Υπομένει η Ευρώπη

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2003 15:35

A- A A+

Οι Παριζιάνοι ανάσαναν λίγο σήμερα, καθώς σημειώθηκε μικρή πτώση στην υψηλή θερμοκρασία που επικρατεί εδώ και αρκετές ημέρες. Μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι πρόκειται για την αρχή του τέλους του κύματος καύσωνος που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες.

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία έκανε λόγο για υποχώρηση στους 35 η 36 βαθμούς Κελσίου στο Παρίσι και στη βόρεια Γαλλία, σε σχέση με τους 40 βαθμούς που επικρατούσαν χθες.

Περίπου 1.500 σπίτια δεν είχαν ηλεκτρικό, επειδή από την παρατεταμένη ζέστη υπέστησαν ζημιές τα υπόγεια ηλεκτροφόρα καλώδια. Τις τελευταίες ημέρες η Γαλλία κάνει εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απο την Ισπανία.

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν και σήμερα το καταστροφικό τους έργο στη νότια Πορτογαλία και απειλούνται ορισμένες μικρές τουριστικές περιοχές στην επαρχία Αλγκάρβε.

Μικρότερες πυρκαγιές αναφέρθηκαν στα βόρεια και κεντρικά της χώρας. Χθες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι απο τις πυρκαγιές καταστράφηκαν 2.150.000 στρέμματα βλάστησης απο την αρχή του χρόνου, από τα οποία τα 1.900.000 αποτεφρώθηκαν τις τελευταίες 16 ημέρες. Ωστόσο ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καταστροφή 3.200.000 στρεμμάτων. Η κυβέρνηση υπολογίζει τις ζημιές σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Οι νεκροί απο τις φωτιές στην Πορτογαλία ανέρχονται σε 15.

Στην γειτονική Ισπανία, πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην επαρχία της Βαρκελόνης, κοντά στο Μπούργκος και την Θαραγόθα (βόρεια) και την Χουέλβα (νότια). Οι νεκροί απο την ζέστη ανέρχονται σε 30. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να σημειώσουν πτώση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή