«Επίθεση κατά της ενότητας των Μουσουλμάνων»

Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2003 21:15
UPD:22:50

A- A A+

«Οι Αμερικανοί δεν υπερασπίζονται τους πολίτες, ούτε τους αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Γι΄ αυτό είναι οι κύριοι εχθροί μας», δήλωσε ο ιρακινός Σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σάντρ.

Κάλεσε, παράλληλα, τους Ιρακινούς σε τριήμερη γενική απεργία σε ολόκληρη τη χώρα, για να καταδικαστεί η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πόλη Νατζάφ που στοίχισε τη ζωή σε 82 πολίτες και προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό 300. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο ηγέτης των Σιιτών του Ιράκ, αγιατολάχ Μοχάμαντ Μπάκερ αλ Χακίμ.

«Ζητάμε απ’ όλο τον πληθυσμό να διαδηλώσει κατά του εγκλήματος αυτού και να μετάσχει σε μια γενική απεργία τριών ημερών», δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ο ιρακινός Σιίτης ηγέτης. Ο Σαντρ καταλήγοντας κατηγόρησε «τους εγκληματίες-μέλη του Μπααθ ότι είναι οι μόνοι που ωφελούνται από το έγκλημα αυτό».

Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ζήτησε την άμεση μεταφορά της πολιτικής εξουσίας στους Ιρακινούς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ είναι να εμπλακεί ενεργά στη χώρα ο διεθνής Οργανισμός.

Από τη Βηρυτό ο Λιβανέζος Σιίτης σεΐχης Μοχάμαντ Χουσέιν Φαντάλα δήλωσε ότι η σημερινή δολοφονία του αγιατολάχ Μοχάμαντ Μπάκερ αλ Χακίμ έχει στόχο να υπονομεύσει την ενότητα των Μουσουλμάνων.

«Η δολοφονία του αγιατολάχ Χακίμ βάλλει κατά της ενότητας των Μουσουλμάνων. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια βάρβαρη τρομοκρατική επιχείρηση κατά του Ισλάμ και της ενότητας των Μουσουλμάνων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Από την Ουάσινγκτον ο ιρακινός πολιτικός Αχμαντ Σαλαμπί κατηγόρησε για την σημερινή πολύνεκρη επίθεση στη Νατζάφ τον πρώην πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν και άλλα μέλη του κόμματος Μπάαθ.

Από την Τεχεράνη ανακοινώθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για το θάνατο του Σιίτη θρησκευτικού ηγέτη του Ιράκ.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασε «τη λύπη και την οδύνη των Ηνωμένων Πολιτειών για την τρομερή τρομοκρατική πράξη». Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν τις προσπάθειες, ώστε να βοηθήσουν τον ιρακινό λαό να αναδιοργανώσει τη χώρα του και να εγκαθιδρύσει μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση».

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή