενώ πάνω στο σημείο εκεί θα γινόμασταν αντιληπτοί.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέτε εσείς ότι πήρατε θέση στο πεζοδρόμιο της οδού Τσακάλωφ και από την πλευρά του Λυκαβηττού για να βλέπετε εάν πίσω από το αυτοκίνητο έρχεται περιπολικό. Αυτή δεν ήταν δουλειά του τσιλιαδόρου, εφόσον το αυτοκίνητο παρακολουθείται από το σπίτι του και σε όλη τη διαδρομή μέχρι το σημείο εκείνο. Το περιπολικό θα περίμεναν να το επισημάνετε εσείς στο τέρμα της διαδρομής;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Αυτό ήταν στην ενέργεια που θα γινόταν εκείνη τη στιγμή. Έπρεπε κάποιος εκείνη τη στιγμή να βλέπει από πίσω.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί εκείνη τη στιγμή; Αφού υπήρχαν δυο τσιλιαδόροι –είπατε- στη διαδρομή, ήταν τόσο δύσκολο;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν ξέρω πως εννοείτε την έννοια του τσιλιαδόρου εσείς, δεν ξέρω αν την εννοούμε το ίδιο. Αυτοί ήταν για να δώσουν το σήμα, όχι τσιλιαδόροι για να μας πουν «Φύγετε›. Εγώ την έννοια του τσιλιαδόρου ξέρω ότι είναι κάποιος που όταν κάποιοι κλέβουν κάτι και να λέει «Έρχεται αστυνομία φευγάτε›. Αυτοί οι δύο δεν είχαν αυτή την έννοια γιατί όση ώρα ήταν αυτοί εκεί και περνούσε ένα περιπολικό δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν άλλος ο ρόλος τους.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τόσο μεγάλος καταμερισμός εργασίας υπήρχε; ¶λλος ήταν αρμόδιος επί της αναχώρησης και άλλος αρμόδιος για την Αστυνομία;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: ¶λλες οι τοπικές συνθήκες στη μία περιοχή και άλλες οι συνθήκες στην άλλη περιοχή.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπατε ότι το αυτοκίνητο αυτό το FIAT απέκοψε την πορεία του αυτοκινήτου του Μομφεράτου. Θέλω να μου προσδιορίσετε την ώρα που έγιναν οι πυροβολισμοί ποιοι από τα δύο αυτοκίνητα ήταν πίσω και ποιο ήταν μπροστά. Ήταν μπροστά το FIAT και πίσω η MERCEDES ή αντίθετα;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Και η λογική μόνο, αλλά εγώ βεβαιώνω ότι μπροστά ήταν το FIAT πάνω στη διασταύρωση και πίσω ήταν η MERCEDES. Αυτό λέει και η λογική.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πως το MERCEDES τότε κύλισε και πήγε στο GODIVA αφού ήταν μπροστά του το FIAT;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Γιατί το FIAT προχώρησε λίγο πιο μπροστά μετά.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αφού προχώρησε λίγο πιο μπροστά το FIAT πως έκλεινε το δρόμο; Πως μπορούσε να κλείνει το δρόμο –όπως λέτε- και τη διασταύρωση;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Το αυτοκίνητο το MERCEDES δεν μπορούσε να κάνει καμιά κίνηση. Όταν έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί το FIAT πήγε λίγο πιο μπροστά για να είναι έτοιμο για να φύγει μετά τη διασταύρωση.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πως βρέθηκε μπροστά του το άσπρο φορτηγάκι;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν μίλησα ποτέ εγώ για φορτηγάκι άσπρο και για μπροστά του.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μιλήσατε για τρία – τέσσερα αυτοκίνητα μπροστά του.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μίλησα για αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο δεξιά. Δεξιά, σε όλο το διάστημα εκεί του δρόμου ήταν παρκαρισμένα αυτοκίνητα, μίλησα για άτομο που ήταν έξω από το αυτοκίνητο, που πανικόβλητο όταν κατάλαβε αυτά που γίνονταν, μπήκε μέσα στο αυτοκίνητο το πήρε κι έφυγε γρήγορα. Δεν ήταν μπροστά του. Μπροστά ήταν μόνο στο δευτερόλεπτο που από το παρκάρισμα που ήταν, βγήκε έξω κι έφυγε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από ποιο δρόμο έφυγε;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μπροστά μας.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από την Τσακάλωφ ή από τη Βουκουρεστίου;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Πείτε μου ποια είναι η Τσακάλωφ.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η Τσακάλωφ είναι αυτή που αρχίζει από την Ηρακλείτου από την πλατεία Κολωνακίου και πηγαίνει και η Βουκουρεστίου πάει στην Ακαδημίας.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Από την Τσακάλωφ έκανε αμέσως δεξιά εκεί που βγαίνει στη Σχολή Δοξιάδη.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να μπορέσει όμως να περάσει από εκεί, θα έπρεπε να περάσει μπροστά από το FIAT το οποίο όπως λέτε έκλεινε το δρόμο.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μάλλον δεν καταλαβαίνετε. Είπα ότι αυτό το αυτοκίνητο ήταν παρκαρισμένο 3 – 4 αυτοκίνητα μπροστά από εκεί που ήταν το FIAT, δηλαδή ήταν σε μια απόσταση από το μπλε αυτοκίνητο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, κάτι άλλο. Δίνετε τόσο μεγάλη αξία σε αυτά; Δικαίωμά σας βέβαια είναι αλλά δεν νομίζω?.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε ερωτήσεις που έγιναν από την Έδρα και από την Πολιτική Αγωγή σε ό,τι αφορά τον Τζωρτζάτο και σε ό,τι αφορά τα μέλη της Οργάνωσης, είπατε ότι δεν είχατε πάρα πολλές συναντήσεις με τον Τζωρτζάτο, αυτές που είχατε ήταν μικρής διάρκειας και μόνο πριν από κάποιες ενέργειες και σε άλλα σημεία ερωτήσεων έχετε πει ότι δεν γνωρίζατε όλα τα μέλη, δεν ενημερωνόσασταν πάντοτε για ενέργειες που γίνονταν εν απουσία σας και ότι η λειτουργία της Οργάνωσης γινόταν κατά ολιγομελείς ομάδες.
Με δεδομένη αυτή την περιορισμένη γνώση του συνόλου της λειτουργίας των μελών κλπ., πως είστε βέβαιος και αναφέρατε ως συμπέρασμα κατηγορηματικά, ότι δεν υπήρχαν στην Οργάνωση περιφερειακά μέλη, μέλη δηλαδή με βοηθητικό ρόλο;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν κάνω λάθος διορθώστε με.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Είπα ότι εγώ δεν θα δεχόμουν να με γνωρίζει κάποιο άτομο που ήταν στην Οργάνωση να γράφει συνθήματα, ή να φέρνει εργαλεία κλπ., να γνωρίζει εμένα ότι εγώ είμαι ένα κανονικό μέλος στην Οργάνωση που παίρνω μέρος σε ενέργειες και αυτό ήταν για λόγους ασφάλειας ότι εγώ ήμουν επικηρυγμένος με πόσα δις. Αυτός το μόνο που θα ρισκάριζε ήταν ότι κολλούσε κάποιες αφίσες κι έγραφε κάποια συνθήματα και θα έδινε εμένα, ο οποίος έπαιρνα μέρος σε όλες τις ενέργειες.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ούτε ότι γνωρίζατε όλα τα μέλη όπως το έχετε πει αυτό. Έχετε πει σε μια περίπτωση είδατε ανθρώπους αγνώστους έως τότε σε εσάς να κάνετε ενέργειες μαζί.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Βεβαίως στο αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ούτε βεβαίως ότι γνωρίζατε το ρόλο όλων κλπ. Θα κλείσω με ορισμένες ερωτήσεις γιατί έχουν μια σημασία σε κάποιες αναφορές που κάνατε στα πανεπιστημιακά σας χρόνια χτες.
Κύριε Τσελέντη, επειδή το έχετε πει κατά κόρον κι έχει αναπαραχθεί και εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι δίνει μια εικόνα ιστορική η οποία δεν ανταποκρίνεται τουλάχιστον πλήρως στην πραγματικότητα. Από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στα Πανεπιστήμια εκείνα τα χρόνια, εκτός από πλουσιόπαιδα των βορείων προαστίων και ανθρώπους οι οποίοι μετά βολεύτηκαν στο σύστημα τίποτε άλλο δεν γνωρίσατε; Δεν είχε εργάτες; Δεν είχε ανθρώπους οι οποίοι πάλευαν με ανιδιοτέλεια για κάποιους πολιτικούς σκοπούς; Δεν είχε αγωνιστές; Δεν είχε ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά με συνέπεια πάλευαν κάποια πράγματα;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ήμουν κι εγώ ένας από αυτούς.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: ¶λλοι υπήρχαν εκτός από εσάς και από τα πλουσιόπαιδα των βορείων προαστίων;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Βεβαίως. Χιλιάδες.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε αν στα Πανεπιστήμια εκείνες οι παρατάξεις που δημιουργήθηκαν στις καταλήξεις εξακολουθούν ή όχι να υπάρχουν ακόμη και σήμερα;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Κάποιες, με κάποια άλλη μορφή υπάρχουν. Αλλά είναι τελείως διαφορετικές οι πολιτικές συνθήκες και είναι τελείως διαφορετικές θέσεις τους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν αφορούν τον κ. Τζωρτζάτο αυτά.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπατε ότι ο ίδιος είχατε συνδικαλιστική δραστηριότητα. Ποιο ήταν το συνδικαλιστικό σχήμα με το οποίο ήσασταν υποψήφιος;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Απάντησα χτες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε δεν μας αφορά.
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Έχω μια περιέργεια πάντως γιατί η Ασφάλεια δεν μου έκανε τέτοιες ερωτήσεις!
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για την αξιοπιστία σας είναι κ. Τσελέντη. Με συγχωρείτε πολύ έρχεται ο καθένας εδώ πέρα λέει ό,τι θέλει, όπως θέλει, ανακατεύει την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά για να την κάνει?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαδάκη σας δόθηκε ο λόγος για ό,τι ενοχοποιούν τον πελάτη σας. Δεν μαρτυροποιείται σε άλλα θέματα ο κατηγορούμενος. Μπορεί να λέει και ψέματα σε όλα τα άλλα, μπορεί και να μην σας απαντά.
Κύριε Τσελέντη, ξέρετε ότι δικαιούστε ό,τι δεν έχει σχέση με τον πελάτη του να μην απαντάτε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για ό,τι ενοχοποιεί και απαξιώνει ένα ολόκληρο πολιτικό χώρο δηλαδή και μια ολόκληρη κοινωνία δεν πρέπει να ρωτήσω! Έτσι είναι.
Στις καταλήψεις της Νομικής που αναφερθήκατε χτες είπατε ότι πήγατε μαζί με κάποιους, πιθανό και με τον Κουφοντίνα και κάτσατε εκεί που κάθονταν τα μέλη της ΚΝΕ και ψηφίσατε -αν και ήσασταν φοιτητές του Οικονομικού- υπέρ της κατάληψης της Νομικής. Παρακαλώ θέλω να μου πείτε το εξής: η ΚΝΕ ήταν υπέρ ή κατά της κατάληψης τότε;
Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Στο Νομικό κατά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ δεν αφορούν τον κ. Τζωρτζάτο αυτά.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ψηφίσατε αντίθετα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ να μην απαντήσετε. Δεν σας δίνω το δικαίωμα να απαντήσετε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θα επιμείνω εγώ θα πω κάτι στο Δικαστήριο για να δικαιολογήσω μόνο την ερώτηση για να ξέρετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εξηγήστε μας για να καταλάβω κι εγώ. Δικάζουμε τους φοιτητές;
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα κύριε Πρόεδρε, έρχεται ο κ. Τσελέντης?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά έκαναν. Να πάμε κι εμείς εκεί να κάνουμε τα ίδια.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι δεν έκαναν καλά γιατί δεν έγιναν τέτοια πράγματα. Έρχεται και ξαναγράφει μια ιστορία την οποία πλαστογραφεί των καταλήψεων του 815 ότι πήγαιναν από άλλες Σχολές άλλοι και ψήφιζαν. Αυτά τα πράγματα δεν στέκουν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν γράφουμε εδώ ιστορία των καταλήψεων. Εδώ γράφουμε ιστορίες αίματος κ. Παπαδάκη μην τις ξεχνάτε αυτές, ούτε να αποπροσανατολίζουμε.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκτός για τις ιστορίες του αίματος υπάρχουν και ιστορίες της πολιτικής διαχείρισης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ έχουμε θύματα, έχουμε ένα σωρό πράγματα, δεν θα ασχολούμαστε με τις καταλήψεις.
Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με ενοχλεί αφάνταστα μια στρεβλή εικόνα η οποία δίδεται για την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στην Ελλάδα και για τους αγώνες της τότε. Τίποτε άλλο.
(Διαλογικές συζητήσεις)